• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.8°C
  1 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 31.0°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.8°C / 33.2°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  14%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 28.9°C
  0 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 30.3°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 27.7°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.8°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 30.1°C
  2 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 32.6°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 31.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  11%

Με ελεύθερο τον Ρουπακιά και τους καθοδηγητές του θα διεξαχθεί η δίκη

Χρυσαυγίτικα νομικά τεχνάσματα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανακοίνωση για τον ορισμό της δίκης της Χρυσής Αυγής. Εν τω μεταξύ, συμπληρώνεται το δεκαοκτάμηνο κράτησης των πρώτων συλληφθέντων και οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα αρχίσουν να αποφυλακίζονται, με πρώτο τον κατηγορούμενο ως φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τον Γιώργο Ρουπακιά.

Η πολύμηνη καθυστέρηση της δίκης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, αντίθετα από όσα ισχυρίζεται η ναζιστική οργάνωση, δεν ήταν η κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη που προσδιορίζει τη δικαστική διερεύνηση των ναζιστικών εγκλημάτων, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Μετά τις πρώτες κινήσεις που οδήγησαν στις συλλήψεις τον Σεπτέμβριο του 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε τη Δικαιοσύνη να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Και βέβαια εγκατέλειψε τους δικαστικούς λειτουργούς που ανέλαβαν την υπόθεση έρμαιο στις απειλές και τις συκοφαντίες των ναζιστών.

Αυταπάρνηση

Χάρη στην αυταπάρνηση και το δημοκρατικό ήθος ορισμένων απ’ αυτούς έγινε δυνατή η συγκρότηση της κατηγορίας. Και ήταν τόσο καλά δομημένη και στοιχειοθετημένη αυτή η κατηγορία, ώστε σιγά σιγά πάψαμε να ακούμε τα παπαγαλάκια των ναζιστών να επαναλαμβάνουν τα περί «ανίσχυρου κατηγορητηρίου».

Το νέο τροπάριο των κρυφών υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής στέκεται μόνο σε τυπικά έως και νομικίστικα επιχειρήματα. Διαφαίνεται δηλαδή η νέα υπερασπιστική γραμμή της οργάνωσης, η οποία επιχειρεί να απογυμνώσει την υπόθεση από κάθε πολιτικό χαρακτήρα, εμφανίζοντάς την ως προϊόν τυπικών δικονομικών σφαλμάτων.

Ούτε λέξη δεν γίνεται πλέον για την ουσία των κακουργημάτων που βαρύνουν τους υπόδικους. Οι χρυσαυγίτες γνωρίζουν ότι εκεί, στην ουσία δηλαδή της ποινικής υπόθεσης, βρίσκεται η αδυναμία τους και έτσι προσπαθούν με νομικίστικα επιχειρήματα να καταρρίψουν το κατηγορητήριο, με πρώτο στόχο να βρεθεί τρόπος μέσω ενστάσεων να μην προχωρήσει καν η δίκη.

1. Είχαμε πρώτα απ’ όλα τη γνωστή μειοψηφία ενός εφέτη στο συμβούλιο που εξέτασε την υπόθεση. Ο εφέτης υιοθέτησε στην ουσία τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν μια συζήτηση που γινόταν σε νομικούς κύκλους σε σχέση με την ενδεχόμενη τροποποίηση του άρθρου 187.1 του Π.Κ.

Ο δικαστής που μειοψήφησε θεώρησε ότι πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης διότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Παλέρμο, απαιτείται οικονομικό κίνητρο για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής.

Το σκεπτικό του εφέτη σταματάει απότομα στο σημείο αυτό, ενώ η φυσιολογική επόμενη σκέψη του θα ήταν να μετατραπούν οι κατηγορίες και να υπαχθεί επομένως η Χρυσή Αυγή στις ένοπλες εγκληματικές οργανώσεις που δικάζονται με τον (νέο) αντιτρομοκρατικό νόμο (187.Α) στον βαθμό που όλα τα χαρακτηριστικά της δράσης της πληρούν τις προϋποθέσεις καταδίκης της σύμφωνα με τον 187.Α.

2. Μία βδομάδα μετά την έκδοση του βουλεύματος και τη δημοσιοποίηση της μειοψηφούσας απαλλακτικής άποψης είχαμε δημοσίευμα στο (ασφαλώς μη χρυσαυγίτικο) έντυπο «Ποντίκι», με τίτλο «Στον αέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής» και υπότιτλο «Μια σοβαρή παράλειψη στην ογκώδη δικογραφία μπορεί να βγάλει άκυρο το κατηγορητήριο» (12.2.2015).

Η είδηση για το «Ποντίκι» είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στη δίωξη η κατηγορία της «συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης».

Ενδιαφέρον έχει και το κλείσιμο του άρθρου, στο οποίο υπάρχει και πολιτική κατάληξη που εμπλέκει άμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ στη μεθόδευση αναθεώρησης της δικαστικής διαδικασίας: «Δικαιολογημένες λοιπόν οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις σχετικά με τη δομή του κατηγορητηρίου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφορικά με την επιτυχή ή όχι κατάληξη της δίκης σχετικά με την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης και των ταγμάτων εφόδου, που φέρονται να καθοδηγούνταν εξ ολοκλήρου από τον Μιχαλολιάκο και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής».

3. Πέρασαν δέκα μέρες από το δημοσίευμα του «Ποντικιού» και φρόντισε να το επιβεβαιώσει με εντελώς άκομψο τρόπο η ίδια η πρόεδρος της Βουλής, η οποία προσπάθησε να εξαρτήσει τη νόμιμη λειτουργία της Βουλής από την παρουσία των προφυλακισμένων χρυσαυγιτών.

«Η σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλα όργανα, από άλλες λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος», είπε η πρόεδρος, θέτοντας ανοιχτά υπό αμφισβήτηση τις επιλογές της Δικαιοσύνης και δίνοντας -άθελά της ασφαλώς- ένα χέρι βοηθείας στην οργάνωση. Μπορεί η πρότασή της να απορρίφθηκε από όλες τις πτέρυγες, ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το μήνυμα που στάλθηκε στην κοινωνία και την ίδια τη Δικαιοσύνη ήταν ισχυρό και σαφές.

Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό. Και οι απόψεις που χαϊδεύουν τα αυτιά των χρυσαυγιτών δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν παρά μόνο πολιτικά. Την πρόκληση αυτή δεν μπορεί να την αποφύγει η κυβέρνηση. Το γεγονός ότι συζητάμε γι’ αυτά τα περιφερειακά ζητήματα δείχνει ότι ακόμα και ο στενός κύκλος των χρυσαυγιτών θεωρεί το ζήτημα της ουσίας χαμένο. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας. Και γνωρίζουν ότι όλο και περισσότερα στοιχεία της εγκληματικής δράσης θα αποκαλύπτονται. Το αστείο είναι ότι αυτά τα στοιχεία προέρχονται τώρα «εξ οικείων».

Υπό τον τίτλο «Η σφιχτή δομή έφερε την επιτυχία», ο γνωστός ακτιβιστής της Ακροδεξιάς Δημήτρης Παπαγεωργίου, στο τελευταίο φύλλο του «Ελεύθερου Κόσμου», έχει μια σημαντική αποκάλυψη για τον τρόπο δράσης της Χ.Α., το κεντρικό δηλαδή ζήτημα που θα απασχολήσει το δικαστήριο:

«Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να υποδείξει ένα “σωστό μονοπάτι” στη Χρυσή Αυγή, τη στιγμή που ήταν ακριβώς η μονολιθικότητά της που την έφερε στο σημείο επιτυχίας που έχει σήμερα. Η μονολιθικότητα, η έλλειψη “εσωτερικής δημοκρατίας” και η σκληρή ιεραρχία της. Θυμάμαι όταν ο γράφων σε ηλικία 24 ετών ως μέλος της Χρυσής Αυγής είχε προτείνει στον Γ.Γ. του κόμματος ένα σχέδιο ομόκεντρων κύκλων που θα επέτρεπε την επέκταση της Χρυσής Αυγής εκτός των παραδοσιακών της περιοχών. Η αντίδραση του Γ.Γ. ήταν ότι αντιθέτως θα έπρεπε να καθετοποιηθεί περαιτέρω η ιεραρχία και να γίνει πιο σκληρή. Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι είχα εγώ δίκιο, αφού αυτό το “σύστημα” δούλεψε. Βασίζεται όμως σε πολύ συγκεκριμένους παράγοντες. Πάντως, όσοι ελπίζουν να “αλλάξουν” τη Χρυσή Αυγή θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα παραπάνω».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η ηγεσία της Χ.Α. γνώριζε και σχεδίαζε τις επιθέσεις»
Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (Λαγός: «Τους μακελέψαμε»-22/10/2016) χρησιμοποίησε ο μάρτυρας-θύμα για να ισχυροποιήσει την κατάθεσή του. Συνεχείς προκλήσεις από τους συνηγόρους και τους φίλους των...
«Η ηγεσία της Χ.Α. γνώριζε και σχεδίαζε τις επιθέσεις»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δεν επενέβη γιατί φύλαγε το περιπολικό!
​Mε την κατάθεση του αστυνομικού της Αμεσης Δράσης Διαμαντή Βίντση, οδηγού περιπολικού που κατέφθασε το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, συνεχίστηκε χθες η δίκη (72η δικάσιμος) της...
Δεν επενέβη γιατί φύλαγε το περιπολικό!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανταπόκριση στην κραυγή της Μάγδας Φύσσα
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μίλησαν με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα για μία ώρα στο γραφείο του πρώτου και δεσμεύτηκαν για επιτάχυνση των...
Ανταπόκριση στην κραυγή της Μάγδας Φύσσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επιτάχυνση της δίκης και διευκρινίσεις για Ρουπακιά
Πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη για σήμερα στο υπουργείο στις 2 μ.μ. Θέμα της σύσκεψης είναι «το φλέγον θέμα της επιτάχυνσης...
Επιτάχυνση της δίκης και διευκρινίσεις για Ρουπακιά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Άμεση συνέχιση της δίκης ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα
Η αναπόφευκτη αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, λόγω παρέλευσης του 30μηνου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο αλλά και στην κοινωνία, σχετικά...
Άμεση συνέχιση της δίκης ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις 8 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής
Ούτε σήμερα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, λόγω κωλύματος και πάλι στο πρόσωπο του αναπληρωτή εισαγγελέα...
Στις 8 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας