Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη φυλακή η μαφία του φαρμάκου
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη φυλακή η μαφία του φαρμάκου

  • A-
  • A+

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς ο 70χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε παράνομα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα. Μαζί του τον δρόμο για τη φυλακή πήραν μετά τις απολογίες τους άλλοι πέντε από τους συνολικά 21 συλληφθέντες: ένας κατηγορούμενος στον οποίο αποδίδεται άμεση συνέργεια σε συγκεκριμένες ενέργειες μελών της οργάνωσης, δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου, ένας συνταξιούχος συνάδελφός τους και η 59χρονη φαρμακοποιός η οποία φέρεται να είναι το νούμερο 2 στο κύκλωμα, καθώς όταν ο Αιγύπτιος, μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, απουσίαζε από την Ελλάδα, τον ρόλο του αναλάμβανε εκείνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 70χρονος κατηγορούμενος εμφανίζεται να επικοινωνεί και να δίνει οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη, αλλά και να καθορίζει τις τιμές των σκευασμάτων και να διαχειρίζεται τα χρήματα που αποκομίζει η οργάνωση από τις παράνομες δραστηριότητες.

Διαφωνία

Δύο κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν την Τρίτη, ένας εκ των δύο εμπλεκομένων γιατρών και ένας ιδιοκτήτης φαρμακαποθήκης, τέθηκαν σε περιορισμό κατ’ οίκον, καθώς προέκυψε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και του αρμόδιου εισαγγελέα για το αν θα πρέπει να προφυλακιστούν ή όχι.

Η εισαγγελική κρίση για τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους ήταν ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, ενώ η ανακρίτρια, προς την οποία φαίνεται να προσκόμισαν βεβαιώσεις για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, είχε την άποψη ότι πρέπει να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Τη διχογνωμία θα λύσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο γιατρό ομόφωνα η κρίση της δικαστικής λειτουργού και του εισαγγελέα ήταν ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, χωρίς την επιβολή όρων. Την ίδια ποινική μεταχείριση είχαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ελεύθεροι χωρίς όρους.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εκτελέστηκε ένα από τα τρία εντάλματα που έχουν εκδοθεί για την υπόθεση με τη σύλληψη κοντά στα δικαστήρια της Ευελπίδων ενός αλλοδαπού που φέρεται να είναι σύζυγος κατηγορουμένης.

Πώς «ξηλώθηκε» το κύκλωμα

Η αντίστροφη μέτρηση για την εγκληματική οργάνωση ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τον έλεγχο που έκανε σε φαρμακείο στην Καλλιθέα, έπειτα από άλλον έλεγχο που είχε διενεργηθεί από τις γερμανικές αρχές στη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας.

Είχαν διαπιστώσει ότι η φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από το φαρμακείο της Καλλιθέας.

]Τα φάρμακα ήταν με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας, καθώς και με τιμολόγια του φαρμακείου. Στους Γερμανούς αστυνομικούς επεδείχθη μεταφρασμένη άδεια του φαρμακείου της Καλλιθέας, όπου στην αγγλική μετάφραση υπήρχε προσθήκη της δυνατότητας χονδρικής πώλησης, η οποία δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο.

Μετά την ερώτηση των Γερμανών, ο ΕΟΦ έκανε έλεγχο στο φαρμακείο παρουσία της 57χρονης φαρμακοποιού, όπου βρέθηκαν κενές συσκευασίες-χαρτόκουτα, με επισήμανση της φαρμακαποθήκης LUNAPHARM Γερμανίας.

Από τα παραστατικά που προσκόμισε ο λογιστής του φαρμακείου προέκυπτε ότι το φαρμακείο εισήγε νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους από αιγυπτιακή εταιρεία που εδρεύει στο Κάιρο, τα οποία στη συνέχεια εξήγε σε εταιρείες με έδρα τη Γερμανία. Διαχειριστής των εταιρειών σε Γερμανία και Αίγυπτο εμφανίζεται ο ηλικιωμένος Αιγύπτιος.

Σύμφωνα με έγγραφο της Interpol, ο τελευταίος ήταν διευθυντής της εταιρείας «Printemps Hospitals Supplies GmbH» στη Λιμβουργία Ολλανδίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων την 13-12-2010 και της «Printemps Hospital Supplies» στο Οφενμπαχ Γερμανίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων την 13-01-2005. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Αιγύπτιος έχει εμπλακεί σε παραβάσεις σχετικά με εμπόριο μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, πλαστογραφία, απειλές, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτες.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαφωνία δικαστών και αστυνομικών για τα όρια των αρμοδιοτήτων
Την αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής σχετικά με τη μη προφυλάκιση των μελών του κυκλώματος πλαστογραφίας διπλωμάτων οδήγησης, καθώς...
Διαφωνία δικαστών και αστυνομικών για τα όρια των αρμοδιοτήτων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προφυλακιστέα η γιατρός του «Λαϊκού»
Η 44χρονη γιατρός που συνελήφθη πριν λίγες ημέρες και φέρεται να έχει ενεργό ρόλο στο κύκλωμα παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων, κρίθηκε προφυλακιστέα μετά την απολογία της στην ανακρίτρια...
Προφυλακιστέα η γιατρός του «Λαϊκού»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Μετάσταση» και στο εξωτερικό είχε κάνει το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά
Στις έρευνες μπαίνουν Interpol και Europol. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν η 57χρονη φαρμακοποιός -το κατάστημά της έπαιζε κομβικό ρόλο στην απάτη-, δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου και ένας συνταξιούχος πρώην...
«Μετάσταση» και στο εξωτερικό είχε κάνει το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στους 22 οι συλληφθέντες για το κύκλωμα με τα φάρμακα
Ακόμη μία σύλληψη έξω από την Ευελπίδων για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος που διακινούσε παράνομα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα. Ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται πλέον σε 22, εκ των οποίων 6 οδηγήθηκαν...
Στους 22 οι συλληφθέντες για το κύκλωμα με τα φάρμακα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε γιατρούς συνεχίζεται η έρευνα
Σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα λειτουργούσε το κύκλωμα με τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα που ζημίωσε το Δημόσιο πάνω από 13,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να μπορεί να αποτιμηθεί το κόστος στις ζωές των ασθενών. Στην...
Σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε γιατρούς συνεχίζεται η έρευνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκατομμύρια ευρώ η ζημιά απ' το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα
Τέσσερις βασικούς «πυρήνες» είχε η οργάνωση που υπεξαιρούσε και διακινούσε στο εξωτερικό ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα, από τη δράση της οποίας ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο με ένα ποσό που φέρεται να ξεπερνά...
Εκατομμύρια ευρώ η ζημιά απ' το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας