• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 25.7°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.2°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.3°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.0°C
  0 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.8°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η άνευ ορίων εκμετάλλευση μιας τραγωδίας

 • A-
 • A+

Ως «αλλαγή πλεύσης» και «υπαναχώρηση» σχολιάστηκαν οι διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ξεκαθαριστεί πλήρως και να σταματήσουν ο θόρυβος και η κάθε σκόπιμη ή μη διαστρέβλωση των ενεργειών της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Η ξαφνική διαρροή στοιχείων του πορίσματος του πυραγού που είχε αναλάβει εκ μέρους του κ. Ζαγοραίου τις έρευνες για το πώς φτάσαμε στην τραγωδία στο Μάτι, για αδιευκρίνιστους μέχρι αυτή τη στιγμή λόγους, συνδυάστηκε με αυτό για το οποίο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ήταν ενημερωμένος από την Ξένη Δημητρίου ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η ενημέρωση αυτή αφορούσε το γεγονός ότι στις 6/9 η ΓΕΔΔ έδωσε εντολή ελέγχου σε Ειδικό Συντονιστικό Κλιμάκιο Επιθεωρητών για την πλήρη διερεύνηση τυχόν διοικητικών ευθυνών όλων των υπηρεσιών που ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Την επομένη η εντολή διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία αμέσως μετά ενημέρωσε τον κ. Ζαγοραίο.

Ενα πόρισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα

Τελείως ξαφνικά όμως, χθες, κάποιοι θυμήθηκαν καθυστερημένα αυτή την εντολή ελέγχου και μάλιστα θέλησαν να την παρουσιάσουν ως «μέθοδο» καθυστέρησης των εισαγγελικών ερευνών. Κι αυτό ενώ είναι απολύτως σαφές ότι ο ρόλος των πορίσματος της ΓΕΔΔ είναι συμβουλευτικός, ενώ μπορεί μεν να υπάρχει το πόρισμα του πυραγού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Ηδη δε είναι γνωστό το γεγονός ότι κομμάτι που αφορά τις ευθύνες της Πυροσβεστικής έχει διαχωριστεί, ενώ κάποια στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στην ειδική υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., με ερώτημα για τη γνησιότητά τους.

Είναι εύλογο ότι ένας υφιστάμενος και εν ενεργεία πυραγός στον οποίο ανατέθηκε το πόρισμα δύσκολα θα μπορούσε να αποδώσει ευθύνες στους ανωτέρους του.

Τελικά, μετά τον θόρυβο περί εμποδίων στη διαδικασία και ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Ζαγοραίος, λόγω προαγωγής, θα άφηνε στον αντικαταστάτη του τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προχώρησε χθες σε συμπληρωματική δήλωση-διευκρίνιση:

«Είναι επιβεβλημένο να συνεχίσετε την προκαταρκτική εξέταση προβαίνοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια εσείς κρίνετε αναγκαία. Σας διαβιβάζουμε την ενημέρωση της γενικής επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης προκειμένου να αναζητήσετε το πόρισμά της και να το επισυνάψετε στη δικογραφία».

Δεν έχει γίνει ωστόσο μέχρι στιγμής γνωστό αν ο ίδιος ο κ. Ζαγοραίος εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος της προανάκρισης.

Σύμφωνα με το γραφείο της ΓΕΔΔ:

3-8-2018: Δόθηκε εντολή ελέγχου σε μικτό κλιμάκιο με θέμα την αναγνώριση και καταγραφή όλων των αυθαίρετων κατασκευών στην πληγείσα περιοχή και συγκεκριμένα όσων εντοπίζονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από τον αιγιαλό, τον επανέλεγχο όλων των οικοδομικών αδειών στην ίδια ζώνη, την καταγραφή των χρήσεων γης στην πληγείσα περιοχή σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Την ίδια ημέρα, υποβλήθηκε σειρά προτάσεων της ΓΕΔΔ προς τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

6-9-2018: Νέα εντολή της ΓΕΔΔ με θέμα τη διενέργεια Διοικητικού Ελέγχου σχετικά με την πυρκαγιά στην περιοχή των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Αντικείμενο ελέγχου: η εξέταση της τήρησης της νομιμότητας και των προβλεπόμενων διαδικασιών αναφορικά με τις ενέργειες και τυχόν παραλείψεις των εμπλεκόμενων φορέων.

7-9-2018: Διαβίβαση της υπ’ αριθμ. 14966/6-9-2018 εντολής ελέγχου προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για ενημέρωση.

Αμέσως μετά ενημερώθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών. Οπως όμως τότε, έτσι και τώρα που το θέμα απέκτησε ξαφνική δημοσιότητα, ο κ. Ζαγοραίος συνέχισε και συνεχίζει τις δικές του ενέργειες, ενώ ο επείγων χαρακτήρας της έρευνας, όπως άλλωστε έγινε και στην περίπτωση της Μάνδρας, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να ανακόψει ούτε να καθυστερήσει την προανάκριση.

Μιντιακό παιχνίδι με τα θύματα

«Παγώνει η έρευνα για το Μάτι» έγραφε χθες ο «φιμωμένος» «Φιλελεύθερος», σημειώνοντας ότι «την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών προκαλεί το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να παραδοθεί και το πόρισμα της ΓΕΔΔ για να προχωρήσουν οι έρευνες».

«Παγώνει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την κατεπείγουσα διαδικασία» τόνιζε ο «Ελεύθερος Τύπος», κάνοντας λόγο για «παρεμβάσεις με βαριές σκιές».

«Παγώνει (μέχρι τις εκλογές;) η έρευνα για το Μάτι λίγο πριν την κλήση βασικών υπόπτων» αποφαινόταν η «Δημοκρατία».

Προφανώς οι συγκεκριμένες εφημερίδες και πολλά ραδιοτηλεοπτικά μέσα αγνοούσαν ότι όλα τα παραπάνω ήταν γνωστά από τις 10/9, όπως ήταν γνωστό ότι καμιά διαδικασία δεν παγώνει, ότι όλα γίνονται παράλληλα και πολύ περισσότερο ότι το ίδιο το πόρισμα που διέρρευσε κατά κακή τύχη κάποιων δεν κατονομάζει ως υπεύθυνους τα συγκεκριμένα πρόσωπα για το οποία οι ερευνητές της αλήθειας έχουν προαποφασίσει ότι είναι ένοχοι!

Η πολιτική σκοπιμότητα της διόγκωσης ενός ανύπαρκτου θέματος

Οι παράλογες επιθέσεις που συνεχίστηκαν όλη τη χθεσινή ημέρα εναντίον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου τόσο από μερίδα των ΜΜΕ όσο και από την αντιπολίτευση δεν έχουν άλλη εξήγηση πλην του ότι προφανώς δεν τους ικανοποίησαν πολιτικά τα όσα διέρρευσαν σχετικά με το πόρισμα που παρέλαβε ο κ. Ζαγοραίος. Εσπευσαν λοιπόν να προεξοφλήσουν ότι το πόρισμα της ΓΕΔΔ θα καθυστερήσει την απόδοση ευθυνών και θα εμποδίσει τη διεκπεραίωση της εισαγγελικής έρευνας.

Για ακόμα μία φορά στην πλάτη των θυμάτων βλέπουμε να εξυφαίνονται πολιτικά παιχνίδια.

Η Ν.Δ. διά του Κ. Τζαβάρα αναφέρθηκε στη δημιουργία πολλών ερωτημάτων για την προφανή προσπάθεια παρέμβασης (;) στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ ο βουλευτής υπονόησε σαφώς ότι η απόφαση της εισαγγελέως να ζητήσει το αυτονόητο και να συμπεριληφθεί το πόρισμα της ΓΕΔΔ στην εισαγγελική έρευνα του κ. Ζαγοραίου «υποκρίπτει σκοπιμότητα, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό μοιραία θα καθυστερήσουν οι έρευνες κατά 7 με 8 μήνες»!

Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε: «Κάνω έκκληση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να σεβαστεί την ανάγκη για απρόσκοπτη εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας, χωρίς να εμπλακούν άσχετοι». Ποιους άσχετους εννοούσε δεν το έκανε σαφές, αλλά θα ήταν άξιο απορίας αν αναφερόταν με τον όρο «άσχετοι» στους ειδικούς επιθεωρητές του Μικτού Συντονιστικού Οργάνου των Επιθεωρητών.

Θυμίζουμε εδώ ότι πλήρη έλεγχο και πόρισμα για τις ευθύνες της Πυροσβεστικής στη μεγάλη πυρκαγιά στο Σέσι Γραμματικού το 2009 είχε συντάξει με τους επιθεωρητές του και ο πρώην ΓΕΔΔ κ. Λ. Ρακιντζής. Αμέσως μετά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για την αναγκαία προσωποποίηση των ευθυνών που κατά τη γνώμη τους θα καθυστερήσει, μετά την αιφνιδιαστική (!) κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ολοι αυτοί οι υπαινιγμοί έγιναν στη συνέχεια σε πολλά ΜΜΕ «τίτλοι», που έφτασαν να κάνουν λόγο ακόμα και για μεθόδευση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν λειτούργησε ο μηχανισμός»
Την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018, λίγο πριν η φωτιά φτάσει στις αυλές των σπιτιών στο Μάτι, «αν είχε κατ’ ελάχιστο λειτουργήσει το σύστημα...
«Δεν λειτούργησε ο μηχανισμός»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τον Νοέμβριο στον εισαγγελέα Δούρου και Ψινάκης για τη φωτιά στο Μάτι
Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα εμφανιστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα οι περισσότεροι από όσους έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που...
Τον Νοέμβριο στον εισαγγελέα Δούρου και Ψινάκης για τη φωτιά στο Μάτι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελικές έρευνες δύο ταχυτήτων;
Φαίνεται ότι κάποιοι νεκροί έχουν άλλο θεό! Ενώ λοιπόν στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι ζητήθηκε όχι απλά εισαγγελέας αλλά ανώτατος εισαγγελέας να τεθεί επικεφαλής της έρευνας, στην πλημμύρα της Μάνδρας η...
Εισαγγελικές έρευνες δύο ταχυτήτων;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έρευνα για το Μάτι: ούτε μία συγγνώμη για τα fake news
Εστω και με τεράστια καθυστέρηση, ο εισαγγελέας Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αναδίπλωσης της συναδέλφου του στον Αρειο Πάγο, Ξένης Δημητρίου, ως προς την έρευνα για τη...
Έρευνα για το Μάτι: ούτε μία συγγνώμη για τα fake news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η κατάθεση της περιφερειακής συμβούλου Ιωάννας Τσούπρα για τα περί εκκένωσης
Συνεχίστηκαν οι καταθέσεις στην αρμόδια εισαγγελέα Β. Γνεσούλη. Κατάθεση έδωσε η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, η οποία όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε αντιδικία με τον δήμαρχο Ραφήνας ο...
Η κατάθεση της περιφερειακής συμβούλου Ιωάννας Τσούπρα για τα περί εκκένωσης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δύο ώρες κατέθετε ο Ηλ. Ψινάκης στον εισαγγελέα
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του δημάρχου Μαραθώνα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.
Δύο ώρες κατέθετε ο Ηλ. Ψινάκης στον εισαγγελέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας