Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάνουν «δίκη προθέσεων» στον νέο Ποινικό Κώδικα

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάνουν «δίκη προθέσεων» στον νέο Ποινικό Κώδικα

  • A-
  • A+
Η Ν.Δ. και φίλα προσκείμενα σε αυτή ΜΜΕ απευθύνονται με λαϊκισμό στο θυμικό της κοινής γνώμης, εφευρίσκοντας δήθεν φωτογραφικές διατάξεις. Στην πραγματικότητα επικροτούν το ακραία τιμωρητικό ποινικό σύστημα περασμένων αιώνων.

«Στον νέο Ποινικό Κώδικα υπάρχει και μια “πονηρή” διάταξη, η οποία μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα των φυλακών σε πολυϊσοβίτες. Και ποιοι είναι αυτοί; Μα, φυσικά, τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης “17Ν”, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τα αδέρφια Ξηρού, οι οποίοι μπορούν να βγουν από τη φυλακή, αν περάσουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις!», έγραφε χθες το ιστολόγιο και τα ΜΜΕ του συγκροτήματος Μαρινάκη.

Προφανώς, παριστάνουν ότι αγνοούν οι «πονηροί» ότι και για τους πολυϊσοβίτες, όπως και για τους ισοβίτες, ανοίγουν έπειτα από συγκεκριμένα χρόνια οι πόρτες των φυλακών.

«Η νέα διάταξη μειώνει στο μισό την προβλεπόμενη ποινή για τις περιπτώσεις ανθρωποκτονίας εξ αμελείας δεκάδων ανθρώπων, όπως παραδείγματος χάριν στις υποθέσεις στο Μάτι και τη Μάνδρα», παρατηρούσε άλλο ιστολόγιο.

Ας σημειωθεί εδώ ότι στις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν εξ αμελείας ευθύνες με τραγικές απώλειες, είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν, τα ίδια τα δικαστήρια «διόρθωναν» τις προβλεπόμενες ποινές και σε κάθε περίπτωση (καλώς ή κακώς) σχεδόν όλοι όσοι κατηγορήθηκαν για εξ αμελείας ανθρωποκτονίες -από τροχαία δυστυχήματα μέχρι ναυάγια, πλημμύρες, καύσωνες και πυρκαγιές- έπαιρναν με την εκφώνηση της απόφασης και την αναστολή ποινής.

Αντίθετα, ο νέος κώδικας μειώνει μεν τις ποινές, όμως προβλέπει την αναγκαστική έκτιση μέρους της ποινής ή έκτισή της με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. κοινωνική εργασία), ακόμα κι αν η ποινή αφορά 3 έως 5 χρόνια, ενώ παράλληλα μειώνει τις προϋποθέσεις χορήγησης αναστολής ποινής.

Σχόλια - καρμπόν

Ακραία σχόλια - καρμπόν ακούγονται εδώ και μερικά 24ωρα για το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, που δημοσιεύτηκαν και αναπαράχθηκαν συντονισμένα από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, τη Ν.Δ. και τα στελέχη της.

«Δεν τους έφτανε ο Νόμος Παρασκευόπουλου, τώρα φέρνουν και Ποινικό Κώδικα - χάδι για τους εγκληματίες», βροντοφώναξε χθες ο τομεάρχης Β. Κικίλιας, δηλώνοντας ότι η Ν.Δ. θα τον καταργήσει!

«Οι απαράδεκτες αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στον Π.Κ. έχουν ονοματεπώνυμο. Ευνοούν σκανδαλωδώς τη Χρυσή Αυγή στην εν εξελίξει δίκη της. Φροντίζουν να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι για την τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα. Αποθρασύνουν τους κουκουλοφόρους να πετούν ατιμώρητοι μολότοφ», δήλωσε ο αν. εκπρόσωπος Τύπου Ν.Δ., Γ. Μαστρογεωργίου.

Παράλληλα με τις ακρότητες, διατυπώνονται και εύλογες αντιρρήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις για αλλαγές. Παρατηρήσεις που δεν απευθύνονται με τον γνωστό λαϊκισμό στο θυμικό της λεγόμενης κοινής γνώμης, αλλά φιλοδοξούν να συνεισφέρουν στην όσο το δυνατόν ορθότερη ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας εξορθολογισμού.

Στο χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» εντοπίσαμε τα «αγκάθια» του νέου Π.Κ., παρά τις κατά κανόνα θετικές ρυθμίσεις του και κυρίως το προοδευτικότερο και επιεικέστερο ποινικό σύστημα που υιοθετεί.

Λίγους μήνες νωρίτερα, η Ιωάννα Μάνδρου σε άρθρο της για τοννέο Π.Κ. περιέγραφε στην «Καθημερινή» (17/9/2018) το αδιανόητο φαινόμενο να έχει η Ελλάδα τους περισσότερους ισοβίτες σε ολόκληρη την Ε.Ε. και σημείωνε ότι «η επιβολή κατ’ εξαίρεση ισοβίων και η πρόβλεψη για ποινές μέχρι 15 χρόνια για σωρεία σοβαρών αδικημάτων […] αποτελούν τον κανόνα του νέου Ποινικού Κώδικα».

Δυστυχώς, σήμερα, οι παρεμβολές των φανατικών και οι πολιτικές σκοπιμότητες στενεύουν τα περιθώρια στον διάλογο.

Η «φιλο»ευρωπαϊκή Ν.Δ., γεμίζοντας τους πολίτες καχυποψία και ανασφάλεια, επιμένει να παραμένει προσκολλημένη σε ένα ακραία τιμωρητικό ποινικό σύστημα περασμένων αιώνων, που δημιουργεί υπόνοιες ότι ίσως θελήσει να επαναφέρει και τη θανατική ποινή! Διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει η επιμονή να μην αποφυλακίζονται ποτέ κάποιοι καταδικασμένοι; Ποιο σύστημα υπερασπίζεται η Ν.Δ. και οι τελάληδές της εκτός από τον όλο και μεγαλύτερο ποινικό καταλογισμό, τη στέρηση δικαιωμάτων, την απομόνωση κρατουμένων και ταυτόχρονα τη σιωπή στην ατιμωρησία των επωνύμων;

Ακούστηκαν αγανακτισμένες φωνές για το σπάσιμο των ισοβίων στους καταχραστές του Δημοσίου, λες και υπήρξε ποτέ δικαστήριο που να επέβαλε παρόμοια ποινή σε καταχραστή.

Τα ίδια τα δικαστήρια αναγκάζονται να μειώνουν κατά πολύ τις προβλεπόμενες ποινές.

Οσο για τις δυσαναλογίες, αρκεί ένα και μόνο παράδειγμα: 10 χρόνια με αναστολή σε επώνυμο καταχραστή 250 εκατ. ευρώ του Δημοσίου, 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή σε «καταχράστρια» καθαρίστρια με πλαστό σχολικό ενδεικτικό.

Ολα αυτά φιλοδοξεί να θεραπεύσει προς το δικαιότερο το προτεινόμενο σχέδιο.

Οι... ένοχοι της Επιτροπής

Πρόεδρος: Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ποινικολόγων

Μέλη: Ε. Συμεωνίδου–Καστανίδου, κοσμήτορας Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Σ. Παύλου, καθηγητής Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Γ. Δημήτραινας, καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η. Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, καθηγητής Νομικής Αθηνών (πολιτική αγωγή στη δίκη της «17 Νοέμβρη»)

Δ. Στίγγας, πρόεδρος Πρωτοδικών, Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία Βρυξέλλες

Σ. Μανταγκιοζίδης, εισαγγελέας Αρείου Πάγου

Π. Καζής, δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων

Η. Τζανάκης, δικαστικός λειτουργός Αρείου Πάγου

Ιδού λοιπόν οι «ένοχοι» που μεθοδευμένα φρόντισαν: τους καταχραστές του Δημοσίου, τους τρομοκράτες, τους εγκληματίες, τους (προκαταβολικά) ενόχους για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να νομοθετήσουν υπέρ του Παύλου Πολάκη για την ενδεχόμενη καταγραφή του τηλεφωνήματος!

Ιδού τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια το έργο της με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Μανωλεδάκη και το συνέχισε μέχρι την ολοκλήρωσή της με τον Χρ. Αργυρόπουλο.

Θυμίζουμε εδώ και μια μικρή λεπτομέρεια που ίσως με τα χρόνια ξεχάστηκε ή ίσως πολλοί καλόπιστοι δημοκράτες πολίτες να αγνοούν. Ηταν ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο αείμνηστος Ι. Μανωλεδάκης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος που παραιτήθηκαν διαφωνώντας από την ανάλογη επιτροπή που συνέταξε τον Ν. 2928/2001 για το οργανωμένο έγκλημα με το επίμαχο άρθρο 187.

Προτεινόμενες αλλαγές

Με νέα ανακοίνωση επανήλθε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή της “διαδικασίας των κωδίκων” και αποσκοπεί στο να εξασφαλιστεί η συνοχή και η συστηματικότητα των προβλέψεών τους. Στην περίπτωση αυτή, το σχέδιο κάθε νομοθετήματος ψηφίζεται στο σύνολό του, όπως διαμορφώνεται από τις εργασίες των ειδικών Επιτροπών (άρθρο 76 παρ. 6 του Συντάγματος) στις οποίες συμμετέχουν καταξιωμένοι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου. [...] Αμέσως μετά τη διαβούλευση, οι επιτροπές θα συγκληθούν εκ νέου για να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της διαβούλευσης για τις τυχόν αναγκαίες αλλαγές επί των σχεδίων [...]

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα τρία «αγκάθια» στα οποία αναφέρθηκε χθες η «Εφ.Συν.» βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά που έχει καταγράψει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός προγραμματίζει συνάντηση με τους τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, για την επόμενη Τρίτη, παρουσία των προέδρων των Ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών.

Τέλος, το υπουργείο χαρακτηρίζει θλιβερές τις προσπάθειες να συσχετιστεί «η επιστημονική και τεκμηριωμένη εργασία των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών με ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και αντιπαράθεσης».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τρεις ολισθηρές παραλείψεις στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα
Μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται στον ορίζοντα, αφότου δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Ποινικός Κώδικας, με την ολοκλήρωση του έργου της...
Τρεις ολισθηρές παραλείψεις στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέος, σύγχρονος Ποινικός Κώδικας
Σημαντικές αλλαγές πραγματοποιούνται στον ποινικό μας χάρτη με την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μεταρρυθμίσεις...
Νέος, σύγχρονος Ποινικός Κώδικας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Όχι από ΕΕΔΑ για μείωση ποινής στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στον νέο Π.Κ.
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ζητά με ανακοίνωσή της από το υπ. Δικαιοσύνης να αναιρέσει τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπουν μείωση στο μισό της προβλεπόμενης ποινής για τη...
Όχι από ΕΕΔΑ για μείωση ποινής στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στον νέο Π.Κ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νομοσχέδιο «σκούπα» θωρακίζει τη δικαιοσύνη
Πολυσχιδές νομοσχέδιο, με νέα άρθρα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που έρχονται να θωρακίσουν το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη, αλλά και να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και την εν γένει λειτουργία...
Νομοσχέδιο «σκούπα» θωρακίζει τη δικαιοσύνη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπ. Δικαιοσύνης: «Λαμβάνουμε υπ' όψιν τις παρατηρήσεις για τον Ποινικό Κώδικα»
Συνάντηση με τους τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης στις 19 Μαρτίου, με θέμα τον νέο Ποινικό Κώδικα. Όπως τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη λαμβάνει υπ' όψιν τις...
Υπ. Δικαιοσύνης: «Λαμβάνουμε υπ' όψιν τις παρατηρήσεις για τον Ποινικό Κώδικα»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ούτε ένα άρθρο δεν διάβασαν!
Μπορεί να είναι 500 σελίδες ο Ποινικός Κώδικας αλλά τα κρίσιμα άρθρα που τόσο πολύ ενδιαφέρουν «πρωινούς» δημοσιογράφους (!) θα μπορούσαν έστω να τα διαβάσουν αντί απλά να αναμασούν την ανακοίνωση της ΝΔ.
Ούτε ένα άρθρο δεν διάβασαν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας