• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.3°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.2°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.5°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.3°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

2,1 τόνοι ηρωίνης πάνε... Εφετείο

 • A-
 • A+

Με τα πρώτα εμπόδια να βρίσκονται ήδη προ των πυλών, αρχίζει σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε στην Ελλάδα με το πλοίο «NOOR ONE» 2,1 τόνους καθαρής ηρωίνης.

Το δικαστικό και κύριο μέρος της συγκεκριμένης υπόθεσης απασχόλησε με εξαιρέσεις ελάχιστα ΜΜΕ στο πρώτο δικαστήριο, ενώ είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει ακόμα λιγότερα στο Εφετείο.

Αντίθετα, αυτό που κυρίως απασχόλησε τα Μέσα ήταν η παραφιλολογία σχετικά με την υπόθεση και οι εναλλασσόμενες καταθέσεις του βασικού κατηγορούμενου εφοπλιστή Μ. Γιαννουσάκη που έγιναν αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Κατά συνέπεια, οι πολίτες, αντί να πληροφορούνται ποιοι και πώς εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αγορά, μεταφορά και διακίνηση του φορτίου –που αν δεν είχε ανακαλυφθεί, κατασχεθεί και καταστραφεί, θα ήταν αιτία θανάτου πολλών χιλιάδων ανθρώπων στην Ε.Ε.–, μάθαιναν για υπουργικά τηλεφωνήματα αλλά ακόμα και για δήθεν επίορκους ενστόλους και εισαγγελείς που χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους.

Επιγραμματικά: Η πρώτη δίκη άρχισε Σεπτέμβριο του 2015 με αίτημα αυτοεξαίρεσης που είχε υποβάλει η πρόεδρος (λόγω πόνων στη μέση) και τελείωσε Αύγουστο του 2016. Μεσολάβησαν μία έκρηξη σε σπίτι εφέτη που εκδίκαζε την υπόθεση, τουλάχιστον πέντε θάνατοι υπόπτων και προφυλακισμένων, απειλές κατά της εισαγγελέως, πολλές καταγγελίες και για άλλες απειλές και ισχυρισμοί μερίδας ΜΜΕ περί εγκεφάλων που παρέμεναν ασύλληπτοι.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέτρεψε με την απόφασή του το αρχικό βούλευμα, ενώ η εισαγγελέας της έδρας Μ. Τρουπή άσκησε έφεση κατά της απόφασης η οποία θα εκδικαστεί τώρα στο Εφετείο.

Από τους 35 κατηγορούμενους αθωώθηκαν: το πλήρωμα του πλοίου, οι συγγενείς του Μ. Γιαννουσάκη που διέμεναν στη βίλα όπου αποθηκεύτηκε μέρος της ηρωίνης και οι πλοιοκτήτες. Οι επιχειρηματίες (Φάρος, Κοτσώνης, Κουρούβανης, Καρτσώνης) αθωώθηκαν για τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κρίθηκαν ένοχοι ως απλοί συνεργοί στη «διαμετακόμιση» και δύο άλλοι υπάλληλοι κρίθηκαν ένοχοι για τη μεταφορά και την αποθήκευση στην Ελλάδα.

Καταδικάστηκαν όλοι με κάθειρξη 8 έως 18 χρόνια. Τέσσερις πήραν αμέσως αναστολή ποινής και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ισόβιες ποινές επιβλήθηκαν σε τρεις Τούρκους, που πιάστηκαν να συσκευάζουν την ηρωίνη στην αποθήκη στο Κορωπί, στον Μ. Γιαννουσάκη, που πιάστηκε με την ηρωίνη «στην πλάτη», και στον ναυλομεσίτη Γ. Μπουρδούβαλη.

Ο τελευταίος διέμενε και εργαζόταν στο Ντουμπάι σε πετρελαϊκή εταιρεία, γνωριζόταν με κάποιους κατηγορούμενους, ωστόσο το όνομά του δεν υπήρχε ούτε στην εταιρεία που διαχειριζόταν το συγκεκριμένο καράβι ούτε στην εταιρεία που σύμφωνα με το βούλευμα και την έφεση της εισαγγελέως επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τις «αγοραπωλησίες» των ναρκωτικών.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ήρθε οικειοθελώς στην Ελλάδα αφού είχαν κατασχεθεί πλοίο και φορτίο, παρουσιάστηκε στον ανακριτή ως μάρτυρας, καταλήγοντας με ποινή ισοβίων. Οπως σημείωσε παράγοντας της δίκης, «ο Μπουρδούβαλης ήταν απλά το εύκολο θύμα των περιστάσεων».

Τελικά, η εγκληματική οργάνωση δεν είχε αρχηγό και σχεδόν δεν είχε ούτε μέλη, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που χρειάστηκε 17 ολόκληρους μήνες έως ότου καθαρογραφεί.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκινάει και πάλι με... σύννεφα, μια και προηγήθηκαν αυτή τη φορά δύο αιτήσεις εξαίρεσης, που όμως τελικά δεν έγιναν αποδεκτές. Ετσι, παραμένει ίδια η σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά: πρόεδρος Μ. Κουφούδη, μέλη Α. Κοκόλη, Ε. Κεχαγιά, Ν. Κουτρούμπας και Δ. Καβαλλάρης, εισαγγελέας Β. Βλάχου.

Ο ρόλος του εφοπλιστή

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η εμπλοκή του Μ. Γιαννουσάκη και κυρίως του Α. Κοτσώνη είχε προκαλέσει πολλά σχόλια, εκπομπές και δημοσιεύματα για τον ρόλο του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη στην υπόθεση του «NOOR ONE», ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του 2012 από τις απομαγνητοφωνήσεις της ΕΥΠ (για το ποδόσφαιρο).

Μέρος των συνομιλιών αυτών που παρουσιάστηκαν στον ΣΚΑΪ έγιναν μεταξύ Κοτσώνη και Γιαννουσάκη και αφορούσαν τη σύσταση εταιρείας με συγκεκριμένα ποσοστά των διαχειριστών του «NOOR ONE», αλλά και λεπτομέρειες που αφορούσαν ακόμα και το πλήρωμα.

Στην κατάθεσή του αλλά και στις συνομιλίες με τον Β. Μαρινάκη, ο Α. Κοτσώνης μιλάει για την πληρωμή των εξόδων του στο Ντουμπάι από την εταιρεία του μεγαλοεφοπλιστή, δηλώνει ότι ο ίδιος είναι ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι, σχολιάζει τις δυσκολίες στις μεταφορές χρημάτων κ.λπ. Συνομιλεί με τον εφοπλιστή και για τα σχέδιά του σχετικά με «το καράβι το χιλιαράκι». Ο Β. Μαρινάκης στη συγκεκριμένη συνομιλία δηλώνει καθαρά ότι δεν θέλει να ασχοληθεί «με αυτά τα πράγματα καθόλου» («Εφ.Συν.» 10.6.2015 «Ο Κοτσώνης... συνομιλούσε υπέροχα»).

Σε κάθε περίπτωση, στη δίκη του «NOOR ONE» δεν συσχετίστηκαν τότε οι συγκεκριμένες δικογραφίες με αυτές τις συνομιλίες. Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις είναι γνωστό ότι διεξάγεται έρευνα από την ανακρίτρια διαφθοράς Πειραιά σε βάρος του Β. Μαρινάκη και τριών συνεργατών του μετά τις κακουργηματικές διώξεις που άσκησε η εισαγγελέας Ε. Τζίβα και έγιναν δεκτές ως σύννομες από το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά.

Σύμφωνα με τις νέες εισαγγελικές διώξεις, η υπόθεση αυτή των εμβασμάτων στο Ντουμπάι συνδέεται άμεσα με την υπόθεση του «NOOR ONE».

Ο Β. Μαρινάκης δήλωσε μόλις πληροφορήθηκε τις διώξεις ότι είναι σκευωρία σε βάρος του, ενώ ζήτησε, πράγμα που δεν έγινε όμως δεκτό, να ακυρωθούν οι διώξεις λόγω παρατυπιών στη διαδικασία.

Σήμερα η δίκη διεξάγεται στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν σειρά αιτημάτων και ενστάσεων και δεν αποκλείεται η δίκη να διακοπεί πριν σχεδόν ξεκινήσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγούς και...σχεδόν χωρίς μέλη
Πανηγυρικά χαμόγελα στην πλευρά των συνηγόρων και των κατηγορουμένων και παγωμάρα και απογοήτευση στην πλευρά των λιμενικών που «έτρεχαν» ώς τώρα την πολύκροτη υπόθεση του NOOR ONE προκάλεσε η χθεσινή...
Εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγούς και...σχεδόν χωρίς μέλη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ο Αιμ. Κοτσώνης είναι ο αφανής εταίρος στο NOOR ONE»
Μια σημαντική εξέλιξη προέκυψε σήμερα στη διάρκεια της δικασίμου για το NOOR ONE. Η πρώην πλοιοκτήτρια κ. Αλεξανδρή κλήθηκε μάρτυρας στο πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και επανέλαβε όσα είχε πει στη διάρκεια...
«Ο Αιμ. Κοτσώνης είναι ο αφανής εταίρος στο NOOR ONE»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
Ανάμεσα στις μεγάλες υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων που αυτό το διάστημα εκδικάζονται είναι και η μισοξεχασμένη υπόθεση του φορτίου με τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Η δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και αξίζει...
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις ναρκωτικών
Με χαρακτήρα καρτέλ δρούσαν, σύμφωνα με τις αρχές, οι «βαρόνοι» των ναρκωτικών που συνελήφθησαν στο Μενίδι. Τώρα τα μέλη της συμμορίας αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της Δικαιοσύνης. Αν κρίνει δε κανείς από...
Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις ναρκωτικών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρση απορρήτου... αλλά μετ’ εμποδίων
​Αφού ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βομβαρδίστηκε επί μήνες από δημοσιεύματα σχετικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ισοβίτη της υπόθεσης «Noor One» Μ. Γιαννουσάκη κι ενώ υποτίθεται ότι όλοι ζητούσαν να βγουν...
Αρση απορρήτου... αλλά μετ’ εμποδίων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μαραθώνια η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας
Εν μέσω γενικής απεργίας διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην εκδίκαση της υπόθεσης των 2 τόνων ηρωίνης του πλοίου «NOOR ONE». Λόγω της επικείμενης...
Μαραθώνια η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας