• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.1°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 22.7°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 21.8°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 21.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  48%

Στο ΙΚΑ πετάει το μπαλάκι για τον Φλώρο η Ένωση Δικαστών

 • A-
 • A+

Μετά τη γενική κατακραυγή και την πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, καταδικασμένου σε ποινή κάθειρξης 21 ετών για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης της Energa-Hellas Power, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) οχυρώνεται πίσω από το γράμμα του νόμου και καλεί τους «οργισμένους» να πιέσουν για αλλαγή του.

Ειδικότερα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΕΔΕ σημειώνει ότι «η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες καταγγελίες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χορήγησαν την υφ’ όρο απόλυση του καταδίκου, Αρ. Φλώρου, μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε βασικά και αυτονόητα νομικά αξιώματα, όπως την υποχρέωση του δικαστή να εφαρμόζει τον νόμο, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι με αυτόν».

Όπως εξηγεί η Ένωση, «το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕΠΑ καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση».

«Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (σ.σ. υπάγεται διοικητικά στο ΙΚΑ) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου, προσθέτει η ΕΔΕ και κλείνει την ανακοίνωσή της σε υψηλούς τόνους:

«Όσοι "οργισμένοι" ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το Νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή! Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της "Ιφιγένειας" σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει».

Διευκρινίσεις Ν. Παρασκευόπουλου

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στην κριτική που δέχεται ο νόμος που φέρει το όνομά του, με βάση τον οποίο έγινε η αποφυλάκιση του 39χρονου.

Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευόπουλος, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ταχύτερους νόμους απόλυσης από το 1950 και ιδιαίτερα για τους αναπήρους από το 2015, σύμφωνα με τις συνθήκες του ΟΗΕ.

Όπως πρόσθεσε, η εφαρμογή της νομοθεσίας προϋποθέτει ιατρική γνωμάτευση και δικαστική κρίση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκε η νομοθεσία με έναν τρόπο που δημιουργεί απορίες. «Αυτό απ' ό,τι καταλαβαίνω πρέπει να ελεγχθεί και θα ελεγχθεί», τόνισε.

Έρευνα για το ποσοστό αναπηρίας 

Θυμίζουμε ότι χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έδωσε εντολή στη διοίκηση του ΕΦΚΑ να διενεργήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να ελεγχθεί η απόφαση του ΚΕ.Π.Α., σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που η απόφαση δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης, το υπουργείο θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του και όλα τα μέσα για την αναθεώρησή της.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο αυτό θα διαταχθεί άμεσα σχετική Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθεί κάθε πτυχή της εν λόγω υπόθεσης.

Στο θέμα παρενέβη και ο υπ. Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, ο οποίος ζήτησε το βούλευμα που άνοιξε τον δρόμο για την αποφυλάκιση του 39χρονου επιχειρηματία.

«Πυρά» Πολάκη 

Κατηγορίες προς το ιατρικό προσωπικό που εξέδωσε την απόφαση για 70% αναπηρία του Αρ. Φλώρου εξαπέλυσε μέσω facebook ο αναπλ. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης:

«Πριν λίγο ήρθε στα χέρια μου η γνωμάτευση με την οποία αποφυλακίστηκε το λαμόγιο που ακούει στο όνομα ΦΛΩΡΟΣ !!!! Δεν μίλησα δυο μέρες αφενός γιατί είμαι σε τριήμερες " διακοπές", αφετέρου γιατί ήθελα να δω τι συμβαίνει. Μετα απο αυτο θα πω μια κουβέντα μόνο!!!

Αυτά τα λαμόγια που έδωσαν τέτοιες γνωματεύσεις σε έναν ΑΠΑΤΕΩΝΑ,39 ετών για να του αθροίσουν ποσοστό αναπηρίας 70% θα ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ !!!!! Πρωτοετής Φοιτητής της Ιατρικής καταλαβαίνει πως αυτά είναι γνωμάτευση κατά παραγγελία προφανώς με αντάλλαγμα ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΩ !!!

ΠΙΣΩ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ, δεν βάλαμε το κεφάλι μας στο ντορβά για να "καθαρίζετε" εσείς τους εγκληματίες και τους απατεώνες που ήπιαν το αίμα του ελληνικού λαού!!!»

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter:

Αιχμές Φλώρου για ανακρίβειες

O ίδιος ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ανακρίβειες και αφήνει να εννοηθεί ότι θα ζητήσει και μείωση της ποινής του λόγω προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του!

Αναφέρεται επίσης στην υπόθεση της ηθικής αυτουργίας του στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου, υπόθεση για την οποία καταδικάσθηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη με αναστολή. Όπως δηλώνει, η υπόθεση αυτή δεν συνδέεται με την αποφυλάκισή του και ακόμη δεν έχει εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Επίσης, ο 39χρονος εάνει λόγο για «λαϊκιστική ή μικροπολιτική» εκμετάλλευση» των προβλημάτων υγείας του, η οποία- όπως επισημαίνει- προσβάλλει την αξία του ως ανθρώπου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΕνΔΕ: Προσβλητικά αιτήματα διάδικων για υποθέσεις συνεπιμέλειας
H Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για προσβλητικά και ζημιογόνα για τη Δικαιοσύνη αιτήματα για πρόσβαση στα στοιχεία του υπηρεσιακού ατομικού φακέλου επιμόρφωσης κάθε δικαστικού λειτουργού
ΕνΔΕ: Προσβλητικά αιτήματα διάδικων για υποθέσεις συνεπιμέλειας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ΕΔΕ διαμρτύρεται για την αποκλεισμό από την επιτροπή για τον κώδικα ποινικής δικονομίας
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που σχετίζονται με τροποποίηση νομοθετημάτων...
Η ΕΔΕ διαμρτύρεται για την αποκλεισμό από την επιτροπή για τον κώδικα ποινικής δικονομίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανησυχούν οι διοικητικοί δικαστές για τον περιβαλλοντικό νόμο
Την ανησυχία τους εκφράζουν οι διοικητικοί δικαστές για τις διατάξεις του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που πέρασε τελικά από τη Βουλή, εκφράζοντας επιφυλάξεις αν αυτές διασφαλίζουν τον...
Ανησυχούν οι διοικητικοί δικαστές για τον περιβαλλοντικό νόμο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιτελικό κράτος παρεμβαίνει τώρα στη δικαιοσύνη
Με αιφνιδιαστική τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η κυβέρνηση προκαλεί αλυσίδα σφοδρών αντιδράσεων στις τάξεις των δικαστών και εισαγγελέων. Χωρίς αιτία και άγνωστο με ποιανού πρωτοβουλία 85 εφέτες...
Το επιτελικό κράτος παρεμβαίνει τώρα στη δικαιοσύνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καίρια παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Ο Χρ. Σεβαστίδης, αφού τοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά τα πολλά και αξεπέραστα προβλήματα που έχουν προκύψει ήδη από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς στη σημερινή της μορφή (αρχές 2013),...
Καίρια παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανάκληση των μειώσεων στις συντάξεις τους ζητούν οι δικαστές
«Την ανάκληση της μείωσης που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις των δικαστικών, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων», ζητούν οι δικαστικές Ενώσεις, δηλώνοντας ότι «από κοινού συνταξιούχοι και...
Ανάκληση των μειώσεων στις συντάξεις τους ζητούν οι δικαστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας