• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 6.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.3°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 13.0°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 5.5°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν είναι όλοι οι ανάπηροι κρατούμενοι σαν τον Φλώρο

 • A-
 • A+

Ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η συγκέντρωση των στοιχείων από κάθε σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας προκειμένου να προκύψει ο συνολικός αριθμός των αποφυλακίσεων λόγω βαριάς ασθένειας ή αναπηρίας που έγιναν από 1/1/2015 έως σήμερα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, τα οποία διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο συνολικός αριθμός είναι 343 άτομα, με τους περισσότερους -αυτονόητα- να προέρχονται από τα νοσοκομεία κρατουμένων.

Εφ.Συν.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι συγκεκριμένες αποφυλακίσεις έγιναν με βάση το αρχικό άρθρο 110 του Π.Κ. που ισχύει τροποποιούμενο από το 1993.

Στην πορεία χρειάστηκε πολλές φορές να συμπληρωθεί ο κατάλογος με ασθένειες και αναπηρίες μέχρι την ψήφιση του νόμου 4322/2015 (νόμος Παρασκευόπουλου) που προβλέπει την αποφυλάκιση με μικρότερα ποσοστά αναπηρίας και έκτισης ποινής μόνο για εκείνους που δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται μέσα στη φυλακή.

Τα νούμερα που συγκεντρώθηκαν από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας αφορούν όλες τις περιπτώσεις ασθενών και αναπήρων που αποφυλακίστηκαν και δεν προκύπτει (τουλάχιστον μέχρι να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ατομικά) το αν έκαναν ή όχι χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποφυλάκισή τους.

Το ιστορικό του άρθρου

Το συγκεκριμένο άρθρο 110Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έχει συχνά τροποποιηθεί και με τη συμπλήρωση ασθενειών και αναπηριών και με τις απαραίτητες κάθε φορά προϋποθέσεις για την υφ' όρον απόλυση (αποφυλάκιση).

Το 1993 η αποφυλάκιση δινόταν ανεξάρτητα από το ποσοστό έκτισης της ποινής εφόσον ο κατάδικος νοσούσε από AIDS.

H διακρίβωση γινόταν με αίτημα του καταδίκου και ειδική πραγματογνωμοσύνη, της οποίας η διαδικασία καθοριζόταν με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον έστω και εκ των υστέρων το συνολικό νούμερο εκείνων των αποφυλακίσεων.

Στη συνέχεια στο συγκεκριμένο άρθρο προστέθηκαν κι άλλες ασθένειες, ενώ έγιναν περισσότερο προσιτά και αντικειμενικά τα κριτήρια.

Το ανάλογο άρθρο 20 του νόμου 3727/2008 προέβλεπε και πάλι τη δυνατότητα αποφυλάκισης άσχετα με τα αναγκαία ποσοστά έκτισης ποινής που ίσχυαν για τους υγιείς.

«Χορηγείται ανεξαρτήτως εφόσον ο κατάδικος νοσεί από σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλεται σε τακτική αιμοκάθαρση, από ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικός, καθώς και από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή από γεροντική άνοια έχοντας υπερβεί το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας ή από κακοήθη νεοπλάσματα τελικού σταδίου».

Ο νόμος τροποποιήθηκε επί το ευνοϊκότερο και επί Χ. Αθανασίου, μετά τη δική του επίσκεψη στο Νοσοκομείο του Κορυδαλλού, όταν αντίκρισε με τα δικά του μάτια την αθλιότητα. Τότε όμως και ορθώς αυτό θεωρήθηκε ένδειξη ανθρωπισμού!

Τι προβλέπει το ανάλογο άρθρο 6 του νόμου Παρασκευόπουλου

Κάθε ημέρα κράτησης κρατουμένων που πάσχουν από ημιπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ήπατος, νεφρού ή μυελού ή είναι φορείς του συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας ή πάσχουν από κακοήθη νεοπλάσματα ή από νεφρική ανεπάρκεια για την οποία γίνεται τακτική αιμοκάθαρση ή από φυματίωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο (2) ημέρες εκτιόμενης ποινής.

Αυτό ισχύει και για κρατουμένους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% εάν η παραμονή τους καθίσταται ιδιαίτερα απεχθής λόγω αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όλες οι αναγνωρισμένες διεθνείς οργανώσεις επέκριναν και καταδίκαζαν τη χώρα μας για τη συνέχιση κράτησης σε άθλιες συνθήκες αβοήθητων ανθρώπων που δεν μπορούσαν ούτε καν να πάνε στην τουαλέτα ή να φάνε το φαγητό τους!

Το ίδιο μέτρο ίσχυε πριν και ισχύει και τώρα για κρατουμένους με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) με την απαραίτητη έκδοση πιστοποιητικού από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που γνωμοδοτεί για όλους τους «μη δυνάμενους» πολίτες (κρατουμένους και μη).

Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο κρατούμενος που έχει ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, αν έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο πέντε (5) έτη στην περίπτωση που το έγκλημά του δεν ενέχει ανθρωποκτονία, ή δέκα (10) έτη σε κάθε άλλη περίπτωση, εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του στην κατοικία του, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 56 παρ. 3.

Στην περίπτωση αυτή δύναται να επιβληθεί ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Οι παρανομίες και τα κυκλώματα δυστυχώς είναι παρόντα παντού και θα ήταν εξαιρετικά παράξενο να μην υπάρχουν και μέσα στις φυλακές.

Η διαχρονική «κοσμοσυρροή» στα νοσοκομεία και στο ψυχιατρείο των φυλακών, ειδικά μέχρις ότου ενταχθούν στο ΕΣΥ, προφανώς δεν ήταν τυχαία. Οι προσπάθειες να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικές προϋποθέσεις και κριτήρια διασφάλισης της ισονομίας είναι απολύτως αναγκαίες και για τον λόγο αυτό ειδικά οι νόμοι που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων χρειάζονται εμπλουτισμό και αλλαγές.

Το να κυνηγάνε όμως κάποιοι με το τουφέκι έναν υπότροπο εγκληματία ή έναν μη νόμιμα αποφυλακισμένο προκειμένου να αποδείξουν ότι η σημερινή κυβέρνηση τροφοδοτεί δήθεν την εγκληματικότητα είναι πολιτικά και δημοσιογραφικά χυδαίο.

Το να χρησιμοποιούνται μία ή δέκα συγκεκριμένες παραβιάσεις του νόμου προκειμένου να εφαρμοστεί σκληρότερη ποινική μεταχείριση για όλους τους υπόλοιπους κρατουμένους, από την άλλη, είναι εντελώς απάνθρωπο!

Η τρομοκράτηση των πολιτών με τα ψευδή στοιχεία των δήθεν 700 αποφυλακίσεων και οι συντονισμένες ερωτήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς το αρμόδιο υπουργείο με αφορμή το πλαστό πιστοποιητικό βαρυποινίτη -του διαχρονικά ατιμώρητου οικονομικού εγκλήματος- έχουν πλέον σαφή πολιτική σκοπιμότητα.

Δυστυχώς στην εκστρατεία του φόβου έφτασαν να υποβάλλουν ερωτήσεις, πέρα από τους ακροδεξιούς του κόμματος Μητσοτάκη, οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά ακόμα και το Ποτάμι.

Το 2014, ο ανθρωπισμός... δεν ήταν ακόμα ποινικό αδίκημα

Τι έλεγε ο Χαράλαμπος Αθανασίου

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

«Μέτρα για τους ασθενείς κρατουμένους

Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΝΚΚ) υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υπερσυνωστισμού νοσηλευομένων που προέκυψε κυρίως από την αύξηση των οροθετικών κρατουμένων.

Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 2 ετών οι οροθετικοί κρατούμενοι αυξήθηκαν από 45 σε 140. Στο πρόβλημα αυτό απαντάμε με σειρά μέτρων.

Αποφασίστηκε η ένταξη στο Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκια) και ειδικά στο πιλοτικό πρόγραμμα 50 νοσηλευομένων κρατουμένων του ΝΚΚ.

Σχέδιο Π.Δ. που αφορά την ένταξη στο ΕΣΥ του ΝΚΚ, του ΨΚΚ (Ψυχιατρείο Κορυδαλλού) και του ΚΑΤΚ (Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων) βρίσκεται ήδη στα χέρια του Υπουργού Υγείας, με σκοπό την έκδοσή του εντός διμήνου, ώστε οι ανωτέρω θεραπευτικές μονάδες να έχουν μόνιμη, πλήρη και διαρκή υποστήριξη από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ (σ.σ.: αυτό έγινε πράξη επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ.)

Βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου ώστε η ήδη ψηφισθείσα διάταξη για την απόλυση με όρο ασθενών κρατουμένων να επεκταθεί μέχρι την 31.12.2014 και να εντάξουμε σε αυτήν και τους κρατουμένους που έχουν αποδεδειγμένα ποσοστά αναπηρίας άνω του 67% ή 80%.

Εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για την υπαγωγή των ασθενειών (του άρ. 105 παρ. 7 Π.Κ.) στα στοιχεία επιμέτρησης της ποινής (του άρ. 79 Π.Κ.) ή με αντιμετώπιση κατ’ οίκον έκτισης.

Σχεδιάζεται η βελτίωση της ρύθμισης του 110Α Π.Κ. για την απόλυση με όρο νοσούντων κρατουμένων με αύξηση των περιπτώσεων ασθενειών (συγκροτείται σχετική επιστημονική ομάδα εργασίας) για τις οποίες προβλέπεται απόλυση καθώς και ρύθμιση συναφών ζητημάτων.

Υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου»
(10/3/2014)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενας «υγιής» ανάπηρος αργοσβήνει στη φυλακή
​Προσπάθησαν να του φορτώσουν ληστείες που δεν είχε κάνει, αλλά το δικαστήριο τον αθώωσε. Χαρακτηρίστηκε ως «ο ληστής με το κοστούμι» και «ο Ρομπέν των Τραπεζών» που, ναι μεν έκανε ληστείες μόνο σε τράπεζες,...
Ενας «υγιής» ανάπηρος αργοσβήνει στη φυλακή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
27 χρόνια κάθειρξης έχει συμπληρώσει -σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τις διατάξεις του νόμου- ο Σάββας Ξηρός με αναπηρία 80% βάσει αληθινών πιστοποιητικών, υποβάλλοντας νέο αίτημα για...
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μεθεόρτια της αποφυλάκισης συνεχίζονται
Στις πρώτες θέσεις των «ειδήσεων», αλλά και των συνθημάτων της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος) ήταν και τη χθεσινή ημέρα η αμφιλεγόμενη αποφυλάκιση του βαρυποινίτη Αρ. Φλώρου. Ενώ ο Στ. Κοντονής...
Τα μεθεόρτια της αποφυλάκισης συνεχίζονται
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα θετικά και αρνητικά του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα
Η καθιέρωση της παρουσίας Συνηγόρου του Πολίτη μέσα στις φυλακές, οι διατάξεις για ανήλικους και εξαρτημένους, οι έλεγχοι στη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι μερικές από τις θετικές διατάξεις....
Τα θετικά και αρνητικά του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σενάρια παραπληροφόρησης
Με νέο σενάριο «αποκάλυψης» και φυσικά με μοναδικό στόχο τον σχετικό εξανθρωπισμό των φυλακών με τον νόμο αποσυμφόρησης των φυλακών κυκλοφόρησε το ηλεκτρονικό «Βήμα». Με τίτλο «Με τον Νόμο Παρασκευόπουλου...
Σενάρια παραπληροφόρησης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατηγορούμενοι διά βίου!
Το ακραία τιμωρητικό, αλλά και οριακό ως προς βασικές αρχές της Δικαιοσύνης, άρθρο 187 Α έχει φορτώσει και συνεχίζει να φορτώνει με δεκάδες χρόνια κάθειρξης, επιπλέον των ποινών που προβλέπονται από τον...
Κατηγορούμενοι διά βίου!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας