• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.2°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.1°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  0 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.4°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / 0.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.3°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 1.9°C / 7.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.1°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  1 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.1°C / 7.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  0 BF
  48%
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογές με έντονο πολιτικό άρωμα

 • A-
 • A+

Στις 13 και στις 20 Μαΐου προσέρχονται στις κάλπες τα μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας, προκειμένου να αναδείξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας πληροφορήθηκαν για τις δραστηριότητες της ΕΔΕ μετά τις σφοδρές αντιρρήσεις που εξέφρασε για τις μη νόμιμες μειώσεις μισθών και συντάξεων (λόγω μνημονίων), αλλά και λόγω του νόμου που επέβαλε την κατάθεση πλήρους ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για τους ανώτατους δικαστικούς, ανάλογου με εκείνο που ισχύει και για τους αιρετούς της χώρας.

Εμαθαν όμως οι πολίτες για την ΕΔΕ και μέσω των συνεχών ανακοινώσεων του προεδρείου της όλο το τελευταίο διάστημα. Ανακοινώσεις με βασικό θέμα τις καταγγελίες για προσπάθειες παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της Δικαιοσύνης. Ανακοινώσεις του προεδρείου με έντονα πολιτικό, σχεδόν κομματικό χαρακτήρα, γεγονός που δημιούργησε σχετική δυσφορία σε δικαστές και πολίτες.

Σήμερα η ΕΔΕ προετοιμάζεται για τις εκλογές με συγκροτημένους ήδη τους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την ηγεσία της. Αναλυτική παρουσίαση της ΕΔΕ έχουμε δημοσιεύσει στην «Εφ.Συν.» («ΕΔΕ: Το συνδικάτο πολιτεύεται. Ομαδοποιήσεις κρίσεις και υποδείξεις», 26/2/2018). Οπως μας είχαν τονίσει τότε κάποιοι δικαστές, «η δημιουργία συνδυασμών και μυστικών συνεννοήσεων οδήγησε την Ενωση στα μονοπάτια κομματικοποίησης, που αντανακλώνται προφανώς και στις εκάστοτε σχέσεις με τους κυβερνητικούς σχηματισμούς».

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2016 ο συνδυασμός της πλειοψηφίας, που εκφραζόταν τότε από την απελθούσα πρόεδρο Β. Θάνου και στη συνέχεια τη Μ. Στενιώτη, έχασε μία από τις οκτώ έδρες και επομένως έχασε και την απόλυτη πλειοψηφία. Αμέσως μετά, τα μέλη του νέου Δ.Σ., αποφεύγοντας οποιαδήποτε συνεργασία με τους εκπροσώπους του πλειοψηφούντος και πρώτου σε ψήφους συνδυασμού, προτίμησαν τη συγκρότηση ενός προεδρείου στηριγμένου μόνο στις παρατάξεις που μειοψήφησαν.

Κατά συνέπεια, η ομάδα του Π. Λυμπερόπουλου, πρώην συμβούλου του Χ. Αθανασίου (3 έδρες) μαζί με την ομάδα του Ν. Σαλάτα (3 έδρες) και τον συνδυασμό υποψηφίων των αδελφών Σεβαστίδη (2 έδρες) εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ., αποκλείοντας τους εκπροσώπους της πλειοψηφούσας παράταξης.

Σημειώνεται εδώ πως το καταστατικό της ΕΔΕ προβλέπει ότι υποχρεωτικά εκλέγονται στο Δ.Σ. ένας τουλάχιστον πρωτοδίκης, ένας εισαγγελέας και ένας ειρηνοδίκης. Για τον λόγο αυτό και οι συνδυασμοί των υποψηφίων περιλαμβάνουν συνήθως έναν από την κάθε διαφορετική θέση.

Στις επικείμενες εκλογές κατεβαίνουν και πάλι οι γνωστοί συνδυασμοί με αρκετές διαφοροποιήσεις, αλλά και ο νέος συνδυασμός με επικεφαλής τη Μ. Στενιώτη. Επιπλέον, ο συνδυασμός του Π. Λυμπερόπουλου περιλαμβάνει υποψήφιο πρωτοδίκη και ειρηνοδίκη, αλλά όχι εισαγγελέα. Αντίστοιχα, ο συνδυασμός του Ν. Σαλάτα περιλαμβάνει εισαγγελέα και ειρηνοδίκη, αλλά όχι πρωτοδίκη.

Σύμφωνα όμως και με το δεδομένο ότι οι δύο συνδυασμοί περιλαμβάνουν μόνο πέντε υποψηφίους κι όχι οκτώ, προκύπτει βάσιμα το συμπέρασμα ότι υπάρχει εκ των προτέρων πρόθεση στενής συνεργασίας, που γίνεται ακόμα πιο φανερή τη στιγμή που καλούν τους συναδέλφους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να σταυρώσουν πλην των πέντε υποψηφίων του συνδυασμού και άλλους τρεις από τον «γειτονικό» συνδυασμό, «εξαντλώντας και τις οκτώ ψήφους».

Καλούνται, με δυο λόγια, οι ψηφοφόροι να επιλέξουν εισαγγελέα και πρωτοδίκη αντίστοιχα από τους «αντιπάλους». Κάπως αδόκιμο, θα τολμούσαμε να πούμε, αλλά προφανώς οι δικαστές και οι εισαγγελείς έχουν τους λόγους τους... Η εκ των προτέρων «άτυπη» αυτή συνεργασία μπορεί και πάλι να αναδείξει στο προεδρείο συνδυασμούς που θα μειοψηφήσουν.

Οι δύο πλήρεις συνδυασμοί

■ Ο συνδυασμός του Χ. Κατσιάνη (πρόεδρος Εφετών) περιλαμβάνει συνολικά 8 υποψηφίους: Γ. Βρυώνης (εφέτης), Σ. Γκαρά - Δημουλέα (ειρηνοδίκης), Α. Ζαβιτσάνος (εφέτης), Ε. Κασσαλιά (εισαγγελέας Εφετών), Χ. Μαυρίδη (εφέτης), Χ. Παπαδήμας (πρωτοδίκης), Δ. Τράγκας (εφέτης). Ο συνδυασμός αυτός, που εκπροσωπείται και από τους παλιούς συνδικαλιστές της ΕΔΕ, διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία μέχρι που έχασε μία έδρα στις εκλογές του 2016.

■ Ο συνδυασμός της Μ. Στενιώτη (εφέτης) περιλαμβάνει επίσης 8 υποψήφιους: Ε. Ασημακοπούλου (εφέτης), Κ. Βουλγαρίδης (πρωτοδίκης), Ι. Ευαγγελάτος (πρωτοδίκης). Α. Καστιζα (εφέτης), Γ. Κομπολίτης (ειρηνοδίκης), Χ. Κωτουλόπουλος (πρωτοδίκης), Α. Στεφανίδου (αντεισαγγελέας Πρωτοδικών). Θυμίζουμε εδώ ότι η Μαργαρίτα Στενιώτη ανήκε μέχρι και το 2016 στην ίδια ομάδα της πλειοψηφίας. Στις επικείμενες εκλογές όμως αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία με δικό της συνδυασμό.

Οι τρεις «ολιγομελείς» συνδυασμοί

● Ο συνδυασμός του Π. Λυμπερόπουλου (εφέτης Αθηνών) περιλαμβάνει συνολικά 5 υποψηφίους: Κ. Κουκούλης (πρωτοδίκης), Ε. Κώνστα (εφέτης), Χ. Σεραπτσή (ειρηνοδίκης), Δ. Φούκας (πρωτοδίκης). Ο Π. Λυμπερόπουλος υπήρξε συνεργάτης και σύμβουλος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και μάλιστα μετά τη δική τους ταυτόχρονη παρουσία στο υπουργείο και στο Δ.Σ. της ΕΔΕ άλλαξε το καταστατικό και πλέον ανάλογες θέσεις στη διάρκεια της θητείας δεν είναι αποδεκτές.

● Ο συνδυασμός της ομάδας του Ν. Σαλάτα (εφέτης Αθηνών) περιλαμβάνει επίσης 5 υποψηφίους: Ε. Βεργώνης (αντεισαγγελέας), Α. Ερμίδου (ειρηνοδίκης), Β. Πάπαρη (εφέτης), Θ. Πατρώνα (εφέτης). Είναι ο δεύτερος συνδυασμός με τη συνεργασία του οποίου διασφαλίστηκε ο πλήρης παραγκωνισμός από το προεδρείο των εκπροσώπων της πλειοψηφίας.

● Ο συνδυασμός των Χαρ. Σεβαστίδη (πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών), Χρ. Σεβαστίδη (πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσ/νίκης), Π. Μποροδήμου (πρωτοδίκης), Ι. Κωνσταντινόπουλου (αντεισαγγελέας) είχε και την προηγούμενη φορά μόνο 4 υποψηφίους, που στη συνέχεια συνεργάστηκαν και στήριξαν τη μειοψηφία του 2016, εξασφαλίζοντας όλοι μαζί την απόλυτη πλειοψηφία στο προεδρείο της ΕΔΕ. Ο Χρ. Σεβαστίδης έγινε μετά τη συγκεκριμένη συνεργασία πρόεδρος της ΕΔΕ. Στο περιοδικό της ΕΔΕ είναι καταγραμμένες δικές τους παλαιότερες σφοδρές αντιπαραθέσεις ειδικά με την ομάδα Λυμπερόπουλου, την οποία ωστόσο πρόσφατα στήριξε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απειλές κατά δικαστών από το προεδρείο τους
Με σκληρά, σχεδόν απειλητικά λόγια το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επιτίθεται με χθεσινή ανακοίνωση κατά μελών της μειοψηφίας για το γεγονός ότι τόλμησαν να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους αλλά...
Απειλές κατά δικαστών από το προεδρείο τους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
Απαντήσεις έδωσε χθες μιλώντας στον ραδιοσταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις εικασίες περί σκοπιμοτήτων του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και της Ν.Δ. Εξέφρασε...
Το επιλεκτικά λαλίστατο προεδρείο της ΕΔΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις κάλπες οι δικαστές
Τις δύο επόμενες Κυριακές, 13 και 20 Μαΐου, τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων από τις περιφέρειες των Πρωτοδικείων και τα δικαστήρια Αθήνας-Πειραιά, προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη νέου...
Στις κάλπες οι δικαστές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθέμιτα μέσα στις εκλογές της ΕΔΕ;
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν αρχίσουν οι αρχαιρεσίες στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) φαίνεται ότι κάποιοι υποψήφιοι κατέφυγαν ξανά σε μέσα που δεν θα περίμενε κανείς από λειτουργούς της Θέμιδος. Τι...
Αθέμιτα μέσα στις εκλογές της ΕΔΕ;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το νέο προεδρείο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελεών, όπως αυτό προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, ενω τις θέσεις των αντιπροέδρων...
Το νέο προεδρείο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θρίαμβος για τον συνδυασμό του Χρ. Τζανερίκου
Τα αποτελέσματα από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοινώθηκαν χθες, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής εκλογικής διαδικασίας. Με...
Θρίαμβος για τον συνδυασμό του Χρ. Τζανερίκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας