• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 32.4°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.6°C / 34.4°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 35.4°C
  3 BF
  27%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.5°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 32.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 31.0°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.7°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλαστό πτυχίο, γνήσια σύνταξη

 • A-
 • A+

Με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση συντάξιμων χρόνων όσων απολύθηκαν από το Δημόσιο επειδή είχαν πετύχει τον διορισμό τους προσκομίζοντας πλαστά πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με το ζύγι των δικαστών, πρέπει να αναγνωριστούν ως συντάξιμα τα έτη υπαλλήλου που εργάστηκε στο Δημόσιο προσφέροντας τις υπηρεσίες του επί μακρόν, ακόμα κι αν χρησιμοποίησε πλαστά πιστοποιητικά, όπως δικαιούται πλήρη σύνταξη υπάλληλος που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα με την ίδια ή και με πολύ μεγαλύτερη ηθική απαξία από εκείνη που καταλογίζεται στον υπάλληλο που δολίως προκάλεσε ή υποβοήθησε τον παράνομο διορισμό του…

Με γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Συντάγματος, την αρχή της αναλογικότητας αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η απόφαση του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε λίγο πριν από την εκπνοή του 2018, ανατρέπει όχι μόνο τα μέχρι τώρα δεδομένα στην αντιμετώπιση των υπαλλήλων που διορίστηκαν στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά και πτυχία, όπως π.χ. η καθαρίστρια στον Βόλο, αλλά και την ίδια τη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τους δικαστές του Β΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απασχόλησε η περίπτωση υπαλλήλου που είχε διοριστεί με πλαστό πτυχίο και υπηρέτησε επί 17 χρόνια στο Δημόσιο ως φύλακας.

Στο διά ταύτα της απόφασής τους αποτιμούν από τη μια τα οφέλη που αποκόμισε το Δημόσιο από τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο υπάλληλος και από την άλλη την ευθύνη του Δημοσίου καθώς σε αυτό το διάστημα δεν έκανε, ως όφειλε, έλεγχο των πιστοποιητικών του, αφού η πλαστότητα εντοπίστηκε όταν υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης διότι εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος από το 1997.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθμ. 1176/2018), την οποία δημοσίευσε το «dikastiko.gr»:

«[…] στην περίπτωση που η ανάκληση της πράξης διορισμού, ακόμη και επί υπαίτιας συμπεριφοράς του παρανόμως διορισθέντος υπαλλήλου, χωρεί μετά πάροδο μακρότατου χρόνου από τον διορισμό, πολλώ δε μάλλον σε χρονικό σημείο κατά το οποίο ο υπάλληλος έχει εξαντλήσει τον υπηρεσιακό του βίο στο Δημόσιο, έχοντας διανύσει μεγάλο μέρος του εν γένει εργασιακού του βίου και συμπληρώσει τις χρονικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης από το Δημόσιο, αυτό δε έχει καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα επωφεληθεί των υπηρεσιών του, χωρίς να έχει ασκήσει τη νόμιμη ευχέρειά του να προβεί σε έλεγχο της γνησιότητας των δικαιολογητικών διορισμού, προς διασφάλιση των αρχών της αξιοκρατίας και της ισότητας κατά την πρόσβαση σε δημόσιες θέσεις, η πλήρης στέρηση της σύνταξης από το Δημόσιο, που αντιστοιχεί στην de facto παρασχεθείσα αυτή υπηρεσία, παρ’ ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται στα τυπικά προσόντα της θέσης, και της συνδεόμενης με αυτήν υγειονομικής περίθαλψης αντίκειται προς τις ανωτέρω συνταγματικές αρχές, θίγοντας τον πυρήνα ατομικών δικαιωμάτων».

Επιχειρήματα

Μάλιστα, το δικαστήριο στην απόφασή του παραθέτει ως επιχείρημα τη χορήγηση συντάξεων σε άλλους υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για βαρύτατα αδικήματα:

«[…] Σε κάθε, δε, περίπτωση η επέλευση μιας τόσο καταλυτικής κυρωτικής έννομης συνέπειας στο συνταξιοδοτικό σκέλος της υπαλληλικής σχέσης, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ο υπάλληλος δεν δύναται για τον ίδιο ασφαλιστέο χρόνο να λάβει παροχές από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, παραβιάζει τον πυρήνα της αρχής της αξιοπρέπειας του ανθρώπου σε συνδυασμό με την αρχή της αναλογικότητας (βλ. ενδεικτικώς και ΕλΣυνΟλομ. 6456/2015, 1817, 477/2014, με τις οποίες έγινε δεκτό ότι η οριστική απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 62 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα είναι αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας και στο άρθρο 1 του ΠΠΠ ΕΣΔΑ και ο υπάλληλος δικαιούται πλήρη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί σε εγκλήματα με την ίδια ή και με πολύ μεγαλύτερη ηθική απαξία από εκείνη που καταλογίζεται στον υπάλληλο που δολίως προκάλεσε ή υποβοήθησε τον παράνομο διορισμό του)…

»Τέλος, η μη αναγνώριση ως συντάξιμης της διανυθείσας υπηρεσίας στο Δημόσιο λόγω ανάκλησης της πράξης διορισμού μετά πάροδο μακρότατου χρόνου από αυτόν και η εξ αυτού του λόγου μη θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη αντιβαίνει και στο άρθρο 1 του ΠΠΠ ΕΣΔΑ, λαμβανομένου υπόψη ότι η για μακρότατο χρόνο de facto απασχόληση του έστω κακόπιστου υπαλλήλου, χωρίς το Δημόσιο ως εργοδότης να ασκεί την προβλεπόμενη στον νόμο ευχέρειά του για έλεγχο της γνησιότητας των δικαιολογητικών, αρμοδιότητα που εντασσόταν στη σφαίρα ευθύνης του προς διασφάλιση των αρχών της αξιοκρατίας και της ισότητας στην πρόσβαση σε δημόσια θέση, γεννά κατά το εθνικό δίκαιο αξίωση του υπαλλήλου για καταβολή αμοιβής κάποιου ύψους και για καταβολή ανάλογης προς αυτήν σύνταξης, η αξίωση δε αυτή εμπίπτει στο προστατευτικό πεδίο της οικείας διάταξης της ΕΣΔΑ».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση που ήταν υπέρ του Δημοσίου, αφού το Γενικό Λογιστήριο είχε αρνηθεί να προσμετρήσει ως συντάξιμα τα χρόνια υπηρεσίας του στο δημόσιο παρότι αυτός παρείχε τις υπηρεσίες του κανονικά επί 17 χρόνια και το πτυχίο μόνο τυπικά προσμετρούνταν στην ικανότητά του να παράσχει αυτές τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα, δε, με την απόφαση, η Διοίκηση οφείλει να εξετάσει εάν με τα έτη αυτά υπηρεσίας, λαμβανομένων υπόψιν και των αιτημάτων του εγκαλούντος για αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου της στρατιωτικής του θητείας, αλλά και του χρόνου απασχόλησής του στον ιδιωτικό τομέα και ασφάλισής του στο ΙΚΑ κατά τα άρθρα 1 έως 6 του ν. 1405/1983, συμπληρώνει αυτός τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και σε καταφατική περίπτωση να του καταβάλει τη σύνταξη που θα δικαιούτο εάν δεν είχε προχωρήσει η ανάκληση του διορισμού του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισήγηση στο Ε.Σ.: Νόμιμη η κατάργηση δώρων των συνταξιούχων του Δημοσίου
Η σχετική απόφαση της μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να δημοσιευθεί μετά το ερχόμενο Πάσχα.
Εισήγηση στο Ε.Σ.: Νόμιμη η κατάργηση δώρων των συνταξιούχων του Δημοσίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επαχθές μέτρο η αποστέρηση της σύνταξης λόγω καταδίκης
Αντίθετη στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την πλήρη και οριστική περικοπή της σύνταξης δημοσίου...
Επαχθές μέτρο η αποστέρηση της σύνταξης λόγω καταδίκης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καμπανάκι από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Κατά την Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, οι αναδρομικές από τον Αύγουστο του 2012 περικοπές των συντάξεων των πρώην μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που...
Καμπανάκι από το Ελεγκτικό Συνέδριο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ένας «ξεχασιάρης» υποθηκοφύλακας
Θα πληρώσει τελικά υποθηκοφύλακας το ποσό των 409.162 ευρώ, στο Ελληνικό Δημόσιο καθώς επί μία πενταετία (1999 - 2004) δεν απέδωσε σε αυτό δικαιώματα που είχαν καταβληθεί από μεταγραφές, δωρεές, κ.λπ.
Ένας «ξεχασιάρης» υποθηκοφύλακας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τον Νοέμβριο αναμένεται η απόφαση για τις περικοπές δώρων και συντάξεων του Δημοσίου
Ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου συζητήθηκε σήμερα σε πιλοτική δίκη το «καυτό» θέμα των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), το εάν...
Τον Νοέμβριο αναμένεται η απόφαση για τις περικοπές δώρων και συντάξεων του Δημοσίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναδρομικά: Συζητήθηκε μόνο μία από τις ομαδικές προσφυγές
Το Ελεγκτικό Συνέδριο επρόκειτο να απασχολήσουν σήμερα τέσσερις υποθέσεις, αλλά ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου στις τρεις δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν χωρίς ακροαματική διαδικασία.
Αναδρομικά: Συζητήθηκε μόνο μία από τις ομαδικές προσφυγές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας