• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 8.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 1.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 2.2°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.1°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 8.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 2.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 8.2°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.4°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  63%

Φωτογραφία αρχείου

ercintl.org
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρύτατες κατηγορίες αλλά χωρίς αποδείξεις κατά ΜΚΟ

 • A-
 • A+

Σοβαρά ερωτήματα, τόσο όσο και οι κατηγορίες που απευθύνουν οι διωκτικές αρχές στους τρεις συλληφθέντες, προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης εις βάρος τριών μελών της ΜΚΟ ERCI που συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη κατηγορούμενοι για δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου, το οποίο δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κατ’ επάγγελμα διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για τη συνέχεια μιας όντως περίεργης υπόθεσης, όταν δύο από τα προαναφερόμενα μέλη, αλλοδαποί ηλικίας 24 και 26 ετών, είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο από στελέχη του Λιμεναρχείου Λέσβου να οδηγούν ένα βαν που κάτω από τις κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας του είχε κρυμμένες άλλες πλαστογραφημένες που έφεραν σήματα του Ελληνικού Στρατού.

Τότε οι δύο συλληφθέντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι, με διάφορες κατηγορίες όμως να τους βαρύνουν, μεταξύ των οποίων και η κατασκοπία, αφού εκτός των πινακίδων το βαν ήταν εξοπλισμένο και με ασυρμάτους που χαρακτηρίστηκαν παράνομοι.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή διενεργήθηκε, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας -σύμφωνα με την Αστυνομία- «διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης και η εμπλοκή (30) ατόμων, (6) ημεδαπών και (24) αλλοδαπών, μελών της ίδιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.)».

Τα στοιχεία ωστόσο που επικαλείται η Αστυνομία σε ένα πολύ προσεκτικά διατυπωμένο δελτίο Τύπου κάθε άλλο παρά στοιχειοθετούν την παραπάνω κατηγορία.

Οπως μάλιστα σπεύδει να διευκρινίσει, «απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από τη λειτουργία της ως Μ.Κ.Ο., παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών (donations)».

«Σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες Αρχές», όπως λέει σε άλλο σημείο.

Εδώ περιγράφεται ένας τρόπος λειτουργίας που παραπέμπει ευθέως σε ΜΚΟ και σε καμία περίπτωση σε «εγκληματική οργάνωση» που θα έβγαζε λεφτά, είτε μέσω των κυκλωμάτων διακίνησης που υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούσε είτε, ακόμα χειρότερα, από τους ίδιους τους μεταφερόμενους πρόσφυγες. Κατηγορίες που τουλάχιστον στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας απουσιάζουν εντελώς.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, «ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, οι εμπλεκόμενοι συμμετέχοντας σε κλειστές-κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν -σε χρόνους καθοριστικούς- πληροφορίες και στοιχεία, εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές».

Ομως είναι γνωστό ότι όλες οι συλλογικότητες αλληλέγγυων λειτουργούν τέτοιες ομάδες για λόγους ασφαλείας και ευκολίας στις μεταξύ τους συζητήσεις. Χωρίς καμία να κατηγορηθεί γι’ αυτό. Εκτός, βέβαια, αν εκεί μέσα κανόνιζαν παράνομη διακίνηση προσφύγων, αλλά κάτι τέτοιο πάλι δεν αναφέρεται πουθενά.

«Ανάλογες πληροφορίες (για τις αφίξεις προσφύγων) συνέλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών ελληνικών και ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα - FRONTEX κ.λπ.) καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (μονοκυάλια-διόπτρες κ.λπ.)», συνεχίζει το δελτίο Τύπου, αλλά και αυτή η πρακτική είναι η συνηθισμένη για τα μέλη των ΜΚΟ που περιπολούν ακόμα και σήμερα στις ακτές της Λέσβου, ψάχνοντας για βάρκες με πρόσφυγες. Ακούγοντας τη συχνότητα του λιμεναρχείου, όπως κάθε ιδιοκτήτης βάρκας με VHF που υποχρεωτικά φέρει.

Ακόμη ένα ερώτημα προκύπτει για τη χρήση των πληροφοριών που αντλούσαν από τις συνακροάσεις ασυρμάτων, αφού, όπως λέει η ανακοίνωση, «δεν ενημέρωναν τις αρμόδιες για την έρευνα και διάσωση Αρχές, ως όφειλαν, λόγω της ένταξης και συμμετοχής τους στον αντίστοιχο εθνικό και τοπικό σχεδιασμό έρευνας και διάσωσης».

Κατηγορούνται δηλαδή ότι δεν μοιράζονταν τις πληροφορίες, που όμως -κατά κανόνα- ήταν σε γνώση των Αρχών.

Το κατηγορητήριο

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των εμπλεκομένων αφορά -κατά περίπτωση- τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπίας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανάκριση.

Οπως μάλιστα τονίζεται στην ανακοίνωση: «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βιάστηκαν μόνο για την ERCI και «ξέχασαν» τους φασίστες
*Ερώτηση του Γ. Μπουρνού προς τον υπ. Δικαιοσύνης για την καθυστέρηση στην άσκηση διώξεων για τις δολοφονικές επιθέσεις ακροδεξιών σε πρόσφυγες το 2018.
Βιάστηκαν μόνο για την ERCI και «ξέχασαν» τους φασίστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επαίνεσε όσους διαχειρίζονται Μόρια και Καρά Τεπέ στη Λέσβο
Με τα καλύτερα λόγια για τη διαχείριση του προσφυγικού στη Μυτιλήνη και ειδικά στο ΚΥΤ της Μόριας και στο Καρά Τεπέ μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επαίνεσε όσους διαχειρίζονται Μόρια και Καρά Τεπέ στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπό όρους ελεύθερος ο κτηνοτρόφος-πιστολέρο
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και με επιβολή χρηματικής εγγύησης αφέθηκε ο 56χρονος κτηνοτρόφος από τη Μόρια της Λέσβου, που κατηγορείται ότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο πήρε τον νόμο στα χέρια του,...
Υπό όρους ελεύθερος ο κτηνοτρόφος-πιστολέρο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κακούργημα η ρατσιστική επίθεση στη Λέσβο
Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες βρίσκεται ο 28χρονος δράστης της ρατσιστικής επίθεσης εις βάρος του 45χρονου Εμντί Ιμάμ Ουντίλ, μετανάστη στη Λέσβο από το Μπανγκλαντές. Ο κατηγορούμενος μετά την απολογία του...
Κακούργημα η ρατσιστική επίθεση στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
SOS από την κόλαση της Μόριας
Εκκληση για μεταφορά των ευάλωτων ατόμων από τη Μόρια σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική Ελλάδα ή την Ευρώπη απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Στον καταυλισμό, χωρητικότητας 3.000, στοιβάζονται 9.000 άνθρωποι ●...
SOS από την κόλαση της Μόριας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λύση στο ζήτημα του ΠΙΚΠΑ Λέσβου
Ετοιμο να συμβάλει στη λύση του θέματος που έχει προκύψει στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας ευάλωτων προσφυγικών ομάδων, είναι το...
Λύση στο ζήτημα του ΠΙΚΠΑ Λέσβου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας