Καλά να συλλαμβάνεις και να «χτίζεις» δικογραφίες, αλλά πρέπει να πηγαίνεις και στο δικαστήριο... Λόγω απουσίας ενός αστυνομικού που είναι «βασικός» μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη πέντε κατοίκων της βορειανατολικής Χαλκιδικής για τα επεισόδια της 9ης Σεπτεμβρίου 2012 στον Κάκαβο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης διέκοψε χθες ώς την Τρίτη την εκδίκαση της υπόθεσης, ύστερα από πρόταση της εισαγγελέως για κρείσσονες αμφιβολίες.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη δίκη για υπόθεση που αφορά το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού κατά την οποία μάρτυρας αστυνομικός δεν εμφανίζεται να καταθέσει στο δικαστήριο, οδηγώντας σε αναβολή ή διακοπή της διαδικασίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, άλλοι πέντε κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής κάθονται πάλι στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης επειδή συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2012 στον Κάκαβο, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκρούστηκαν με πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ.
Ηταν 9 Σεπτεμβρίου όταν περίπου χίλιοι κάτοικοι μαζί με αλληλέγγυους από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Αθήνα και άλλες περιοχές ανέβηκαν στο βουνό για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μεταλλεία χρυσού της Eldorado.
Η κινητοποίηση της αστυνομίας εκείνη τη μέρα ξεπέρασε κάθε όριο, με 13 κλούβες να κλείνουν την είσοδο στην τοποθεσία Χοντρό Δέντρο και το ελικόπτερο τις ΕΛ.ΑΣ. να ίπταται συντονίζοντας τις κινήσεις.
Ελεγχοι και εξακριβώσεις στοιχείων πραγματοποιήθηκαν επίσης σε λεωφορεία και αυτοκίνητα που κατευθύνονταν στην κινητοποίηση στο ύψος των Πλανών.
Οι δυνάμεις καταστολής, συνεπείς στο δόγμα της μηδενικής ανοχής που υπαγόρευε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, «έπνιξαν» τους διαδηλωτές με τη ρίψη εκατοντάδων χημικών και τραυμάτισαν κάποιους.
Στο τέλος, κατά τη διάρκεια της συντεταγμένης αποχώρησης των διαδηλωτών, το μενού συμπεριελάμβανε προσαγωγές και συλλήψεις, κατά τα καθιερωμένα εκείνης της εποχής...
Το κατηγορητήριο, ως συνήθως, βαρύτατο. Οι διαμαρτυρόμενοι, όπως προκύπτει κι από την κλήση της Εισαγγελίας, αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες. Τους βαρύνουν αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ άλλων, για έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών, βιαιοπραγίες με τις επιβαρυντικές διατάξεις του «κουκουλονόμου», αντίσταση, στάση, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και άλλα.
Στις κινητοποιήσεις εκείνης της ημέρας συμμετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, που μάλιστα τραυματίστηκε μαζί με μια Γερμανίδα αλληλέγγυα διαδηλώτρια και ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μαρτύρων σε αυτήν τη δίκη.
Αρχικά στη δικογραφία περιλαμβάνονταν έξι κατηγορούμενοι, ωστόσο ένας ήταν ανήλικος και η Εισαγγελία διαχώρισε γι’ αυτόν την υπόθεση παραπέμποντάς τον σε δικαστήριο ανηλίκων που επίσης έχει αναβληθεί δύο φορές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας