• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 21.4°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 21.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.9°C / 15.0°C
  0 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.6°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.5°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 23.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.7°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 23.6°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 20.3°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;

 • A-
 • A+

27 χρόνια κάθειρξης έχει συμπληρώσει -σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τις διατάξεις του νόμου- ο Σάββας Ξηρός με αναπηρία 80% βάσει αληθινών πιστοποιητικών, υποβάλλοντας νέο αίτημα για την αποφυλάκισή του. Το αίτημα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Πειραιά στις 13 Μαρτίου και αναμένεται από μέρα σε μέρα η απόφαση.

Οι ένοχοι ανθρωποκτονιών δικάζονται στα δικαστήρια, τα οποία και αποφασίζουν το εύρος των ποινών.

Από εκεί και πέρα, σε ένα κράτος δικαίου οι ίδιοι νόμοι οφείλουν να ισχύουν για όλους τους καταδικασμένους ανεξάρτητα από το αν τα θύματά τους ήταν ήόχι επώνυμα, από το αν ήταν ή όχι ειδεχθείς οι δολοφονίες και από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των συγγενών θυμάτων.

Κριτήριο για τα όποια ευεργετικά μέτρα συνεχίζει φυσικά να είναι και η πειθαρχική συμπεριφορά του κρατούμενου.

Στο τελευταίο αίτημα που υπέβαλε ο Σ. Ξηρός διά της συνηγόρου του αναφέρει ότι στο προηγούμενο απορριπτικό βούλευμα είχε υπολογιστεί με λάθος τρόπο το διάστημα (πραγματικό και ευεργετικό) που έχει παραμείνει στις φυλακές από το 2002, όταν και συνελήφθη τραυματισμένος βαριά από τη βόμβα που έσκασε στα χέρια του.

Με αναλυτικό τρόπο προσθέτει όλες τις ημέρες κράτησής του και όλους τους ευεργετικούς υπολογισμούς ποινής που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας και σημειώνει:

«Επομένως, ακόμα και με την ανεπιεική και νομικά αβάσιμη άποψη αναφορικά με την αναλογική εφαρμογή του 105 παρ. 4 που υιοθέτησε το Συμβούλιο Εφετών (σ.σ. τουλάχιστον 25 έτη ποινής) πληρούται στο απόλυτο η τυπική προϋπόθεση της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου των 25 ετών που θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υφ’ όρον απόλυσή μου».

Ο Σ. Ξηρός απαριθμεί επίσης τις διαδοχικές ιατρικές γνωματεύσεις (έκθεση ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσαύτη, γνωμάτευση ιατρού νευρολόγου της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κρατουμένων, ιατρική γνωμάτευση του προϊσταμένου της Χειρουργικής Κλινικής του ΝΚΚ, γνωμάτευση της ιατρού-ειδικής παθολόγου Δ.Κ., ιατροδικαστική γνωμοδότηση των ιατροδικαστών Νικολάου Καρακούκη και Χριστίνας Τσάκωνα, γνωμάτευση του γενικού χειρουργού Γεωργίου Γρηγοριάδη κ.ά.) σύμφωνα με τις οποίες οι μόνιμες βλάβες και τα έλκη στα πόδια του αφαιρούν όχι μόνο τη δυνατότητα να βάλει ηλεκτρονική επιτήρηση αλλά και να πάρει την κατάλληλη αγωγή για τη σκλήρυνση κατά πλάκας από την οποία έχει διαγνωστεί ότι πάσχει.

Οι ειδικοί επισημαίνουν και τους υπαρκτούς κινδύνους ακρωτηριασμού. Το ίδιο ισχύει και για τα άνω άκρα του (στο δεξί του χέρι έχει μετά τον ακρωτηριασμό μόνο αντίχειρα και δείκτη, ενώ το αριστερό «πάσχει από νευρομυϊκή αδυναμία λόγω της απομυελωνιτικής νόσου που στη Νευρολογική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου χαρακτηρίστηκε ως σκλήρυνση κατά πλάκας».

Εδώ όμως, όπως αναφέρει στο αίτημά του ο Σ. Ξηρός, ενώ πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 110Α ΠΚ, η προηγούμενη αίτησή του για υφ' όρον απόλυση απορρίφθηκε όταν το Συμβούλιο με μια καινοφανή προσέγγιση που «συνιστά ουσιαστικά μία ανεπίτρεπτη απόπειρα περαιτέρω διάπλασης δικαίου contra legem» εξαίρεσε την περίπτωση Ξηρού από τη ρυθμιστική εμβέλεια του άρθρου 110Α ΠΚ, στην οποία νομίμως υπάγεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νόμοι κατά βούληση
Ο Σάββας Ξηρός είναι μάλλον ο μοναδικός κρατούμενος που με αναπηρία 98% παραμένει ακόμα στις φυλακές. Το σκεπτικό του Συμβουλίου φαίνεται πάντως ότι διαφέρει κατά τι από το ακραίας νομικής ερμηνείας...
Νόμοι κατά βούληση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
Με πλειοψηφία 3-2 και μετά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφάσισε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της φοιτήτριας και του συγκατηγορουμένου της. Ούτε τα ατράνταχτα...
Σκληρότητα χωρίς... αναστολές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατηγορούμενοι διά βίου!
Το ακραία τιμωρητικό, αλλά και οριακό ως προς βασικές αρχές της Δικαιοσύνης, άρθρο 187 Α έχει φορτώσει και συνεχίζει να φορτώνει με δεκάδες χρόνια κάθειρξης, επιπλέον των ποινών που προβλέπονται από τον...
Κατηγορούμενοι διά βίου!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
Το αυτονόητο αίτημα των κρατουμένων και των επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για όλα τα ιδρύματα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το μέτρο του ευεργετικού...
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
​Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του ενός από τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, του 19χρονου, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή. Σύμφωνα...
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«98% αναπηρία, εφ’ όρου ζωής»
Αποφυλάκιση με όρους ζητά ο Σάββας Ξηρός. Ο νόμος Παρασκευόπουλου δίνει τη δυνατότητα σε περιπτώσεις ισοβιτών κρατουμένων με ποσοστό αναπηρίας 80% -εφόσον έχουν εκτίσει δέκα έτη- σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας...
«98% αναπηρία, εφ’ όρου ζωής»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας