Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επικυρώθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στο Ν. Μανιαδάκη

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Επικυρώθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στο Ν. Μανιαδάκη

  • A-
  • A+

Επικύρωσε το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του την εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του Νίκου Μανιαδάκη. Ο κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση Novartis, βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας. 

Η διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου διήρκησε περίπου μία ώρα ενώ ο καθηγητής παρέδωσε πολυσέλιδο υπόμνημα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Μανιαδάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι εδώ το φωνάζω δυνατά. Είμαι σίγουρος ότι θα λάμψει η αλήθεια και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη».

Ο συνήγορος του, Θόδωρος Μαντάς, σε ερώτηση αν ο πελάτης του αναφέρθηκε σε πιέσεις, ανέφερε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι πως ήταν εξαιρετική διαδικασία... Παρασχέθηκε η δυνατότητα να απαπτυχθούν και οι αιτιάσεις ουσίας αλλά και οι νομικές. Περιμένουμε με αγωνία το βούλευμα».

Ο πρώην άτυπος σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας ερευνάται για την πιθανότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αλλά και για ενεργητική δωροδοκία.

Το δεύτερο μάλιστα αδίκημα σημαίνει πως η βούληση των εισαγγελέων είναι να εξετάσουν αν ο ερευνώμενος, στον οποίο ήδη καταλόγισαν πως «έλαβε χρήματα» είναι πιθανό και να «έδωσε χρήματα» που σχετίζονται με την όλη υπόθεση της Novartis.

Στο εννιασέλιδο υπόμνημά του ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει πως οι Εισαγγελείς Διαφθοράς όχι μόνο είχαν στη διάθεση τους την κατάθεση του μάρτυρα "Μάξιμου Σαράφη" που, όπως αναφέρει, οδήγησαν στη δίωξη του, αλλά μετά από την κατάθεση αυτή, έδωσαν στον καθηγητή την ιδιότητα του μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος πέραν αυτής του προστατευόμενου μάρτυρα που είχε λάβει στο μεταξύ.

Σύμφωνα με τους νομικούς ισχυρισμούς τού κ. Μανιαδάκη, για την άσκηση της δίωξης σε βάρος του ανακλήθηκε μόνο η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα «ενώ ουδέποτε ανακλήθηκε η υπ΄ αριθμ. 3/2018 διάταξη, η οποία με καθιστούσε "μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος" για την οποία μάλιστα απαιτείται απαραίτητα η προηγούμενη έγκριση του αντεισαγγελέα του Α.Π. που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς».

Ο κατηγορούμενος, πλέον, καθηγητής τονίζει πως η κατηγορία που του απαγγέλθηκε και η διάταξη απαγόρευσης εξόδου βασίζονται κατά κύριο λόγο στις καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης", στοιχεία που «ευρίσκοντο εξ αρχής στη διάθεση της Εισαγγελίας Διαφθοράς» και «όχι μόνο δεν κρίθηκαν ικανά να με καταστήσουν κατηγορούμενο, αλλά μου αποδόθηκε μεταγενέστερα η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, η οποία είναι ασυμβίβαστη με την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση».

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο κ. Μανιαδάκης αναφέρει στο υπόμνημα του ότι στις 27-12-2018 πήγε στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής προκειμένου να υποβάλει αίτηση ώστε να αρθούν τα μέτρα φύλαξης- επιτήρησης του από αστυνομικούς καθώς τα θεωρούσε υπερβολικά «εφόσον δεν υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής ή της σωματικής μου ακεραιότητας».

Αντικρούει επίσης τη διάταξη των Εισαγγελέων Διαφθοράς οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν ενημέρωσε το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων για το επικείμενο ταξίδι του στις 31 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι αυτό «είναι ψευδές καθότι κατά την ως άνω ημερομηνία ενημέρωσα προφορικά το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, όπως άλλωστε συνήθιζα να πράττω και στο παρελθόν σε αντίστοιχα ταξίδια μου. Η ενημέρωση για τα επικείμενα ταξίδια μου στο εξωτερικό γινόταν πάντα προφορικά, χωρίς να έχω προβεί ποτέ σε έγγραφη ενημέρωση της υπηρεσίας. Αξίζει να αναφερθεί δε ότι από τότε που έλαβα την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα αλλά και του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος έχω πραγματοποιήσει πάνω από 60 ταξίδια στο εξωτερικό για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους, για τα οποία ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα από την Αρχή Προστασίας Μαρτύρων ή την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών».

Τέλος ο κ. Μανιαδάκης χαρακτηρίζει αόριστο το σκεπτικό των Εισαγγελέων Διαφθοράς για την επιβολή περιοριστικού όρου ότι «προκύπτουν ενδείξεις περί αναχώρησής του στο εξωτερικό, ενόψει και του γεγονότος ότι είχε πληροφορηθεί από δημοσιεύματα του Τύπου ότι ενδεχομένως θα ανακληθεί το καθεστώς του ως προστατευόμενου μάρτυρα και ότι πρόκειται να καταστεί κατηγορούμενος». Κατά τον καθηγητή, η συγκεκριμένη επίκληση των εισαγγελικών λειτουργών «δημιουργεί και την προδήλως εσφαλμένη εντύπωση ότι υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση ή διαρροή στον Τύπο για την επικείμενη ανάκληση του καθεστώτος μου ως προστατευόμενου μάρτυρα και την άσκηση ποινικής διώξεως σε βάρος μου, κάτι το οποίο είναι αναφανδόν αναληθές καθότι μοναδική πηγή τέτοιας γνώσης θα αποτελούσε μόνον η ίδια η υπηρεσία της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών».

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κινητικότητα στην έρευνα για τη Novartis
Ώριμη φέρεται πως είναι η εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis και σύμφωνα με πηγές του Εφετείου έχει αρχίσει ήδη η συγγραφή του πορίσματος...
Κινητικότητα στην έρευνα για τη Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
Η υπόθεση της Novartis μπορεί να μην έχει ακόμα περάσει στο κύριο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, όμως ήδη, πέρα από τις σφοδρές πολιτικές...
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Για δύο νέα κακουργήματα ελέγχεται ο Μανιαδάκης
Τυχόν διάπραξη των αδικημάτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της ενεργητικής δωροδοκίας από τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και...
Για δύο νέα κακουργήματα ελέγχεται ο Μανιαδάκης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπό έρευνα ο Μανιαδάκης για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος
Διευρύνεται η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς για τον Νίκο Μανιαδάκη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Εφετείο ο κατηγορούμενος πια για την...
Υπό έρευνα ο Μανιαδάκης για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα: Πόσοι είναι, τι ισχύει για τον θεσμό
Οι εξελίξεις με τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας, Νίκο Μανιαδάκη, επανέφεραν στην επικαιρότητα το μεγάλο σκάνδαλο Novartis, αλλά και τον θεσμό του...
Προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα: Πόσοι είναι, τι ισχύει για τον θεσμό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών
Τη συνέχιση με ταχύτατους ρυθμούς της έρευνας για την υπόθεση της Novartis ζητάει η εισαγγελέας Εφετών, Ράνια Σταθέα, με αφορμή ερώτημα της...
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών