• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.6°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.8°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  2 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς η Δικαιοσύνη «καθαρίζει» με δύο μέτρα και δύο σταθμά

 • A-
 • A+

«Η Δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια που δαγκώνουν μόνο τους ξυπόλυτους» λέει ένα λαϊκό γνωμικό που τα τελευταία εικοσιτετράωρα έγινε επίκαιρο με την περίπτωση της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία είναι στη φυλακή για πλαστογραφία καθώς παρουσιάστηκε ως απόφοιτη Δημοτικού ενώ είχε φοιτήσει μέχρι την πέμπτη τάξη.

Το κίνητρο της κατηγορούμενης ήταν να ζήσει τα παιδιά της δουλεύοντας σκληρά επί 20 ολόκληρα χρόνια στην καθαριότητα. Η 10ετής κάθειρξη που της επέβαλαν οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, επειδή... εξαπάτησε το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να αφουγκραστούν, ως οφείλουν, την ανθρώπινη ιστορία της, ξεσήκωσε κύμα συμπαράστασης υπέρ της γυναίκας, αλλά και διαμαρτυρίας για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζουν ενίοτε οι λειτουργοί της Θέμιδος!

Μετά και την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, χθες προσδιορίστηκε άμεσα η συζήτηση της αίτησης αναστολής της ποινής της ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας για την ερχόμενη Τετάρτη στις 28 Νοεμβρίου.

Ωστόσο η σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις απάτης, κατά τις οποίες η ποινική -ακόμα και η πειθαρχική- αντιμετώπιση των κατηγορουμένων υπήρξε διαφορετική, είναι αναπόφευκτη.

Θυμίζουμε ότι βαρύνουσα σημασία για τη δικανική κρίση (πρέπει να) έχει το κίνητρο του δράστη.

Αυτός ο κανόνας δεν φαίνεται να ακολουθήθηκε στην περίπτωση που τις τελευταίες μέρες συνταράσσει την ελληνική κοινωνία.

Aνατρέχοντας στα δικαστικά αρχεία βρίσκουμε την υπόθεση του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, Βασίλη Πολυμερόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για «χρήση υφ’ αρπαγής ψευδούς βεβαίωσης», καθώς σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) ο «γαλάζιος» συνδικαλιστής κατέθεσε το 2006 στον Δήμο Αθηναίων πιστοποιητικό παρακολούθησης μαθημάτων μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών και όχι Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών επιπέδου master.

Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. (αργότερα διαγράφηκε) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε μισθολογικά οφέλη για μια ολόκληρη δεκαετία, καθώς το υπηρεσιακό συμβούλιο τον είχε αναβαθμίσει κατατάσσοντάς τον στον κλάδο ΠΕ1 και στη συνέχεια, πάλι με βάση το «μεταπτυχιακό» του, μοριοδοτήθηκε εις βάρος δεκάδων άλλων συνυποψηφίων του στον δήμο, τους οποίους υπερκέρασε στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων.

Η πρωτόδικη ποινή ήταν φυλάκιση ενός έτους και υποχρέωση επιστροφής των επιδομάτων που του χορηγήθηκαν για τη θέση που κατέλαβε. Ο κ. Πολυμερόπουλος έχει ασκήσει έφεση.

«Πτυχίο» αγγλικών

Και για να μείνουμε στις ίδιες αποχρώσεις για σχεδόν παρόμοια αδικήματα, η αντιδήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, Βασιλική Ανδρικοπούλου, έτυχε διαφορετικής μεταχείρισης για την πλαστογράφηση πτυχίου αγγλικών. Το πλαστό πτυχίο φερόταν να είχε χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή της κ. Ανδρικοπούλου σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ την περίοδο 2012-14.

Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) διαπίστωσαν κατά την έρευνά τους ότι το πτυχίο που είχε κατατεθεί στον φάκελο της κ. Ανδρικοπούλου ήταν πλαστό. Μάλιστα σε βάρος της είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε δημοτική υπάλληλος η οποία υποστήριζε ότι το πτυχίο ανήκει στην ίδια. Ωστόσο η κ. Ανδρικοπούλου τελικά δεν δικάστηκε ποτέ.

Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις ενστάσεις των συνηγόρων της, το κλητήριο θέσπισμα ακυρώθηκε, η ποινική δίωξη σε βάρος της έπαψε και η υπόθεση απεστάλη εκ νέου στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να αποφασίσει αν θα ασκήσει νέα δίωξη ή όχι. Ωστόσο αυτό είχε αποτέλεσμα η αποδιδόμενη στην κ. Ανδρικοπούλου πράξη να παραγραφεί.

«Ουδεμία βλάβη»

Πριν από λίγους μήνες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κήρυξε αθώα μια γυναίκα, δημόσια υπάλληλο, που είχε κατά τον διορισμό της προσκομίσει πλαστό απολυτήριο Λυκείου.

Οι δικαστές στο σκεπτικό τους βασίστηκαν στο γεγονός ότι ουδεμία βλάβη υπέστη το Δημόσιο από την πλαστογράφηση του απολυτηρίου αλλά και ότι η έλλειψη του πιστοποιητικού δεν μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητά της ως υπαλλήλου.

Ειδικότερα το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης (υπ. αριθμόν 575 /2018) υπογράμμιζε:

«Η παροχή μισθών εκ μέρους του Δημοσίου ισοσταθμίστηκε από την ισάξια αντιπαροχή της κατηγορουμένης, ήτοι την παρασχεθείσα εκ μέρους της εργασία. Συνεπώς, ουδεμία βλάβη υπέστη το Δημόσιο. Αλλωστε για την εν λόγω θέση δεν απαιτούνταν ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες και, επομένως, η έλλειψη του εν λόγω τίτλου σπουδών δεν μπορούσε αντικειμενικώς να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από την κατηγορουμένη υπηρεσιών. Παύει δε οριστικώς λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη σε βάρος της κατηγορουμένης για το αδίκημα της –πλημμεληματικής κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας– χρήσης πλαστού εγγράφου».

Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας
Το παρελθόν της δικαστίνας και η περίπτωση πειθαρχικού ελέγχου

Η πρόεδρος της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας που εξέδωσε την απόφαση σε βάρος της 53χρονης καθαρίστριας τοποθετήθηκε στη Λάρισα μετά την προαγωγή της, τον Ιούνιο του 2016.

Πριν απ' αυτό, υπηρετούσε στα δικαστήρια του Πειραιά. Ηταν, μάλιστα, η πρόεδρος της σύνθεσης του δικαστηρίου που είχε οριστεί για την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό της υπόθεσης του ναρκω-πλοίου «Noor 1», πριν από τρία χρόνια.

Τότε δήλωσε κώλυμα να παραστεί στη δίκη επικαλούμενη σοβαρούς λόγους υγείας.

Το αίτημά της είχε γίνει δεκτό, πήρε τρίμηνη αναρρωτική άδεια και αντικαταστάθηκε από την αναπληρώτριά της.

Η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη είχε παρέμβει, ζητώντας από τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου να διερευνήσει αν και κατά πόσο υφίσταντο οι λόγοι υγείας που επικαλείτο η δικαστική λειτουργός.

Η δικαστίνα προσκόμισε τα ιατρικά πιστοποιητικά, που κρίθηκε ότι αποδείκνυαν τη βασιμότητα του κωλύματός της. Σήμερα, η νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, προτίθεται, όπως ανακοινώθηκε, να μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για την καθαρίστρια, για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

«Πειραγμένα» πτυχία στην Κρήτη
Οι... λερωμένες μπλούζες έξι γιατρών

Σε αντίστοιχη περίπτωση στα Χανιά μια δικαστική υπάλληλος κρίθηκε αθώα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, παρόλο που και εκείνη είχε πλαστογραφήσει τίτλο σπουδών προκειμένου να καταλάβει θέση προϊσταμένης. Συγκεκριμένα είχε καταθέσει πλαστό πτυχίο της Νομικής Αθηνών, στην οποία είχε πραγματικά εισέλθει χωρίς όμως να αποφοιτήσει ποτέ.

Οπως η ίδια δήλωσε στο δικαστήριο, αισθανόταν μειονεκτικά έναντι των συναδέλφων της που είχαν πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης. «Το έκανα μόνο από αλαζονεία» είχε αναφέρει η ίδια εν μέσω λυγμών στο δικαστήριο, πείθοντας τότε τους δικαστές να την απαλλάξουν από την κακουργηματική δίωξη μετατρέποντας το αδίκημά της σε πλημμέλημα.

Το δικαστήριο έκρινε πως η πλαστογραφία δεν είχε αιτιώδη σχέση με την ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης από την κατηγορούμενη, αφού η τοποθέτησή της στη συγκεκριμένη θέση το 2015 είχε γίνει με απόφαση της προέδρου Πρωτοδικών και όχι μέσω υπηρεσιακού συμβουλίου και δεν απαιτούσε πτυχίο.

Ακόμα προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι η ίδια «προσέφερε ποιοτική και πραγματική εργασία» ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της θέσης, συνεπώς δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο.

Η υπάλληλος αναγκάστηκε να επιστρέψει τα χρήματα του επιδόματος θέσης ευθύνης που παράνομα λάμβανε επί χρόνια, ωστόσο γλίτωσε τη φυλάκιση.

Πρόσφατα στην Κρήτη αποκαλύφθηκαν ακόμα έξι περιπτώσεις «πειραγμένων» πτυχίων και μάλιστα όχι από καθαρίστριες ή απλούς υπαλλήλους, αλλά από γιατρούς στους οποίους οι πολίτες εμπιστεύονται την υγεία τους.

Συνολικά έξι γιατροί (δύο σε κέντρα Υγείας του Ηρακλείου και των Χανίων, τρεις από το Βενιζέλειο και ένας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο) βρέθηκαν εκτός υπηρεσίας καθώς είχαν πλαστογραφήσει τις βαθμολογίες των πτυχίων τους (προφανώς προς τα πάνω), χωρίς όμως προς το παρόν να τους έχει ασκηθεί κάποια ποινική δίωξη, ενώ οι ίδιοι έχουν προσφύγει ακόμα και κατά της απόφασης απόλυσής τους, ζητώντας να επανέλθουν στις υπηρεσίες τους.

«Πλαστογραφημένη γλωσσομάθεια»
Παραποίηση εγγράφων κατά συρροήν

Αναβολή πήρε τον περασμένο Σεπτέμβριο η εκδίκαση μιας ασύλληπτης υπόθεσης πλαστογραφίας πτυχίου γλωσσομάθειας από υπάλληλο, που διαδραματίστηκε το 2014 στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ).

Προκειμένου το συγκεκριμένο πτυχίο να διαφανεί ως γνήσιο είχαν διαπραχθεί αριστοτεχνικές πλαστογραφίες εγγράφων από το ΕΤΑΑ προς το υπουργείο Παιδείας και από εκεί πάλι πίσω στο ΕΤΑΑ, καθώς κάποιο «αόρατο», αλλά «μαγικό», χέρι φρόντιζε να παραποιεί τα έγγραφα στη σχετική αλληλογραφία αφαιρώντας και προσθέτοντας το όνομα της υπαλλήλου που κατείχε το πλαστό πτυχίο.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Παρόλο που οι επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ είχαν προτείνει στον τότε πρόεδρο του ΕΤΑΑ την ανάκληση του διορισμού της υπαλλήλου, αυτό τελικά συνέβη ενάμιση μήνα μετά την υποβολή της σχετικής έκθεσης επιθεώρησης ελέγχου.

Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 που είχε αποκαλύψει το θέμα η «Εφ.Συν.» (βλ. «Πλαστογραφημένη γλωσσομάθεια» - 7/2/2016) δεν είχε οριστεί κάποια δικάσιμος, αν και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών τόσο για την πλαστότητα του πιστοποιητικού όσο και για την παραποίηση των εγγράφων. Η δε έρευνα είχε αποκαλύψει ακόμη 12 υπαλλήλους με πλαστά πτυχία στο ΕΤΑΑ.

Ωστόσο λίγο πριν από το καλοκαίρι εκδικάστηκε μια άλλη υπόθεση πλαστογράφησης από υπάλληλο του ΕΤΑΑ, αυτή τη φορά απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν 6 χρόνια κατά συγχώνευση με δικαίωμα εξαγοράς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενας νόμος με... σκουριά 68 ετών
Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας συζητείται αύριο η αίτηση αναστολής της ποινής 10ετούς κάθειρξης που έχει επιβληθεί στην 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο ● Αναχρονιστικός χαρακτηρίζεται ο νόμος περί...
Ενας νόμος με... σκουριά 68 ετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μαζεύει καταδίκες ο Σώρρας
​Σε τρία χρόνια φυλακή και ποινή 10.000 ευρώ καταδικάστηκε ο Αρτέμης Σώρρας για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων σε σχέση με την παρακίνηση πολιτών να υποβάλλουν εξώδικα σε εφορίες, τράπεζες και...
Μαζεύει καταδίκες ο Σώρρας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο 104 άτομα για νέο παραδικαστικό κύκλωμα
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ανάμεσα στους κατηγορούμενους στην υπόθεση είναι και δικηγόροι, επιχειρηματίες, συμβολαιογράφοι, οι οποίοι κατά περίσταση αντιμετωπίζουν αδικήματα...
Στο εδώλιο 104 άτομα για νέο παραδικαστικό κύκλωμα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ένοχος για απόπειρα απάτης ο Σώρρας
Σε κάθειρξη έξι ετών καταδικάστηκε ο Αρτέμης Σώρρας για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Το δικαστήριο συνέπλευσε με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και απάλλαξε τους 22...
Ένοχος για απόπειρα απάτης ο Σώρρας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα δισ. του Σώρρα ήταν σαν το νερό του Καματερού
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας, χαρακτήρισε «funny money» στο δικαστήριο τα χρήματα με τα οποία ο κατηγορούμενος θα διέγραφε τις οφειλές των Ελλήνων.
Τα δισ. του Σώρρα ήταν σαν το νερό του Καματερού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθωώθηκε ο Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
Αθωώθηκε ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, και πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ.
Αθωώθηκε ο Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας