Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αθέμιτα μέσα στις εκλογές της ΕΔΕ;
ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αθέμιτα μέσα στις εκλογές της ΕΔΕ;

  • A-
  • A+

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν αρχίσουν οι αρχαιρεσίες στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) φαίνεται ότι κάποιοι υποψήφιοι κατέφυγαν ξανά σε μέσα που δεν θα περίμενε κανείς από λειτουργούς της Θέμιδος.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ανακοίνωση των οκτώ υποψηφίων του συνδυασμού του προέδρου Εφετών Χρ. Κατσιάνη, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης τα επίσημα μέσα (ηλεκτρονικά κ.λπ.) που διαθέτει προκειμένου να προβληθούν προσωπικές επιστολές υποψηφίων του απερχόμενου προεδρείου.

Στη συνέχεια όμως -κι αυτό είναι το σοβαρότερο- ο συνδυασμός του κ. Κατσιάνη καταγγέλλει συγκεκριμένα χτυπήματα και μάλιστα «κάτω από τη ζώνη» με προσωπικές προσβολές και επιθέσεις σε βάρος του και σε βάρος άλλων συναδέλφων του που, εκτός από το ότι είναι ψευδείς, γίνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΔΕ.

Οι οκτώ υποψήφιοι ζητούν εύλογα να αναρτηθεί η ανακοίνωσή τους στα επίσημα ιστολογόγιο της ΕΔΕ και να σταλεί στα μέλη της Ένωσης. 

Θυμίζουμε ότι οι τρεις μειοψηφικοί συνδυασμοί του απερχόμενου προεδρείου είχαν αποκλείσει από τη συγκρότηση του προεδρείου τον συνδυασμό που είχε πάρει τις περισσότερες ψήφους (επτά έδρες) το 2016 και κατά συνέπεια διέθετε και τη μεγαλύτερη αποδοχή ανάμεσα στους δικαστές και τους εισαγγελείς.

Στη συνέχεια το ίδιο προεδρείο επιδόθηκε από το 2016 σε συνεχείς καταγγελίες περί παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας με σαφές πολιτικό πρόσημο. Οι ανακοινώσεις της ΕΔΕ συνόδευαν ή συνοδεύονταν πάντα από ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Επίσης, όπως έχει ήδη γίνει φανερό, το προεδρείο με τις ανακοινώσεις του επιλεκτικά και με αδιαφανή κριτήρια υπερασπίστηκε δικαστές και εισαγγελείς που δημόσια συκοφαντήθηκαν.  

Ολόκληρη η ανακοίνωση των οκτώ δικαστών    

Σχετικά με την από 7-5- 2018 επιστολή του υποψηφίου Χριστόφορου Σεβαστίδη, Προέδρου του απερχόμενου Προεδρείου, η οποία αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της Ένωσής μας και απεστάλη από την Ένωση προς όλα τα mail των Δικαστών και Εισαγγελέων και η οποία έχει καθαρά προεκλογικό περιεχόμενο, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής:

1) Είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και αντισυνδικαλιστικό να χρησιμοποιούνται τα μέσα και οι μηχανισμοί της Ένωσης για την προσωπική προεκλογική εκστρατεία των μελών του Προεδρείου. Κάτι παρόμοιο ουδέποτε έγινε κατά το παρελθόν, διότι όλα τα μέλη του εκάστοτε Προεδρείου γνωρίζαμε και σεβόμαστε το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά και λοιπά μέσα επικοινωνίας της Ένωσης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο αυτής, δηλαδή από τις εισφορές όλων των μελών της και κατά συνέπεια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τις επίσημες ανακοινώσεις της Ένωσης και ουδέποτε για προσωπικές επιστολές.

Τα μέλη των τριών υποομάδων που συγκροτούν το απερχόμενο Προεδρείο δεν αρκέσθηκαν στο πρόγραμμα που κυκλοφόρησε η κάθε μία εκ των τριών αυτών υποομάδων προς ενημέρωση των συναδέλφων, αλλά πέντε (5) μόλις ημέρες πριν από την ημέρα των αρχαιρεσιών της 13 ης Μαΐου, σπεύδει ο Χριστόφορος Σεβαστίδης να επαναλάβει με προσωπική επιστολή και με το σύνηθες και γνωστό ανάρμοστο και προσβλητικό ύφος, όλα τα ανακριβή και αβάσιμα, τα οποία περιέχονται και στο πρόγραμμά τους.

2) Είναι πρωτοφανές για την ιστορία της Ένωσής μας, να γίνονται προσωπικές (ονομαστικές) επιθέσεις εναντίον των υποψηφίων των άλλων ομάδων. Μέχρι τώρα, όλοι οι υποψήφιοι ασκούσαν κριτική στις θέσεις και τις τοποθετήσεις των άλλων υποψηφίων και ουδέποτε κατά των προσώπων, σεβόμενοι πάντοτε ο καθένας την προσωπικότητα του άλλου.

Επίσης, είναι πρωτοφανής και οδηγεί δικαιολογημένα σε άλλες σκέψεις, η εμμονή των μελών του Προεδρείου στην επιθετική τακτική κατά της κας Βασιλικής Θάνου, η οποία υπό τη θεσμική της ιδιότητα, τόσο ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, όσο και ως Πρόεδρος της Ένωσής μας επί δύο συνεχείς θητείες, εκλεγόμενη με μεγάλη πλειοψηφία, αγωνίσθηκε με μεγάλη επιτυχία τόσο για το κύρος της Δικαιοσύνης και της Ένωσης, όσο και για την αποκατάσταση του Μισθολογίου μας και για τον διορισμό συνολικά 500 Ειρηνοδικών, γεγονός το οποίο γνωρίζει και αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων και το οποίο, προφανώς, ενοχλεί ιδιαίτερα τα μέλη του Προεδρείου.

3) Ως προς τις προσωπικές επιθέσεις κατά του υποψηφίου Προέδρου της Ένωσης Χρήστου Κατσιάνη, Προέδρου Εφετών και του Εισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά, όλα τα αναγραφόμενα εναντίον τους είναι παντελώς ψευδή και ανακριβή.

Συγκεκριμένα, ο μεν Πρόεδρος Εφετών Χρήστος Κατσιάνης έχει προ πολλού παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων (η οποία, εξ άλλου, κάθε άλλο παρά διασπαστική είναι, αφού όλα τα μέλη της εξακολουθούν να παραμένουν και μέλη της Ένωσής μας).

Ο δε Εισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Κασαλιάς, ο οποίος στις αρχαιρεσίες του 2016, είχε εκλεγεί πρώτος σε ψήφους μεταξύ όλων των συνυποψήφιων Εισαγγελέων, αποπέμφθηκε, κατά τρόπο αυθαίρετο κατά πλειοψηφία από τις τρεις υποομάδες του Προεδρείου, διότι δήθεν υπήρχε ασυμβίβαστο, επειδή ήταν αποσπασμένος, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ως επιβλέπων Εισαγγελέας, στην ΕΥΠ.

Σημειωτέον, ότι κατά της αποπομπής αυτής πήραν θέση, με σχετική ανακοίνωσή τους, και τα λοιπά μέλη της τότε ομάδας Σεβαστίδη (Κωνσταντίνος Σαργιώτης, Χριστίνα Σαλάπα και Μαρία Κουβαρά), οι οποίοι και έκτοτε αποστασιοποιήθηκαν από την εν λόγω ομάδα και δεν κατέρχονται πλέον υποψήφιοι.

Ο Εισαγγελέας Ευάγγελος Κασαλιάς, όπως είχε νόμιμο δικαίωμα, άσκησε αγωγή κατά της ως άνω απόφασης του Προεδρείου, η οποία είναι εκκρεμής ενώπιον του Εφετείου Αθηνών. Ωστόσο, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ως προς το θέμα αυτό, έχει ήδη υποβάλει (την 13-4- 2018), ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, δήλωση παραίτησης από την εν λόγω θέση, η οποία έγινε δεκτή και έχει ήδη αντικατασταθεί, από την Εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, με την υπ' αριθμ. 57/23-4- 2018 απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Περαιτέρω ο ισχυρισμός ότι δήθεν δεν είχε την ιδιότητα του μέλους, και ότι ενεγράφη για πρώτη φορά στις 13-4- 2018, αποδεικνύει όχι μόνον την πλήρη έλλειψη σοβαρότητας εκείνου που τον επικαλείται, αλλά και την πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τη νοημοσύνη όλων των συναδέλφων. Και τούτο διότι είναι κοινώς γνωστό ότι ο Εισαγγελέας Κασαλιάς εκλεγόταν μέλος του Δ.Σ. της Ένωσής μας επί τρεις συνεχείς θητείες (2012-2014 και 2014-2016 ως Αντιπρόεδρος και στις αρχαιρεσίες του 2016, με μεγάλη πλειοψηφία, όπως προαναφέρθηκε).

Απλώς, μετά την αδικαιολόγητη, κατά την άποψή μας, απόφαση του Προεδρείου, ότι οι Εισαγγελείς, για να δικαιούνται να ψηφίσουν στις προσεχείς αρχαιρεσίες, θα πρέπει να εγγραφούν και πάλι, υπέβαλε, ως εκ περισσού, νέα αίτηση εγγραφής, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κακοπροαίρετη αμφισβήτηση.

Δεν θα ακολουθήσουμε τους συνυποψήφιους του Προεδρείου στον ολισθηρό δρόμο της σύγκρουσης και της επιθετικότητας, που έχουν επιλέξει.

Αρνούνται να κατανοήσουν ότι όλοι οι συνάδελφοι καταδικάζουν την τακτική αυτή και ότι επιθυμούν τη σύνεση, την αυτοσυγκράτηση και το πνεύμα συνεργασίας, που εκφράζεται από τα μέλη της ομάδας μας, η οποία τυγχάνει ευρείας αποδοχής και εισπράττει καθημερινά τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί τις συνεχιζόμενες προσωπικές επιθέσεις εναντίον μας.

Ζητούμε να αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα της Ένωσης, με τον ίδιο τρόπο όπως η «ανοιχτή επιστολή» του Χριστόφορου Σεβαστίδη, στην οποία απαντούμε με την παρούσα ανακοίνωσή μας, καθώς και να αποσταλεί στα mail όλων των Συναδέλφων μας.

Κατσιάνης Χρήστος, υποψήφιος πρόεδρος της ΕΔΕ, πρόεδρος Εφετών

Κασαλιάς Ευάγγελος, εισαγγελέας Εφετών

Τράγκας Δημήτριος, εφέτης

Μαυρίδης Χαράλαμπος, εφέτης

Ζαβιτσάνος Απόστολος, εφέτης

Βρυώνης Γεράσιμος, εφέτης

Παπαδήμας Χρήστος, πρωτοδίκης

Γκαρά Σταματία, ειρηνοδίκης Α'

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις κάλπες οι δικαστές
Τις δύο επόμενες Κυριακές, 13 και 20 Μαΐου, τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων από τις περιφέρειες των Πρωτοδικείων και τα δικαστήρια Αθήνας-Πειραιά, προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη νέου...
Στις κάλπες οι δικαστές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκλογές με έντονο πολιτικό άρωμα
Στις 13 και 20 Μαΐου προσέρχονται στις κάλπες τα μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προκειμένου να αναδείξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι περισσότεροι πολίτες της χώρας πληροφορήθηκαν για τις...
Εκλογές με έντονο πολιτικό άρωμα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το νέο προεδρείο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελεών, όπως αυτό προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, ενω τις θέσεις των αντιπροέδρων...
Το νέο προεδρείο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θρίαμβος για τον συνδυασμό του Χρ. Τζανερίκου
Τα αποτελέσματα από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοινώθηκαν χθες, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής εκλογικής διαδικασίας. Με...
Θρίαμβος για τον συνδυασμό του Χρ. Τζανερίκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καίρια παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Ο Χρ. Σεβαστίδης, αφού τοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά τα πολλά και αξεπέραστα προβλήματα που έχουν προκύψει ήδη από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς στη σημερινή της μορφή (αρχές 2013),...
Καίρια παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Χ. Σεβαστίδης: Οι άδειες κρατουμένων δεν προϋποθέτουν μεταμέλεια
Με μία ηχηρότατη παρέμβαση ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Εφέτης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ξεκαθαρίζει απολύτως τις σκόπιμες παρερμηνείες του ευεργετικού δικαιώματος των αδειών κρατουμένων.
Χ. Σεβαστίδης: Οι άδειες κρατουμένων δεν προϋποθέτουν μεταμέλεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας