Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι αγωγές τώρα (επτά χρόνια μετά) δικαιώνονται
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αγωγές τώρα (επτά χρόνια μετά) δικαιώνονται

  • A-
  • A+

Mε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων χωρίς αναστολή καταδίκασε τον Ανδρέα Κουρή του Γερασίμου (Μάκη) το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, έπειτα από μήνυση, για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης που υπέβαλαν εναντίον του απολυμένοι από τα καταστήματα Metropolis.

Πρόκειται για μια βαριά καταδίκη του επιχειρηματία που κατέχει τον όμιλο MAD και που έβαλε λουκέτο σε 12 καταστήματα μέσα σε μόλις τρία χρόνια από τότε που εξαγόρασε τη γνωστή αλυσίδα των δισκοπωλείων Metropolis, μη καταβάλλοντας μισθούς και αποζημιώσεις σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων και φεσώνοντας με χρέη το Δημόσιο, δισκογραφικές εταιρείες και εκδοτικούς οίκους.

Παράλληλα, αυτή η δικαστική απόφαση αποτελεί και μια σπουδαία νίκη για τους απολυμένους των καταστημάτων Metropolis που εδώ και επτά χρόνια δίνουν έναν ανυποχώρητο αγώνα, διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Αγώνας που έχει γίνει ευρύτερα γνωστός από τις πολυάριθμες κινητοποιήσεις τους, όπως οι διαδηλώσεις έξω από τη Eurovision, τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει επί δύο συνεχόμενα χρόνια το τηλεοπτικό κανάλι MAD.

Η αρχή της μη ευθύνης

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η σπουδαιότητα αυτής της δικαστικής απόφασης, αξίζει να υπενθυμίσουμε τι είχε προηγηθεί. Ηταν το 2013, όταν, έπειτα από αγωγή 12 απολυμένων των Metropolis, το Πρωτοδικείο Αθηνών με δικαστική απόφαση (1149/2013) άνοιξε τον δρόμο για κατάσχεση της προσωπικής περιουσίας του Ανδρέα Κουρή, ώστε να ικανοποιηθούν οι επιδικασθείσες εργατικές απαιτήσεις.

Επρόκειτο για μια σημαντική απόφαση που συζητήθηκε πολύ στους νομικούς κύκλους, καθώς στην πράξη το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δίχτυ προστασίας που του παρέχει μια Ανώνυμη Εταιρεία, καθώς έχει άμεση ατομική ευθύνη για τα πεπραγμένα της.

«Στην προκειμένη περίπτωση κάμπτεται η αρχή της μη ευθύνης των διοικούντων ανώνυμη εταιρεία», αναφερόταν χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης. Η οποία, επιπλέον, άνοιγε τον δρόμο σε εργαζόμενους σε άλλες κεφαλαιουχικές εταιρείες που στερούνται περιουσίας να στρέφονται απευθείας κατά της περιουσίας του επιχειρηματία που τις διοικεί.

Οπως δε αναφερόταν στο σκεπτικό της απόφασης, η συμπεριφορά του Ανδρέα Κουρή «είναι αντίθετη προς τα χρηστά ήθη», καθώς «περιέπαιζε τους εργαζόμενους», ενώ «ο ίδιος απολαμβάνει κέρδη από διαφημίσεις και διοργανώσεις πολυδάπανων εκδηλώσεων μέσω της Mad TV A.E. της οποίας τυγχάνει διευθύνων σύμβουλος» και «εισέρρεαν στα ταμεία του μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία καρπωνόταν και από τα οποία ουδέν διατέθηκε έστω σε ένδειξη καλής πίστης προς τους εργαζόμενους».

Απόπειρα ποινικοποίησης

Τον Ιούλιο του 2013, δυο μήνες μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, ο Ανδρέας Κουρής περνάει στην αντεπίθεση καταθέτοντας μήνυση αποκλειστικά κατά των 12 απολυμένων που πέτυχαν να κερδίσουν το προαναφερόμενο δικαστικό αποτέλεσμα και, επιπλέον, κατά ενός απολυμένου που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στο συγκεκριμένο δικαστήριο(!), ζητώντας την τιμωρία τους για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης ανώνυμης εταιρείας (της «Μετρόπολις ΑΕΕ»), της εξύβρισης, της ψευδορκίας, της απάτης επί δικαστηρίω και της ηθικής αυτουργίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι απολυμένοι των Metropolis έκαναν λόγο για ευθεία απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα τους, με την οποία ο Ανδρέας Κουρής επιχειρεί να τους εξοντώσει οικονομικά και, τελικά, να τους καταπονήσει, ενώ παράλληλα επιδιώκει να ανατρέψει την εις βάρος του δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου.

Η μήνυση του Ανδρέα Κουρή απορρίφθηκε από τον αρμόδιο αντεισαγγελέα τον Μάιο του 2014 και μπήκε στο αρχείο, αφού αυτός έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούσε τους απολυμένους και αφού διαπίστωσε ότι είχαν καταθέσει αληθή στοιχεία.

«Σε κάθε περίπτωση, από όλα τα προσκομιζόμενα έγγραφα, καθίσταται σαφές ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ποινικοποιηθεί διαφορά αμιγώς αστική», αναφερόταν στο σκεπτικό του εισαγγελέα.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, τέσσερις από τους απολυμένους των Metropolis προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης κατά του Ανδρέα Κουρή για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, που επέφερε τη βαριά καταδίκη των τριών χρόνων χωρίς αναστολή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η ποινή προέκυψε έπειτα από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος πρότεινε την καταδίκη του Ανδρέα Κουρή με την ποινή του ενός χρόνου, όχι μόνο για τον καθένα από τους τέσσερις απολυμένους που είχαν καταθέσει τη μήνυση, αλλά αυτεπάγγελτα και για τους 13 συνολικά που είχε αρχικά μηνύσει ο Ανδρέας Κουρής, αφού είχαν θιχτεί όλοι από αυτήν.

Ψευδής καταμήνυση

«Ο Ανδρέας Κουρής, ως ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Μετρόπολις, όχι μόνο δεν πλήρωσε στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, αλλά τους μήνυσε κιόλας γιατί είχαν το “θράσος” να κάνουν αγωγή και να τα ζητήσουν όχι μόνο από την εταιρεία, αλλά και από τον ίδιο προσωπικά.

Η απάντησή του ήταν να τους μηνύσει για δυσφήμηση όταν εκείνοι δικαιώθηκαν και υποχρεώθηκε από το εργατικό δικαστήριο να τους πληρώσει από την προσωπική του περιουσία.

Ομως, η μήνυσή του τέθηκε στο αρχείο ως καταφανώς αβάσιμη κι έτσι βρέθηκε κατηγορούμενος για ψευδή καταμήνυση των εργαζομένων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος των απολυμένων, Τάκης Σαπουντζάκης.

«Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, σε δύο συνεδριάσεις, αναδείχθηκε όλο το μεγαλείο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η σκοπούμενη προσπάθειά του με τη μήνυση σε αυτούς να τους τρομοκρατήσει, ώστε να αποφύγει τις υποχρεώσεις του που ζητούσαν νόμιμα.

»Η καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους για κάθε έναν από τους 13 εργαζομένους και κατά συγχώνευση σε φυλάκιση τριών ετών ήταν απόλυτα δίκαιη και ήταν το ελάχιστο που είχαν να περιμένουν οι δεκάδες εργαζόμενοι που ανυποχώρητα και αταλάντευτα παλεύουν για τη δικαίωσή τους επτά ολόκληρα χρόνια», επισημαίνει ο ίδιος.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Κουρής για ψευδή καταμήνυση
​Στην αντεπίθεση περνάνε οι απολυμένοι των Μetropolis, καθίζοντας στο σκαμνί τον πρώην εργοδότη τους Ανδρέα Κουρή για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Η υπόθεση εκδικάζεται αύριο Παρασκευή στα δικαστήρια...
Στο «σκαμνί» ο Ανδρέας Κουρής για ψευδή καταμήνυση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ακόμη μία αντεργατική απόφαση
Απόφαση του Αρειου Πάγου φέρνει σε δυσμενέστερη θέση χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους. Πρόκειται για ακόμα μία απόφαση του η οποία δίνει... πάσα στους εργοδότες, καθώς κρίνει ότι η μη καταβολή των...
Ακόμη μία αντεργατική απόφαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΕΛΠΕ
Κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενoι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), αντιδρώντας στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του ομίλου από την κυβέρνηση, που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας.
Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΕΛΠΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: αναβλήθηκε η συζήτηση για το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια
Αναβολή για τις 19 Μαρτίου πήρε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), με την οποία οι εργοδότες ζητούν την ακύρωση του άρθρου 30 του ν....
ΣτΕ: αναβλήθηκε η συζήτηση για το ωρομίσθιο στα φροντιστήρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Mallμανία πάει σύννεφο...
Τα εμπορικά μεγαθήρια δεν καταλαβαίνουν κρίση και «αφανίζουν» τα μαγαζάκια σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τον χάρτη με τα ήδη λειτουργούντα αλλά και με τα νέα που απειλούν κι άλλες...
Η Mallμανία πάει σύννεφο...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Δικαιοσύνη κατά της αυτοδιαχείρισης
Η Θέμις βάζει ταφόπλακα στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ; Και όμως, δύο αποφάσεις αστικών δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης απειλούν τον αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων να επιβιώσουν, προκαλώντας το...
Η Δικαιοσύνη κατά της αυτοδιαχείρισης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας