Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Είμαι ο Κλοντιάν Λεκοτσάι και θα του κόψω το κεφάλι σαν κότα»

Οι κατηγορούμενοι για την δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου τον Οκτώβριο του 2017, κατά την προσαγωγή τους στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Είμαι ο Κλοντιάν Λεκοτσάι και θα του κόψω το κεφάλι σαν κότα»

  • A-
  • A+

Η απόδραση των δύο Αλβανών κακοποιών ανήμερα την Πρωτοχρονιά από τις φυλακές Κορυδαλλού και οι πληροφορίες ότι πιθανώς εμπλέκονταν σε εγκληματικές ή τρομοκρατικές ενέργειες σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της «μαφίας του Κορυδαλλού», όπως αποκαλούν οι αστυνομικοί τη συμμορία των σκληρών κακοποιών που με επικεφαλής έναν Αλβανό βαρυποινίτη εκτελούσε σειρά εγκληματικών ενεργειών.

Εκτοτε και μέχρι την ώρα που ομάδα μελών της, αποτελούμενη από δυο άνδρες και μια γυναίκα, βγήκε από το γραφείο του γνωστού πρώην υπουργού και δικηγόρου Δημήτρη Τσοβόλα, τα μέλη της συμμορίας βρίσκονταν υπό συνεχή -κυρίως- τεχνική και -κατά το δυνατόν- φυσική παρακολούθηση από τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, οπότε και κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβασή τους.

Σημείο-κλειδί για την απόφασή τους φαίνεται ότι αποτέλεσε η κάτωθι συνομιλία του έγκλειστου Κλοντιάν Λεκοτσάι ή «Κλόντι», η οποία εμπεριέχεται στη δικογραφία και ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας.

Ο κακοποιός τηλεφωνεί στο γραφείο του γνωστού δικηγόρου και, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο με το οποίο προσέγγισαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, ότι δηλαδή τους χρωστά χρήματα που δήθεν του έδωσαν για να αναλάβει υπόθεση μέλους της συμμορίας, ζητά να του μιλήσει.

«Ο κ. Δημήτρης είναι εκεί;» ρωτά ο βαρυποινίτης και η κοπέλα που το σηκώνει απαντά: «Οχι, δεν είναι εδώ. Τι θα θέλατε;», για να ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος:

Στείλ' του το μήνυμα. Οτι θα του γαμ&&& τα αγάμ&&&. Είμαι ο Κλοντιάν Λεκοτσάι και θα του κόψω το κεφάλι σαν κότα. Ετσι πες το του, πουτ&&&.

◼ Μα τι είναι αυτά που λέτε;

Αυτό που άκουσες. Είμαι ο Λεκοτσάι, παίρνω από τον Κορυδαλλό… Μου έφερε την αστυνομία, θα του γαμ&&& τα αγάμ&&&…

◼ Μα τι λέτε;

Του κ. Τσοβόλα, πάρ' τον και πες του θα σε σφάξω σαν κότα, πουτ&&&

◼ Καμία αστυνομία δεν σας έφερε ο κ. Τσοβόλας.

Και εμένα θα μου φέρεις τα λεφτά πίσω. Καριό&&&&&. Τα 7.000 που μου έχετε φάει. Απατεώνες και πούστ&&&&.

Μαχαιρώματα στη φυλακή

Οι αστυνομικοί ενεργοποιούνται και μαθαίνουν ότι την προηγούμενη ημέρα, στις 7 Φεβρουαρίου, είχαν πάει στο γραφείο του Δημήτρη Τσοβόλα τρία μέλη της συμμορίας και του είχαν ζητήσει εκβιαστικά και με απειλές για τη ζωή του το παραπάνω χρηματικό ποσό. Οταν όμως αντελήφθησαν ότι δεν ήταν δυνατό να έχει ένα τόσο μεγάλο ποσό στο γραφείο, άρπαξαν βίαια περίπου 500 ευρώ και, λέγοντάς του ότι θα περάσουν την επομένη για να πάρουν 2.500 ευρώ, αποχώρησαν.

Εστησαν λοιπόν οι αστυνομικοί καρτέρι έξω από το γραφείο και όταν τα μέλη της συμμορίας βγήκαν από αυτό, τους συνέλαβαν επ' αυτοφώρω, ενώ στη συνέχεια, με όλα τα στοιχεία που είχαν συλλέξει από την αρχή του χρόνου συνέταξαν την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος των δεκατριών εμπλεκομένων στη συμμορία.

Σημαντικό στοιχείο για την άμεση εμπλοκή του Αλβανού βαρυποινίτη, που φέρεται να έδωσε την εντολή για τον φόνο του άλλοτε συνεργού του, επίσης Αλβανού Αρμπερ Μπάκο, στις 14 Ιανουαρίου στον Κορυδαλλό, ήταν η καταγεγραμμένη συνομιλία του με τον Ιμπραήμ Μπραχιμάι που τον μαχαίρωσε.

Σε αυτήν ο «αρχηγός» της συμμορίας ακούγεται να τον επιπλήττει γιατί δεν δολοφόνησε τον Μπάκο μέσα σε κελί, αλλά το έκανε σε κοινόχρηστο χώρο της Ε' Πτέρυγας, με συνέπεια να καταγραφεί η σκηνή στην κάμερα ασφαλείας και να «καεί» ο 25χρονος Ελληνας συνεργός του, για τον οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μετά την αποφυλάκισή του θα του ανέθετε «δουλειές» για τη συμμορία.

Ακούγεται λοιπόν στη συνομιλία να λέει ο Λεκοτσάι: «Σου είπα εκατό φορές να το κάνεις μέσα στο δωμάτιό του», για να του... δικαιολογηθεί ο δράστης λέγοντάς του: «Δεν γινόταν. Πώς να το έκανα μέσα στο δωμάτιο που με κοίταζε αυτός; Περίμενα να γυρίσει λίγο ο γαμημ&&& και δεν μπορούσα να βγάλω το μαχαίρι. Και βρήκα ευκαιρία εκεί στην πόρτα, μόλις γύρισε του έδωσα μία στον σβέρκο».

Εκτιμούν, μάλιστα, οι αστυνομικοί ότι η δολοφονία του Αρμπερ Μπάκο έγινε στο πλαίσιο σχεδίου για να παρουσιάσουν μόνο αυτόν ως τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Είναι δε πεπεισμένοι ότι προσποιούνταν πως ενδιαφερόταν για τον Αρμπερ Μπάκο, αφού έχουν στα χέρια τους την παρακάτω συνομιλία με δικηγόρο, την οποία επίσης έχουν βάλει στη δικογραφία.

Σε αυτήν ο Λεκοτσάι ακούγεται να λέει: «Μπορούμε να βρούμε κανένα φράγκο να στείλουμε το πτώμα στην Αλβανία;» και ο δικηγόρος του απαντά ότι θα κοιτάξει το θέμα.

«Και εγώ θα κοιτάξω» λέει ο κακοποιός και προσθέτει: «Μίλα και με τον άλλο δικηγόρο να μας βοηθήσει, γιατί 2.600 ευρώ κάνει για να πάει το πτώμα στην Αλβανία και είναι και 1.000 ευρώ να δώσουμε για τον Μπάκο. Να το παίξουμε λίγο τώρα με τον Μπάκο, για να μην… Ξέρεις εσύ», για να του απαντήσει ο δικηγόρος: «Θα δούμε, δεν σου υπόσχομαι τίποτε γι’ αυτό».

Απεχθής δράση

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι η συμμορία εμπλέκεται επίσης στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δικηγόρου της Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρινής Ενέργειας, Γιώργου Αντωνόπουλου, στις 3-11-2014, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη, και στην αιματηρή επίθεση σε βάρος θαμώνων κέντρου στο Μικρολίμανο στις 22-11-2014.

Παράλληλα όμως προέκυψε ότι ο «Κλόντι» γνώριζε τα σχέδια των δυο Αλβανών που απέδρασαν την Πρωτοχρονιά (συνελήφθησαν αργότερα σε σπίτι στο Μάτι) και έδωσαν εντολές σε μη έγκλειστα μέλη της συμμορίας να τους διευκολύνουν ώστε να κρύβονται.

Από τις έρευνες εξάλλου προέκυψε ότι ο Λεκοτσάι προσπάθησε να παρουσιάσει τον θάνατο, στις 28 Ιανουαρίου στον Κορυδαλλό, ενός άλλου κρατουμένου (του Αλβανού που μαζί με τον δολοφονημένο Μπάκο και τον Ολντι Ντούλτσε είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο) ως δηλητηρίαση (ο θάνατος αποδιδόταν σε χρήση ναρκωτικών), ώστε να παγιδεύσει τον έγκλειστο για την υπόθεση Energa επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της ανθρωποκτονίας του.

Το σύνολο των ερευνών φαίνεται ότι δικαιώνουν την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, που σε δηλώσεις της αργά προχθές το βράδυ είπε: «Η συστηματική, μεθοδική και σε βάθος έρευνα της Αστυνομίας έφερε αποτελέσματα, σπάζοντας έναν κύκλο εγκληματικής δράσης μέσα και έξω από τις φυλακές. Εξιχνιάστηκαν ανθρωποκτονίες και εκβιασμοί, ενώ σημαντικό είναι ότι ο μεθοδικός χειρισμός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας απέτρεψε την τέλεση εγκλημάτων των οποίων ο σχεδιασμός και η εκτέλεση βρισκόταν σε εξέλιξη. Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης κινούσαν τα νήματα του αίματος μέσα από τις φυλακές».

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, οι έρευνες θα ανατεθούν σε ειδικό εφέτη-ανακριτή. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν έγκυρες πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αναμένεται να υποβάλει σχετικό αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, ώστε να οριστεί και γι' αυτή την υπόθεση ειδικός εφέτης ανακριτής, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, λόγω και των υπόλοιπων ευρημάτων της έρευνας, που δείχνουν σχετική διασύνδεση και με τρομοκρατικές δράσεις.

Και άγνωστες υποθέσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ειδικός εφέτης ανακριτής θα ερευνήσει το σύνολο των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται τα μέλη της εγκληματικής συμμορίας, μεταξύ των οποίων και η άγνωστη μέχρι πρότινος υπόθεση εκβίασης σε βάρος του γνωστού δικηγόρου Δημήτρη Τσοβόλα από κρατούμενο.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να διερευνηθεί ο ρόλος άλλων δικηγόρων οι οποίοι είχαν συχνές επικοινωνίες με τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα της «μαφίας του Κορυδαλλού».

Παράλληλα, η Ξένη Δημητρίου με εγκύκλιό της παραγγέλλει στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών της χώρας ότι κρατούμενοι που μετάγονται για να καταθέσουν ή να δικαστούν σε φυλακές πλησιέστερες προς το δικαστήριο μπορούν να παραμένουν σε αυτές μόνον όταν η δίκη συνεχίζεται χωρίς διακοπές. Διαφορετικά, ζητεί να μετάγονται στις φυλακές όπου κρατούνται μόνιμα όταν οι δίκες διακόπτονται για διάστημα πέραν των δέκα ημερών.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελική παραγγελία αφορά πρωτίστως τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου διαμένουν για μεγάλο διάστημα εκατοντάδες κρατούμενοι που έχουν εκκρεμείς δίκες, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει και η ίδια η εισαγγελέας στην εγκύκλιό της, «να επιτείνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, το οποίο είναι γνωστό ότι μας εκθέτει τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ναι, τον σκότωσα»
«Κύριε κατηγορούμενε, αποδέχεστε ότι είστε ο φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου;» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενη στον 33χρονο Αλβανό υπήκοο Μικέλα Καστριότ, που είχε...
«Ναι, τον σκότωσα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις ΗΠΑ μέσω Αρείου Πάγου ο Κ. Χάιθαμ
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών οδηγεί, καθώς φαίνεται, στην Αμερική τον Σύρο πρόσφυγα Κ. Χάιθαμ, ο οποίος την τελευταία 25ετία ζει στην Ελλάδα...
Στις ΗΠΑ μέσω Αρείου Πάγου ο Κ. Χάιθαμ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απαρέγκλιτη εφαρμογή μέτρων στα δικαστήρια ζητεί ο εισαγγελέας του Αρ. Πάγου
Eν όψει της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα λειτουργήσει πολύ περιορισμένα για την εξυπηρέτηση εξαιρετικά απαραίτητων αναγκών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Απαρέγκλιτη εφαρμογή μέτρων στα δικαστήρια ζητεί ο εισαγγελέας του Αρ. Πάγου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οριστικά ισόβια στους δολοφόνους οδηγού ταξί στην Κυψέλη το 2011
Επικυρώθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, με την οποία δύο Γεωργιανοί, ένας 19χρονος και ένας 20χρονος, αλλά και ένας τρίτος, που διαφεύγει της σύλληψης,...
Οριστικά ισόβια στους δολοφόνους οδηγού ταξί στην Κυψέλη το 2011
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ισόβια σε τρεις για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου
Ακριβώς δύο χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο γραφείο του στα Εξάρχεια, ισόβια ήταν η τιμωρία που επέβαλαν οι δικαστές στους δράστες της.
Ισόβια σε τρεις για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απορρίφθηκε το αίτημα Αγγελή για εξαίρεση Ξ. Δημητρίου και Δ. Δασούλη για τη Novartis
Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο το αίτημα εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελής  κατά του  αρχαιότερου στην επετηρίδα  συναδέλφου του Δημήτρη Δασούλα και της τέως...
Απορρίφθηκε το αίτημα Αγγελή για εξαίρεση Ξ. Δημητρίου και Δ. Δασούλη για τη Novartis

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας