Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Novartis πάει... Δικαιοσύνη
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η Novartis πάει... Δικαιοσύνη

  • A-
  • A+

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, ο πρόεδρος Θοδωρής Δρίτσας απάντησε σε δύο ερωτήματα:

1. Τι ακριβώς σημαίνει ότι τώρα η δικογραφία της Novartis πηγαίνει στη Δικαιοσύνη;

«Η επιτροπή με την προχθεσινή της απόφαση δέχτηκε ότι η ίδια η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διώξει τις πράξεις δωροληψίας και τις πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, που σύμφωνα με τη δικογραφία διερευνάται η ενοχή των αναφερομένων πρωθυπουργών και υπουργών.

Αυτή την άποψη η επιτροπή την τεκμηριώνει με πάρα πολύ σχολαστικό και έγκυρο τρόπο, ως εκ τούτου η επιτροπή και κατ’ επέκταση η Βουλή, όταν εγκριθεί το πόρισμα, αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για μια απόφαση που ανοίγει τον δρόμο και για την πλήρη και για τη δίκαιη διερεύνηση, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και χωρίς ευνοϊκή, προνομιακή υπέρ των πολιτικών πρόβλεψη παραγραφής της ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης.

Η επιτροπή με αυτή την απόφαση προσδοκά ότι θα συντελέσει σε έναν ιστορικό επανακαθορισμό της ερμηνείας του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

2. Κάτι αντίστοιχο, με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη των κομμάτων που σήμερα αντιτίθενται, είχε γίνει και στην περίπτωση του Γ. Παπαντωνίου. Ποια είναι η διαφορά με την παραπομπή και τότε στη Δικαιοσύνη της δικογραφίας;

«Η απόφαση για την υπόθεση Παπαντωνίου επί της δικαιοκρατικής προσέγγισης είναι ταυτόσημη με την παρούσα απόφαση.

Η μόνη διαφορά είναι ότι στην περίπτωση Παπαντωνίου δεν υπήρχε έρευνα για το αδίκημα της δωροδοκίας (υπήρχε για απιστία και ξέπλυμα) και ότι επρόκειτο για ένα πολιτικό πρόσωπο και όχι για δέκα».

Οι αναφορές του πορίσματος

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Νίκος Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι «η αρμοδιότητα για τη δίωξη και εκδίκαση εγκλημάτων μελών της κυβέρνησης ή υφυπουργών δεν είναι σε κάθε περίπτωση προκαθορισμένη. Μπορεί να ανήκει στη Βουλή (άρθρο 86 παρ. 1 Συντάγματος) ή στη Δικαιοσύνη που απονέμεται από δικαστήρια (αρ. 87 παρ. 1 Συντάγματος)».

Στην περίπτωση της Novartis, συμπλήρωσε, «συμβαίνει κάτι που δεν είναι συνηθισμένο. Δύο όργανα της Πολιτείας (Βουλή και Δικαιοσύνη) διεκδικούν την αρμοδιότητα, ενώ η επιλογή εξαρτάται από το αν τα όποια εγκλήματα τελέστηκαν στη διάρκεια ή μετά την άσκηση των καθηκόντων τους». Το θέμα της αρμοδιότητας προφανώς αμφισβητήθηκε (ειδικά αυτή τη φορά) από την αντιπολίτευση, ενώ στο παρελθόν η παραπομπή στη Δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας έχει γίνει όχι μόνο για την εκδίκαση μιας υπόθεσης αλλά και για την προδικασία.

Ειδικά μάλιστα όταν σύμφωνα με την εισήγηση «δεν είναι δυνατόν το έγκλημα νομιμοποίησης παράνομων εσόδων να είναι συμβατό με την άσκηση των καθηκόντων ενός υπουργού ούτε και οι πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας. Για τον λόγο αυτό είναι προφανές ότι το έγκλημα αυτό δεν μπορεί και δεν υπάγεται στον Νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Αυτό, σύμφωνα με τον εισηγητή, προέκυψε πλήρως από την ανάγνωση της δικογραφίας και δεν μπορούσε να προκύψει μόνο από το διαβιβαστικό του εισαγγελέα.

Οπως συμπεραίνεται, η Βουλή είναι αναρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκαση των αδικημάτων αυτών και οφείλει να επιβεβαιώσει τη σχετική αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων, αφήνοντάς τους ανοιχτό τον δρόμο να απονείμουν δικαιοσύνη, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, να απαλλάξουν τους αθώους και να καταδικάσουν όσους κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας.

Μ. Παπασπύρου: «Θα εκπλαγείτε με το πόρισμα»

«Εχουμε όλα τα στοιχεία για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι επιθεωρητές θα απαντήσουν με τα πορίσματά τους» στις απειλές που δέχονται, τόνισε η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τη Μ. Παπασπύρου, «οι 12 επιθεωρητές που έχω και που τους βρήκα εδώ από τη θητεία του κ. Ρακιντζή ασχολούνται και με τις παλιές υποθέσεις. Δεν χρειάζεται οι επιθεωρητές να πάνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2015 και μετά, διότι τα έγγραφα υπάρχουν και τα βρίσκουν!».

Οπως ανέφερε, κάποιοι μάρτυρες που υιοθετούνται και πολιτικά προσπαθούν με καταθέσεις να αναιρέσουν έγγραφα.

«Τα έχουμε βρει όλα, οι μαρτυρίες επιβεβαιώνουν τα έγγραφα», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που δυσφημείται ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή προκειμένου να «αναδειχτεί» μια κατάθεση μάρτυρα.

«Ας περιμένουν να δουν το πόρισμα. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε δίκες στα ΜΜΕ. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι εισαγγελείς ζητούν από τη Βουλή την κατάθεση Φρουζή
Αντίγραφο του περιεχομένου της κατάθεσης του πρώην στελέχους της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής ζητoούν με έγγραφό τους οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.
Οι εισαγγελείς ζητούν από τη Βουλή την κατάθεση Φρουζή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαβιβάστηκε στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά του Λοβέρδου
Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε την Παρασκευή (20/09) στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει την περασμένη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κινήματος Αλλαγής και πρώην...
Διαβιβάστηκε στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά του Λοβέρδου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
Η υπόθεση της Novartis μπορεί να μην έχει ακόμα περάσει στο κύριο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, όμως ήδη, πέρα από τις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους λειτουργούς της...
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών
Τη συνέχιση με ταχύτατους ρυθμούς της έρευνας για την υπόθεση της Novartis ζητάει η εισαγγελέας Εφετών, Ράνια Σταθέα, με αφορμή ερώτημα της αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που χειρίζεται την αγωγή...
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το έγκυρο Politico δεν μιλάει για σκευωρία!
Ο έγκυρος ενημερωτικός δημοσιογραφικός όμιλος Politico, που διαθέτει δεκάδες ΜΜΕ σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ για το σκάνδαλο της Novartis, τις έρευνες του FBI και τις αντίστοιχες έρευνες...
Το έγκυρο Politico δεν μιλάει για σκευωρία!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Σπαρταριστά» αποσπάσματα από τους υπολογιστές του Κωνσταντίνου Φρουζή
Στο φως έρχονται όλες οι αναφορές από τα καθημερινά ημερολόγια του Κωνσταντίνου Φρουζή, πρώην αντιπροέδρου της Novartis, και συνεργατών του τα οποία αποτελούν μέρος των νέων στοιχείων που έχουν προσκομιστεί...
«Σπαρταριστά» αποσπάσματα από τους υπολογιστές του Κωνσταντίνου Φρουζή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας