• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.2°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.0°C / 18.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 12.5°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 14.8°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.5°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.7°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.0°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  0 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για δύο νέα κακουργήματα ελέγχεται ο Μανιαδάκης

 • A-
 • A+

Για ακόμα δύο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα ελέγχεται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος έχει ήδη καταστεί κατηγορούμενος για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα των εισαγγελέων σε αυτή τη φάση έχει επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Νίκου Μανιαδάκη και ελέγχουν τυχόν διάπραξη από την πλευρά του κατηγορουμένου και των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα) και της ενεργητικής δωροδοκίας.

Το τελευταίο υποδηλώνει την επιδίωξη των εισαγγελέων να ερευνήσουν όλες τις πτυχές του ρόλου Μανιαδάκη στην ερευνώμενη υπόθεση στην οποία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς «παίκτες» στην υπόθεση Novartis. Δηλαδή οι εισαγγελείς που του καταλογίζουν βάσει ενδείξεων ότι «έπαιρνε χρήματα» εξετάζουν και αν «έδινε χρήματα σε άλλους» για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας.

«Ανοιγμα» ενός εκατ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες -και ενώ αναμένεται η κλήτευση του Νίκου Μανιαδάκη σε απολογία από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Μαρίνα Μπόζνου- για το ξέπλυμα ερευνάται μετά το «άνοιγμα» περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, που ως γνωστόν είχε βρεθεί ύστερα από έλεγχο των αρμόδιων φορολογικών αρχών, διαφορά η οποία έκλεισε, κατόπιν ρύθμισης καταβάλλοντας πρόστιμο περίπου 300.000 ευρώ.

Με αφορμή αυτή την... απόκλιση που είχε εντοπιστεί σε συνδυασμό και με όσα έχουν κατατεθεί σε βάρος του για χρηματικά ποσά τα οποία φέρεται να εισέπραττε ως σύμβουλος της Novartis που αναλάμβανε διάφορα πρότζεκτ, ελέγχεται και για την τυχόν διάπραξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Την ίδια ώρα οι Ελληνες εισαγγελείς κατά της διαφθοράς (Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης) συνεχίζουν την επίπονη έρευνά τους για τα υπό διερεύνηση πολιτικά πρόσωπα αξιολογώντας σε αυτό το στάδιο τα έγγραφα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί τόσο από τα κεντρικά γραφεία της ίδιας της εταιρείας όσο και από άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα εταιρείας που φέρεται να είχε συμβουλευτικό ρόλο και έχει έδρα στον Ασπρόπυργο, τα αρχεία της οποίας έχουν επίσης ελεγχθεί εξονυχιστικά, ύστερα από την εισαγγελική έφοδο σε αυτά.

Ανάμεσα σε αυτά τα έγγραφα, ο όγκος των οποίων είναι τεράστιος, είναι και έγγραφα (το ένα φέρει ημερομηνία 2014) που σύμφωνα με την ποινική δίωξη η οποία έχει ασκηθεί σε βάρος του Ν. Μανιαδάκη, καταδεικνύουν ότι ενώ ήταν σύμβουλος του υπουργείου Υγείας παρείχε και συμβουλευτικές υπηρεσίες (κατά τα χρονικά διαστήματα από 2010 έως 2012 και 2013 έως 2014) και συγκεκριμένο έργο στη Novartis.

Ενσταση ακυρότητας

Πάντως, ο Νίκος Μανιαδάκης (πρώην «Ιωάννης Αναστασίου») υπέβαλε, μέσω του συνηγόρου του, Θεόδωρου Μαντά, ένσταση ακυρότητας της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η σε βάρος του μαρτυρική κατάθεση είναι ασαφής και δεν παραθέτει πραγματικά περιστατικά.

Ακόμα ισχυρίζεται ότι στην ασκηθείσα ποινική σε βάρος του δίωξη η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου τού αποδόθηκε εσφαλμένα, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας. Παράλληλα, προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η σε βάρος του ποινική δίωξη είναι άκυρος και ο περιοριστικός όρος που του επιβλήθηκε.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία κατά της διαφθοράς αναμένει απαντήσεις από αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων και συνεργατών τους, ενώ άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών έχει ζητηθεί ακόμα και για συγγενείς προσώπων που είναι υπό διερεύνηση.

Την ίδια ώρα οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς αναμένεται να ζητήσουν με έγγραφό τους και νέα συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.

Το στικάκι στη Βιέννη

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του Εφετείου, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνες εισαγγελείς στο τελευταίο τους ταξίδι στη Βιέννη αρνήθηκαν να παραλάβουν ένα στικάκι με την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενου υπουργού.

Στο ταξίδι για το οποίο έγινε το δημοσίευμα εκτός από τους τρεις εισαγγελείς κατά της διαφθοράς που χειρίζονται την έρευνα, στη συνάντηση με το αμερικανικό κλιμάκιο συμμετείχε και ο εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε και ευλόγως από τους Αμερικανούς εισαγγελείς και το FBI όσα στοιχεία ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο χωρών να γίνεται μόνο μέσω της Eurojust ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεσμικά και με επίσημο τρόπο στο πλαίσιο των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη αποστείλει οι Ελληνες εισαγγελείς.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκατοντάδες γιατροί με το δάχτυλο στο μέλι
Την τακτική της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης εφάρμοζαν οι Ελληνες γιατροί προς όφελος της εταιρείας Novartis, αλλά και προς ίδιον όφελος, σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα της εισαγγελίας κατά της...
Εκατοντάδες γιατροί με το δάχτυλο στο μέλι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπόθεση Novartis: περιμένοντας στοιχεία από το εξωτερικό
Εν αναμονή των απαντήσεων επί των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχει αποστείλει στο εξωτερικό βρίσκεται η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ενώ περιμένει και πορίσματα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Υπόθεση Novartis: περιμένοντας στοιχεία από το εξωτερικό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραγγελία δίωξης σε βάρος του Λοβέρδου
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας με την κατηγορία της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση
Παραγγελία δίωξης σε βάρος του Λοβέρδου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μάρτυρας χαμένος στη μετάφραση
Κατέθεσε χθες επί μακρόν και εφ’ όλης της ύλης, κατά τον δικηγόρο του, στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ο Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της έρευνας για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση...
Μάρτυρας χαμένος στη μετάφραση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκάνδαλο Novartis: Στον Άρειο Πάγο η Ελ. Ράικου
Στους δύο αντεισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα για τυχόν παρατυπίες στη διενέργεια της προκαταρκτικής ποινικής έρευνας για την υπόθεση της Novartis κατέθεσε η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Σκάνδαλο Novartis: Στον Άρειο Πάγο η Ελ. Ράικου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Novartis: Ωμές παρεμβάσεις Αγγελή κατήγγειλε στον εισαγγελέα η Τουλουπάκη
Κατέθεσε ότι ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου άλλαζε τις εντολές προς τους επιθεωρητές και ότι επιχείρησε να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας.
Novartis: Ωμές παρεμβάσεις Αγγελή κατήγγειλε στον εισαγγελέα η Τουλουπάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας