Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διώξεις σε επτά του ΚΕΕΛΠΝΟ
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διώξεις σε επτά του ΚΕΕΛΠΝΟ

  • A-
  • A+

Οπως δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.», ασκήθηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κακουργηματικές και πλημμεληματικές διώξεις για τους 22 παράνομους διορισμούς που έγιναν επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη. Οι διώξεις προσωποποιήθηκαν και αφορούν επτά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν καταθέσει και ως μάρτυρες στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Τα πλήρη πορίσματα των επιθεωρητών κατατέθηκαν στην Εισαγγελία τέλη Μαΐου και αναμένεται τώρα να διαβιβαστούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι διώξεις αφορούν τα αδικήματα σύστασης συμμορίας, απιστίας σε βάρος του Δημοσίου (επιφέρει μέχρι και ποινή ισοβίων), υπεξαγωγής και νόθευσης εγγράφων κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που βαρύνονται πλέον με συγκεκριμένες κατηγορίες είχαν ήδη γνώση της δικογραφίας που τους είχε δοθεί σύμφωνα με τον νόμο, και όλο το προηγούμενο διάστημα είτε με δηλώσεις είτε με συμπληρωματικές καταθέσεις σε συμβολαιογράφους είτε και με αυτοπρόσωπη παρουσία σε φιλικά τους ΜΜΕ προσπάθησαν να διαβάλουν το έργο των επιθεωρητών, να παρεμποδίσουν τους ελέγχους, ενώ δεν δίστασαν ακόμα και να λοιδορήσουν τους εκπροσώπους των ελεγκτικών μηχανισμών που ασκούσαν προανακριτικό έργο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των εργαζομένων Σ. Πουλής είχε άλλωστε προσπαθήσει, καταθέτοντας στη Βουλή, να απαξιώσει και το προηγούμενο πόρισμα που εκδόθηκε από τον πρώην ΓΓΔΔ κ. Ρακιντζή.

Θυμίζουμε ότι οι, κατηγορούμενοι πλέον, επιτελείς του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν κατά καιρούς ισχυριστεί ότι οι 22 παράνομα διορισθέντες ήταν «εξωτερικοί συνεργάτες», ότι πληρώθηκαν με χορηγίες και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό, ότι στοχοποιήθηκαν λόγω συγγενικών μεταξύ τους σχέσεων και έκαναν λόγο για κυνήγι μαγισσών, για πλήρη νομιμότητα σε ό,τι τους αφορά, για ψεύδη των σημερινών επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας και για σκευωρίες και λάσπη στον ανεμιστήρα.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, φαίνεται ότι τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα βοούν.

Θυμίζουμε έναν χαρακτηριστικό διάλογο που έγινε στη Βουλή ανάμεσα στον υπόδικο διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε ερωτώντα βουλευτή:

Ερ.: Βάσει προσόντων προσλήφθηκαν οι 22;

- Θ. Παπαδημητρίου: Ο έλεγχος γινόταν από το υπουργείο για τους 22, εκεί δούλευαν!

● Ερ.: Ηταν δηλαδή το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως είπε η Τζ. Κρεμαστινού, «το μακρύ χέρι του υπουργείου»; Αυτό έγινε και με τους 22;

- Θ.Π.: Εχει μουδιάσει το πόδι μου και φοβάμαι… Μη μου μιλάτε για προσλήψεις, αυτές δεν είναι προσλήψεις. Εγινε εκδήλωση ενδιαφέροντος.

● Ερ.: Δηλαδή, ήρθαν και οι 22 και έκαναν αίτηση;

- Θ.Π.: Δεν θυμάμαι.

Οπως αναλυτικά αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις 4/12/2017, «Οι 22 ξεκίνησαν να εργάζονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ το καλοκαίρι του 2013, με την απασχόλησή τους να λήγει τον Μάιο του 2014 (όσο περίπου κράτησε η θητεία του πρώην υπουργού).

Οι 20 από αυτούς είναι διοικητικοί υπάλληλοι χωρίς πτυχίο (Δ.Ε.) σε έναν οργανισμό όπου ήδη οι μισοί είναι επίσης διοικητικοί υπάλληλοι.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το μισθολογικό κόστος των προσλήψεων αυτών έφτασε τα 170.755 ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις και τις υπερωρίες».

Οι χορηγίες

Εχει ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε ότι οι μάρτυρες (που τώρα βαρύνονται με διώξεις) αλλά και οι βουλευτές της Ν.Δ. επέμεναν ότι οι 22 πληρώθηκαν από χορηγίες, εντούτοις η βεβαίωση των αποδοχών τους είναι η τυπική μισθολογική καρτέλα του εργαζομένου για το κάθε φορολογικό έτος με τις ανάλογες κρατήσεις κ.λπ.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι οι 17 από τους προσληφθέντες στελέχωσαν το υπεράριθμο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν συνεργαστεί και είχαν σχέση με τον υπουργό.

Αυτό δεν το αρνήθηκε ούτε ο ίδιος καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή. Δεν γνωρίζουμε αν εκτός από τα πρόσωπα που διώκονται θα υπάρξουν και κατηγορίες για ηθικούς αυτουργούς, αλλά και αυτό αναμένεται σύντομα να διαπιστωθεί.

Να, λοιπόν, που παρά την ασθενική μνήμη πολλών φαίνεται ότι βρέθηκαν πλέον τα απαραίτητα στοιχεία που προφανώς τεκμηριώνουν κατηγορίες και ανατρέπουν σειρά ισχυρισμών για τον τρόπο πληρωμής, τις καταβολές υπερωριών, τις καταστάσεις των εργαζομένων κ.λπ.

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μόνο ένα σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης για τον αμαρτωλό φορέα που διαχειρίστηκε με πλήρη αδιαφάνεια και διαχρονικά εκατοντάδες εκατομμύρια του Δημοσίου.

Οι πολίτες περιμένουν να χυθεί κάποτε φως στο πώς τινάχτηκε στον αέρα (και) η δημόσια υγεία.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι 7, οι 22 και οι απειλές του Αδώνιδος
Η εισαγγελική πρόταση για τα επτά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που φέρονται ότι εμπλέκονται στις παράνομες προσλήψεις αλλά και στη συγκάλυψη στοιχείων μπορεί να οδηγήσει στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και για τον...
Οι 7, οι 22 και οι απειλές του Αδώνιδος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τυλίγουν σε 83 κόλλες χαρτί τους «7»
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΕΕΛΠΝΟ: Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία αποδίδονται βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες στα στελέχη του Κέντρου που μεθόδευσαν τις 22 παράνομες προσλήψεις...
Τυλίγουν σε 83 κόλλες χαρτί τους «7»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο στέλνει ο εισαγγελέας στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ
Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ ασκήθηκαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για το σκέλος των 23 προσλήψεων στον φορέα, επί θητείας στο υπουργείο Υγείας του Αδωνη Γεωργιάδη. Στον...
Στο εδώλιο στέλνει ο εισαγγελέας στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
Σε μικρές ποινές με αναστολή καταδικάστηκαν πρωτοδίκως οι βασικοί κατηγορούμενοι στην πρώτη μεγάλη δίκη για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ενώ αθωώθηκε η πρώην γραμματέας του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ενοχοι για απάτη με ελαφρυντικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τυλίγουν» τον Λοβέρδο σε 200 σελίδες
Οι εισαγγελείς αναμένουν από τη Βουλή να δώσει το «πράσινο φως» για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος οργισμένος μιλά για «κατάχρηση εξουσίας» και «πολιτικούς σκευωρούς».
«Τυλίγουν» τον Λοβέρδο σε 200 σελίδες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αλήθεια για μια καταδίκη 
Παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, και μια αριστούχος συνεργάτιδά του καταδικάστηκαν πρωτόδικα για παράβαση καθήκοντος σε μια απίθανη υπόθεση.
Η αλήθεια για μια καταδίκη 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας