Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣτΕ: Δεν πληρώνουν τα 3,3 εκατ. του «Ντυνάν», Μαρτίνης και Χλαμπουτάκης

Ο Ανδρέας Μαρτίνης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΣτΕ: Δεν πληρώνουν τα 3,3 εκατ. του «Ντυνάν», Μαρτίνης και Χλαμπουτάκης

  • A-
  • A+

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Χλαμπουτάκης και ο πρώην αντιπρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης δεν θα πληρώσουν τελικά τον ποσό των 3.282.273 ευρώ που τους είχε καταλογιστεί με προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, εξαιτίας της μη καταβολής φόρων από το νοσοκομείο, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν επιτρέπεται η λήψη οικονομικών μέτρων (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, απαγόρευση μεταβίβασης περιουσίας, κ.λπ.) σε βάρος φυσικών προσώπων που διετέλεσαν στη διοίκηση και διαχείριση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου λόγω μη απόδοσης παρακρατούμενων φόρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου διετέλεσε 113 μέρες (1 Ιανουαρίου έως 9 Απριλίου 2013) άμισθος πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, αλλά το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων πραγματοποίησε στο Ερρίκος Ντυνάν έλεγχο για τις χρήσεις της τριετίας 2010-2013. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι ενώ υπέβαλε το νοσοκομείο μηνιαίες δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών δεν κατέβαλε το φόρο, ενώ υπέβαλε μηνιαίες δηλώσεις φόρου ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν πραγματοποιούσε την ταυτόχρονη καταβολή του φόρου, κ.λπ. Παράλληλα, για το διάστημα των 113 μέρων, ο έλεγχος καταλόγισε, συνολικά μη απόδοση φόρων ύψους 3.282.273 ευρώ.

Κατόπιν αυτών στον πρώην δικαστικό λειτουργό επιβλήθηκαν τα εξής απαγορευτικά μέτρα:

α) απαγόρευση μεταβίβασης των περιουσιακών του στοιχείων,

β) δέσμευση του 50% όλων των τραπεζικών λογαριασμών του και

γ) δέσμευση του 50% του περιεχομένου των θυρίδων του (χρήματα, κ.λπ.) σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ακόμη, κλήθηκαν το ποσό των 3.282.273 ευρώ, να το πληρώσουν ο Γεώργιος Χλαμπουτάκης και ο Ανδρέας Μαρτίνης (50% ο καθένας, δηλαδή 1.641.136 ευρώ έκαστος).

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέφυγε στην διεύθυνση επίλυσης διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά η ενδικοφανής προσφυγή του, όπως λέγεται, απορρίφθηκε. Έτσι, προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών, αλλά και εκεί η αίτησή του απορρίφθηκε και έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ.

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια την Κωνσταντία Λαζαράκη εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 1769/2018 απόφασή του με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση του τέως αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, κρίνοντας ότι δεν ήταν νόμιμα τα μέτρα που επεβλήθησαν σε βάρος του.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του:

Κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 46 του ΚΦΔ, στενώς ερμηνευτέων ενόψει της σοβαρής επέμβασης που ενέχει η ενεργοποίηση των επίδικων μέτρων σε βάρος της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας των καθ΄ών τα μέτρα αυτά προσώπων, δεν επιτρέπεται η λήψη των ως άνω μέτρων σε βάρος φυσικών προσώπων εντεταλμένων στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπηση νομικών οντοτήτων για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων, όταν για αυτούς τους παρακρατούμενους φόρους και αποδοτέους κατά την διάρκεια της θητείας τους φόρους, ήταν ανεκτή από το νομοθέτη η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης απόδοσης αυτών, πράγμα που συνέβη και εν προκειμένω, όπως συνάγεται από το γεγονός ότι δυνάμει των ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων, είχε ανασταλεί η συμφωνία με διάταξη λήψης ασφαλιστικών μέτρων, όπως είναι και τα επίδικα (σ.σ.: ασφαλιστικά μέτρα) προς εξασφάλιση της ικανοποίησης των αξιώσεων κάθε πιστωτή και από οποιαδήποτε αιτία, μεταξύ των οποίων και των αξιώσεων του Δημοσίου από μη καταβολή των επίμαχων φόρων.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πράσινο φως για απομάκρυνση εργολάβων από τα νοσοκομεία ανάβει το ΣτΕ
Το πράσινο φως ανάβει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα και την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και...
Πράσινο φως για απομάκρυνση εργολάβων από τα νοσοκομεία ανάβει το ΣτΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πράσινο» από το ΣτΕ για τα νοσοκομεία των φυλακών Κορυδαλλού
Νόμιμα κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και Υγείας με τα οποία το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού...
«Πράσινο» από το ΣτΕ για τα νοσοκομεία των φυλακών Κορυδαλλού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: Παράνομες οι απολύσεις τεσσάρων διοικητών νοσοκομείων
Ακυρώθηκαν οι απολύσεις τεσσάρων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών κρατικών νοσοκομείων που έγιναν το 2015 με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη και μετά από...
ΣτΕ: Παράνομες οι απολύσεις τεσσάρων διοικητών νοσοκομείων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων το 2015
Μη νόμιμες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των κρατικών νοσοκομείων, μετά από διαδικασία αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται...
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων το 2015
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: συζητήθηκαν οι προσφυγές των γιατρών του ΕΣΥ
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν χθες οι προσφυγές των γιατρών του ΕΣΥ με τις οποίες ζητούν να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς, όπως συνέβη με τους...
ΣτΕ: συζητήθηκαν οι προσφυγές των γιατρών του ΕΣΥ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πάγος» στις προσλήψεις καθαριστριών
«Πάγωσε» προσωρινά το Συμβούλιο της Επικρατείας τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας, σε νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπ. Υγείας νομικά πρόσωπα. Πρόκειται για...
«Πάγος» στις προσλήψεις καθαριστριών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας