• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.6°C / 9.6°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 9.4°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 4.4°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.7°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.4°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 4.5°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 8.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  60%

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο κατώφλι του ανακριτή πέντε πρώην στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ

 • A-
 • A+
Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος διέταξε ο εισαγγελέας διαφθοράς σε βάρος πέντε πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, των ίδιων που καταδεικνύονταν από το πρώτο πόρισμα ως υπεύθυνοι για 22 παράνομες προσλήψεις.

Ασκήθηκαν τελικά χθες οι ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις, σύσταση συμμορίας εναντίον των πέντε πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ και διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος εναντίον δύο άλλων διοικητικών στελεχών. Από τους πέντε κατηγορούμενους πλην της πρώην προέδρου, ο πρώην διευθυντής ήδη είναι υπόδικος, ενώ οι υπόλοιποι «συγγενείς» ήταν επιτελικά στελέχη (στο διαχειριστικό και οικονομικό τομέα) αλλά και συνεργάτες του Αδωνη Γεωργιάδη.

Οι διώξεις αυτές που άσκησε ο εισαγγελέας διαφθοράς Ι. Δραγάτσης αφορούν τα ίδια πρόσωπα με την ίδια «δράση» και 74 επιπλέον παράνομες προσλήψεις ως επί το πλείστον διοικητικών που αφορούσαν κυρίως τη μονάδα των οροθετικών.

Μια παράπλευρη δηλαδή μονάδα που αποτελούσε ένα δεύτερο πόλο ρουσφετιών και πολύ προσοδοφόρα πηγή για όσους είχαν οικονομικές δοσοληψίες με τη μονάδα. Ας σημειωθεί εδώ ότι η ίδια μονάδα με τις «φακές πολυτελείας» δεν φιλοξενούσε ούτε 30 οροθετικούς.

Οι διώξεις που ασκήθηκαν χθες ήταν αποτέλεσμα του δεύτερου πορίσματος του κλιμακίου των επιθεωρητών που είχε διαβιβαστεί από τη ΓΕΔΔ στην εισαγγελία διαφθοράς το περασμένο καλοκαίρι.

Είχε προηγηθεί η εισαγγελική πρόταση του Ι. Δραγάτση («Τυλίγουν σε 83 κόλες χαρτί τους 7», «Εφ.Συν.» 19/6/2018) που αφορούσε τις 22 ρουσφετολογικές προσλήψεις επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη. Το πρώτο πόρισμα του ίδιου εισαγγελέα που είχε διαβιβαστεί και στη Βουλή είχε συνταχθεί, αφού ο ίδιος είχε παραλάβει τα δυο πορίσματα του μικτού κλιμακίου επιθεωρητών.

Οι δυο αυτές εισαγγελικές προτάσεις πήραν ήδη τον δρόμο για τον ανακριτή και το πιθανότερο είναι ότι θα συσχετιστούν εφόσον αφορούν τα ίδια πρόσωπα, τον ίδιο τρόπο δράσης και τις ίδιες κατηγορίες κάποιες εκ των οποίων επισείουν ακόμα και την ποινή των ισοβίων αν συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, όπως για παράδειγμα μεγάλη διάρκεια εκτέλεσης του εγκλήματος.

Το χρονικό του συγκεκριμένου αυτού σκέλους της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ εξετάστηκε και στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην υγεία, οι πρώην υπουργοί εξετάστηκαν ως μάρτυρες, ενώ κάποια από τα στελέχη που σήμερα βαρύνονται με κακουργήματα κατέθεταν, επιμένοντας μάλιστα ότι οι πληρωμές των προσληφθέντων δήθεν «εξωτερικών συνεργατών» επί υπουργίας Γεωργιάδη γίνονταν από... χορηγίες και ότι είχαν γίνει νόμιμο τρόπο.

Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι δεν είχαν αναρτηθεί ποτέ στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο προϋπολογισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρωνε τους συγκεκριμένους πολλοί από τους οποίους ως μοναδικό βιογραφικό είχαν την καλή σχέση με τον Αδωνη Γεωργιάδη.

Οι πρώην πλέον αυτοί διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν πλέον απολυθεί φέρονται να έδρασαν ως συμμορία, ενώ έφτασαν ακόμα και να απειλούν τους ανακριτικούς υπαλλήλους που έκαναν τη δουλειά τους.

Τις αποκαλύψεις για κρύπτες στα γκαράζ, για τις παράνομες προσλήψεις, για τις νοθεύσεις εγγράφων κ.λπ. κατήγγειλαν νυχθημερόν όλο το περασμένο διάστημα κάποια από τα πρόσωπα που τώρα διώκονται, στα φιλικά τους ΜΜΕ που εισέπρατταν τις γενναίες διαφημιστικές χορηγίες του σπάταλου φορέα. Μιλούν για σκευωρίες, αλλά δεν εξηγούν πού πήγαν και πώς ακριβώς ξοδεύτηκαν τα εκατομμύρια του ισχνού δημοσίου ταμείου, ενώ συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι αμφισβητούν μέχρι και σήμερα τα ευρήματα των επιθεωρητών που διενεργούν εδώ και πολλά χρόνια ανάλογους ελέγχους.

Επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη προσελήφθησαν παράνομα οι 22 κυρίως διοικητικοί που στελέχωσαν το υπεράριθμο υπουργικό του γραφείο, ενώ πολλοί άλλοι από τους 74 απορροφήθηκαν στην κοινότητα των οροθετικών που διοικούσε ένας εκ των κατηγορουμένων. Την ίδια αυτή κοινότητα συντηρούσε ο μπατζανάκης του.

Ολες οι προσλήψεις φέρονται να έγιναν με σημειώματα, ενώ αξέχαστοι έχουν μείνει οι επιβεβαιωμένοι ως αληθινοί από την ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. τηλεφωνικοί διάλογοι -που είδαν επιλεκτικά βέβαια το φως της δημοσιότητας- του υπόδικου πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ στην αγωνία του να τακτοποιήσει δίκαια τα ρουσφέτια.

Το αρχικό πόρισμα του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) περιείχε όλα τα στοιχεία από τα προ του 2015 πορίσματα του ΓΛΚ και του πρώην ΓΕΔΔ, όσα στοιχεία βρέθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ (πλην των «χαμένων» του 2013-2014) και στο σχεδόν ανύπαρκτο λογιστήριο, τις καταθέσεις και τελικά τα έγγραφα της επίμαχης περιόδου που ανακτήθηκαν από τους σκληρούς δίσκους, από την ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., όσα βρέθηκαν αλλοιωμένα ή μη σε σπίτια, σε κρύπτες, σε προσωπικούς υπολογιστές κ.λπ.

Παράλληλα διεξάγονται οι έλεγχοι και στα υπόλοιπα σκέλη της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως οι διαφημιστικές χορηγίες, οι στενές σχέσεις διαφημιστικών εταιρειών με παράγοντες της διοίκησης και δημοσιογράφων και ενώ τελικά κάποια στιγμή αναμένεται να ενημερωθούν και οι φορολογούμενοι πολίτες, έστω και κατά προσέγγιση, το πόσο στοίχισε αυτό το διαχρονικό πάρτι.

Ο κ. Πουλής απειλεί;

Ο Σταμάτης Πουλής μετά την άσκηση διώξεων, προβάλλοντας με τον δικό του συνήθη τρόπο το ιερό τεκμήριο αθωότητας επιτίθεται στο θεσμικό πρόσωπο της ΓΕΔΔ, την οποία και κατηγορεί για στοχοποίησή του για πολιτικούς λόγους και αποφαίνεται ότι:

«Το πόρισμα αναφέρεται σε διαδικασίες, οι οποίες αφενός έλαβαν χώρα σε χρονική περίοδο που δεν είχα οποιαδήποτε σχετική αρμοδιότητα, καθώς ήμουν απλός υπάλληλος και ουδέποτε άσκησα Διοίκηση, αφετέρου η κυρία Ανδρονίκη Θεοφιλάτου δεν εργαζόταν καν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καθώς προσελήφθη μεταγενέστερα. Τόσο “σοβαρό” και “αξιόπιστο” είναι το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Μαρίας Παπασπύρου, στο οποίο κατά τις πληροφορίες (sic!) στηρίζεται η ποινική δίωξη».

Δηλώνει ότι θα τεθούν αρμοδίως τα ουσιαστικά ελλείμματα (!) της διαδικασίας και μιλάει για εργαλειοποίηση των πορισμάτων.

Σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας, σεβαστή όμως και η απλή λογική που δύσκολα μπορεί να θεωρήσει ότι έγγραφα, στοιχεία, αλλοιώσεις, κρύπτες, καταθέσεις, ρουσφέτια και συγγένειες αποτελούν «εργαλειοποίηση», ενώ οι επιθεωρητές, το σύνολο των πορισμάτων και οι εισαγγελικές προτάσεις είναι υποχθόνιες κατασκευές μιας πρώην δικαστή που βρίσκεται επικεφαλής ενός από τους πλέον σημαντικούς φορείς ελέγχου και για άγνωστο λόγο έχει βάλει στο στόχαστρο τον λαλίστατο κ. Πουλή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ: δίκη επ’ ακροατηρίου ζητά η εισαγγελέας
Προτείνει την παραπομπή των τεσσάρων κατηγορουμένων και για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, αναφέροντας ότι προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις ενοχής».
Σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ: δίκη επ’ ακροατηρίου ζητά η εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τυλίγουν σε 83 κόλλες χαρτί τους «7»
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΕΕΛΠΝΟ: Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία αποδίδονται βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες στα στελέχη του Κέντρου που μεθόδευσαν τις 22 παράνομες προσλήψεις...
Τυλίγουν σε 83 κόλλες χαρτί τους «7»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μάτια της Δικαιοσύνης στην ΕΥΠ
Σε ανοιχτή γραμμή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ ● Ο κ. Ντογιάκος για άγνωστο λόγο ξεκινάει την έρευνά του από τυχόν παρακολούθηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018.
Τα μάτια της Δικαιοσύνης στην ΕΥΠ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το απόλυτο δικαστικό αλαλούμ
Aσυγκράτητοι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του εισαγγελέα Πρωτοδικών να θεωρήσει την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς ένοχη για διάπραξη ενός κακουργήματος και τεσσάρων...
Το απόλυτο δικαστικό αλαλούμ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πιθανή νέα δίκη για το σκάνδαλο της Energa
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στο σκέλος της αθωωτικής απόφασης του Α. Φλώρου για την υπεξαίρεση 151 εκατομμυρίων ευρώ από τις εταιρείες ΔΕΣΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ.
Πιθανή νέα δίκη για το σκάνδαλο της Energa
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
Σε μικρές ποινές με αναστολή καταδικάστηκαν πρωτοδίκως οι βασικοί κατηγορούμενοι στην πρώτη μεγάλη δίκη για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ενώ αθωώθηκε η πρώην γραμματέας του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας