Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε γιατρούς συνεχίζεται η έρευνα

Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι και γιατροί, ωστόσο στην παρούσα υπόθεση μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι γιατροί εντάσσονται στην οργάνωση

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε γιατρούς συνεχίζεται η έρευνα

  • A-
  • A+

Αισχροκέρδεια σε βάρος των ήδη χτυπημένων από την επάρατη νόσο, αισχροκέρδεια που αδίστακτα στερεί τον πολύτιμο χρόνο ζωής τους, που προσπαθούν να τον κερδίσουν μέρα με τη μέρα σαν... μετρημένα κουκιά μέσα από επώδυνες θεραπείες! Αισχροκέρδεια που ξεπλένανε σε βάρος ενός «φιλάσθενου» συστήματος υγείας, σε μια χώρα βυθισμένη στη μνημονιακή κρίση!

Η δικογραφία που συνοδεύει στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος που φέρονται να διακινούσαν παράνομα στο εξωτερικό ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για μια πολυεπίπεδη και άριστα οργανωμένη δράση. Τα πανάκριβα φάρμακα που έκαναν φτερά για τουλάχιστον μία πενταετία κοστολογείται ότι ζημίωσαν το πολύπαθο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 13,5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορεί να αποτιμηθεί το κόστος στις ζωές των βαριά νοσούντων!

Στην ανακρίτρια απολογούνταν, από το πρωί μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι 13 από τους 21 συλληφθέντες (οι απολογίες θα συνεχιστούν και σήμερα), ενώ η λίστα με τους «επίορκους» γιατρούς αναμένεται να διευρυνθεί και από άλλα νοσοκομεία της χώρας. Ηδη οι Αρχές έχουν «δέσει» την εμπλοκή δύο γιατρών, οι οποίοι εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις σε βιβλιάρια ασφαλισμένων, ενώ παράλληλα παρότρυναν και άλλους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στην απάτη.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας, 36 άτομα φέρονται να πήραν μέρος στη μεγάλη κομπίνα της παράνομης διακίνησης φαρμάκων, ενώ για τρεις από αυτούς εκδόθηκαν ήδη εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται. Οπως σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που έχουν πλήξει κατά καιρούς τον χώρο της υγείας, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι και γιατροί, ωστόσο στην παρούσα υπόθεση μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι γιατροί εντάσσονται στην οργάνωση. Ομως, «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών, τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν».

Η έρευνα των Αρχών εστιάζεται και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, από τα οποία έφευγαν παράνομα τα φάρμακα. Επίσης, και άλλα νοσοκομεία, πλην του «Λαϊκού», χρησιμοποιήθηκαν από τους επιτήδειους του κυκλώματος σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υπεξαιρούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η δράση της οργάνωσης ξεκινούσε από την Ελλάδα και έφτανε στο εξωτερικό, κινούνταν σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, ενώ τα μέλη του κυκλώματος φαίνεται πως είχαν συγκεκριμένο ρόλο μέσα στους τέσσερις πυρήνες που ήταν οργανωμένη η δομή της.

Η αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης άρχισε μετά τον έλεγχο που έκαναν οι γερμανικές Αρχές σε φαρμακαποθήκη, διαπιστώνοντας ότι εισήγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων, με την ένδειξη «ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ». Στον χώρο της γερμανικής φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Πώς «ξέπλεναν» το βρόμικο χρήμα

Από τον έλεγχο των ανωτέρω τιμολογίων που πραγματοποιήθηκε προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: i) τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση, και ii) τιμολόγια πώλησης των ίδιων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 ευρώ.

Τα τιμολόγια εκδίδονταν για λόγους νομιμοφάνειας στη μεταξύ τους συναλλαγή, ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα αυτά να χρησιμοποιηθούν και να διακινηθούν περαιτέρω από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο πετύχαιναν να «ξεπλένουν» το βρόμικο χρήμα που κέρδιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το πρώτο εικονικό τιμολόγιο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2013, ενώ η οργάνωση έχει συγκεκριμένη δομή και τα μέλη της διακριτούς ρόλους. Ο φερόμενος ως αρχηγός (70χρονος Αιγύπτιος) εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς.

Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται ως «αρμόδιος» για την αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

Τα φάρμακα, μεταξύ άλλων, φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο, αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα… λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούσαν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο, δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.

Η νοσηλευτήρια του «Λαϊκού» (η οποία αρνείται τις κατηγορίες), που εργάζεται στο ογκολογικό τμήμα, ιδιοποιείται παράνομα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες, ενημερώνει αμέσως άλλο μέλος του κυκλώματος, συνταξιούχο νοσηλευτή του νοσοκομείου, που αναλαμβάνει όλες τις ενέργειες για την αποθήκευση και φύλαξή τους.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βαριές κατηγορίες για το κύκλωμα παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων
Ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά 21 ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα παράνομης διακίνησης πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων αλλά...
Βαριές κατηγορίες για το κύκλωμα παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κλήσεις για εξηγήσεις σε υπόπτους για διακίνηση μαύρου χρήματος από τη Novartis
Δεκαπέντε στελέχη της εταιρείας Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, καλούνται μέσα στις επόμενες μέρες να δώσουν εξηγήσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Κλήσεις για εξηγήσεις σε υπόπτους για διακίνηση μαύρου χρήματος από τη Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις 30 Μαΐου οι εξηγήσεις Λοβέρδου για τη Novartis
Μετά τις ευρωεκλογές θα δώσει τελικά εξηγήσεις ενώπιον των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει λάβει την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη του...
Στις 30 Μαΐου οι εξηγήσεις Λοβέρδου για τη Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στη φυλακή η μαφία του φαρμάκου
Προφυλακιστέοι 6 από τους συνολικά 21 συλληφθέντες ● ομόφωνα ελεύθερος ο ένας γιατρός • Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 70χρονος Αιγύπτιος εμφανίζεται να επικοινωνεί και να δίνει οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη, αλλά...
Στη φυλακή η μαφία του φαρμάκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Μετάσταση» και στο εξωτερικό είχε κάνει το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά
Στις έρευνες μπαίνουν Interpol και Europol. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν η 57χρονη φαρμακοποιός -το κατάστημά της έπαιζε κομβικό ρόλο στην απάτη-, δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου και ένας συνταξιούχος πρώην...
«Μετάσταση» και στο εξωτερικό είχε κάνει το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκατομμύρια ευρώ η ζημιά απ' το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα
Τέσσερις βασικούς «πυρήνες» είχε η οργάνωση που υπεξαιρούσε και διακινούσε στο εξωτερικό ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα, από τη δράση της οποίας ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο με ένα ποσό που φέρεται να ξεπερνά...
Εκατομμύρια ευρώ η ζημιά απ' το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας