• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 20.1°C
  0 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 18.5°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 20.5°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.5°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  0 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.6°C / 20.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.4°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 20.7°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.3°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 20.1°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.3°C / 17.7°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.8°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  39%

Μετά την παραίτηση του αντιεισαγγελέα Ι. Αγγελή

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η παραίτηση του εποπτεύοντος εισαγγελέα Ι. Αγγελή από την Εισαγγελία Διαφθοράς ακολούθησε τις συκοφαντικές σε βάρος του πληροφορίες από μερίδα των ΜΜΕ για δήθεν άρνηση του να παραλάβει στοιχεία από το FBI αλλά και τις ψευδείς πληροφορίες για δήθεν καρατόμηση του.

Ο κ. Αγγελής πριν υποβάλει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την παραίτησή του υπέβαλε αναφορά σχετικά με τις διαπιστώσεις του για τον τρόπο διερεύνησης της δαιδαλώδους και πολύπλοκης υπόθεσης Novartis από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Ανεξάρτητα από τις πάντα «έγκυρες» δικαστικές πηγές και πληροφορίες που συμπτωματικά δημοσιεύονται ταυτόχρονα σε μερίδα των ΜΜΕ είναι γεγονός ότι η κ. Ξένη Δημητρίου διέταξε -όπως ήταν υποχρεωμένη εφόσον υπάρχει αναφορά- προκαταρκτική εξέταση προκείμενου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες στον τρόπο που οι εισαγγελείς διαφθοράς διεξάγουν τις έρευνες για τη φαρμακευτική εταιρεία.

Η αλήθεια για την παραίτηση 

Η υπόθεση της Novartis μπορεί να μην έχει ακόμα περάσει στο κύριο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, όμως ήδη, πέρα από τις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Πιέσεις, συκοφαντίες, ακόμα και ευθείες επιθέσεις εξαπολύονται κατά των εισαγγελέων που διερευνούν όχι μόνο το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας αλλά και πολλά άλλα.

Οι διαρκείς και συντονισμένες συκοφαντίες κατά των εισαγγελέων διαφθοράς από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, οι παραιτήσεις εισαγγελέων, οι ισχυρισμοί περί προεκλογικών σκευωριών, οι ευθείες απειλές από ισχυρούς πολιτικοοικονομικούς παράγοντες, τα σενάρια περί παρεμβάσεων κ.λπ. τροφοδοτούν συνεχώς με ένταση το πεδίο της Δικαιοσύνης, ενώ η παραπληροφόρηση, τα ψεύδη και κυρίως οι καθυστερήσεις δημιουργούν και πάλι στους πολίτες την εντύπωση ότι το μαχαίρι δεν θα δει ούτε από μακριά το κόκαλο.

Οι νέες ανακρίβειες

Το τελευταίο «επεισόδιο» ανακριβειών προκάλεσε η παραίτηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Αγγελή, τρεις μήνες μετά τον διορισμό του ως επικεφαλής εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Προηγήθηκαν δημοσιεύματα για δήθεν άρνηση του εισαγγελέα να παραλάβει υλικό του FBI που δήθεν οδήγησε στην αποπομπή του.

Η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της κατήγγειλε (ξανά) παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας την παραίτηση κεραυνό εν αιθρία, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι αυτή έγινε μετά την «απομάκρυνση» του Δ. Παπαγεωργίου και την παραίτηση της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ν.Δ., το κοινό που συνδέει τους τρεις αυτούς εισαγγελείς ήταν η «ατυχία τους να ασχοληθούν με την υπόθεση Novartis».

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. καταλήγει στο «αβίαστο» συμπέρασμα ότι «τελικά όντως υπάρχει ένα πρωτοφανές σκάνδαλο: πρόκειται για την εξόφθαλμη προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα». Το γιατί η παραίτηση ενός εισαγγελέα θεωρείται προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης το γνωρίζουν ασφαλώς η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της.

Προηγήθηκαν της παραίτησης Αγγελή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Δημοκρατία» αλλά και σχετικές αναρτήσεις στο ιστολόγιο που λειτουργεί μερίδα δικαστικών συντακτών. Εκεί διατυπώθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη συνάντηση των εισαγγελέων διαφθοράς με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη Βιέννη, που υποτίθεται ότι «στράβωσε» μετά την άρνηση του κ. Αγγελή να παραλάβει στοιχεία από το FBI για την εμπλοκή Έλληνα πολιτικού στην υπόθεση.

Γίνεται επίσης αναφορά στην υποτιθέμενη δυσαρέσκεια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την αρνητική στάση του κ. Αγγελή.

Θεωρήθηκε μάλιστα ότι ο αυτονόητος προγραμματισμός και νέας συνάντησης των εισαγγελέων στη Χάγη (μέσω Eurojust) ήταν αποτέλεσμα της άρνησης Αγγελή να παραλάβει στοιχεία!

Όμως το μόνο επιβεβαιωμένο γεγονός ήταν ότι ο ίδιος ο κ. Αγγελής είχε ζητήσει όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών να γίνονται επίσημα μέσω της Εurojust προκειμένου να αποφεύγονται σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση δημόσιου συμφέροντος οι όποιες υπόνοιες για την αμεροληψία της Δικαιοσύνης.

Μετά τους ανυπόστατους και συνεχείς υπαινιγμούς για το πρόσωπό του, ο εισαγγελέας παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, που άμεσα διέψευσε τις ανακρίβειες περί καρατόμησης, δεν κατάφερε να τον μεταπείσει.

Η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άλλωστε γνωρίζει από πρώτο χέρι τις «διαρροές» της πολιτικής σκοπιμότητας (όπως έγινε για παράδειγμα με τα ψεύδη για δήθεν παρέμβασή της στην έρευνα για το Μάτι).

Το χειρότερο δείγμα υποκρισίας όμως είναι το γεγονός ότι μετά την παραίτησή του, ο Ι. Αγγελής θεωρείται πλέον ένα από τα «θύματα» του σκανδάλου Novartis, όπως και η Ελένη Ράικου.

Κοινό στοιχείο;

Η ασθενική μνήμη όσων θέλησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις παραιτήσεις των εισαγγελέων διαφθοράς τους εμπόδισε να αντιληφθούν ότι μάλλον δεν υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους και πολύ περισσότερο η «ατυχία τους να ασχοληθούν με το σκάνδαλο της Novartis».

Η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελ. Ράικου παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της, καταγγέλλοντας αορίστως επιχειρηματικά συμφέροντα και πιέσεις, την ίδια στιγμή που είχε ακόμα και για χρόνια στα χέρια της πολλές καυτές δικογραφίες. Η υπόθεση Βγενόπουλου ήταν μία εξ αυτών.

Σύμφωνα μάλιστα με την τότε εκτενή αναφορά του Ι. Αγγελή, τον οποίο σήμερα θυμήθηκαν να υπερασπιστούν τα ΜΜΕ της Δεξιάς και αφού προηγουμένως τον είχαν πλήρως απαξιώσει, οι ευθύνες και οι παραλείψεις των εισαγγελέων που διερεύνησαν και έβαλαν στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου ήταν τεράστιες.

Στη λεπτομερή αναφορά του κ. Αγγελή στηρίχτηκε εξάλλου και η πολυσέλιδη έκθεση του αντιπροέδρου του ΣτΕ, Ι. Γράβαρη («Εφ.Συν.», 20.05.2018), προς τον Αρειο Πάγο, με την οποία καταλογίζονται βαρύτατες πειθαρχικές ευθύνες σε έξι εισαγγελείς, ανάμεσά τους η Γ. Τσατάνη και η Ελ. Ράικου.

Ολα αυτά τώρα υποκριτικά ξεχάστηκαν από τη Ν.Δ. μπροστά στην ανάγκη να μπουν στο ίδιο τσουβάλι εντελώς διαφορετικές εισαγγελικές πρακτικές.

Τα παράξενα και άγνωστα εμπόδια που αντιμετωπίζουν η Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και οι αρμόδιοι ανακριτές, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, τις αγορές εμβολίων, τα παχυλά πακέτα κοινωνικών μηνυμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις αθρόες ρουσφετολογικές προσλήψεις κ.λπ., είναι προφανώς θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί τώρα ο νέος επικεφαλής εποπτεύων Π. Μπρακουμάτσος, εισαγγελέας που κατά τεκμήριο χαίρει σεβασμού και εμπιστοσύνης για την ακεραιότητά του από το σύνολο των συναδέλφων του.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Ι. Αγγελής, στο λίγο διάστημα που παρέμεινε στη συγκεκριμένη θέση, φέρεται να είχε διαπιστώσει κενά και παραλείψεις στην έρευνα για τη Novartis. Αναμφίβολα, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την Εισαγγελία ο ικανότατος σύμβουλος κ. Μανιαδάκης φανερώνει λάθη, ιδίως όταν λίγο έλειψε να μας κουνήσει κι αυτός το μαντίλι όπως έκανε και ο Χριστοφοράκος και τόσοι άλλοι.

Κακά τα ψέματα, μια υπόθεση ζημίας του Δημοσίου με πιθανές εμπλοκές και πολιτικών, που ακόμα και η κ. Ράικου υπολόγιζε σε δισ., έστω κι αν ο όγκος των στοιχείων και των εγγράφων είναι τερατώδης, δεν μπορεί να μην μπαίνει κάποτε στο κύριο στάδιο της δικαστικής διαδικασίας. Εξάλλου, ακριβώς για παρόμοιες υποθέσεις δημιουργήθηκε η Εισαγγελία Διαφθοράς.

  

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
Η υπόθεση της Novartis μπορεί να μην έχει ακόμα περάσει στο κύριο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, όμως ήδη, πέρα από τις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους λειτουργούς της...
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το απόλυτο δικαστικό αλαλούμ
Aσυγκράτητοι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του εισαγγελέα Πρωτοδικών να θεωρήσει την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς ένοχη για διάπραξη ενός κακουργήματος και τεσσάρων...
Το απόλυτο δικαστικό αλαλούμ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών
Η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει όχι για το αν θα αναβαθμιστεί ποινικά η υπόθεση της Novartis, αλλά αν θα αφαιρεθούν οι δικογραφίες από την Εισαγγελία Διαφθοράς
Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών
Τη συνέχιση με ταχύτατους ρυθμούς της έρευνας για την υπόθεση της Novartis ζητάει η εισαγγελέας Εφετών, Ράνια Σταθέα, με αφορμή ερώτημα της αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που χειρίζεται την αγωγή...
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας