Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΑποφασίΣτΕ για τα Θρησκευτικά
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑποφασίΣτΕ για τα Θρησκευτικά

  • A-
  • A+

Συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης που αφορούν:

● Τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών που σύμφωνα με γονείς και μαθητές οι οποίοι έχουν προσφύγει εξακολουθεί να διδάσκεται ως ομολογιακό μάθημα και κατά συνέπεια θα έπρεπε η διαδικασία απαλλαγής να μην αποκαλύπτει δεδομένα θρησκευτικής συνείδησης και να μην οδηγεί σε απώλεια διδακτικών ωρών, αλλά σε ένα εναλλακτικό μάθημα, πλουραλιστικό, κριτικό και αντικειμενικό, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

● Το προεδρικό διάταγμα σχετικά με τη σχολική προσευχή, κατόπιν προσφυγής της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

● Τις υπουργικές αποφάσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών (προσφυγή της Ενωσης Αθέων), διότι εκλήθη μόνο η Εκκλησία να συμβάλει στη διαμόρφωση του μαθήματος και διότι δεν τροποποιήθηκε το κεφάλαιο περί αθεΐας στο βιβλίο Θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου.

Καθήκοντα προέδρου στη σημερινή συνεδρίαση ασκεί ο αντιπρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, Αθανάσιος Ράντος, και εισηγήτρια είναι η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη.

Συγκεκριμένα στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ενωση Αθέων, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 πολίτες (γονείς κ.λπ.).

Παρεμβάσεις υπέρ του μαθήματος των Θρησκευτικών και κατά των αντίθετων υπουργικών αποφάσεων έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων “Καιρός” για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης».

Τόσο στις αιτήσεις ακύρωσης όσο και στις παρεμβάσεις τίθενται ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά την Παιδεία.

Θυμίζουμε εδώ την οριακή πλειοψηφία μόνο μίας ψήφου με βάση την οποία ολομέλεια μειωμένης σύνθεσης υπό τον τ. πρόεδρο κ. Σακελλαρίου αποφάσισε ότι δεν είναι σύννομη με το Σύνταγμα η απόφαση που υπουργού Παιδείας που αναθεώρησε το περιεχόμενο των βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Η απόφαση είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ακόμα και στους κόλπους του ΣτΕ, αφενός λόγω του σκεπτικού αλλά κυρίως λόγω του τρόπου δημοσίευσης «κατά ριπάς» και χωρίς αρχικά τη δημοσιοποίηση των απόψεων των μειοψηφούντων.

Η «Εφ.Συν.» έγραψε στις 3/4/2018 για τη λήψη απόφασης με πλειοψηφία μίας και μόνο ψήφου και παρουσίασε και το σκεπτικό της μειοψηφίας.

Ακολούθησε μάλιστα τότε και η αυστηρή επιστολή 18 ανώτατων δικαστών προς τον πρόεδρο και προς όλα τα μέλη του ΣτΕ η οποία επισήμαινε ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις της χώρας αντιμετωπίζουν το περιεχόμενο της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία, τη θρησκευτική ελευθερία και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών κ.λπ., δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις με τόσο περιορισμένο αριθμό δικαστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Ράντος προτίθεται να ανακοινώσει εάν το αίτημα για την αφαίρεση του θρησκευτικού συμβόλου που υπάρχει στο κέντρο της δικαστικής αίθουσας θα γίνει αποδεκτό ή όχι.

Τέλος, μόλις χθες η Ενωση Αθέων έκανε νέα προσφυγή, ζητώντας τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια των μαθητών, δεδομένου ότι «οι παράνομες πρακτικές καταγραφής του θρησκεύματος, που ακολουθούνται ακόμη στην παιδεία, εξασφαλίζουν την προϋπόθεση για ακόμη μία παράνομη πράξη: τον έλεγχο “θρησκευτικών φρονημάτων” των μαθητών “κατά παραγγελία” θεολόγων καθηγητών».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το ΣτΕ αποφάσισε: Κατήχηση!
Παρότι ο κουρνιαχτός από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ επί της αντισυνταγματικότητας της απόφασης Φίλη για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών έχει κατακαθίσει, καμία απάντηση δεν δόθηκε για το πώς ανώτατοι δικαστές...
Το ΣτΕ αποφάσισε: Κατήχηση!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης για τα Θρησκευτικά
Στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι πέντε αιτήσεις ακύρωσης για το μάθημα των Θρησκευτικών σε όλες τις σχολικές βαθμίδες (για τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών, την...
Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης για τα Θρησκευτικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για νηπιαγωγείο - δημοτικό στην Καλλιτεχνούπολη
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε την αλλαγή χρήσης έκτασης στον συγκεκριμένο οικισμό της Ραφήνας, με το σκεπτικό ότι ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί τόσο ώστε να δικαιολογεί δικές του σχολικές μονάδες...
«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για νηπιαγωγείο - δημοτικό στην Καλλιτεχνούπολη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντισυνταγματική η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, ακολουθώντας την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, άναψε το «πράσινο φως» για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος.
Αντισυνταγματική η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κανείς δεν αγγίζει τα Θρησκευτικά!
​Αποστολή εξετελέσθη. Το ΣτΕ έριξε στο πυρ το εξώτερον και τα Θρησκευτικά του Λυκείου –μετά τα Θρησκευτικά σε Δημοτικό και Γυμνάσιο– επιτυγχάνοντας έτσι τον ιερό σκοπό της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών...
Κανείς δεν αγγίζει τα Θρησκευτικά!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το ΣτΕ οι αλλαγές στα Θρησκευτικά
​Η αλλαγή στον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών «κλονίζει τη θρησκευτική χριστιανική συνείδηση» και δεν είναι ικανή να αναπτύξει, εμπεδώσει και ενισχύσει την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση των μαθητών,...
Κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το ΣτΕ οι αλλαγές στα Θρησκευτικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας