• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 25.8°C
  0 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 31.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας νόμος με... σκουριά 68 ετών

 • A-
 • A+

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας συζητείται αύριο η αίτηση αναστολής της ποινής 10ετούς κάθειρξης που έχει επιβληθεί στην 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο.

Ο εγκλεισμός της γυναίκας στη φυλακή, με βάση τις διατάξεις του «γερασμένου» νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο τη βαθιά ανθρώπινη ιστορία της κατηγορουμένης, η οποία... αμάρτησε για να ζήσει την οικογένειά της δουλεύοντας σκληρά στην καθαριότητα, αλλά επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο και την ανάγκη θεραπείας του νόμου που εφαρμόζεται απαράλλακτος 68 ολόκληρα χρόνια.

Εγκριτοι νομικοί κατά καιρούς έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αλλά και ο Αρειος Πάγος -που θα κληθεί να απαντήσει εξετάζοντας την αίτηση αναίρεσης της 53χρονης- έχει εκδώσει στο παρελθόν αντικρουόμενες αποφάσεις.

Τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή και τους ποινικολόγους Χριστ. Αργυρόπουλο και Θεοδ. Μαντά), που μελετούν τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλαγές και στον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, όπως τα εγκλήματα κατά του Δημοσίου να ενσωματωθούν στις βασικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και να αποτελούν επιβαρυντική περίσταση (επαύξησης της ποινής, όχι όμως μέχρι ισόβια) σε αδικήματα όπως είναι η απιστία, η υπεξαίρεση, η απάτη κ.λπ. Προτείνουν η ανώτατη ποινή για οικονομικά αδικήματα (όχι κατά του Δημοσίου) να φτάνει τα 15 χρόνια.

Οι ποινές μέχρι 3 χρόνια να αναστέλλονται υποχρεωτικά και από 3 έως 5 χρόνια να δίνεται προτεραιότητα στη μετατροπή τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Ο Βασίλης Χειρδάρης

Ο γνωστός ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σημειώνει ότι η εφαρμογή του επίμαχου νόμου παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και προκαλεί σοβαρό ρήγμα στο κράτος δικαίου.

«Είναι γεγονός ότι ο νόμος 1608/50 είναι ένας αναχρονιστικός νόμος, που ψηφίστηκε σε μια διαφορετική εποχή για να εξυπηρετήσει διαφορετικές ανάγκες και μεγαλύτερη προστασία της περιουσίας του Δημοσίου. Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει και το Δημόσιο δεν χρειάζεται υπερπροστασία για την υπεράσπιση των συμφερόντων και της περιουσίας του, δεδομένου ότι διαθέτει μηχανισμούς μεγαλύτερους, ισχυρότερους και πιο αποτελεσματικούς από οποιονδήποτε πολίτη ή εταιρεία.

»Ο νόμος αυτός δημιουργεί σοβαρές ανισότητες και πολλές αδικίες. Π.χ., εάν κάποιος υπεξαιρέσει από το ταμείο μιας ιδιωτικής εταιρείας ποσό 500.000.000 €, η ποινή που προβλέπεται είναι από πέντε έως δέκα χρόνια κάθειρξη. Εάν όμως υπεξαιρέσει κάποιος 500.000 € από το Δημόσιο, τότε η ποινή είναι ισόβια! Αυτό δημιουργεί μία προκλητική ανισότητα η οποία είναι παντελώς αδικαιολόγητη στους σύγχρονους καιρούς.

»Η ιστορία της καθαρίστριας είναι ένα εμφατικό παράδειγμα προφανούς αδικίας. Το δικαστήριο που επέβαλε την ποινή αναμφίβολα κινήθηκε μέσα στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας. Δηλαδή εφάρμοσε μια αναχρονιστική νομοθεσία με έναν αυστηρό τρόπο. Ο ρόλος όμως του δικαστηρίου δεν είναι η τυπική εφαρμογή της νομοθεσίας, αλλά η εξεύρεση τρόπου ώστε να αποκαθίστανται οι προφανείς αδικίες μιας αναχρονιστικής και παράλογης νομοθεσίας. Δυστυχώς στα ελληνικά δικαστήρια δεν επικρατεί πάντα η επιείκεια στις αποφάσεις τους, ούτε η προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα, αλλά πολλές φορές η αυστηρότητα είναι μια τιμωρητική πρακτική.

»Εν προκειμένω η εφαρμογή της αυστηρότητας στην ποινή σε μια αγράμματη γυναίκα που μέσω μιας πλαστογραφίας προσπάθησε να βρει μια χαμηλού επιπέδου δουλειά για να ζήσει η ίδια και η οικογένειά της παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, μια αρχή που είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά και αποτελεί βασική συνιστώσα της δίκαιης δίκης. Ουσιαστικά η επιβληθείσα εξοντωτική ποινή δημιούργησε σοβαρό ρήγμα στο κράτος δικαίου, που εμφανίστηκε στην περίπτωση της καθαρίστριας ως εκδικητής και τιμωρός των αδυνάτων.

»Η αυστηρότητα στην ποινή δεν είναι απονομή δικαιοσύνης, αλλά επίδειξη υπερβολής και ισχύος αυτού που την επιβάλλει, παραβιάζοντας κάθε έννοια συνετού μέτρου που προσομοιάζει περισσότερο με δικαστική εκδίκηση παρά με δίκαιη τιμωρία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η «μάχη» ενώπιον της Ολομέλειας για τον 13ο και 14ο μισθό
Η συνταγματικότητα της περικοπής των τριών δώρων (επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας δηλ. 13ο και 14ο μισθό) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ κ.λπ,...
Η «μάχη» ενώπιον της Ολομέλειας για τον 13ο και 14ο μισθό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πώς η Δικαιοσύνη «καθαρίζει» με δύο μέτρα και δύο σταθμά
Με αφορμή την εξοντωτική ποινή για την 53χρονη καθαρίστρια η οποία είναι στη φυλακή για πλαστογραφία, η «Εφ.Συν.» ανέτρεξε στα δικαστικά χρονικά και αποκαλύπτει περιπτώσεις πλαστογράφησης-εξαπάτησης του...
Πώς η Δικαιοσύνη «καθαρίζει» με δύο μέτρα και δύο σταθμά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ένοχος για απόπειρα απάτης ο Σώρρας
Σε κάθειρξη έξι ετών καταδικάστηκε ο Αρτέμης Σώρρας για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Το δικαστήριο συνέπλευσε με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και απάλλαξε τους 22...
Ένοχος για απόπειρα απάτης ο Σώρρας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα δισ. του Σώρρα ήταν σαν το νερό του Καματερού
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας, χαρακτήρισε «funny money» στο δικαστήριο τα χρήματα με τα οποία ο κατηγορούμενος θα διέγραφε τις οφειλές των Ελλήνων.
Τα δισ. του Σώρρα ήταν σαν το νερό του Καματερού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τις φυλακές Κορυδαλλού
Με σκοπό την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των κρατουμένων και των υπαλλήλων, την αποτροπή αποδράσεων και έκνομων ενεργειών, αποφασίστηκε η ενίσχυση του προσωπικού των φυλακών Κορυδαλλού,...
Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τις φυλακές Κορυδαλλού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Εχτισε» δεδικασμένο
Η κοινωνική κατακραυγή για τη φυλάκιση της καθαρίστριας από τον Βόλο φαίνεται πως επηρεάζει τις δικαστικές αποφάσεις, αφού αθωώθηκε πανηγυρικά οικοδόμος που κατηγορούνταν ότι παραποίησε τον βαθμό απολυτηρίου...
«Εχτισε» δεδικασμένο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας