Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητείται βλέμμα επιείκειας...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται βλέμμα επιείκειας...

  • A-
  • A+

Θλίψη και ερωτήματα προκαλεί η απόφαση 395/2018 του Αρείου Πάγου να απορρίψει την αίτηση και να επιτρέψει την έκδοση στη Μολδαβία της 28χρονης κοπέλας-θύματος τράφικινγκ που κρατείται στις Φυλακές Διαβατών. Πολύ περισσότερο όταν από τις εισαγγελικές αρχές επίσημα η Ι.Σ. είχε χαρακτηριστεί θύμα.

Ο Αρειος Πάγος βασίστηκε στο αίτημα έκδοσης της Μολδαβίας και μοιάζει να μην έλαβε υπόψη τους πρόσφατους Νόμους που περιγράφουν πως προστατεύονται τα θύματα σεξουαλικής, ρατσιστικής βίας κ.λπ., καθώς δεν επιτρέπεται να ασκηθεί ποινική δίωξη εάν τυχόν το θύμα εμπλέκεται στην υπόθεση αλλά βοήθησε στις καταδίκες των υπευθύνων.

Την εξέδιδαν

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών, στις 12/9/2013 η Ι.Σ. προσήλθε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και κατέθεσε ενόρκως ότι το 2012 μέλη εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την ευάλωτη θέση και την άθλια οικονομική κατάστασή της, με τη χρήση απατηλών μέσων απέσπασαν τη συναίνεσή της προκειμένου να εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και να εργαστεί για λογαριασμό τους.

Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού Α΄ Ε.Π.: «Γνωρίζω την εκζητούμενη διότι η υπηρεσία στην οποία προΐσταμαι τον Σεπτέμβριο του 2013 χειρίστηκε μία υπόθεση προώθησης γυναικών από Μολδαβία-Ρωσία στην Ελλάδα, για πορνεία. Στρατολογούσαν γυναίκες με την υπόσχεση ότι θα εργαστούν ως οικιακές βοηθοί και μετά τις έβγαζαν στην πορνεία. Με τον ίδιο τρόπο είχαν φέρει εδώ και την εκζητούμενη, αλλά όταν είχε έρθει σε μας ήδη ασχολούμασταν με την υπόθεση».

Εργάζεται σε χωράφια

Την είχαν προωθήσει αρχικά σε σπίτι στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Αργος και στην Καβάλα. Ο αστυνομικός στην κατάθεσή του εξηγεί ότι χάρη σε μάρτυρα φίλο της κοπέλας την απελευθέρωσαν και οδηγήθηκαν στη σύλληψη των αρχηγών της οργάνωσης.

Την κοπέλα την υποχρέωσαν να τους καταβάλει τμηματικά το ποσό των 4.000 ευρώ που οι ίδιοι είχαν ξοδέψει για την παράνομη είσοδό της στη χώρα.

Ο αστυνομικός, τελειώνοντας την κατάθεσή του, είπε ότι η κοπέλα εργάζεται τώρα σε χωράφια και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας μάρτυρας, φίλος της κοπέλας είχε καταλάβει ότι κάποιοι την εκμεταλλεύονταν και την κακοποιούσαν και θέλησε να τη βοηθήσει μια και ο ίδιος ήταν γιος αστυνομικού.

Στη συνέχεια την αρραβωνιάστηκε. Αφού η νεαρή γυναίκα κατάφερε να δραπετεύσει και να ξεφύγει από τον έλεγχο των μελών της εγκληματικής οργάνωσης με τη βοήθεια του φίλου της, άρχισαν οι συνεχείς απειλές για τη ζωή τους.

Τελικά, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Αργος, συνελήφθησαν τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ σε βάρος ενός εκκρεμούσε και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις αρχές της Ρουμανίας, με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, σωματεμπορίας, εκμετάλλευσης ανηλίκου, πορνογραφίας ανηλίκου και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ομόφωνη απόρριψη

Η νεαρή γυναίκα, απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είπε για το πολύ ξύλο που είχε φάει από συγκεκριμένο μέλος της οργάνωσης, για το πώς την εκμεταλλεύτηκαν κ.λπ.

Ομως, στην απόφαση ομόφωνα απορρίφθηκε το αίτημα της Μολδαβής, αφού κρίθηκε ότι πρέπει να εκδοθεί στη χώρα της, η οποία έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης προκειμένου η Ι.Σ. να δικαστεί εκεί για την αξιόποινη πράξη της... εμπορίας ανθρώπων.

Εδώ έχει σημασία να τονιστεί ότι η κρατούμενη στις ελληνικές φυλακές έχει, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Μολδαβίας, ενοχοποιηθεί ως μέλος της οργάνωσης διακίνησης ανθρώπων.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε πολύ αυστηρά μια νεαρή γυναίκα που αποδεδειγμένα υπέστη σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση και που βοήθησε όσο μπορούσε στην εξάρθρωση της οργάνωσης των σωματεμπόρων.

Η τύχη της είναι τώρα στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ζητείται μια ματιά επιείκειας, καθώς μια νέα γυναίκα που υπήρξε θύμα πολύ σκληρής εκμετάλλευσης ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία...

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποφυλακίζεται και μένει στην Ελλάδα η νεαρή Μολδαβή
«Ομπρέλα» προστασίας στη νεαρή Μολδαβή-θύμα τράφικινγκ, για την οποία ο Αρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσης στη χώρα της, άνοιξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Οπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος,...
Αποφυλακίζεται και μένει στην Ελλάδα η νεαρή Μολδαβή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οσμή... πολιτικής στον Αρειο Πάγο
Δεκτή έγινε τελικά από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ισχυρή πλειοψηφία η προσφυγή του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου κατά του συναδέλφου του Ηλία Κωνσταντακόπουλου που είχε αρχικά επιλεγεί ως ένας εκ...
Οσμή... πολιτικής στον Αρειο Πάγο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενστάσεις υποψηφίων για τη θέση του Εθνικού Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα
Συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφασίσει αν θα κάνει ή όχι δεκτές τις δύο προσφυγές εισαγγελέων που δεν επιλέχτηκαν μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του εθνικού ευρωπαϊκού...
Ενστάσεις υποψηφίων για τη θέση του Εθνικού Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
Η υπόθεση της Novartis μπορεί να μην έχει ακόμα περάσει στο κύριο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, όμως ήδη, πέρα από τις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους λειτουργούς της...
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σκοπιμότητες ανακαλύπτει (ξανά) η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Με καθυστέρηση πέντε μηνών, η συνδικαλιστική Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εξέδωσε άλλη μία έντονη ανακοίνωση σχετικά με ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που...
Σκοπιμότητες ανακαλύπτει (ξανά) η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις ναρκωτικών
Με χαρακτήρα καρτέλ δρούσαν, σύμφωνα με τις αρχές, οι «βαρόνοι» των ναρκωτικών που συνελήφθησαν στο Μενίδι. Τώρα τα μέλη της συμμορίας αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της Δικαιοσύνης. Αν κρίνει δε κανείς από...
Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις ναρκωτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας