Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο ακροατήριο η αγωγή του Αντ. Σαμαρά κατά της ΟΙΕΛΕ

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο ακροατήριο η αγωγή του Αντ. Σαμαρά κατά της ΟΙΕΛΕ

  • A-
  • A+
Η υπόθεση αφορά στο θέμα της «εκδικητικής απόλυσης» της, εκλιπούσας πλέον, καθηγήτριας του Κολλεγίου Φώφης Μπουλούτα, που μονόγραψε την κόλλα του γιου του για αντιγραφή.

Εκδικάζεται αύριο η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, αλλά και δημοσιογράφων, για ανακοινώσεις και δημοσιεύματα που αφορούσαν την υπόθεση της απολυμένης (εκλιπούσας πλέον) εκπαιδευτικού Φώφης Μπουλούτα, που μονόγραψε το γραπτό του γιου του Αντ. Σαμαρά όταν τον έπιασε να προσπαθεί επανειλημμένα να αντιγράψει σε εξετάσεις.

Η δικαστική αντιπαράθεση Σαμαρά - ΟΙΕΛΕ μικρή σημασία έχει για την ουσία της υπόθεσης, η οποία έχει να κάνει με την καταχρηστική καταγγελία της σύμβασης εργασίας της εκπαιδευτικού.

Τώρα, η πλευρά του Κολλεγίου ισχυρίζεται ότι απέλυσε τη Φώφη Μπουλούτα «λόγω ανεπάρκειας». Τότε όμως, επικαλούνταν τον νόμο Διαμαντοπούλου (Ν. 3848/2010), σύμφωνα με τον οποίο «κατά τη λήξη κάθε σχολικού έτους είναι δυνατή η καταγγελία της σύμβασης εργασίας ενός εκπαιδευτικού ανά ιδιωτική εκπαιδευτική μονάδα και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης», καταλήγοντας ότι βάσει αυτού, η απόλυση είναι αναιτιώδης, ενώ μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου του, το Κολλέγιο έκανε υποδείξεις στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), που ήταν επιφορτισμένο με την αρμοδιότητα να εξετάσει την καταχρηστικότητα της απόλυσης, ότι θα πρέπει να την εξετάσει υπό το πρίσμα της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, μιας μνημονιακής ΠΥΣ που έθετε όρους απελευθέρωσης των απολύσεων.

Εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι λίγους μήνες πριν από την καταγγελία της σύμβασης της εκπαιδευτικού, η διεύθυνση του Κολλεγίου τής είχε στείλει επιστολή με την οποία εξήρε την επιστημονική και διδακτική της επάρκεια αλλά και την πολυεπίπεδη προσφορά της στα 21 χρόνια που δίδαξε στο σχολείο. Στην ίδια επιστολή γινόταν επίσης σαφής αναφορά στα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας της Φώφης Μπουλούτα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το σχολείο γνώριζε γι’ αυτά.

Οπως εξηγούσαμε και σε προηγούμενο αναλυτικό δημοσίευμα («Μαθήματα εκδικητικότητας από έναν πρώην πρωθυπουργό», 09.01.2019), το ΚΥΣΔΕ φέρει επίσης μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πολυετή ταλαιπωρία -ψυχική και ηθική- της εκπαιδευτικού, η οποία όχι μόνο απολύθηκε αναιτιολόγητα και καταχρηστικά, αλλά διασύρθηκε και διασύρεται μέχρι σήμερα ως «ανεπαρκής».

Ακόμη και μετά τη δικαστική απόφαση που τη δικαιώνει, το Συμβούλιο εξακολούθησε να παραβιάζει κάθε νομιμότητα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μη λάβει καμία απόφαση δηλώνοντας αναρμόδιο.

Μάλιστα, ακριβώς αυτή η άρνηση οδήγησε στη μετέπειτα δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν αποδεικνύεται η καταχρηστικότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Δύο χρόνια μετά, επί υπουργίας Νίκου Φίλη, το ΚΥΣΔΕ ολοκλήρωσε τη διαδικασία της απόλυσης, μετά από έκκληση της ίδιας της εκπαιδευτικού «να μεριμνήσετε έστω την ύστατη στιγμή, κάνοντας όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να αρθεί η "ομηρία" στην οποία βρίσκομαι και να εκδώσετε τις απαραίτητες πράξεις προκειμένου να συμπεριληφθώ στους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2015-2016...».

Η Φώφη Μπουλούτα εργάστηκε ως αναπληρώτρια στο Δημόσιο, σε ένα σχολείο στην Κόρινθο, για μία χρονιά, πριν φύγει από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2017.

Μετά από αίτημα της ΟΙΕΛΕ, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ανοίξει τον φάκελο της υπόθεσης, με αποκορύφωμα την απόφαση ανάκλησης της απόλυσης της εκπαιδευτικού στις αρχές του τρέχοντος έτους.

* Η ΟΙΕΛΕ καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 08.30.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβολή για την αγωγή Σαμαρά στην υπόθεση Μπουλούτα
Για τις 14 Μαρτίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής του Αντώνη Σαμαρά κατά της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών με αφορμή την τραγική υπόθεση της Φώφης Μπουλούτα, της καθηγήτριας που απολύθηκε από το...
Αναβολή για την αγωγή Σαμαρά στην υπόθεση Μπουλούτα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπερασπιζόμενοι τη μνήμη της Φώφης
Oλο το ιστορικό της υπόθεσης Μπουλούτα, της καθηγήτριας που απολύθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών όταν μονόγραψε τον Ιούνιο του 2012 την κόλλα του γιου...
Υπερασπιζόμενοι τη μνήμη της Φώφης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκδικάζεται η αγωγή Σαμαρά κατά της ΟΙΕΛΕ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικάζεται σήμερα η αγωγή του Αντώνη Σαμαρά κατά του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ για την υπόθεση της Φώφης Μπουλούτα.
Εκδικάζεται η αγωγή Σαμαρά κατά της ΟΙΕΛΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: αναβλήθηκε η συζήτηση για το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια
Αναβολή για τις 19 Μαρτίου πήρε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), με την οποία οι εργοδότες ζητούν την ακύρωση του άρθρου 30 του ν....
ΣτΕ: αναβλήθηκε η συζήτηση για το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαθήματα εκδικητικότητας από έναν πρώην πρωθυπουργό
«Είναι η πρώτη φορά που πολιτικός στρέφεται εναντίον συνδικαλιστικού οργάνου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, Μιχάλης Κουρουτός, σχολιάζοντας την κατάθεση αγωγής...
Μαθήματα εκδικητικότητας από έναν πρώην πρωθυπουργό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου
Ο υπουργός ζήτησε από τους νομικούς συμβούλους του να υποβάλουν άμεσα πόρισμα μετά τη μελέτη όλων των στοιχείων της υπόθεσης, που ανακινήθηκε έπειτα από δημοσίευμα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά,...
Ανοίγει ο φάκελος Μπουλούτα με εντολή Γαβρόγλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας