Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιες υποθέσεις είχε χειριστεί ο Ι. Ντογιάκος

Σύσσωμος ο δικαστικός και πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιες υποθέσεις είχε χειριστεί ο Ι. Ντογιάκος

  • A-
  • A+

«Δεν είχα δεχτεί απειλές και δεν έχω χειριστεί πρόσφατα κάποια μεγάλη υπόθεση» ανέφερε στις συνομιλίες του με δημοσιογράφους ο Ι. Ντογιάκος μετά το πρωινό σοκ της στοχοποίησης του ίδιου και της οικογένειάς του. Ο ίδιος δεν είχε χειριστεί, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, καμία υπόθεση που να σχετίζεται με την εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Σύσσωμος ο δικαστικός και πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου δήλωσε: «Η Δικαιοσύνη, αλλά και η ελληνική κοινωνία δεν εκφοβίζονται από ενέργειες που στρέφονται κατά των θεσμών της Δημοκρατίας».

Ο ίδιος επικοινώνησε άμεσα με τον κ. Ντογιάκο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του, ενώ τον ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την πορεία των ερευνών.

Με έντονο και φορτισμένο συναισθηματικά τρόπο αντέδρασε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία όλο το τελευταίο διάστημα αποτελεί στόχο σφοδρών επικρίσεων και συκοφαντιών από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ και όχι μόνο:

«Στο μόνο στο οποίο συμφωνούμε με αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν οδηγό και θεό τους την ωμή βία, είναι ότι ο κόσμος μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε πολλά επίπεδα. Σε αυτό που διαφωνούμε, όμως, με αυτούς κάθετα και οριζόντια είναι ο τρόπος που αυτό πρέπει να γίνει. Μόνο με ειρηνικούς αγώνες σκληρούς και επίμονους, με προσωπική στάση ζωής ανυποχώρητη και μακριά από ιδιοτέλεια και ευτελισμό μπορούν να λυθούν τα σταυρόλεξα των κοινωνικών ανισοτήτων, μπορούν να λυθούν τα διλήμματα, μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, μπορεί να ανυψωθεί αυτό το υπέροχο πλάσμα, που λέγεται άνθρωπος, στο βάθρο που του πρέπει».

Ανακοίνωση με αιχμές για τα καθήκοντα της πολιτείας εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Οι δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται ανεπηρέαστοι και δεν τρομοκρατούνται. Χρέος της Πολιτείας είναι να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα φύλαξης των δικαστηρίων και προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

«Ο δικηγορικός κόσμος καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας σε βάρος του εισαγγελικού λειτουργού Ισίδωρου Ντογιάκου. Παρόμοιες ενέργειες, που επιχειρούν να εκφοβίσουν τους λειτουργούς της Θέμιδος, βρίσκουν απέναντί τους το σύνολο του νομικού κόσμου» ανέφερε η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν είναι βεβαίως ένας άγνωστος, ένας ανώνυμος απλός εισαγγελικός λειτουργός. Είναι ένας εισαγγελέας που ασχολήθηκε περισσότερα από 30 χρόνια με μεγάλες και βαριές ποινικές δικογραφίες, ενώ -όπως συμβαίνει συνήθως- άλλοτε δέχτηκε την πλήρη στήριξη κι άλλοτε την μήνιν πολλών επώνυμων και επιφανών διαδίκων.

Είναι ο δικαστικός που εξέδωσε την πρόταση παραπομπής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε σωρεία υβριστικών χαρακτηρισμών από τους χρυσαυγίτες.

Κατά καιρούς «πρωταγωνίστησε» επίσης και σε ενδοδικαστικές και ενδοδικηγορικές «κόντρες» όχι μόνο λόγω της εμπλοκής του στις έρευνες και στην πρόταση για το παραδικαστικό, αλλά και διότι κατά καιρούς σε βάρος του διατάχτηκαν πειθαρχικοί έλεγχοι για αποφάσεις του σε διαδικαστικά κυρίως ζητήματα.

Οι «κόντρες» οξύνθηκαν έντονα το 2016 όταν η δικογραφία του σκανδάλου Βγενόπουλου, που είχε αφαιρεθεί από την εισαγγελία διαφθοράς, ανατέθηκε από τον Ισ. Ντογιάκο στην Γ. Τσατάνη, η οποία στη συνέχεια την έθεσε στο αρχείο αφήνοντας εμβρόντητη την ελληνική κοινή γνώμη και την κυπριακή δικαιοσύνη. Η υπόθεση των χαμένων δισ. ξανάνοιξε τελικά με απόφαση της Ξένης Δημητρίου.

Η στενή φιλική σχέση του με παράγοντες της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά και η αγάπη του για τον ΠΑΟ έγιναν συχνά αφορμή για καταγγελίες περί μεροληψίας και πολιτικής σκοπιμότητας στις αποφάσεις του, με κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του από διαφορετικές πολιτικές αλλά και «ποδοσφαιρικές» αφετηρίες.

Μέχρι τώρα όμως οι ύβρεις και οι απειλές παρέμεναν αυστηρά στο επίπεδο του λόγου κυρίως από οπαδικά ιστολόγια και από ακροδεξιές φυλλάδες που στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή.

Η σχέση του «Παναθηναϊκάκια» με κάποιους δικαστικούς λειτουργούς που διερευνούσαν την υπόθεση με τα στημένα στο ποδόσφαιρο τον έκανε «κόκκινο πανί» και για τον Ολυμπιακό, κι ας μη χειριζόταν ο ίδιος την υπόθεση και τις κατηγορίες σε βάρος του προέδρου της μεγάλης ΠΑΕ, ο οποίος μάλιστα θεωρούσε ότι ο Ισ. Ντογιάκος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος του.

 Μιλήσαμε αργά χθες το απόγευμα με τον κ. Ισίδωρο Ντογιάκο και τον ρωτήσαμε αν πηγαίνει ο νους του και σε οπαδικού τύπου ενέργεια φανατικών. «Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα και δεν έχω στοιχεία για κανέναν. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», ξεκαθάρισε ο  αντεισαγγελέας.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τάσος Θεοφίλου: σήμερα η απόφαση
​Αναμένεται σήμερα η δικαστική απόφαση για τον Τάσο Θεοφίλου, μετά και την εξαιρετικά επιβαρυντική γι' αυτόν εισαγγελική πρόταση που ανατρέπει τα συνήθη δεδομένα μιας δίκης σε δεύτερο βαθμό. Ο αναρχικός Τάσος...
Τάσος Θεοφίλου: σήμερα η απόφαση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Οι δικαστές οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους»
Δεν είναι ούτε συνηθισμένη ούτε συχνή η συζήτηση με έναν πρώην εισαγγελικό λειτουργό. Ωστόσο η δυνατότητα «ανάκρισης» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Μαρκή, πέρα από τις αποστάσεις και τις...
«Οι δικαστές οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ακτινογραφία μιας δικαστικής οδύσσειας
Μοιάζει με κακογραμμένο αστυνομικό σενάριο που σίγουρα θα «κοβόταν» από τον σκηνοθέτη. Δυστυχώς, όμως, ούτε σενάριο είναι ούτε «κόπηκε». Η «Εφ.Συν.» ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης της Ηριάννας και του...
Η ακτινογραφία μιας δικαστικής οδύσσειας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενας αθώος κινδυνεύει ξανά με φυλάκιση
Φαίνεται πως ορισμένοι δικαστές παραμένουν προσηλωμένοι στο «αξίωμα» ότι κάθε αναρχικός κομμουνιστής είναι και τρομοκράτης (ατομικός ή συλλογικός). Ετσι εννέα μήνες μετά την αθωωτική απόφαση για τον Τάσο...
Ενας αθώος κινδυνεύει ξανά με φυλάκιση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πώς «στήθηκε» η παράσταση... Ηριάννα και Περικλής
Η Αντιτρομοκρατική, μια ηχηρή αθώωση και το «εύρημα» του DNA: Μάρτιος του 2011 η Ηριάννα κοιμάται στο σπίτι του Κωνσταντίνου και του (συγκάτοικου) Περικλή. Κάνει έφοδο στο σπίτι η Αντιτρομοκρατική και προσάγει...
Πώς «στήθηκε» η παράσταση... Ηριάννα και Περικλής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τρανταχτές υπογραφές για την Ηριάννα και τον Περικλή
Σήμερα, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το νέο αίτημα αναστολής ποινής που έχουν υποβάλει η Ηριάννα και ο Περικλής. Είναι η δεύτερη ευκαιρία για τους δύο νέους ανθρώπους που, χωρίς να έχουν...
Τρανταχτές υπογραφές για την Ηριάννα και τον Περικλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας