Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Κορκονέας το ’ριξε στο συναίσθημα
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κορκονέας το ’ριξε στο συναίσθημα

  • A-
  • A+

Οι διαφοροποιήσεις πάνω σε προηγούμενες περιγραφές για την κίνηση του όπλου, οι αναφορές για «έντονη επιθετικότητα» και «εγκλωβισμό», η αδυναμία να δοθούν σαφείς απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα, η «συγγνώμη» και η δημιουργία κλίματος συγκίνησης, τα μνημόσυνα και οι «δύο πρωταγωνιστές» ήταν τα στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον στην απολογία του Επαμεινώνδα Κορκονέα στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας.

«Εβγαλα το όπλο από τη θήκη, το έστρεψα προς την Τζαβέλλα για να το δουν κρατώντας το χαμηλά και δεξιά μου. Στη συνέχεια το σήκωσα ψηλά και πυροβόλησα δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απολογία του ο Επαμεινώνδας Κορκονέας περιγράφοντας τη στιγμή που πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο Αλέξη.

Η διαφοροποίηση αυτή σε σχέση με τις προηγούμενες περιγραφές, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται στην αλλαγή συνηγόρου και υπερασπιστικής γραμμής, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της πολιτικής αγωγής αλλά και αρκετές ερωτήσεις από την πλευρά της έδρας.

ίναι χαρακτηριστικό ότι η διαφοροποίηση αυτή επισημάνθηκε έντονα, χωρίς ο κατηγορούμενος να δίνει κάποια εξήγηση γι’ αυτήν και αρκέστηκε να απαντά ότι «δεν έστρεψα το πιστόλι, ούτε πυροβόλησα προς το πλήθος».

Ομοίως, σαφή εξήγηση δεν μπόρεσε να δώσει ο κατηγορούμενος για το πώς το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων περιγράφει την κίνηση της σφαίρας σε ευθεία βολή με ελαφριά κλίση προς τα κάτω, τη στιγμή που ο ίδιος δηλώνει ότι πυροβόλησε στον αέρα.

Οι περιγραφές σχετικά με τη στάση του κατηγορουμένου και την κίνηση του πιστολιού, σε συνδυασμό με άλλες διαφορετικές πτυχές που αναφέρθηκαν στη χθεσινή απολογία αναμένεται να αποτελέσουν και τα σημεία στα οποία θα σταθεί σήμερα η πολιτική αγωγή.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας ισχυρίστηκε πως η κρότου-λάμψης ρίχτηκε από τον Σαραλιώτη λίγο πριν πυροβολήσει και όχι αρχικά στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Ηδη, τόσο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και των διευκρινιστικών ερωτήσεων όσο και σε δηλώσεις που παραχώρησε, ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνήγορος πολιτικής αγωγής, έκανε λόγο για «πληθώρα αντιφάσεων», για «διάφορα σενάρια που έχουν ειπωθεί όλα αυτά τα χρόνια», αλλά και για προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι όλα συνέβησαν εξαιτίας της επιθετικότητας μιας παρέας παιδιών.

Στη χθεσινή απολογία του, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας προσπάθησε να δημιουργήσει την εικόνα μιας ιδιαίτερα τεταμένης ατμόσφαιρας, διαδοχικών επιθέσεων από μια ομάδα «ατόμων», που πότε αποτελούνταν από τέσσερα έως πέντε άτομα, πότε από 20 και πότε από 30 άτομα.

«Ενιωσα εγκλωβισμένος. Φοβήθηκα για τη σωματική μου ακεραιότητα. Εβλεπα τρία έως τέσσερα άτομα μπροστά μου στην Τζαβέλλα και από πίσω σκιές να κινούνται. Ακουγα φωνές, μια βοή. Με την άκρη του ματιού μου είδα άτομα να κινούνται από την οδό Κωλέττη», ανέφερε ο Κορκονέας προσπαθώντας να περιγράψει ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να απαντήσει στο γιατί δεν έφυγε από το σημείο, όπως διατάχθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων, γιατί δεν κάλεσε τη διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ για συνδρομή, γιατί δεν απαντούσε στις κλήσεις του Κέντρου, αλλά και γιατί επέστρεψε και άρχισε να αναζητεί τους νεαρούς και δεν κατευθύνθηκε προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας σύμφωνα με το σήμα της αρχικής διαταγής που είχε.

«Συγγνώμη» και... συγκίνηση

«Η συγγνώμη και η λύπη που αισθάνομαι δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια», ανέφερε ξεκινώντας την απολογία του ο ειδικός φρουρός, τονίζοντας ότι νιώθει συντριβή κάθε φορά που το περιστατικό έρχεται στο μυαλό του, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθεί με τη μητέρα και την αδελφή του Αλέξη και να μπορέσει να τους πει όσα αισθάνεται.

Σε αρκετά σημεία της απολογίας του δήλωνε ότι «αν μπορούσε να γυρίσει ο χρόνος πίσω θα άλλαζα τα πάντα, δεν θα επέστρεφα ποτέ εκεί, ίσως να μην έμπαινα ποτέ στην αστυνομία», σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί μετανιωμένος για τα όσα συνέβησαν, ενώ μάλιστα δήλωσε ότι στη φυλακή έκανε μνημόσυνο στη μνήμη του Αλέξη.

Σε ερώτηση ενός εφέτη για το πώς προχώρησε σε μνημόσυνο κάποιου που δεν είναι συγγενής του, ανέφερε ότι όλη αυτή η ιστορία είναι μια υπόθεση μεταξύ του Αλέξη και του ίδιου. «Είμαστε οι πρωταγωνιστές. Ο Αλέξης και ο Κορκονέας. Αυτός νεκρός, εγώ στη φυλακή».

Είπε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν είχε δόλο και επιδίωξη να σκοτώσει ένα παιδί, εκφράζοντας επίσης τη λύπη του και ζητώντας «συγγνώμη για τα λάθη μου και για κάποιες κινήσεις μου».

Σε δήλωσή της, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «η συγγνώμη θα γινόταν αποδεκτή αν ήταν ειλικρινής», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «οι δύο εμπλεκόμενοι αστυνομικοί παρουσιάζονται αμετανόητοι».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποστάσεις από τον Κορκονέα
Να διαχωρίσει τη θέση του από τα πεπραγμένα και τη συνολικότερη στάση του Κορκονέα επιχείρησε ο Βασίλης Σαραλιώτης απολογούμενος στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, όπου χθες συνεχίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό...
Αποστάσεις από τον Κορκονέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αμφισβητούμενη μαρτυρία πριν από την απολογία Κορκονέα
Η ξαφνική εμφάνιση ενός αστυνομικού ως μάρτυρα υπεράσπισης αναστάτωσε, κατά τη χθεσινή δικάσιμο, την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας της υπόθεσης δολοφονίας του 16χρονου Αλέξη...
Αμφισβητούμενη μαρτυρία πριν από την απολογία Κορκονέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχοποιούν τον Αλέξη για να «σπάσουν» τα ισόβια
Η... καταδίκη των Εξαρχείων και η ανάδειξη του Γρηγορόπουλου ως 15χρονου συνειδητοποιημένου αναρχικού επαναστάτη κυριαρχούν στις προσπάθειες των συνηγόρων υπεράσπισης να «σπάσει» η ποινή των ισοβίων στην οποία...
Ενοχοποιούν τον Αλέξη για να «σπάσουν» τα ισόβια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα αναβολή στη δίκη Κορκονέα - Σαραλιώτη
Παραμονές Χριστουγέννων, και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου, ορίστηκε η συνέχιση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας της δίκης σε δεύτερο βαθμό των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη για τη...
Νέα αναβολή στη δίκη Κορκονέα - Σαραλιώτη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Σαραλιώτης ρίχνει την ευθύνη στον Κορκονέα
Απολογούμενος στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, όπου διεξάγεται η δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου σε δεύτερο βαθμό, ο ειδικός φρουρός Β. Σαραλιώτης υποστήριξε: «Ξεκινήσαμε για να επιστρέψουμε στο Α.Τ....
Ο Σαραλιώτης ρίχνει την ευθύνη στον Κορκονέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Έστρεψα το όπλο στην οδό Tζαβέλλα» παραδέχεται ο Κορκονέας
Για πρώτη φορά ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου καταθέτει ότι κράτησε το όπλο χαμηλά και στραμμένο προς την Τζαβέλλα ● «Πίστεψα πως αν η σφαίρα χτυπούσε σε κάποιο κτίριο θα την απορροφούσε ο σοβάς»,...
«Έστρεψα το όπλο στην οδό Tζαβέλλα» παραδέχεται ο Κορκονέας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας