Στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν χθες οι πέντε αιτήσεις ακύρωσης για το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις σχολικές βαθμίδες (για τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών, την καθημερινή προσευχή κ.λπ.).
Λίγο πριν από την έναρξη της εκδίκασης των αιτήσεων, οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με συντριπτική πλειοψηφία (24 υπέρ, 6 κατά) απέρριψαν το αίτημα της Ενωσης Αθέων και πέντε προσφευγόντων γονέων που ζητούσαν να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα (εικόνα της Παναγίας) από τη δικαστική αίθουσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υπόθεσης.
Την απόφαση της Ολομέλειας επ’ αυτού του αιτήματος εκφώνησε ο προεδρεύων Αθανάσιος Ράντος και στη συνέχεια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη ανέπτυξε την εισήγησή της εκθέτοντας τους ισχυρισμούς των αντιτιθέμενων πλευρών για το μάθημα των Θρησκευτικών (για το πρόγραμμα σπουδών και το περιεχόμενό του) σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, για τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό και την καθημερινή πρωινή προσευχή στα σχολεία, τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά κ.ά.
Κατά την ανάπτυξη των νομικών επιχειρημάτων των συνηγόρων των δύο πλευρών, τέθηκαν ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με την ΕΣΔΑ και το άρθρο 16 του Συντάγματος, όπως:
• Παραβίαση του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
• Μη πρόβλεψη απαλλαγής των μαθητών από τον εκκλησιασμό.
• Με μια απλή δήλωση να απαλλάσσονται οι μαθητές από την πρωινή προσευχή χωρίς περαιτέρω αναφορά στους λόγους εξαίρεσης, και
• Αν ο χαρακτήρας του μαθήματος πρέπει να είναι ομολογιακός ή θρησκειολογικός.
Σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παρέμεινε και παρακολούθησε τη διαδικασία ο Jason-Αντιγόνη, ενώ μετά το πέρας της διαδικασίας φωτογραφήθηκε έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ενωση Αθέων, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 γονείς μαθητών. Παρεμβάσεις υπέρ του μαθήματος των Θρησκευτικών και κατά των σχετικών υπουργικών αποφάσεων έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων «Καιρός» για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας