• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.7°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.1°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.8°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.3°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  64%

Ο καταδικασθείς για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» Σάββας Ξηρός οδηγείται στα δικαστήρια του Πειραιά από άνδρες των ΕΚΑΜ, τον Οκτώβριο του 2014, όταν είχε ζητήσει ξανά να διακοπεί η κράτησή του στον Κορυδαλλό για λόγους υγείας

EUROKINISSI / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νόμοι κατά βούληση

 • A-
 • A+

Απορρίφθηκε χθες από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά το αίτημα αποφυλάκισης του βαριά ανάπηρου ισοβίτη Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας.

Είναι μάλλον ο μοναδικός κρατούμενος που με αναπηρία 98% παραμένει ακόμα στις φυλακές.

Το σκεπτικό του Συμβουλίου φαίνεται πάντως ότι διαφέρει κατά τι από το ακραίας νομικής ερμηνείας απορριπτικό σκεπτικό του εισαγγελέα που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο έκρινε ότι η περίπτωσή του προφανώς και εμπίπτει στο άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, ωστόσο θα πρέπει υποχρεωτικά να εκτίσει τα 25 έτη που είναι το μάξιμουμ της ποινής για ισοβίτες.

Εδώ όμως προκύπτει το εύλογο ερώτημα, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης ειδικού άρθρου και για την ταχύτερη αποφυλάκιση υπερήλικων, βαριά άρρωστων και ανάπηρων ισοβιτών όταν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου, κάποιοι εξ αυτών θα πρέπει υποχρεωτικά να εκτίσουν 25 χρόνια ποινής;

Το πρωτοφανές όμως σκεπτικό απόρριψης του αιτήματος που προηγήθηκε ήταν εκείνο του εισαγγελέα Ο.Τ. που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real news (18/11/2018). Ο εισαγγελέας με την πρότασή του:

α) Αποφάσισε αυθαίρετα ότι ο συγκεκριμένος ισοβίτης δεν δικαιούται αποφυλάκιση, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αναπηρίας υπερβαίνει κατά πολύ το οριζόμενο από τον νόμο, διότι δεν εξέφρασε έμπρακτη μεταμέλεια.

Πουθενά, όμως, ούτε στο άρ. 110 αλλά ούτε και στον Ποινικό Κώδικα, δεν προβλέπεται η μεταμέλεια ως προϋπόθεση για την υφ’ όρον απόλυση. Μόνο στην επιμέτρηση της ποινής και στα ελαφρυντικά υπάρχει η έννοια της έμπρακτης μεταμέλειας.

β) Το βασικότερο όμως νομικό «παραστράτημα» του εισαγγελέα είναι η άποψη ότι όταν υπάρχουν πολλές ποινές ισοβίων τότε το άρ. 110 δεν ισχύει.

«Ο νομοθέτης δεν χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό στο επίμαχο σημείο τού εν λόγω άρθρου όταν αναφέρεται στην ισόβιο κάθειρξη, ούτε προβαίνει στη χρήση τακτικών-πολλαπλασιαστικών αριθμητικών, ούτως ώστε να καλυφθούν αναμφισβήτητα και οι περιπτώσεις καταδίκων σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί ποινή πολλαπλών ισόβιων καθείρξεων», ισχυρίζεται ο εισαγγελέας.

Ωστόσο ο ποινικός, όπως και ο σωφρονιστικός, κώδικας σε κάθε ρύθμιση ποινής χρησιμοποιεί πάντοτε ενικό.

Ολόκληρο το δικαιικό μας σύστημα έχει χτιστεί πάνω στον ενικό. Κατά συνέπεια, το ίδιο ισχύει και για το άρ. 110 σε κάθε του παράγραφο.

Για παράδειγμα, το ίδιο άρθρο στην παρ. 2, όπου προβλέπει τις αποφυλακίσεις σε περιπτώσεις προσωρινής κάθειρξης ή φυλάκισης, πάλι χρησιμοποιεί ενικό.

Αν ίσχυε το σκεπτικό του εισαγγελέα περί διαφορετικής αντιμετώπισης ποινής που προέρχεται από αδικήματα κατά συρροή, τότε κάποιος ανάπηρος καταδικασμένος για πολλά πλημμελήματα δεν θα μπορούσε να αποφυλακιστεί, αντίθετα με κάποιον που έχει ποινή κάθειρξης για ένα κακούργημα!

Κριτήρια που σοκάρουν

Με έναν νομικό ακροβατισμό και δυστυχώς με εμφανή ιδεολογικά κριτήρια που σοκάρουν για δικαστικό λειτουργό, ο εισαγγελέας σημειώνει ότι «ο Σ. Ξηρός έχει άθικτες τις τρεις από τις πέντε αισθήσεις, το συνολικό 98% ποσοστό αναπηρίας σχετίζεται με την απώλεια της οράσεώς του, ενώ οι υπόλοιπες αισθήσεις του συνεχίζουν να κοσμούν την προσωπικότητά του»!

Επίσης «κρίνεται ότι, αν αφεθεί ελεύθερος, δεκτής γενομένης της αιτήσεώς του, θα καταστεί πόλος έλξεως, καθοδηγητής, αλλά και ιδεολογικός στρατολόγος»!

Το να το λένε αυτό συγγενείς θυμάτων ή και απλοί πολίτες είναι απόλυτο δικαίωμά τους. Το να βασίζει όμως ένας εισαγγελέας την κρίση του στις υποκειμενικές του αντιλήψεις και στην αυθαίρετη ερμηνεία ενός νόμου είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ήταν ο ίδιος εισαγγελέας που το 2011 στη δίκη 8 αγροτών (στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης) με κατηγορίες σχετικές με κινητοποιήσεις υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το «κράτος κατελύθη την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων» και πως «οι αγρότες μοίραζαν διαβατήρια και η κατάσταση θύμιζε τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την εποχή του σταλινισμού».

Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος των αγροτών και τους αθώωσε («Ριζοσπάστης» 13 Μάρτη 2011).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
27 χρόνια κάθειρξης έχει συμπληρώσει -σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τις διατάξεις του νόμου- ο Σάββας Ξηρός με αναπηρία 80% βάσει αληθινών πιστοποιητικών, υποβάλλοντας νέο αίτημα για...
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
Ανάμεσα στις μεγάλες υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων που αυτό το διάστημα εκδικάζονται είναι και η μισοξεχασμένη υπόθεση του φορτίου με τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Η δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και αξίζει...
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ατέλειωτη φρίκη για το έγκλημα στη Ρόδο
H φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη, που από χθες «ξεκουράζεται» στην πατρίδα της στο Διδυμότειχο, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ταξίδεψε νωρίτερα για την πατρίδα της και όχι...
Ατέλειωτη φρίκη για το έγκλημα στη Ρόδο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
Απαντήσεις έδωσε χθες μιλώντας στον ραδιοσταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις εικασίες περί σκοπιμοτήτων του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και της Ν.Δ. Εξέφρασε...
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο υπόδικος Στ. Πουλής οριστικά υποψήφιος με τη Ν.Δ.
Ενώ συνεχίζονται οι πολύπλευρες έρευνες, το κεντρικό πρόσωπο και πρώην στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Στ. Πουλής, συγκαταλέγεται τελικά ανάμεσα στους υποψηφίους της Ν.Δ. που διεκδικούν ψήφο στις εκλογές.
Ο υπόδικος Στ. Πουλής οριστικά υποψήφιος με τη Ν.Δ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαφωνία δικαστών και αστυνομικών για τα όρια των αρμοδιοτήτων
Την αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής σχετικά με τη μη προφυλάκιση των μελών του κυκλώματος πλαστογραφίας διπλωμάτων οδήγησης, καθώς...
Διαφωνία δικαστών και αστυνομικών για τα όρια των αρμοδιοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας