• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 12.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.0°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  2 BF
  70%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπογραφές για τη ρατσιστική βία

 • A-
 • A+

«Συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα» συνυπέγραψαν χθες υπουργοί, ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στη διάρκεια της ημερίδας «Οικοδομώντας μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι υπογραφές «έπεσαν» από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σταύρο Κοντονή και Δημήτρη Βίτσα αντίστοιχα, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Τόσκα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιώργο Γιαννόπουλο, τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα και Ξένη Δημητρίου, τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστών, Δημήτρη Κράνη, τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γεώργιο Σταυρόπουλο, την εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Καλλιόπη Θεολογίτου, που είναι πρόσωπο επαφής του ΟΑΣΕ στην Ελλάδα για τα ρατσιστικά εγκλήματα, και τον Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Το ρατσιστικό έγκλημα μας αφορά όλους. Στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας και κατά του πυρήνα της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η ένταση του ρατσιστικού εγκλήματος ποικίλλει, μπορεί να είναι μια εξύβριση, μια απειλή, μια σωματική βλάβη. Κατά συνέπεια, η απαξία του ρατσιστικού εγκλήματος είναι τεράστια», σημείωσε ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος, αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρία χρόνια διακυβέρνησης κάνει πράξη όσα άλλοι 40 και πλέον χρόνια εναλλασσόμενοι στη διακυβέρνηση της εξουσίας μόνο διακήρυσσαν, παρότι αρέσκονται να τοποθετούν τους εαυτούς τους στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού φιλελευθερισμού και να παρουσιάζονται ως εκλεκτοί αντιπρόσωποι της ευρωπαϊκής κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Ολιστική προσέγγιση»

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο υπουργός, είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υλοποιείται σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και Πολωνία. «Απώτερος στόχος των δράσεων είναι μια ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος. Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία ότι είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτούς που θεωρούν ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έχει συγκεκριμένο χρώμα, καταγωγή, θρησκεία. Ενάντια σε αυτούς που επιθυμούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η πολιτεία λέει σύσσωμη όχι στον ρατσισμό», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στον χαιρετισμό της χαρακτήρισε «ελπιδοφόρα και θετική την πρωτοβουλία που ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης για να οργανώσει μια συνεργασία, ώστε να γίνει εφικτή η πρόληψη και η καταπολέμηση των ρατσιστικών εγκλημάτων».

Ειδεχθή εγκλήματα

Στη συνεργασία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODHIR) αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας μας, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, η οποία γνωστοποίησε ότι ήδη από το περασμένο έτος, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, διοργανώθηκε τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο εισαγγελικών λειτουργών, στρατιωτικών δικαστών και αστυνομικών για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους, με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχόντων οι οποίοι με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

«Στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες διάπραξης τέτοιων εγκλημάτων, τα οποία στην πλειονότητά τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ειδεχθή», είπε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταστήσουμε αυτά τα εγκλήματα ορατά και τους δράστες υπόλογους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων και την υλοποίησή τους από τις αρχές επιβολής νόμου, όπως είναι η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία. Ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης, για να μπορέσουμε να απονείμουμε δικαιοσύνη δεν αρκεί να επιβάλουμε την ανάλογη ποινή στον θύτη ενός εγκλήματος μίσους, αλλά και να είμαστε σε θέση να δώσουμε στα θύματα τη δυνατότητα προσφυγής εναντίον των δραστών».

Στο «διά ταύτα» της τοποθέτησής της η Ξένη Δημητρίου επισήμανε ότι η απόκτηση ιδιαίτερων δεξιοτήτων ως προς τον εντοπισμό-αναγνώριση και την ανάλυση μιας υπόθεσης εγκλήματος μίσους θα βοηθήσει στην άσκηση της ανάλογης δίωξης όσον αφορά τον δράστη αλλά και στην κατάλληλη προστασία του θύματος.

Στα σχολεία

Ενισχυτικά σε αυτό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, κοινοποίησε ότι κατόπιν παρότρυνσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου πραγματοποίησε και στη συμπρωτεύουσα εκπαιδευτικό σεμινάριο σε 20 καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να διακρίνουν το ρατσιστικό έγκλημα μέσα στις σχολικές αίθουσες και πώς να το αντιμετωπίσουν.

Στους στόχους της συμφωνίας συνεργασίας αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, ανάμεσα στους οποίους η διασφάλιση της προστασίας και της υποστήριξης των θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων, μέσω και της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών, η αξιοπρεπής μεταχείρισή τους σε όλη την ποινική δίκη καθώς και σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες.

«Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας χωρίς καμία διάκριση με βάση οποιοδήποτε προσδιοριστικό του ατόμου στοιχείο, όπως η φυλή, το χρώμα, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, οι γενεαλογικές καταβολές, οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, η αναπηρία, η ηλικία, η οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου, καθώς, επίσης, και η θεσμική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν αξίες άρρηκτα συνυφασμένες με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και ως εκ τούτου αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας», τόνισε η κ. Γιαννακάκη.

Την παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος έκανε ο Tome Shekerdjiev (υπεύθυνος του προγράμματος, ODIHR), ενώ μίλησαν ακόμα οι: Christina Finch (επικεφαλής του τμήματος Ανεκτικότητας-Καταπολέμησης των Διακρίσεων του ODIHR), Χρήστος Πετράκος (δικηγόρος, εμπειρογνώμονας στη σύνταξη της συμφωνίας), Μαρία Ρωσίδη (ειδική σύμβουλος της γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης (αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου), Σταμάτης Δασκαλόπουλος (εισαγγελέας Εφετών Λάρισας), Margarita Ilieva (εμπειρογνώμονας του ODIHR), Paul Giannasi (Εθνικό Πρόσωπο Επαφής του ΟΑΣΕ στο Ην. Βασίλειο) και Τίνα Σταυρινάκη (Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με μήνυση απάντησε ο Γ. Ζουγανέλης στο «Παρατηρητήριο του Ελσίνκ»
Με μήνυση κατά του εκπροσώπου του «Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι» Παναγιώτη Δημητρά απάντησε ο καλλιτέχνης Γιάννης Ζουγανέλης στη μηνυτήρια αναφορά του πρώτου βάσει του αντιρατσιστικού νόμου.
Με μήνυση απάντησε ο Γ. Ζουγανέλης στο «Παρατηρητήριο του Ελσίνκ»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβίωσε η φρίκη στη δίκη του παιδοκτόνου
«Ακούστηκε ότι είμαι Χάνιμπαλ, ότι μαγείρεψα το παιδί και το έφαγα. Δεν έγινε ποτέ. Δεν είχα κίνητρο να σκοτώσω το παιδί μου. Επαθα πανικό. Τρελάθηκα. Δεν ξέρω τι έγινε. Δεν είμαι δολοφόνος». Αυτό ισχυρίστηκε...
Αναβίωσε η φρίκη στη δίκη του παιδοκτόνου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πρέπει να φύγει το μήνυμα...»
«Εμείς δικηγόροι είμαστε. Τη δουλειά μας κάνουμε. Μη μας πειράξετε. Εχουμε παιδιά...», ήταν η τελευταία έκκληση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προς τους δολοφόνους του την ώρα που τον στόχευαν τα όπλα με τον...
«Πρέπει να φύγει το μήνυμα...»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ισόβια και 10 χρόνια στον πατέρα για τη δολοφονία της Ειρήνης
Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισαν οι δικαστές στο πρόσωπο του 56χρονου πατέρα, ο οποίος τον Αύγουστο του 2017 σκότωσε τη 18χρονη κόρη του και στη συνέχεια έβαλε φωτιά μέσα στο διαμέρισμα όπου έμεναν στην...
Ισόβια και 10 χρόνια στον πατέρα για τη δολοφονία της Ειρήνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
6 εκατ. ευρώ τα μηνιαία κέρδη του κυκλώματος
Απίστευτα χρηματικά ποσά που αγγίζουν τα 6.000.000 ευρώ τον μήνα φέρεται να αποκόμιζε το κύκλωμα λαθρεμπορίου χρυσού από την παράνομη δραστηριότητά του εντός και εκτός της χώρας μας. Σύμφωνα με τη δικογραφία,...
6 εκατ. ευρώ τα μηνιαία κέρδη του κυκλώματος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τον σκότωσαν γιατί ήταν ξένος»
Η δίκη για την ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμά τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου του 2013 διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με κατηγορούμενους τους Διονύση Λιακόπουλο και...
«Τον σκότωσαν γιατί ήταν ξένος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας