Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τώρα, Ριχάρδος...και στον Κορυδαλλό
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τώρα, Ριχάρδος...και στον Κορυδαλλό

  • A-
  • A+

Στις φυλακές οδηγείται σήμερα ο τηλεοπτικός ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που φέρεται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια και τις διοχέτευε στη συνέχεια στην Τουρκία.

Ο 51χρονος κατηγορούμενος χθες, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, διάρκειας 2,5 ωρών κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα, τους οποίους δεν κατάφερε να πείσει ότι οι δραστηριότητές του «δεν αφορούν το αδίκημα της λαθρεμπορίας, αλλά πρόκειται για νόμιμες εξαγωγές που δεν προκαλούν απώλεια του Δημοσίου αφού αυτές γίνονταν προς τρίτη, μη κοινοτική, χώρα και επομένως δεν οφείλονται δασμοί και φόροι», όπως υποστήριξε.

Ειδικότερα, σε πολυσέλιδο υπόμνημά του, το οποίο κατέθεσε στη δικαστική λειτουργό παράλληλα με τη διά ζώσης απολογία του, εξαπέλυσε βολές κατά των αστυνομικών που διεξήγαγαν την έρευνα, επαναλαμβάνοντας ότι «Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες».

Μάλιστα, στο υπόμνημά του, ο ενεχυροδανειστής αποκαλεί τους αστυνομικούς παντελώς άσχετους «με το αντικείμενο» και υποστηρίζει γι’ αυτούς πως «δεν αντελήφθησαν ότι δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία».

Οσον αφορά τον συγκατηγορούμενο του και φερόμενο συναρχηγό, κατά το κατηγορητήριο, του κυκλώματος, υποστήριξε ότι συνεργαζόταν στο πλαίσιο νόμιμων εξαγωγών χρυσού στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στην επιχειρηματική του δραστηριότητα ισχυρίστηκε ότι: «ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία».

Για τις συναλλαγές του φερόμενου συναρχηγού με τους Κινέζους, ο Ριχάρδος υποστηρίζει ότι δεν έχει «καμία γνώση, ανάμειξη, τηλεφωνική ή διά ζώσης συνομιλία ή φυσική παρουσία και τις πληροφορήθηκα το πρώτον από τη δικογραφία.Ουδέποτε έχω πραγματοποιήσει παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού οι εξαγωγές που πραγματοποιώ είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»».

Για τον συγκατηγορούμενο του ως συναρχηγό του κυκλώματος, Τούρκο συριακής καταγωγής, -ο οποίος επίσης κρίθηκε προφυλακιστέος το Σάββατο μετά την απολογία του- υποστηρίζει ότι τον προσέγγισε εκείνος το έτος 2015 και του πρότεινε να συνεργαστεί με εταιρείες συμφερόντων του ιδίου και του αδελφού του στην Τουρκία στο αντικείμενο της εξαγωγής χρυσού προς τη συγκεκριμένη χώρα και συμπλήρωσε: «Μου ανέφερε ότι ήδη συνεργαζόταν με πολλά ενεχυροδανειστήρια και ότι η συγκεκριμένη εξαγωγή ήταν συμφέρουσα, διότι η Τουρκία δεν φορολογεί τον χρυσό σε μορφή σκραπ, και ότι οι εταιρείες του πωλούν το χρυσό στο τουρκικό χρηματιστήριο χρυσού που λειτουργεί από το 1995».

Εξάλλου χθες προφυλακιστέα κρίθηκε και η φερόμενη ως υπαρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, γραμματέας στο κεντρικό κατάστημα των ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος» της οδού Πατησίων, η οποία εμφανίζεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορούμενη και μητέρα δύο παιδιών αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες συναλλαγές και πως εργαζόταν νόμιμα στο κατάστημα.

Μέχρι χθες έχουν απολογηθεί 40 κατηγορούμενοι και έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι οκτώ κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο 39χρονος κινεζικής καταγωγής που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθερα με όρους 23 μέλη της δεύτερης ομάδας
Την ώρα που ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος οδηγούνταν χθες στις φυλακές Ναυπλίου, ενώπιον της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς απολογούνταν διαδοχικά τα μέλη της δεύτερης ομάδας που φέρεται να εξήγε...
Ελεύθερα με όρους 23 μέλη της δεύτερης ομάδας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις φυλακές Ναυπλίου ο Ριχάρδος
Στις φυλακές Ναυπλίου οδηγείται με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα ο ενεχυροδανειστής Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς που χθες βράδυ κρίθηκε προφυλακιστέος για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού.Κατηγορείται ότι...
Στις φυλακές Ναυπλίου ο Ριχάρδος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποφυλάκιση Ριχάρδου και άλλων επτά προτείνει και η εισαγγελέας
Υπέρ της διακοπής της προσωρινής κράτησης και για τους οκτώ κατηγορούμενους στην υπόθεση της φερόμενης λαθρεμπορίας χρυσού τάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας, στην εισήγηση της προς το αρμόδιο...
Αποφυλάκιση Ριχάρδου και άλλων επτά προτείνει και η εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαφωνούν ανακρίτρια-Εισαγγελία
Απρόσμενη τροπή έλαβε η υπόθεση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης λαθρεμπορίας χρυσού, με τους 62 συνολικά κατηγορούμενους και τους οκτώ εξ αυτών να έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι ● Νομική διάσταση...
Διαφωνούν ανακρίτρια-Εισαγγελία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν συναινεί η Εισαγγελία στην αποφυλάκιση Ριχάρδου
Κρατούμενος παραμένει ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος όπως κι άλλοι επτά κατηγορούμενοι για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού. Η ανακρίτρια προχώρησε σε ανάκληση των 8 ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, όμως η...
Δεν συναινεί η Εισαγγελία στην αποφυλάκιση Ριχάρδου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο «καμπούρης», ο Ριχάρδος και η «ζάχαρη»
Σε ένα υπόγειο καταφύγιο στη Σαρωνίδα εντοπίστηκε από τις Αρχές το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού του κυκλώματος λαθρεμπορίου χρυσού που φέρεται να διηύθυνε ο 51χρονος τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής Δημήτριος –...
Ο «καμπούρης», ο Ριχάρδος και η «ζάχαρη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας