Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κολλημένος... με τις μηνύσεις

Η αντιρατσιστική δράση του Π. Κωνσταντίνου έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο ακροδεξιών στοιχείων

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Κολλημένος... με τις μηνύσεις

  • A-
  • A+

Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου διεξάγεται η δίκη του συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικού συμβούλου Αθηναίων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρου Κωνσταντίνου, η αντιρατσιστική δράση του οποίου έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιών στοιχείων.

Μηνυτής στην επικείμενη δίκη είναι ο Αναστάσιος Χατζηπαράσχου, γνωστός ως μέλος της περίφημης επιτροπής κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα, η οποία αποτέλεσε το όχημα για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή και στην ανάδειξη «δραστήριων» προσώπων, όπως η Θέμις Σκορδέλη, επικεφαλής του τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης και υπόδικη για το μαχαίρωμα του Αφγανού πρόσφυγα Ali Rahimi.

Ο Χατζηπαράσχου κατηγορεί τον Π. Κωνσταντίνου ότι ήταν δήθεν ηθικός αυτουργός της επίθεσης που δέχτηκε ο ίδιος ο μηνυτής και τα υπόλοιπα μέλη της «πατριωτικής» ομάδας «Ελληνική Γροθιά» από 200 άτομα στο Σύνταγμα στις 29/6/2010, κατά τη διάρκεια του πανεργατικού συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Και ισχυρίζεται ότι στη μία και τέταρτο το μεσημέρι ο Π. Κωνσταντίνου τούς πλησίασε λέγοντας: «Αν δε φύγετε αμέσως θα σας γαμ...με την Παναγία» και ότι στη συνέχεια οπισθοχώρησε και έκανε κλήση στο κινητό του τηλέφωνο και λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκε μια ομάδα ατόμων, κάποια από τα οποία κρατούσαν πλακάτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και τους επιτέθηκαν.

Μόνο που ο Π. Κωνσταντίνου συμμετείχε στην πορεία με το μπλοκ της Ενωσης Μεταναστών Εργατών και εκείνη την ώρα που υποτίθεται ότι εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα που περιγράφονται στη μήνυση το συγκεκριμένο μπλοκ δεν είχε φτάσει ακόμα στην πλατεία Συντάγματος! Ως εκ τούτου, η προσπάθεια του μηνυτή να στοχοποιήσει τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπεί είναι προφανής.

Εκείνη την περίοδο παρατηρείται κλιμάκωση της δράσης των ακροδεξιών στοιχείων εναντίον των μεταναστών στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, και η ΚΕΕΡΦΑ, όπως και άλλες αντιρατσιστικές οργανώσεις, συμμετέχει ενεργά στο αντιφασιστικό κίνημα.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ στις 30/6/2010 η οποία καταγγέλλει ότι «ανήμερα της Πανεργατικής Απεργίας της 29ης Ιούνη ομάδα φασιστών οργάνωσε πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές στον Αγιο Παντελεήμονα. Ενας συρφετός βάδισε από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα προς την Πλατεία Αττικής σπάζοντας δύο μαγαζιά και χτυπώντας αδιακρίτως σκουρόχρωμους μετανάστες».

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε κάθε Πανεργατική Απεργία οι φασίστες του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής προσπαθούν αποτυχημένα να κάνουν εμφάνιση στις απεργιακές συγκεντρώσεις για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και απωθούνται από οργισμένους απεργούς διαδηλωτές».

Με αυτή τη μήνυση, ο Α. Χατζηπαράσχου επιχειρεί να παρουσιαστεί ως φιλήσυχος πολίτης που έπεσε θύμα απρόκλητης επίθεσης, όμως η δημόσια παρουσία του τον διαψεύδει. Κατά την παρουσίαση βιβλίου («Εθνοκτονία εν εξελίξει – Η Ελλάς στο μάτι του κυκλώνα της Νέας Τάξης» του Κ. Ρωμανού) τον Μάιο του 2009, που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία γνωστών προσώπων που πρόσκεινται στον ακροδεξιό χώρο, ο Χατζηπαράσχου τόνισε από το βήμα ότι «πρέπει οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ξεκινήσουν αυτό που έγινε στον Αγ. Παντελεήμονα. Αρπαγή της ντουντούκας τού δήθεν Αριστερού και κανονική απειλή. Και αν δεν υποχωρήσουν να μας αφήσουν το έδαφος, η απειλή να γίνεται πράξη».

Μίσος κατά της Αριστεράς

Μάλιστα στην ίδια ομιλία λέει για τους αριστερούς ότι «αν δεν θέλουν έθνος είναι κάτι άλλο, είναι τα πληρωμένα ανδρείκελα των πολυεθνικών», διότι «ο κομμουνισμός απαραίτητα είναι και εθνικισμός. Εάν δεν είναι εθνικισμός, τότε γιατί πολεμήσανε το ‘40 τους Γερμανούς; Ταξικά αδέρφια δεν ήταν οι Γερμανοί; Ταξικά αδέρφια ήταν και οι Γερμανοί στρατιώτες. Τι τους πολεμήσανε άμα δεν ήταν εθνικιστές;».

Και βέβαια, πέραν του προφανούς λογικού άλματος ότι δήθεν πρέπει κάποιος να είναι εθνικιστής για να είναι αντιστασιακός, ο ομιλητής αναφέρεται με τον προσδιορισμό «ταξικά αδέρφια» στον στρατό του Χίτλερ. Στους ναζί που πολέμησαν εμφορούμενοι από τη ναζιστική ιδεολογία.

Ο Α. Χατζηπαράσχου μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος της Κ.Ε. του ΔΗΚΚΙ, όμως η «Ελληνική Γροθιά», η ομάδα που υποτίθεται ότι δέχτηκε την επίθεση που περιγράφεται στη μήνυση, έχει καθαρά φυλετικές και ακροδεξιές θέσεις. Στο επίκεντρο της Ιδεολογικής της Διακήρυξης βρίσκεται η αποτροπή της αλλοίωσης της ελληνικής φυλής, η απελευθέρωση των σκλαβωμένων πατρίδων του ελληνισμού, η ανάδειξη του στρατού ως κύριου θεματοφύλακα της εθνικής ανεξαρτησίας, η μη αποδοχή των αλλοθρήσκων κ.ά.

Η πιο γνωστή δράση του Χατζηπαράσχου είναι η συμμετοχή του στη σύνταξη της περίφημης «πολυμήνυσης» εναντίον κομμάτων της Αριστεράς, συνδικάτων και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Η πλειοψηφία των μηνύσεων οδηγήθηκε στο αρχείο, εκτός από αυτές εναντίον του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνου Μουτζούρη και του γραμματέα του ΕΕΚ Σάββα Μιχαήλ, οι οποίοι και αθωώθηκαν.

Στην «πολυμήνυση» η υπογραφή του Χατζηπαράσχου βρέθηκε στο πλάι άλλων πέντε μηνυτών μεταξύ των οποίων ο Ηλίας Παναγιώταρος, η Θέμις Σκορδέλη, η Γεωργία Δημοπούλου [υποψήφια της Χρυσής Αυγής, επικεφαλής τάγματος εφόδου που, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (7/10/2013), σημάδευε τις πόρτες μεταναστών στην Ομόνοια με τον κέλτικο σταυρό] και ο Ιωάννης Ανδριόπουλος (μηνυτής της «Εργατικής Αλληλεγγύης», η δική του ένσταση προκάλεσε την ανατροπή του νόμου για την ιθαγένεια από το ΣτΕ).

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Χατζηπαράσχου ήταν ένας από τους 29 που προσήχθησαν τον Φεβρουάριο του 2010 από την αστυνομία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εναντίον των μεταναστών στον Αγ. Παντελεήμονα.

Χυδαία στοχοποίηση

Η συγκεκριμένη μήνυση δεν στρέφεται μόνο κατά του Π. Κωνσταντίνου, αλλά και εναντίον του Γ.Π.-Μ. τον οποίο ο μηνυτής κατηγορεί ως έναν από αυτούς που του επιτέθηκαν. Την κατηγορία αυτήν τη στηρίζει στο γεγονός ότι φεύγοντας από τον χώρο της συμπλοκής βρήκε στον δρόμο το τσαντάκι του κατηγορουμένου.

Μέσα στο τσαντάκι υπήρχε το διαβατήριό του και το κινητό του. Στη συνέχεια το όνομα, η φωτογραφία και προσωπικά στοιχεία του Γ.Π.-Μ. έκαναν τον γύρο των φασιστικών ιστοσελίδων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσωπική του ασφάλεια. Μάλιστα ο ίδιος ο Χατζηπαράσχου σε συνέντευξή του δεν διστάζει να θεωρήσει την κατοχή διαβατηρίου ως απόδειξη ενοχής γιατί λέει: «Αν με σκότωνε, ο επόμενος σταθμός του θα ήταν το αεροδρόμιο»!

Σύμφωνα όμως με την πλευρά του κατηγορουμένου, ο ίδιος ήταν με τη μητέρα του στο συλλαλητήριο, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε το τσαντάκι του. Στο τέλος της διαδήλωσης συνειδητοποίησε ότι το έχει χάσει και η μητέρα του κάλεσε στο κινητό του γιου της, στη λογική ότι κάποιος μπορεί να έχει βρει το τσαντάκι και θα μπορούσε να το επιστρέψει. Ομως στην άλλη άκρη της γραμμής ο ίδιος και η μητέρα του άκουσαν βρισιές και απειλές.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαστική «γροθιά» στον μηνυτή του Π. Κωνσταντίνου
Αθωώθηκε πανηγυρικά ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί από τον Αναστάσιο Χατζηπαράσχου, μέλος της περιβόητης επιτροπής...
Δικαστική «γροθιά» στον μηνυτή του Π. Κωνσταντίνου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πανηγυρική αθώωση για την Κατερίνα Πατρικίου
Αθωώθηκε πανηγυρικά η Κατερίνα Πατρικίου, δημοτική σύμβουλος της «Ανυπότακτης Πετρούπολης» και μέλος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο της βιομηχανίας μηνύσεων της Χρυσής Αυγής.
Πανηγυρική αθώωση για την Κατερίνα Πατρικίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο για μια... συνέντευξη Τύπου
Σήμερα οδηγείται στο εδώλιο ο Παύλος Αντωνόπουλος, συνδικαλιστής και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απλώς και μόνο διότι συμμετείχε σε μια συνέντευξη Τύπου με σκοπό την καταγγελία της απαγόρευσης των διαδηλώσεων.
Στο εδώλιο για μια... συνέντευξη Τύπου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποινική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού η σημερινή και το μήνυμά της έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, που πλήττεται από την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου τα οποία σίγησαν μετά τις συλλήψεις της...
Ποινική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχος
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε για δημόσια ομιλία του, την οποία είχε φέρει στο φως η «Εφ.Συν.», όπου ομολογούσε ότι «θα τους σπάγαμε τα κεφάλια», αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους. Η πενταμελής...
Ενοχος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από αναβολή σε αναβολή ο «Φίρερ»
H δίκη διεξήχθη κανονικά, οι καταθέσεις των μαρτύρων ολοκληρώθηκαν, αλλά το δικαστήριο δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα –με την οποία συντάχθηκε η υπεράσπιση– να αναβληθεί η εκδίκαση για τις 9.2.2018, αφού...
Από αναβολή σε αναβολή ο «Φίρερ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας