Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνεχίζεται το δικαστικό σίριαλ για τους αδελφούς Ψωμιάδη

Η διοίκηση Τζιτζικώστα αντιτίθεται στην αίτηση του Διονύση Ψωμιάδη να ανασταλεί η καταβολή προστίμου 163.000 ευρώ που του έχει καταλογιστεί

ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεχίζεται το δικαστικό σίριαλ για τους αδελφούς Ψωμιάδη

  • A-
  • A+

«Οχι» από τη διοίκηση Τζιτζικώστα στην αίτηση αναστολής του Διονύση Ψωμιάδη, ο οποίος ζητά να μην πληρώσει 163 χιλιάδες ευρώ για καταλογισμό σε έργο που σχετίζεται με τα περιβόητα «45άρια».

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε χθες να αντικρούσει δικαστικά σχετική αίτηση αναστολής που κατέθεσε ο πρώην αντινομάρχης (αδελφός του Παναγιώτη Ψωμιάδη) και προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 13 Νοεμβρίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τη σχετική εισήγηση έκανε η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας. Μάλιστα, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας, που διετέλεσε επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος της παράταξης Ψωμιάδη (είτε ως πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου είτε ως αντινομάρχης), Αθηνά Αηδονά, υποστήριξε χθες πως η Περιφέρεια οφείλει να παρασταθεί με πληρεξούσιους δικηγόρους στην υπόθεση, καθώς φέρεται να έχει υποστεί ζημία.

Αλλως, εξήγησε, η οικονομική επιτροπή κινδυνεύει να βρεθεί υπόλογη για απιστία στην υπηρεσία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Περιφέρεια φέρεται να ζημιώθηκε και κατά 1 εκατ. ευρώ από τις ενέργειες υπαλλήλου.

Ως την εκδίκαση της υπόθεσης, οι υπόλογοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να μην πληρώσουν τα χρηματικά ποσά που τους έχουν καταλογιστεί κι εφόσον δικαιωθούν δεν θα τα πληρώσουν, αντιθέτως πρέπει να τα καταβάλουν στο ακέραιο σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης.

Η περίπτωση καταλογισμού στον πρώην αντινομάρχη Θεσσαλονίκης Διονύση Ψωμιάδη αφορά 163.420 ευρώ και έγινε με πράξη της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το χρηματικό ποσό φέρεται να προήλθε από έργο βελτίωσης της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης - Αγίου Βασιλείου και αφορά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της μελέτης όπου «το μελετητικό αντικείμενο φέρεται να έχει υπερβεί την αρχική ανάθεση πέρα από τα επιτρεπόμενα».

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Περιφέρειας, παρά τη βάσιμη αντίκρουση από τον κ. Διονύση Ψωμιάδη όσων του καταλογίζονται, του κοινοποιήθηκε η πράξη καταλογισμού της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία γίνεται λόγος για έλλειμμα στην οικονομική διαχείριση.

Εκείνος διατείνεται ότι ο καταλογισμός αυτός σε βάρος του δεν είναι νόμιμος, η καταλογιστική πράξη βασίζεται σε πλημμελή αιτιολογία και η κρίση για την οφειλή του είναι αβάσιμη.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας και με ομάδα δικηγόρων να αντικρούσουν την αίτηση αναστολής για να πληρωθεί το ποσό που του καταλογίστηκε.

Τα «45άρια»

Στο μεταξύ, στις 21 Ιανουαρίου 2019 προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης το ποινικό σκέλος της υπόθεσης με τα «45άρια» και κατηγορούμενους τον πρώην νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον πρώην αντινομάρχη αδελφό του, Διονύση, και άλλα έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους τον άλλοτε γενικό γραμματέα της Νομαρχίας Δημήτρη Λευκόπουλο, έναν πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορίες που τους καταλογίζονται αφορούν –κατά περίπτωση– τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Οπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση με τα «45άρια» αφορά έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Αλλο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπογράφηκαν το διάστημα 2007-2009 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με συμβασιούχους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν.

Η ζημιά για το Δημόσιο σε αυτή την περίπτωση αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίωξη στον πρώην διευθυντή για απιστία στην υπηρεσία
Μια φωτιά σε αποθήκη με έργα τέχνης... καίει τον πρώην διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης! Σε βάρος του ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Δημήτρης Μητρουλιάς, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης...
Δίωξη στον πρώην διευθυντή για απιστία στην υπηρεσία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβολή για τα «45άρια» έργα
«Καθαρός» πάει στις δημοτικές εκλογές ο Ψωμιάδης. Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χορήγησε στον ίδιο και στους συγκατηγορουμένους του την αναβολή που αιτήθηκαν, έως τις 23 Σεπτεμβρίου, λόγω απουσίας...
Αναβολή για τα «45άρια» έργα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά Ιωάννη Σιάννη
Αθώος ο... «κατήγορος» του Ψωμιάδη που βρέθηκε κατηγορούμενος! Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά του πρώην υπαλλήλου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Σιάννη, που κατηγορούνταν για διαδικασίες σύνταξης...
Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά Ιωάννη Σιάννη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από τη μία οι ΗΠΑ, από την άλλη η Ρωσία, στη μέση ο απατεώνας
Μετά τις ΗΠΑ, και η Ρωσία ζητά δικαστική συνδρομή για την έκδοση του 38χρονου υπηκόου της που κρατείται στις φυλακές Διαβατών για την απάτη με τα bitcoins στην Αμερική. Κι ενώ το Εφετείο Θεσσαλονίκης σύντομα...
Από τη μία οι ΗΠΑ, από την άλλη η Ρωσία, στη μέση ο απατεώνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 2005-06 διαπιστώνει «διαρροή» δύο εκατομμυρίων ευρώ για «εικονικά έργα» της ΕΥΑΘ και παραπέμπει σε δίκη για κακουργήματα τον διευθυντή δικτύου και μηχανικό της...
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Λαδώστε» και γλιτώστε!
Κι άλλος εφοριακός πλούτιζε με... φακελάκια! Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετων Θεσσαλονίκης πρώην προϊστάμενος ΔΟΥ παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για παράνομο πλουτισμό. Σύμφωνα με το...
«Λαδώστε» και γλιτώστε!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας