• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  41°C 38.9°C / 43.5°C
  1 BF
  19%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.4°C / 39.7°C
  2 BF
  21%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.0°C / 43.2°C
  2 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 39.2°C
  1 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 35.2°C
  1 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.8°C / 39.1°C
  2 BF
  11%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.4°C / 34.4°C
  2 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 33.6°C / 40.2°C
  2 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.8°C / 39.3°C
  4 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.9°C / 36.4°C
  3 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 34.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  38°C 33.5°C / 37.9°C
  0 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  41°C 33.5°C / 41.6°C
  2 BF
  15%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 41.8°C
  2 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  41°C 39.1°C / 43.7°C
  2 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.3°C / 38.3°C
  2 BF
  21%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.5°C / 39.8°C
  3 BF
  13%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  12%
Dreamstime

Εισαγγελική πρόταση για ενοχή του πρώην επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Δ. Φουρλεμάδη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την ενοχή του πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» Δημήτρη Φουρλεμάδη, εισηγήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η εισαγγελέας Έδρας Ιωάννα Τσάλη.

Σημειώνεται ότι ο Δ. Φουρλεμάδης δικάζεται με άλλους τρεις κατηγορούμενους για τις κατηγορίες της απιστίας και της υπεξαίρεσης μεγάλων ποσών από τα ταμεία της οργάνωσης, πριν περίπου δώδεκα χρόνια. 

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο κ. Φουρλεμάδης πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για την υπεξαίρεση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά να μην εφαρμοστεί για τον κατηγορούμενο η συγκεκριμένη επιβαρυντική διάταξη σε ό,τι αφορά την απιστία στην υπηρεσία και να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή απιστία κακουργηματικού βαθμού.

Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη η πρώην διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για την κατηγορία της απλής συνέργειας στις πράξεις του κ. Φουρλεμάδη ενώ ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας από κακουργηματικού βαθμού σε πλημμέλημα για τους άλλους δύο κατηγορούμενους, οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας.

Όσον αφορά τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές, σύμφωνα με την κ. Τσάλη, η κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως για την οποία δικάστηκαν θα πρέπει να μετατραπεί σε πλημμεληματικού βαθμού και ακολούθως να απαλλαγούν λόγω παραγραφής του αδικήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση αναφέρει ότι ο κ. Δ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ που είχαν πιστωθεί από το ΥΠΕΞ το 2005, για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, τα οποία φαίνεται να δαπανήθηκαν για άλλους σκοπούς και με παραστατικά που αφορούσαν ανάγκες της οργάνωσης. Το βούλευμα αναφέρεται επίσης και σε άλλες επιχορηγήσεις μικρότερων ποσών που είχαν δοθεί για φιλανθρωπικές αποστολές όπως και για ποσό 258.000 ευρώ που δόθηκαν ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών, που όμως δεν έγινε διότι δεν είχε βρεθεί ούτε ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής αλλά ούτε και το εμπόρευμα.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι πράγματι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για διάφορες φιλανθρωπίες, ιδιοποιήθηκαν παράνομα από τον εντολοδόχο και διαχειριστή της ΜΚΟ Δημήτρη Φουρλεμάδη. Όπως ανέφερε η εισαγγελέας στην αγόρευση της, ο άλλοτε επικεφαλής της ΜΚΟ ιδιοποιήθηκε παράνομα ποσό 5,1 εκατομμυρίων ευρώ από τα 5,6 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών σε Ζιμπάμπουε, Μαλάουι και Ερυθραία. (σσ ποσό 500 χιλιάδων ευρώ από τα 5,6 εκατομμύρια, έχει επιστραφεί από τον κατηγορούμενο). Επίσης η εισαγγελέας καταλόγισε στον κ. Φουρλεμάδη και συνολικό ποσό 450.000 ευρώ από 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Η εισαγγελέας αναφερόμενη σε «ανοίκειες πληρωμές» τόνισε ότι τα επίμαχα ποσά δαπανήθηκαν για ανάγκες της ΜΚΟ, πληρωμές σε επικοινωνιολόγους, μισθοδοσίες κ.α., ενώ τόνισε ότι όταν ζητήθηκαν πίσω τα χρήματα από το ΥΠΕΞ η «Αλληλεγγύη» δανείστηκε από γνωστό εφοπλιστή για να τα επιστρέψει. Ακολούθησε όπως είπε η εισαγγελέας νέα επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ για αποστολή πουλερικών στο Ιράκ με την προκαταβολή της οποίας, ύψους και πάλι 5, 6 εκατομμυρίων ευρώ, εξοφλήθηκε το δάνειο στον εφοπλιστή.

«Ο κατηγορούμενος Δημήτρης Φουρλεμάδης κινήθηκε δόλια» είπε η εισαγγελέας και τόνισε ότι με τις πράξεις του παραπλάνησε το υπουργείο Εξωτερικών για να λάβει νέα επιχορήγηση.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, το πρόγραμμα για το Ιράκ δεν εκτελέστηκε ποτέ καθώς η ποσότητα πουλερικών που προορίζονταν για τη φιλανθρωπική αποστολή εντοπίστηκαν αλλοιωμένα και κατασχέθηκαν. Το ΥΠΕΞ ζήτησε και πάλι πίσω τα χρήματα, συνολικά ποσό 6,4 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς αυτή τη φορά να τα εισπράξει, ενώ προς ικανοποίηση του έχουν τεθεί σε καθεστώς δέσμευσης περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Απολογούμενοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζονται, ενώ ο κ. Φουρλεμάδης στην απολογία του τόνισε πως δεν οικειοποιήθηκε χρήματα από τη ΜΚΟ και ότι διέθεσε όλα τα ποσά για ανάγκες της οργάνωσης. Είπε επίσης ότι «ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου
Σπάνια στα δικαστικά χρονικά δήλωση από την εισαγγελέα της έδρας, που ζήτησε να σταλούν τα πρακτικά στον εισαγγελέα για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας η δικηγόρος του ιδρύματος, η...
Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόταση ενοχής για Χριστοφοράκο
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας ζήτησε την ενοχή του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, καθώς επίσης και για ακόμη 10 πρώην σημαντικά στελέχη της εταιρείας.
Πρόταση ενοχής για Χριστοφοράκο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ζήτησαν το προφανές, τους έστησαν στο... εδώλιο
Δίκη προθέσεων, με πρωτόγνωρους χαρακτηρισμούς, από την πλειοψηφία του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά των πέντε συναδέλφων τους οι οποίοι τόλμησαν να... ξεστομίσουν πως στο σκάνδαλο...
Ζήτησαν το προφανές, τους έστησαν στο... εδώλιο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ι. Διώτης: «Απόφαση κόντρα στην αποδεικτική διαδικασία»
«Αισθάνομαι ντροπή και οργή για την εκδοθείσα απόφαση που μόνο προϊόν της αποδεικτικής διαδικασίας δεν είναι» δήλωσε μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 10 ετών με αναστολή ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και...
Ι. Διώτης: «Απόφαση κόντρα στην αποδεικτική διαδικασία»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόταση παραπομπής για την υπόθεση «εκβιαστών»
Την παραπομπή σε δίκη των δύο δημοσιογράφων του αποκαλούμενου «κυκλώματος εκβιαστών», στο οποίο εμπλεκόταν και ο αποθανών Π. Μαυρίκος, ζητά η εισαγγελέας. Το αίτημα αφορά τους Π. Μούσσα και Χρ. Φράγκο, οι...
Πρόταση παραπομπής για την υπόθεση «εκβιαστών»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχή και πάλι για τον Τσοχατζόπουλο προτείνει η εισαγγελέας
Την ενοχή, όπως και πρωτόδικα, 12 από τους 16 συνολικά κατηγορούμενους πρότεινε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου που εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από...
Ενοχή και πάλι για τον Τσοχατζόπουλο προτείνει η εισαγγελέας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας