• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 23.5°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 20.5°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 20.1°C
  0 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 16.4°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.7°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.6°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.1°C
  0 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 23.5°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 20.1°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 18.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 15.8°C / 23.2°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 23.8°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 14.3°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 21.6°C
  1 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  35%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζημίωσαν το Δημόσιο μισό εκατ. ευρώ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Θέμις κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, ενώ τα «τρωκτικά» ροκανίζουν δημόσιο χρήμα; Γεγονός είναι ότι μια υπόθεση παράνομων προμηθειών στο νοσοκομείο της Εδεσσας σερνόταν από έρευνα σε έρευνα για τουλάχιστον 12 χρόνια, ενώ κάποιοι τα πίνανε στην υγεία των κορόιδων... Μόλις τις προηγούμενες μέρες το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης εξέδωσε βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τέσσερις γιατροί ορθοπεδικοί για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ!

Με καθυστέρηση

Σε δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται, λοιπόν, με μάλλον μεγάλη καθυστέρηση, τέσσερις γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου της Εδεσσας που κατά την τελευταία 15ετία κατείχαν, κατά περίπτωση, τις θέσεις των διευθυντών και επιμελητών α’ και β’ της ορθοπεδικής κλινικής. Το Δικαστικό Συμβούλιο καταλογίζει εντέλει σε τρεις από αυτούς ότι προκάλεσαν ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους 277.513,49 ευρώ, ενώ ο τέταρτος μόνος του ακόμη 212.614,33 ευρώ.

Το υπ’ αριθμόν 557/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης περιγράφει συνολικά 181 περιπτώσεις ορθοπεδικών επεμβάσεων, κυρίως κατά τη διετία 2008-2009.

«Αξιοποίησαν επιμελώς τις αδυναμίες του συστήματος ελέγχου προμηθειών υλικών της ορθοπεδικής κλινικής και την καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις εγκληματικές τους ενέργειες, εμφανίζοντας τις παραγγελίες υλικών διαρκώς ως αφορώσες σε έκτακτα περιστατικά και συστηματικά συνοδεύοντάς τες με ασαφείς γνωματεύσεις προκειμένου να καθίσταται ευχερές στις προμηθεύτριες εταιρείες να υπαγάγουν την παραγγελία τους σε ακριβότερους κωδικούς υλικών, αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών με το νοσηλευτικό ίδρυμα και ζημιώνοντας αντίστοιχα την περιουσία του και κατ’ επέκταση του ελληνικού Δημοσίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Ο ξενώνας στην Πέλλα

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης καταλογίζει ακόμη σε έναν από τους κατηγορούμενους, 65 ετών, που διετέλεσε διευθυντής στην ορθοπεδική κλινική, ότι χρηματιζόταν από συγκεκριμένες προμηθεύτριες εταιρείες προκειμένου να χρησιμοποιεί τα ορθοπεδικά υλικά τους στα χειρουργεία που εκτελούσε. Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, την περίοδο 2004-2009 φέρεται ότι ζήτησε και έλαβε χρηματικό ποσό 805.369,11 ευρώ, ενώ ο ίδιος κατηγορείται για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 65χρονος μεγαλογιατρός, πάντα κατά το βούλευμα, χρηματοδότησε την αγορά διώροφου ξενώνα κοντά στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, με φερόμενη ως αγοράστρια ανώνυμη εταιρεία δικών του ουσιαστικά συμφερόντων, αφού ως μέτοχοι και μέλη του διοικητικού συμβουλίου εμφανίζονταν συγγενικά του πρόσωπα και άτομα με τα οποία διατηρεί σχέσεις, όπως ο αδελφός του, ο γιος του, ο ανιψιός του και η σύντροφός του, που παραπέμπονται στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου για συνέργεια στο «ξέπλυμα».

Παράλληλα, φέρεται να ίδρυσε offshore εταιρεία με έδρα την Κύπρο, της οποίας ως νόμιμος εκπρόσωπος εμφανιζόταν ο επίσης κατηγορούμενος αδελφός του.

Ο πρωταγωνιστής της σκοτεινής αυτής ιστορίας - πρώην διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής στο νοσοκομείο Εδέσσης - έγινε αιτία να βρεθεί η άκρη του νήματος, όταν τον κατήγγειλε στις αρχές η πρώην γυναίκα του.

Μάλιστα, μέσω αυτής έχουν περιέλθει στη δικαιοσύνη στοιχεία για παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων ώστε να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο, αριθμοί λογαριασμών, αγοραπωλησίες ακινήτων και offshore εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν για να «χαθούν οι δρόμοι του χρήματος».

Στη διάρκεια των πρώτων 6,5 χρόνων διερεύνησης της υπόθεσης έγιναν τέσσερις έλεγχοι (ένας από ορκωτούς ελεγκτές και τρεις από επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας - ΣΕΥΥΠ) και εκδόθηκαν δύο πορίσματα. Το πρώτο, τον Ιούνιο του 2011, που υπολόγισε τη ζημία στα 18,5 εκατ. ευρώ μόνο για τη διετία 2008-2009, δείχνοντας ως υπαίτιους τρεις γιατρούς της ορθοπεδικής και έναν πρώην διοικητή του νοσοκομείου. Το πόρισμα αυτό όμως δεν κατέστη ποτέ «επίσημο».

Στη Βουλή το 2013

Ο τότε επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ, καταγγέλλεται, χρησιμοποίησε διάφορα προσχήματα προκειμένου να μην το παραλάβει. Κατόπιν αυτού, παραγγέλθηκε νέος έλεγχος το 2012, ο οποίος έριξε τη ζημία σε επίπεδα μερικών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, οι επιθεωρητές που διαπίστωσαν τη ζημία στα 18,5 εκατ. ευρώ βρέθηκαν ελεγχόμενοι (και διωκόμενοι) με τον ισχυρισμό ότι δεν παρέδωσαν εγκαίρως το πόρισμά τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τότε, «εκτός από το επίσημο πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στη δικαιοσύνη, υπήρχαν στη δικογραφία και άλλα στοιχεία, βάσει των οποίων το ύψος της απιστίας μεγεθύνεται».

Η υπόθεση έφτασε ώς τη Βουλή, τον Φλεβάρη του 2013, με την τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (νυν ΣΥΡΙΖΑ) Θεοδώρα Τζάκρη να καταγγέλλει ότι επιχειρείται συγκάλυψη από υψηλά ιστάμενα κομματικά πρόσωπα της Ν.Δ., τονίζοντας ότι «αυτή η υπόθεση σέρνεται από το 2006 και η πολιτεία ακόμη δεν κατόρθωσε να επιβάλει τη νομιμότητα.

Απαντώντας, ο άλλοτε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος της Ν.Δ. είχε αναφέρει πως «δεν έχω διάθεση να συγκαλυφθεί οποιαδήποτε υπόθεση. Κάλεσα στο γραφείο μου τον επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ και του ζήτησα να μου δώσει εξηγήσεις γιατί δεν παρέλαβε το πρώτο πόρισμα. Μου είπε ότι ποτέ δεν του παραδόθηκε πόρισμα από τους προηγούμενους επιθεωρητές, γι’ αυτό διέταξε νέο έλεγχο».

Παρά τις -προ εξαετίας- διαβεβαιώσεις του κ. Λυκουρέντζου, ωστόσο, το σκάνδαλο του νοσοκομείου Εδεσσας μόλις τώρα φαίνεται ότι οδηγείται στις δικαστικές αίθουσες.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταγγελίες για υπεξαίρεση ακριβών φαρμάκων στο Θεαγένειο
Τρίτωσε το κακό για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλονίκη! Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο εισαγγελέας Εφετών - αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, βάζει στο μικροσκόπιο κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα...
Καταγγελίες για υπεξαίρεση ακριβών φαρμάκων στο Θεαγένειο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά Ιωάννη Σιάννη
Αθώος ο... «κατήγορος» του Ψωμιάδη που βρέθηκε κατηγορούμενος! Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά του πρώην υπαλλήλου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Σιάννη, που κατηγορούνταν για διαδικασίες σύνταξης...
Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά Ιωάννη Σιάννη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο για υπερκοστολόγηση μοσχευμάτων γιατροί και στελέχη του ΚΑΤ
Σε δίκη παραπέμπονται 15 ορθοπεδικοί χειρουργοί, διευθυντές κλινικών και διοικούντες του Νοσοκομείου ΚΑΤ της τριετίας 2009-2011 καθώς φέρονται να ζημίωσαν το νοσοκομείο με πολλά εκατομμύρια ευρώ από την...
Στο εδώλιο για υπερκοστολόγηση μοσχευμάτων γιατροί και στελέχη του ΚΑΤ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο δεκαπέντε γιατροί και στελέχη του ΚΑΤ
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν 15 γιατροί και στελέχη της διοίκησης του νοσοκομείου ΚΑΤ, για υπερκοστολόγηση μοσχεύματων πρακτική που φέρεται να ζημίωσε το εν λόγω...
Στο εδώλιο δεκαπέντε γιατροί και στελέχη του ΚΑΤ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο Μικτό Ορκωτό δικάζεται ο γιατρός του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης
​ Σε μια αίθουσα γεμάτη από φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη του 39χρονου αγγειοχειρουργού του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, ο οποίος κατηγορείται για τη...
Στο Μικτό Ορκωτό δικάζεται ο γιατρός του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κακουργηματική δίωξη στον πρώην δήμαρχο Καλαμαριάς
Νέα δικαστική περιπέτεια για τον πρώην δήμαρχο Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη, που παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης μαζί με άλλα έξι άτομα για οικονομικό σκάνδαλο 750...
Κακουργηματική δίωξη στον πρώην δήμαρχο Καλαμαριάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας