Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιλεκτική ερμηνεία για άδειες ισοβιτών

Ολοι οι όροι που κάθε φορά επιβλήθηκαν στον Δημήτρη Κουφοντίνα έγιναν απολύτως σεβαστοί και μάλιστα ο ίδιος είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο ένα δικαίωμα που αφορά χιλιάδες κρατούμενους | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιλεκτική ερμηνεία για άδειες ισοβιτών

  • A-
  • A+

Ακόμα ένα παράδειγμα για την επιλεκτική ερμηνεία αλλά κυρίως την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων δόθηκε χθες από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, το οποίο αποφάσισε να υιοθετήσει το βέτο του εισαγγελέα που απέρριψε το αίτημα του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα για την επόμενη τακτική άδειά του.

Είναι σχεδόν μοναδική η περίπτωση αρνητικής απόφασης, όταν όλοι οι όροι που κάθε φορά επιβλήθηκαν στον συγκεκριμένο κρατούμενο έγιναν απολύτως σεβαστοί και μάλιστα ο ίδιος είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο ένα δικαίωμα που αφορά χιλιάδες κρατούμενους.

Το σκεπτικό του εισαγγελέα αλλά και του Συμβουλίου έχουν αναφορές σε κείμενα συμπαράστασης σε απεργούς πείνας του Δ. Κουφοντίνα αλλά και σε αποκομμένα και παραποιημένα αποσπάσματα πολύ παλαιότερων δηλώσεών του, κάποια εκ των οποίων μάλιστα δεν ανήκαν καν στον ίδιο. Εισάγεται όμως ξανά από το παράθυρο και μια αυθαίρετη και πρόσφατα δημοσιευμένη ερμηνεία του ευεργετικού μέτρου των τακτικών αδειών σε ισοβίτες που έχουν παραπάνω από μία φορά ισόβια.

Το Συμβούλιο ισχυρίζεται ότι αν οι άδειες αφορούσαν και τους πάνω από μία φορά ισοβίτες, τότε θα το έλεγε ο νόμος ρητά!

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέντε εισαγγελείς μέχρι σήμερα έχουν κάνει δεκτό το αίτημα χορήγησης της άδειας στον συγκεκριμένο κρατούμενο, με τον έκτο να ασκεί το δικαίωμα βέτο στην 7η κατά σειρά τακτική άδεια.

Η απόφαση του Συμβουλίου δεν αποτελεί φυσικά δεδικασμένο -όσο κι αν πολλά ΜΜΕ έσπευσαν να το θεωρήσουν ως τέτοιο- και ο κρατούμενος είναι αυτονόητο ότι θα υποβάλει εκ νέου αίτημα μετά το προβλεπόμενο δίμηνο.

Η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, με δελτίο Τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με το σκεπτικό τους οι δικαστές κρίνουν ότι δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση τακτικής άδειας, προχωρώντας σε μια καινοφανή ερμηνεία του σχετικού άρθρου 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία ο νόμος δεν προβλέπει δικαίωμα άδειας για τους καταδικασμένους σε περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, ερμηνεία αντίθετη με την μέχρι σήμερα νομολογία, πρακτική και θεωρία. Συμπληρωματικά το Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι δεν πληρούνται ούτε οι ουσιαστικές προϋποθέσεις καθώς ο κρατούμενος δεν έχει “σωφρονιστεί”! Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη ως εκ της μεθόδευσης η οποία είχε προηγηθεί, με τα συνεχή δημοσιεύματα, αναρτήσεις και τις καθημερινές αναφορές [...]».

Η Ιωάννα Κούρτοβικ επισημαίνει τον κίνδυνο να στερηθούν και πολλοί άλλοι κρατούμενοι το δικαίωμα, εάν γίνουν αποδεκτές οι παραπάνω νομικές ερμηνείες.

Απάντηση Κουφοντίνα

Αργά χθες το βράδυ σε δήλωσή ο Δημήτρης Κουφοντίνας τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Ενας εισαγγελέας που άσκησε βέτο στη θετική απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής για άδεια, χωρίς να μου κάνει καμία απολύτως ερώτηση. Που κατέβασε απλώς ένα σκονάκι με παλιές δηλώσεις μου, αλιευμένες από το διαδίκτυο και έφυγε από την πίσω πόρτα δίχως να μου ανακοινώσει μια απόφαση που αδειάζει τους έξι διαφορετικούς εισαγγελείς. Και ένα Συμβούλιο πλημμελειοδικών που, αντίθετα, μου απηύθυναν άπειρες ερωτήσεις στο κλίμα των γνωστών τηλε-εισαγγελέων, αλλά μόνο και μόνο για να βρουν να πιαστούν από κάποια απάντησή μου για να δικαιολογήσουν μια ειλημμένη απόφαση. Αυτός ήταν ο κοινός παρονομαστής εισαγγελέα – συμβουλίου [...] παλιές δηλώσεις μου για την ανάγκη αντίστασης στην κρατική τρομοκρατία και για δικαιώματα που ήταν στην πραγματικότητα κατακτήσεις αγώνα [...] Οσο υπάρχει κρατική τρομοκρατία, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξαναπιάνουν το κόκκινο νήμα των αγώνων που διαπερνά μια ιστορία αντίστασης αιώνων».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
Tην ώρα που η ζωή του απεργού πείνας κρεμόταν από μια κλωστή, εκδόθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι ισχύουν για όλους τους κρατούμενους οι διατάξεις για τις τακτικές άδειες.
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νόμοι α λα καρτ
«Περαιτέρω δοκιμασία για να βεβαιωθεί ότι η καλή συμπεριφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν είναι προσχηματική» απαιτεί, ύστερα από 13 χρόνια κράτησής του, το Συμβούλιο Φυλακών Κορυδαλλού. Ενοχοποιούν τις...
Νόμοι α λα καρτ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τουλάχιστον ξεχώρισε η εισαγγελέας
Απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, το αίτημα άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Βόλου ● Ομως θετική έκπληξη αποτέλεσε η πρόταση της εισαγγελέως υπέρ της άδειας με πλήρη αιτιολόγηση.
Τουλάχιστον ξεχώρισε η εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσφυγή Κουφοντίνα για άδεια στο Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου
Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου προσέφυγε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, προκειμένου να του χορηγηθεί εορταστική άδεια εννέα ημερών από το σωφρονιστικό κατάστημα των φυλακών Κασσαβετείας του Βόλου.
Προσφυγή Κουφοντίνα για άδεια στο Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο νόμος γονατίζει μπροστά στην πολιτική εξουσία
Απορρίφθηκε για άλλη μια φορά το αίτημα χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Kόπηκε ξαφνικά μετά τις πρώτες άδειες αναιτιολόγητα και χωρίς να έχει υποπέσει ο κρατούμενος σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα ή...
Ο νόμος γονατίζει μπροστά στην πολιτική εξουσία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο
Τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των αγροτικών φυλακών εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα, ενδεχομένως και διαρροές, που προαναγγέλλουν την απαγόρευση μεταγωγής ισοβιτών και πολυϊσοβιτών
To δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές είναι αναφαίρετο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας