Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διώξεις με ακροδεξιό άρωμα

Φωτογραφία αρχείου | ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διώξεις με ακροδεξιό άρωμα

  • A-
  • A+
Αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων στην Ξάνθη προκαλεί η στοχοποίηση μελών αριστερών και αναρχικών συλλογικοτήτων. Εξι από αυτούς αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για ξυλοδαρμό δύο ακροδεξιών φοιτητών στον χώρο του πανεπιστημίου τον Απρίλιο του 2016.

Μια ιδιαιτέρως ανησυχητική δικαστική διαδικασία εξελίσσεται αυτές τις μέρες στην Ξάνθη. Εξι φοιτητές, μέλη αριστερών και αναρχικών συλλογικοτήτων, βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες σε μια υπόθεση που πατάει πάνω σε μια συστηματική ακροδεξιά στοχοποίηση μαχόμενων συνδικαλιστών φοιτητών.

Η υπόθεση, την οποία ανέδειξε η εφημερίδα μας (15.3.2017, «Εκδικητικές διώξεις φοιτητών στο ΔΠΘ») και έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων το τελευταίο διάστημα, ξεκινά στις 13 Απριλίου 2016.

Εκείνη την ημέρα πραγματοποιείται αντιφασιστική συγκέντρωση στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών εξαιτίας των ναζιστικών και φασιστικών συμβόλων που εντοπίστηκαν στους διαδρόμους της σχολής (σβάστικες και συνθήματα όπως «Ζήτω η 21η Απριλίου», «Μόνο Χρυσή Αυγή ρε μ…ιά»).

Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση ανάμεσα στους φοιτητές και τον τότε αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γεώργιο Παύλο (σήμερα συνταξιούχος). Πρόκειται για ακαδημαϊκό που καταγγέλλεται από τους φοιτητές για ακροδεξιά ρητορική και πρακτική εντός και εκτός αμφιθεάτρου (μεταξύ άλλων τον έχει υμνήσει η Χρυσή Αυγή, ενώ και ο ίδιος προέτρεπε τον Αλ. Τσίπρα να μιμηθεί τον Ι. Μεταξά και τον... Ηλία Κασιδιάρη).

Μετά την αντιφασιστική διαδήλωση, καθαρά πολιτικού και συμβολικού χαρακτήρα, δημιουργήθηκε ένταση η οποία κατέληξε σε περιστατικό ξυλοδαρμού δύο φοιτητών από άγνωστους μέχρι σήμερα δράστες. Ο ένας φοιτητής φέρεται να ανήκε στον πυρήνα υποστηρικτών του Παύλου.

Κατόπιν ενεργειών του καθηγητή, ο οποίος δεν ήταν μπροστά στο περιστατικό, υποβάλλεται μήνυση αρχικά εναντίον τριών φοιτητών για βαριά αδικήματα. Οι φοιτητές που δέχτηκαν τη μήνυση αρνούνται κάθε κατηγορία και αποδεικνύουν (με φωτογραφίες και βίντεο) ότι δεν είχαν καμιά σχέση με την επίθεση, αλλά αντίθετα έσπευσαν να κατευνάσουν την ένταση.

Απορίας άξιο

Ωστόσο, τελικά τους ασκήθηκε δίωξη για παράνομη βία, ληστεία κατά συρροή και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Σημειώνεται ότι η κατηγορία της ληστείας αφορά το γεγονός ότι ένας από τους φοιτητές που δέχτηκαν επίθεση έχασε την τσάντα του, την οποία ξαναβρήκε αργότερα.

Απορίας άξιο είναι γιατί δεν έχει καταπέσει μέχρι σήμερα το αδίκημα της ληστείας, το οποίο, αν και ουδέποτε τελέστηκε, εξακολουθεί να προσδίδει κακουργηματικό χαρακτήρα στην υπόθεση.

Μία εβδομάδα μετά το περιστατικό, ακολουθεί επερώτηση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή με θέμα «Εγκληματική οργάνωση ακροαριστερών φοιτητών προβαίνει σε τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης».

Ταυτόχρονα δημοσιεύεται κείμενο υποστήριξης του Παύλου, το οποίο υπογράφουν μεταξύ άλλων υποψήφιοι με την Ελληνική Αυγή, καθώς και η δικηγόρος Χριστίνα Τσαμπάζη, συνήγορος υπεράσπισης πολλών χρυσαυγιτών (μαχαίρωμα Αφγανού στον Αγιο Παντελεήμονα, Ναυτοδικείο Πειραιά, πρώην συνήγορος υπεράσπισης Ρουπακιά). Ωστόσο, η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ.

Στις 21 Ιουνίου του 2016 ο Γ. Παύλος υποβάλλει προς τα όργανα του ΔΠΘ και την Εισαγγελία Ξάνθης «έκθεση σχετικά με την πανεπιστημιακή βία, εγκληματικές ενέργειες και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στο ΔΠΘ».

Σε αυτήν αναφέρεται σε 20-30 φοιτητές που «τρέχουν ως φάλαγγα πολέμου», καταγγέλλει «μικρή φοιτητική ομάδα» που «ασκεί έναν ιδιότυπο πολιτικό έλεγχο» και έναν «πρωτόγνωρο εκφοβισμό μέσω προπυλακισμών και βιαιοπραγιών».

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν 11 φοιτητές προερχόμενοι από αριστερές οργανώσεις (ΕΑΑΚ, Αγωνιστικές Κινήσεις) και αναρχικές συλλογικότητες να κληθούν για κατάθεση από την πταισματοδίκη Ξάνθης στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης. Η συγκεκριμένη υπόθεση μπήκε τελικά στο αρχείο.

Ομως, η Εισαγγελία, με βάση και συμπληρωματική κατάθεση ενός εκ των φοιτητών που είχαν δεχτεί την επίθεση, άσκησε τελικά δίωξη για ληστεία κατά συρροή και επικίνδυνη σωματική βλάβη σε άλλους τρεις φοιτητές (σύνολο 6, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί), οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία την περασμένη εβδομάδα αρνούμενοι όλες τις κατηγορίες.

Κοινό ψήφισμα

Οσο για τον μηνυτή, σύμφωνα με το κοινό ψήφισμα συλλόγου φοιτητών, συλλόγου προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων και συλλόγου οικοτρόφων της Πολυτεχνικής Σχολής, αυτός «μήνυσε αρχικά 3 φοιτητές ηλεκτρολόγους μηχανικούς εκδικητικά (τους αποκάλεσε ISIS του ΔΠΘ), καθώς τάσσονταν ενάντια στον εν λόγω καθηγητή».

Οι φοιτητές υπογραμμίζουν πως «οι φασίστες δεν έχουν χώρο στην κοινωνία και στο πανεπιστήμιο», κατηγορούν τον μηνυτή για φασιστική συμπεριφορά (ανοιχτή στήριξη των κειμένων του καθηγητή, προπαγάνδιση πως η ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα δεν ανήκει στη Χρυσή Αυγή, ρατσιστική ρητορεία ενάντια σε μετανάστες) και πως, στοχευμένα και προσχεδιασμένα, κατέστησε κατηγορούμενους τους έξι αμέτοχους στο όλο συμβάν φοιτητές μετά από επιλεκτικό σερφάρισμα στο facebook.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκδικητικές διώξεις φοιτητών στο ΔΠΘ
Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, που καταγγέλλεται για ακροδεξιά ρητορική εντός και εκτός αμφιθεάτρου, βρίσκεται πίσω από τη μήνυση εναντίον αριστερών φοιτητών, οι οποίοι είχαν αντιταχθεί στις...
Εκδικητικές διώξεις φοιτητών στο ΔΠΘ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τι (δεν) ερευνά η Δικαιοσύνη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Τέσσερις παράλληλες έρευνες διεξάγονται από τις Εισαγγελίες Ξάνθης και Ροδόπης, το ΣΔΟΕ και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις προβληματικές συμβάσεις σίτισης και τις εξωπανεπιστημιακές εταιρείες...
Τι (δεν) ερευνά η Δικαιοσύνη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Γκρεμίζουν τη «Γέφυρα» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Δύο φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Η Γέφυρα» έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για την λειτουργία...
Γκρεμίζουν τη «Γέφυρα» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβολή πήρε η δίκη του φοιτητή που συνελήφθη στην ΑΣΟΕΕ
Δίωξη για τα πλημμελήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της εξύβρισης ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών στον φοιτητή της ιατρικής που συνελήφθη κατά τα χθεσινά επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ.
Αναβολή πήρε η δίκη του φοιτητή που συνελήφθη στην ΑΣΟΕΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μήνυση αποπροσανατολισμού
Ξεκίνησε χθες το πρωί στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η εκδίκαση της μήνυσης του Σπύρου Γιαννάτου, επί χρόνια μέλους της γνωστής «Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα», κατά του Θανάση Κούρκουλα.
Μήνυση αποπροσανατολισμού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μήνυση για ηλεκτρονικό μήνυμα
Πρώην συνήγορος της χρυσαυγίτισσας Ελένης Ζαρούλια,ο δικηγόρος Αγγελος Αγγελέτος, κατηγορεί δημοσιογράφο, αλλά και τη συνέλευση «Κατάληψη ΕΣΗΕΑ» για συκοφαντική δυσφήμηση σε μια προσπάθεια να τους εξαναγκάσει...
Μήνυση για ηλεκτρονικό μήνυμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας