Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δικαίωση Μαρτίνη και Χλαμπουτάκη από το ΣτΕ
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαίωση Μαρτίνη και Χλαμπουτάκη από το ΣτΕ

  • A-
  • A+

«Οχι» λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας στη λήψη οικονομικών μέτρων (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων, απαγόρευση μεταβίβασης περιουσίας κ.λπ.) σε βάρος φυσικών προσώπων που διετέλεσαν στη διοίκηση και διαχείριση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, λόγω μη απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και ειδικά όταν οι κυβερνήσεις ανέχονται τη μη απόδοση των φόρων και με νομοθετικά μέτρα αναστέλλουν την είσπραξη των οφειλών.

Με την εν λόγω απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου γλίτωσαν το πρόστιμο ο πρώην αντιπρόεδρος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης (ο οποίος εκτελούσε ουσιαστικά καθήκοντα προέδρου), καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Χλαμπουτάκης, ο οποίος διετέλεσε 113 μέρες άμισθος πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν».

Και των δύο οι τραπεζικοί λογαριασμοί είχαν δεσμευθεί για οφειλές ποσού 3.282.273 ευρώ. Σημειώνεται πως επί κυβέρνησης Σαμαρά, την περίοδο 2012 - 2014, με αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δινόταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο κοινωφελές ίδρυμα “Ερρίκος Ντυνάν”.

«Οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης, αφού πρώτα μας έδιωξαν από το “Ντυνάν”, φρόντισαν να βγάλουν σκανδαλώδη τροπολογία απαλλάσσοντας τους διορισμένους στη διοίκηση από παραλείψεις που αφορούσαν σε φορολογικές, ασφαλιστικές και εργοδοτικές υποχρεώσεις τους για χρέη του Ιδρύματος. Ολα αυτά έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2014, λίγες μέρες πριν από τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου με σκοπό να το πάρει ο Σάλλας και η Πειραιώς όπως το πήραν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Ο ίδιος προσθέτει πως «πριν φύγω από τη διοίκηση του “Ντυνάν”, είχα καλέσει την εφορία για να μας πει ακριβώς πόσα χρωστούσαμε, ωστόσο για κάποιον λόγο οι εφοριακοί δεν ήρθαν. Αργότερα, όταν ήρθαν, λόγω της ασυλίας που είχε δώσει ο Βορίδης, αντί να ψάξουν τους διορισμένους στη διοίκηση, τα έβαλαν με εμάς. Η απόφαση του ΣτΕ είναι μια δικαίωση και για μένα, αλλά αποτελεί και πρόκριμα για το τι θα βγάλει η εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο του “Ντυνάν”. Τώρα θα φανεί πόσο δίκιο έχει και το υπουργείο Υγείας και ο πρωθυπουργός που μίλησε σωστά για κλοπή του “Ντυνάν” στη ΔΕΘ».

Οι έλεγχοι 2010-2013

Το εν λόγω ποσό των 3,23 εκατ. ευρώ, που είχε καταλογιστεί, προέκυψε κατά τη διάρκεια ελέγχου για τις χρήσεις της τριετίας 2010-2013, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων στο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι, ενώ υπέβαλλε το νοσοκομείο μηνιαίες δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, δεν κατέβαλλε τον φόρο. Ενώ υπέβαλλε μηνιαίες δηλώσεις φόρου ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν πραγματοποιούσε την ταυτόχρονη καταβολή του φόρου.

Μετά τον έλεγχο στον πρώην δικαστικό λειτουργό επιβλήθηκαν απαγορευτικά μέτρα, ενώ ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), παράλληλα άμισθος πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» και δεν είχε διενεργήσει καμία διαχειριστική πράξη στο εν λόγω νοσοκομείο. Αντίθετα, ο Ανδρέας Μαρτίνης ασχολούνταν με τις οικονομικές συναλλαγές, εξέδιδε εντάλματα πληρωμής κ.ά.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέφυγε στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά η ενδικοφανής προσφυγή του απορρίφθηκε.

Ετσι, προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια και στη συνέχεια στο ΣτΕ, όπου τελικώς δικαιώθηκε, αφού σύμφωνα με απόφαση του Β΄ Τμήματος (1769/2018) «Κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 46 του ΚΦΔ, στενώς ερμηνευτέων ενόψει της σοβαρής επέμβασης που ενέχει η ενεργοποίηση των επίδικων μέτρων σε βάρος της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας των καθ’ ών τα μέτρα αυτά προσώπων, δεν επιτρέπεται η λήψη των ως άνω μέτρων σε βάρος φυσικών προσώπων εντεταλμένων στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπηση νομικών οντοτήτων για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων, όταν για αυτούς τους παρακρατούμενους φόρους και αποδοτέους κατά τη διάρκεια της θητείας τους φόρους ήταν ανεκτή από τον νομοθέτη η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης απόδοσης αυτών, πράγμα που συνέβη και εν προκειμένω, όπως συνάγεται από το γεγονός ότι δυνάμει των ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων είχε ανασταλεί η συμφωνία με διάταξη λήψης ασφαλιστικών μέτρων, όπως είναι και τα επίδικα (σ.σ.: ασφαλιστικά μέτρα) προς εξασφάλιση της ικανοποίησης των αξιώσεων κάθε πιστωτή και από οποιαδήποτε αιτία, μεταξύ των οποίων και των αξιώσεων του Δημοσίου από μη καταβολή των επίμαχων φόρων».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δύο γυναίκες στην ηγεσία Αρείου Πάγου και ΣτΕ κι επισήμως
Το υπουργικό συμβούλιο μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα ομόφωνα τοποθέτησε  πρόεδρο  του Συμβουλίου της Επικρατείας την  Μαίρη Σαρπ και  πρόεδρο  του Αρείου Πάγου την Αγγελική...
Δύο γυναίκες στην ηγεσία Αρείου Πάγου και ΣτΕ κι επισήμως
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απορρίφθηκε η προσφυγή των έκπτωτων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν από το ΣτΕ να ακυρώσει όχι μόνο τη δική τους αποπομπή από την Επιτροπή αλλά και την τοποθέτηση νέων προσώπων στις θέσεις από τις οποίες οι ίδιοι απομακρύνθηκαν.
Απορρίφθηκε η προσφυγή των έκπτωτων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντισυνταγματική η πώληση του 50% ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι τελικές αποφάσεις
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμφθηκε η πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ).
Αντισυνταγματική η πώληση του 50% ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι τελικές αποφάσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: Ελεύθερη η λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου
Συμβατή με την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η λειτουργία εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικός τζόγος), οι οποίες υπόκεινται και σε φορολογικό...
ΣτΕ: Ελεύθερη η λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας