• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 12.3°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.8°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.6°C / 12.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.8°C
  0 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.4°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 12.6°C
  1 BF
  92%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 8.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  83%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόφαση ΣτΕ: και οι δικαστές καταθέτουν πλέον υποχρεωτικά πλήρες «πόθεν έσχες»

 • A-
 • A+

Με χθεσινή του απόφαση το ΣτΕ υπό την προεδρία της Αικ. Σακελλαροπούλου απέρριψε τις προσφυγές των δικαστικών ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η υποχρεωτική υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Είχαν προηγηθεί αρκετές παρόμοιες προσφυγές στο παρελθόν όπως και αιτήσεις αναίρεσης κάθε φορά που μία κυβέρνηση νομοθετούσε για τον τρόπο που και οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να υποβάλλουν «πόθεν έσχες», όπως και όλοι οι υπόλοιποι υπόχρεοι (βουλευτές, υπουργοί, αιρετοί, δημοσιογράφοι κ.λπ.). Φαίνεται ότι οι τελευταίες προσπάθειες της νομοθετικής εξουσίας, επί υπουργίας Μ. Καλογήρου, προκειμένου να γίνουν οι τελικές αλλαγές και ρυθμίσεις σε συνεννόηση με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και με την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμφωνία απέδωσαν καρπούς

Η Επιτροπή του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές και κατά συνέπεια έγινε δεκτή η ρύθμιση για τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής πλήρους «πόθεν έσχες» των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την απόφαση έπρεπε να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση αναστολής και να κριθούν αβάσιμοι οι ισχυρισμοί. Το σκεπτικό σημειώνει ότι μπορεί οι ωφέλειες για το δημόσιο συμφέρον να είναι περισσότερες από την ενδεχόμενη στάθμιση βλάβης των αιτούντων (οι οποίοι σε κάθε περίπτωση μπορούν να προσφύγουν αυτοτελώς αν αδικηθούν).

Επισημαίνεται ότι ο νέος τρόπος συγκρότησης της 11μελούς επιτροπής ελέγχου (με πλειοψηφία ανωτάτων δικαστικών πλήρους απασχόλησης) διασφαλίζει την ανεξαρτησία. Κρίνεται ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί βάσιμος ο λόγος περί αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης για την αναγκαστική εκτίμηση της εμπορικής αξίας και της κινητής περιουσίας, διότι για το ζήτημα αυτό δεν υπάρχει προηγούμενη δικαστική κρίση.

Με δύο λόγια, το ΣτΕ αποφαίνεται ότι: απορρίπτονται οι προσφυγές και δεδομένου ότι τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχουν υποβληθεί «πόθεν έσχες» δικαστικών «συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενοι στην προάσπιση της διαφάνειας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και στην ενίσχυση του κύρους και στην προστασία προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις εξουσίας (και δη των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών) από αόριστες και αβάσιμες καταγγελίες εναντίον τους, οι οποίοι επιβάλλουν την, ανά εύλογα χρονικά διαστήματα, περιοδική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Αυτό βοηθάει όχι μόνο την πρόληψη και καταστολή ενδεχόμενων κρουσμάτων διαφθοράς αλλά στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών αφενός, και των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αφετέρου. Ενδεχόμενη δε αναστολή όταν η συντριπτική πλειοψηφία των υποχρέων αποδέχθηκε το σύστημα υποβολής θα πλήξει καίρια τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πολιτών/υποχρέων που υπέβαλαν δηλώσεις».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Χαστούκι στην κυβέρνηση από το ΣτΕ για το κατάπτυστο άρθρο
Το ΣτΕ δικαίωσε τελικά τους δικαστικούς λειτουργούς που ζητούσαν να αποσυρθεί από το Νομοσχέδιο για τη Σχολή Δικαστών το άρθρο που με το πρόσχημα της επιμόρφωσης καθιερώνει γραπτό διαγωνισμό και ατομική...
Χαστούκι στην κυβέρνηση από το ΣτΕ για το κατάπτυστο άρθρο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιτελικό κράτος παρεμβαίνει τώρα στη δικαιοσύνη
Με αιφνιδιαστική τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η κυβέρνηση προκαλεί αλυσίδα σφοδρών αντιδράσεων στις τάξεις των δικαστών και εισαγγελέων. Χωρίς αιτία και άγνωστο με ποιανού πρωτοβουλία 85 εφέτες...
Το επιτελικό κράτος παρεμβαίνει τώρα στη δικαιοσύνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου
Σπάνια στα δικαστικά χρονικά δήλωση από την εισαγγελέα της έδρας, που ζήτησε να σταλούν τα πρακτικά στον εισαγγελέα για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας η δικηγόρος του ιδρύματος, η...
Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιος φοβάται τον νέο Ποινικό Κώδικα
«Ολοταχώς προς τα πίσω» φαίνεται να είναι το βασικό σύνθημα που εκπέμπουν όσοι δικαστικοί λειτουργοί συγκροτούν τα διοικητικά συμβούλια των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων ● Ατυπες ψηφοφορίες και...
Ποιος φοβάται τον νέο Ποινικό Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες δεν... παρακάμπτονται
Οι σφοδρές αντιρρήσεις για τους Ποινικούς Κώδικες που αποτελούν ήδη νόμους, ήταν η αφορμή για εκ διαμέτρου αντίθετα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις ηγεσιών συνδικαλιστικών οργάνων των δικαστικών λειτουργών.
Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες δεν... παρακάμπτονται
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν άδεια
Η παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτη Χρ. Σεβαστίδη, έθεσε πρακτικά και ουσιαστικά τέλος σε κάθε προσπάθεια σκόπιμης ή μη παρερμηνείας του νόμου που αφορά τις άδειες κρατουμένων.
Και οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν άδεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας