Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μετάσταση» και στο εξωτερικό είχε κάνει το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μετάσταση» και στο εξωτερικό είχε κάνει το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά

  • A-
  • A+

Φαρμακευτικά αντικαρκινικά σκευάσματα και από χώρες του εξωτερικού, εκτός από την Ελλάδα, προμηθευόταν η εγκληματική οργάνωση, υπόθεση η οποία φέρεται να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις με την εμπλοκή αστυνομικών υπηρεσιών άλλων χωρών, ενώ οι Ελληνες αξιωματικοί έχουν ήδη κοινοποιήσει στοιχεία των ευρημάτων τους σε Interpol και Europol. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, κατά τη διάρκεια της ενδελεχούς έρευνας των ανδρών της Οικονομικής Αστυνομίας αλιεύτηκαν φαρμακευτικά σκευάσματα από χώρες του εξωτερικού.

Στο επίκεντρο της έρευνας των δικαστικών και αστυνομικών Αρχών -εκτός από τους δύο που έχουν συλληφθεί- αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμα εννιά γιατροί, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν συνταγογραφήσει τα ακριβά αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και η περίπτωση υπαλλήλου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» για τη διακίνηση των πολύτιμων σκευασμάτων χωρίς ελέγχους.

Η μέθοδος νομιμοποίησης των φαρμάκων που ακολουθούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν σε όλες τις περιπτώσεις η ίδια, διά της έκδοσης εικονικών τιμολογίων, με τη σφραγίδα του φαρμακείου της οδού Σκρα στην Καλλιθέα, που διαχειριζόταν η 57χρονη φαρμακοποιός, η οποία μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς κρίθηκε προφυλακιστέα.

Επίσης, ανακρίτρια και εισαγγελέας έδειξαν τον δρόμο για τη φυλακή και στις δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου, καθώς και σε έναν συνταξιούχο πρώην συνάδελφό τους. Στην ανακρίτρια απολογούνταν μέχρι αργά χθες και η δεύτερη ομάδα των κατηγορουμένων οι οποίοι φέρονται ως μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους ο 70χρονος Αιγύπτιος, που κατά τη δικογραφία είχε τον πλήρη συντονισμό της δράσης, και οι δύο γιατροί δημόσιων νοσοκομείων, 61 και 59 ετών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο συλληφθέντες γιατροί, εκτός από ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις μέσω βιβλιαρίων ασφαλισμένων, φαίνεται να προσπαθούσαν να πείσουν και άλλους συναδέλφους τους να μετέχουν στις δραστηριότητες του κυκλώματος.

Ο 61χρονος γιατρός φέρεται να προβαίνει στις ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις στα βιβλιάρια που του έδινε άλλος κατηγορούμενος και στην απάτη σε βάρος ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και δημόσιων νοσοκομείων. Ο ίδιος γιατρός αποτελεί τον ενδιάμεσο του συγκατηγορούμενού του και άλλων συναδέρφων του που τους είχε στρατεύσει να συνταγογραφούν για τους... σκοπούς της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ), ο 61χρονος συνταγογράφησε για τους εμπλεκόμενους φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 49.245,15 ευρώ, τα οποία εκτελέστηκαν και αποζημιώθηκαν από τον ΕΦΚΑ, ενώ έχει συνταγογραφήσει σκευάσματα συνολικής αξίας 84.194,01 ευρώ και σε άλλα άτομα τα οποία δεν είναι εμπλεκόμενα στην υπόθεση.

Ο έτερος κατηγορούμενος γιατρός, 59 χρόνων, έχει συνταγογραφήσει το φαρμακευτικό σκεύασμα STELARA αξίας 9.142,16 ευρώ σε άλλον εμπλεκόμενο στην υπόθεση και το ίδιο σκεύασμα αξίας 7.586,91 ευρώ σε άλλη κατηγορουμένη. Εχουν επίσης εντοπιστεί συνταγογραφήσεις συνολικής αξίας 104.598,39 ευρώ με τα επίμαχα φάρμακα σε άλλα πρόσωπα.

Ο Αιγύπτιος

Ο ηλικιωμένος Αιγύπτιος, που είναι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ήθελε να δραστηριοποιηθεί ως φαρμακοποιός στην Ελλάδα και επειδή απαιτούνταν εξετάσεις Ελληνικού Πανεπιστημίου για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος απευθύνθηκε στην 57χρονη φαρμακοποιό, η οποία λόγω χρεών δεν μπορούσε να λειτουργήσει φαρμακείο στο όνομά της.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι συμφώνησαν να αναλάβει τη διαχείριση του φαρμακείου ο 70χρονος από τον οποίο -όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας- η 57χρονη φαρμακοποιός είχε εξουσιοδότηση να τον εκπροσωπεί από το 2007 έως το 2010.

Κατά τη διάρκεια της δαιδαλώδους έρευνάς τους οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν εταιρεία ταχυμεταφορών στο Π. Φάληρο, στην οποία εργαζόταν κατηγορούμενος, όπου εντόπισαν έξι κιβώτια με περισσότερα από 250 φαρμακευτικά αντικαρκινικά σκευάσματα.

Αυτά ήταν τοποθετημένα σε φορητό ψυγείο αποθήκευσης φαρμάκων πάνω στο οποίο βρέθηκε επικολλημένο δελτίο με στοιχεία αποστολέα Farmacia San Vito Snc-Armando Oliviero με έδρα στη Νάπολη της Ιταλίας, το οποίο αναφερόταν και στις υποκλαπείσες συνομιλίες που είχε ο 70χρονος Αιγύπτιος με δύο αδέρφια, φερόμενους «αποθηκάριους» και «διανομείς» των σκευασμάτων.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκατομμύρια ευρώ η ζημιά απ' το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα
Τέσσερις βασικούς «πυρήνες» είχε η οργάνωση που υπεξαιρούσε και διακινούσε στο εξωτερικό ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα, από τη δράση της οποίας ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο με ένα ποσό που φέρεται να ξεπερνά...
Εκατομμύρια ευρώ η ζημιά απ' το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαφωνία δικαστών και αστυνομικών για τα όρια των αρμοδιοτήτων
Την αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής σχετικά με τη μη προφυλάκιση των μελών του κυκλώματος πλαστογραφίας διπλωμάτων οδήγησης, καθώς...
Διαφωνία δικαστών και αστυνομικών για τα όρια των αρμοδιοτήτων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στη φυλακή η μαφία του φαρμάκου
Προφυλακιστέοι 6 από τους συνολικά 21 συλληφθέντες ● ομόφωνα ελεύθερος ο ένας γιατρός • Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 70χρονος Αιγύπτιος εμφανίζεται να επικοινωνεί και να δίνει οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη, αλλά...
Στη φυλακή η μαφία του φαρμάκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε γιατρούς συνεχίζεται η έρευνα
Σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα λειτουργούσε το κύκλωμα με τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα που ζημίωσε το Δημόσιο πάνω από 13,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να μπορεί να αποτιμηθεί το κόστος στις ζωές των ασθενών. Στην...
Σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε γιατρούς συνεχίζεται η έρευνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και νέα ευρήματα για τη ληστεία στη Γεωπονική
Ενα πιστόλι, μια μπλούζα και ένα κινητό τηλέφωνο που εκτιμάται από τις αστυνομικές αρχές ότι ανήκαν στον ληστή της Γεωπονικής Σχολής της Αθήνας που κατάφερε να ξεφύγει, βρέθηκαν χθες σε κτίριο απέναντι από...
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και νέα ευρήματα για τη ληστεία στη Γεωπονική
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τρία χρόνια με αναστολή, επιεικώς
Φυλάκιση τριών ετών με αναστολή επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον 23χρονο που συνελήφθη με την κατηγορία ότι πετούσε πέτρες και μπουλόνια με σφεντόνα κατά των αστυνομικών, στα επεισόδια...
Τρία χρόνια με αναστολή, επιεικώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας