Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρία χρόνια στη φυλακή επειδή οδήγησε φορτηγό με πρόσφυγες προς τη σωτηρία

Ο Χαλίλ Χουσεΐν πλήρωσε με την ελευθερία του την αποκοτιά να καθίσει στο βολάν οχήματος, που μετέφερε πρόσφυγες, όντας ένας από αυτούς, όταν ο οδηγός-διακινητής τους εγκατέλειψε

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρία χρόνια στη φυλακή επειδή οδήγησε φορτηγό με πρόσφυγες προς τη σωτηρία

  • A-
  • A+

Με τρία χρόνια παραμονής στις ελληνικές φυλακές πλήρωσε ένας Σύρος πρόσφυγας τις γενικεύσεις του νόμου περί μετανάστευσης και την ακαμψία της Θέμιδος, στη Θεσσαλονίκη. Επειδή οδήγησε το φορτηγάκι που μετέφερε τον ίδιο και άλλους 31 πρόσφυγες όταν τους εγκατέλειψε στον δρόμο ο διακινητής, τιμωρήθηκε αρχικά με συνολική ποινή κάθειρξης 37 ετών. Την περασμένη εβδομάδα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή σε δέκα χρόνια φυλάκισης, αποφεύγοντας ωστόσο την πλήρη απαλλαγή του από τις κατηγορίες, περίπτωση κατά την οποία ο πρόσφυγας θα μπορούσε να εγείρει οικονομικές διεκδικήσεις από το ελληνικό Δημόσιο.

Ο 31χρονος -σήμερα- Χαλίλ Χουσεΐν σίγουρα δεν φανταζόταν ποια τροπή θα έπαιρνε η απόπειρά του να διαφύγει από την εμπόλεμη πατρίδα του μέσω Τουρκίας και Ελλάδας για να καταλήξει στη Γερμανία, όπως ονειρευόταν.

Γνώριζε ότι η διαδρομή θα είναι δύσκολη, ότι θα πρέπει να πληρώσει αδρά κυκλώματα διακινητών, να ταλαιπωρηθεί, να διακινδυνεύσει. Δεν μπορούσε όμως να φανταστεί ότι θα περνούσε τρία χρόνια στις ελληνικές φυλακές ως διακινητής ανθρώπων ο ίδιος...

Ηταν 7 Σεπτεμβρίου 2015, σύμφωνα με τη δικογραφία, όταν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης σταμάτησαν τον Χαλίλ, ενώ οδηγούσε ένα λευκό βαν με βουλγαρικές πινακίδες έξω από την Ασπροβάλτα. Στην καρότσα ήταν άλλοι 31 συμπατριώτες του, οι εννέα ανήλικοι, που είχαν περάσει τα σύνορα από τον Εβρο με τρεις βάρκες.

Οι πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει από τη Συρία μερικές ημέρες νωρίτερα. Είχαν πληρώσει από 2.000 - 2.400 ευρώ ο καθένας στους διακινητές για να τους μεταφέρουν. Οταν τους άφησαν σε ελληνικό έδαφος ξεκίνησαν πεζοπορία δυο-τριών ωρών περίπου ώσπου τους συνάντησε ένας άγνωστος οδηγός με λευκό φορτηγάκι, όπως είχαν προσυνεννοηθεί στην Κωνσταντινούπολη, με μέλη του κυκλώματος διακινητών.

«Σκοπός μας ήταν να πάμε στη Γερμανία. Μόλις φτάναμε σε μεγάλη πόλη στην Ελλάδα θα παραδινόμαστε για να πάμε σε καμπ προσφύγων. Ομως, πριν φτάσουμε, σε ερημική τοποθεσία, ο οδηγός του φορτηγού τράπηκε σε φυγή», υποστήριξε απολογούμενος ο Χαλίλ.

«Κάποιος έπρεπε να οδηγήσει ώσπου να φτάσουμε σε μια πόλη. Και το έκανα εγώ», παραδέχτηκε. Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω οι αστυνομικοί τούς σταμάτησαν. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση, δεν έγινε καμία καταδίωξη.

Βαρύτατες κατηγορίες

Ωστόσο, ο νόμος περί μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης (4251/2014, αρ.30) είναι σαφής... ασαφώς:

«Πλοίαρχοι ή κυβερνήτες πλοίου, πλωτού μέσου ή αεροπλάνου και οδηγοί κάθε είδους μεταφορικού μέσου που μεταφέρουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος ή στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος για οποιαδήποτε αιτία, καθώς και αυτοί που τους παραλαμβάνουν από τα σημεία εισόδου, τα εξωτερικά ή τα εσωτερικά σύνορα, για να τους προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας ή στο έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας ή διευκολύνουν τη μεταφορά τους ή εξασφαλίζουν σε αυτούς κατάλυμα για απόκρυψη, τιμωρούνται: Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως τριάντα χιλιάδων ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο».

Ετσι, ο Χαλίλ αντιμετωπίζεται από τον νόμο σαν να ήταν διακινητής και βρέθηκε στο εδώλιο με βαρύτατες κατηγορίες: ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μεταφορά - προώθηση στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμων αλλοδαπών και διευκόλυνση εισόδου εισόδου στο ελληνικό έδαφος μη νόμιμων αλλοδαπών.

Τι κι αν προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης; Τι κι αν οι άλλοι πρόσφυγες κατέθεταν ότι δεν ήταν διακινητής αλλά πρόσφυγας κι αυτός; Το «κοστούμι» που του έραψε το δικαστήριο ήταν ποινή κάθειρξης 37 ετών.

Πέρασε τρία χρόνια σχεδόν στις ελληνικές φυλακές. Την περασμένη εβδομάδα η Δικαιοσύνη εξέτασε την έφεση του. Ο Χαλίλ στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης είπε και πάλι την ιστορία του. Προσπάθησε να εξηγήσει τι ακριβώς είχε συμβεί και πώς έμπλεξε.

Σε αναζήτηση «σολομώντειας» λύσης, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κατέληξε να μειώσει δραστικά την ποινή του σε φυλάκιση δέκα ετών, αποφεύγοντας ωστόσο την πλήρη απαλλαγή του από τις κατηγορίες, περίπτωση κατά την οποία ο πρόσφυγας θα μπορούσε να εγείρει οικονομικές διεκδικήσεις από το ελληνικό Δημόσιο.

Ο Χαλίλ αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο, η Θέμις δεν μπόρεσε να παρακάμψει την απολυτότητα και τη γενίκευση του νόμου.

Εξοντωτική ποινή

«Η αποφυλάκιση του εντολέα μου μόνο νίκη δεν μπορεί να συνιστά για τον νομικό κόσμο», μας λέει ο συνήγορος υπεράσπισης του Χαλίλ, Αθανάσιος Αλεξόπουλος.

«Η υπόθεση καταδεικνύει τις στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει από το 2009 έως σήμερα η τακτική επαύξηση του αξιόποινου της πράξης της διευκόλυνσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών και την αοριστία του νόμου, με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι ακόμη και αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες πολίτες. Ο Χαλίλ καταδικάστηκε σε μια εξοντωτική ποινή, ενώ ήταν κι ο ίδιος διακινούμενος πρόσφυγας, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις καταθέσεις των ίδιων των αστυνομικών».

Για τον κ. Αλεξόπουλο η ιστορία του προσφυγικού από το 2015 έως και σήμερα καταδεικνύει ότι τα ποτάμια προσφύγων δεν σταματούν με δρακόντειους νόμους, αλλά με καλύτερη οργάνωση του κράτους και ανάπτυξη των ανθρωπιστικών δομών της Πολιτείας. «Εύχομαι η απίστευτη ιστορία του εντολέα μου να συμβάλει στην κατεύθυνση της τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου», λέει στην «Εφ.Συν.».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καμιά επιείκεια για τον πρόσφυγα!
Στη φυλακή Σύρος που τραυμάτισε με μαχαίρι αστυνομικό, βλέποντας την πεθερά του να ψυχορραγεί στο έδαφος. Ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς κανένα ελαφρυντικό και χωρίς αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του επέβαλε...
Καμιά επιείκεια για τον πρόσφυγα!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα για τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα
Παρά τα όποια θετικά βήματα έγιναν τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι όλα γυρίζουν πίσω στο 2010. Απόδειξη γι΄αυτό οι παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων το 2010 και οι φετινές παρατηρήσεις  τους.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα για τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το βούλευμα βάσει του οποίου απορρίφθηκε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και η εντολή να της χορηγηθούν το απορριπτικό της άδειας βούλευμα και όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά του κρατούμενου απεργού πείνας προκειμένου να κριθεί άμεσα αίτημα...
Το βούλευμα βάσει του οποίου απορρίφθηκε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Διαβάζω Μαρξ, Λένιν και Σουν Τζου, δεν είμαι τρομοκράτης»
Με τις καταθέσεις δύο εκ των εννιά Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων, υπέρ των οποίων κατέθεσαν συνολικά 13 μάρτυρες υπεράσπισης, ολοκληρώθηκε η χθεσινή δεύτερη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης στις...
«Διαβάζω Μαρξ, Λένιν και Σουν Τζου, δεν είμαι τρομοκράτης»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκδίδεται στη Γαλλία ο Λάσα
​Υστερα από μια πολυήμερη διαδικασία το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε χθες το μεσημέρι την έκδοση του 57χρονου Λάσα Σουσανασβίλι στη Γαλλία, που τον καταζητούσε με διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ. Ο...
Εκδίδεται στη Γαλλία ο Λάσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξανά στο εδώλιο με τον αντιρατσιστικό νόμο
Νέα περιπέτεια στις δικαστικές αίθουσες φαίνεται πως επίκειται για τον «γαλάζιο» δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση, με κατηγορίες και πάλι για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. Η ποινική δίωξη που έχει...
Ξανά στο εδώλιο με τον αντιρατσιστικό νόμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας