Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στις κάλπες οι δικαστές
ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις κάλπες οι δικαστές

  • A-
  • A+

Με βασικό σκοπό την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Ελλάδα, 48 δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, που υπηρετούσαν στο Εφετείο και την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, υπογράφουν τον Ιανουάριο του 1958, την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό του δικαστικού σωματείου με την επωνυμία «Ενωσις Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων».

Αμέσως εκλέγεται το πρώτο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο και, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η «Ενωσις» ανοίγει τα φτερά της, φτάνοντας στη Ρώμη, ξεκινώντας συνεργασία με τη Διεθνή Ενωση Δικαστών. Ακολουθούν δύσκολα χρόνια, διωγμοί δικαστών, αγώνες ενάντια στις πολιτικές μεθοδεύσεις για τη διάλυση της ένωσης. Εις μάτην, όμως. Οι Ελληνες δικαστές αλλάζουν καταστατικό, δημιουργώντας την «Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων», με στόχο πάντα την ακηδεμόνευτη δικαιοσύνη.

Εξήντα χρόνια μετά την εκλογή εκείνου του πρώτου διοικητικού συμβουλίου, την προσεχή Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και τη μεθεπόμενη 20 Μαΐου, τα μέλη της που υπηρετούν στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων και στα δικαστήρια Αθήνας και Πειραιά προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Η «Εφ.Συν.» φιλοξενεί τους επικεφαλής των ομάδων που διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων τους.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης (νυν πρόεδρος της ΕΔΕ)

Με πολλή προσπάθεια βγήκαμε από μια περίοδο βαθιάς εσωστρέφειας, κατά την οποία τίποτα δεν προχωρούσε, τίποτα δεν άλλαζε και η απραξία αυτή μας απογοήτευε όλους.

Γυρνώντας το ρολόι λίγα χρόνια πίσω, θυμόμαστε μια Ενωση που στηριζόταν σε χορηγίες τραπεζών και ιδιωτών, που συναίνεσε στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας του 2015 και στις αλλαγές των Κανονισμών των Δικαστηρίων, που δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργάνωναν οι άλλες δικαστικές ενώσεις για το Ασφαλιστικό, που απομονώθηκε και δεν συνυπέγραφε τις αιτήσεις ακύρωσης της ΚΥΑ για το «πόθεν έσχες», που άφηνε ανεκτέλεστες τις αποφάσεις του Μισθοδικείου από το 2013, που δικαιολόγησε το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων λίγο πριν από τις αρχαιρεσίες του 2016.

Η δυναμική που απέκτησε η Ενωση, αυτή τη διετία, δεν πρέπει να ανακοπεί.

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Εφέτης

Δύο χρόνια θητείας του απερχόμενου προεδρείου ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες.

Η βούληση τριών ομάδων, με απόψεις που δεν ταυτίζονταν απαραίτητα σε όλα τα ζητήματα, αλλά με κοινό έρεισμα και στόχο την υπεράσπιση της Δικαιοσύνης και του Σώματος, είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενωτικού προεδρείου, χωρίς να θεωρείται κάνεις αποκλεισμένος από την αρχή.

Καταφέραμε να αναζητήσουμε τη σύνθεση μέσα από τις διαφορές. Πετύχαμε να επιστρέψουμε την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην κανονικότητα με κοπιώδη εργασία, με προσεκτική ανάλυση και προσέγγιση των προβλημάτων, με ρεαλισμό και θάρρος.

Το όραμά μας, μία ανεξάρτητη λειτουργικά και οργανικά Δικαιοσύνη. Αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε προσπάθεια να υποβαθμιστεί η ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης με άσκηση αθέμιτης κριτικής και παρέμβαση στο έργο μας.

Σεβασμός στον Ελληνα δικαστικό λειτουργό όλων των βαθμίδων, χωρίς διαχωρισμούς και αντιπαραθέσεις, με πάθος, ενότητα και συνεργασία.

Χρήστος Σαλάτας, Εφέτης Αθηνών

Θεωρώ ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός ότι στη μακρόχρονη ιστορία της Ενωσής μας το απερχόμενο δ.σ. πέτυχε για πρώτη φορά την ανάδειξη ενωτικού προεδρείου.

Το όραμά μας, μια δικαιοσύνη πλήρως ανεξάρτητη, ευνομούμενη, πλήρως δημοκρατική και συμπαραστάτη του Ελληνα πολίτη. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με απρόσμενες και άκρως δυσάρεστες καταστάσεις.

Η Δικαιοσύνη, τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος του χειρισμού σοβαρών υποθέσεων σχετιζoμένων με τον δημόσιο βίο του τόπου, βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών επιθέσεων που αποσκοπούσαν στη συρρίκνωση της ανεξαρτησίας της. Καλώ τους συνάδελφους μας, με τη μαζική συμμετοχή τους, να στηρίξουν, κατά τις επικείμενες αρχαιρεσίες, την ομάδα μας, αγνοώντας τις ανεπίτρεπτες προεκλογικές εξωθεσμικές παρεμβάσεις και ασφυκτικές πιέσεις, προερχόμενες κυρίως από την απελθούσα πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ακόμα και ως προς τις υποψηφιότητες που υποβάλλονται.

Χρήστος Κατσιάνης, πρόεδρος Εφετών

Αποφάσισα να κατέλθω υποψήφιος έπειτα από προτροπή μεγάλου αριθμού συναδέλφων, οι οποίοι συμμερίζονται την άποψή μου, ότι, το τελευταίο διάστημα, το απερχόμενο προεδρείο αναλώθηκε σε ενέργειες και δηλώσεις που συνιστούσαν αδικαιολόγητη και στείρα αντιπαράθεση, έδωσαν λαβές για δυσμενή σχόλια και δημιούργησαν την εντύπωση ότι το Δικαστικό Σώμα είναι διχασμένο.

Τέτοια απογοητευτική εικόνα δεν ενθυμούμαι ποτέ στο παρελθόν, στα 34 χρόνια της δικαστικής μου υπηρεσίας.

Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα, να διαγράψουμε τα αρνητικά και να κάνουμε μια νέα αρχή, φέρνοντας την ηρεμία μέσα στους κόλπους της Ενωσης και αποκαθιστώντας σχέσεις συνεργασίας με τις άλλες δύο ισότιμες εξουσίες, ώστε να προωθήσουμε την επίλυση των ζητημάτων μας.

Μαργαρίτα Στενιώτη, εφέτης

Η περίοδος των αρχαιρεσιών της Ενωσής μας είναι μια περίοδος που οφείλουμε να κάνουμε απολογισμό γι’ αυτά που πράξαμε, να προγραμματίσουμε για το μέλλον, αλλά και να προβληματισθούμε.

Προβληματισμός ο οποίος σκοπό και μόνο θα έχει πώς η Δικαιοσύνη, ανεξάρτητη, θα εξακολουθήσει να υπηρετεί την κοινωνία, να αποτελεί καταφύγιο απέναντι στην αδικία και αποτελεσματικό προστάτη των ατομικών ελευθεριών και των αγαθών του ανθρώπου.

Η διετία που διανύσαμε από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ήρεμη.

Αντίθετα, ήταν ιδιαίτερα τρικυμιώδης και έχει να επιδείξει πρωτοφανή για το Δικαστικό Σώμα «φαινόμενα».

Εξ αυτού του λόγου προέκυψε η αναγκαιότητα δημιουργίας μίας νέας ομάδας, με νέα πρόσωπα, για να κάνουμε νέα αρχή στην Ενωσή μας και να δώσουμε νέα πνοή. Το όραμά μας για τη Δικαιοσύνη και η επιδίωξή μας είναι μία Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, αξιόπιστη, αποτελεσματική και ταχεία.

Χρήστος Νάστας, πρόεδρος Εφετών Αθηνών

Επειτα από παραίνεση πολλών συναδέλφων από διάφορα δικαστήρια της χώρας, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα και να διεκδικήσω την ψήφο των συναδέλφων μου για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, χωρίς να είμαι ενταγμένος ή να υποστηρίζω κάποια ομάδα υποψηφίων.

Οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις και δημόσιες σκληρές αντιπαραθέσεις των ομάδων που απαρτίζουν σήμερα το δ.σ. του συνδικαλιστικού μας φορέα για κάθε μείζον ή έλασσον ζήτημα που ανακύπτει, δημιουργούν θλίψη στο μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων, οι οποίοι αισθάνονται ότι οι παθογένειες της πολιτικής ζωής του τόπου μας έχουν εμφιλοχωρήσει και στον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα μας απαξιώνουν στα μάτια του απλού πολίτη, που δικαιολογημένα επιζητεί από τον «φυσικό του δικαστή» να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων με νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα, σύμπνοια και προπαντός ευγένεια.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θρίαμβος για τον συνδυασμό του Χρ. Τζανερίκου
Τα αποτελέσματα από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοινώθηκαν χθες, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής εκλογικής διαδικασίας. Με...
Θρίαμβος για τον συνδυασμό του Χρ. Τζανερίκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποζημίωση στον Τάσο Θεοφίλου για τους 59 μήνες άδικης φυλάκισης
Δικαιώθηκε από την ίδια τη Δικαιοσύνη ο Τάσος Θεοφίλου για τα πέντε χρόνια άδικης κράτησής του στη φυλακή. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας τού επιδίκασε αποζημίωση για κάθε μία ημέρα της κράτησής...
Αποζημίωση στον Τάσο Θεοφίλου για τους 59 μήνες άδικης φυλάκισης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Να κηρυχθούν ένοχοι οι Ευσταθίου, Μαντούβαλος και Γιοσάκης προτείνει ο εισαγγελέας
Να κηρυχθούν ένοχοι οι τρεις από τους συνολικά εννιά κατηγορούμενους σε υπόθεση παρακλάδι του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», πρότεινε στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, ο εισαγγελέας της έδρας,...
Να κηρυχθούν ένοχοι οι Ευσταθίου, Μαντούβαλος και Γιοσάκης προτείνει ο εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις κάλπες δικαστές και εισαγγελείς
Στις κάλπες προσέρχονται στο τέλος της εβδομάδας, στα μεγάλα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της Αθήνας, οι δικαστές και εισαγγελείς προκειμένου να εκλέξουν τους προϊσταμένους τους. Στο Εφετείο Αθηνών, αποχωρεί...
Στις κάλπες δικαστές και εισαγγελείς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρώτευσαν οι αδελφοί Σεβαστίδη στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Πρώτοι στις προτιμήσεις των συναδέλφων τους κατά τις εκλογές της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ήρθαν οι Χριστόφορος Σεβαστίδης και Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ενώ το ενωτικό προεδρείο αύξησε κατά μία τις έδρες...
Πρώτευσαν οι αδελφοί Σεβαστίδη στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθέμιτα μέσα στις εκλογές της ΕΔΕ;
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν αρχίσουν οι αρχαιρεσίες στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) φαίνεται ότι κάποιοι υποψήφιοι κατέφυγαν ξανά σε μέσα που δεν θα περίμενε κανείς από λειτουργούς της Θέμιδος. Τι...
Αθέμιτα μέσα στις εκλογές της ΕΔΕ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας