Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν εκδίδεται η Μαρία Γεφίμοβα

Η Μαρία Εφίμοβα οδηγήθηκε στο Εφετείο

ΕUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν εκδίδεται η Μαρία Γεφίμοβα

  • A-
  • A+

Μεγάλη νίκη στον αγώνα για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αποτέλεσε η χθεσινή απόρριψη του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών των δύο αιτημάτων έκδοσης στη Μάλτα της Ρωσίδας Μαρίας Γεφίμοβα, βασικής πληροφοριοδότριας της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα Γκαλίθια.

Η τελευταία είχε αποκαλύψει ότι η μαλτέζικη τράπεζα Pilatus Bank διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Ergant Inc., μιας παναμέζικης επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Το Συμβούλιο Εφετών διέταξε την άρση της προσωρινής διοικητικής κράτησης και έτσι σήμερα το πρωί η Γεφίμοβα θα βγει από τις φυλακές Κορυδαλλού και θα επιστρέψει στην οικογένεια και τα δύο παιδιά της.

Ανακουφισμένη και χαρούμενη, λίγες στιγμές μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Γεφίμοβα, η οποία μιλάει άψογα ελληνικά, ευχαρίστησε με ένα πλατύ χαμόγελο τους δικηγόρους, τους ευρωβουλευτές και τους δημοσιογράφους που της συμπαραστάθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Το σκεπτικό

Το δικαστήριο δέχτηκε την εισήγηση της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου, η οποία χαρακτήρισε τα ευρωπαϊκά εντάλματα εναντίον της Γεφίμοβα εν μέρει ασαφή, αόριστα και παράτυπα, ενώ χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αποδιδόμενα αδικήματα, τα οποία δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων για την 36χρονη Ρωσίδα.

Το Εφετείο, με την απόφασή του, ουσιαστικά υιοθέτησε και τις απόψεις του συνηγόρου υπεράσπισης Α. Παπαστεριόπουλου (και των συνεργατών του) σχετικά με τη «διαφαινόμενη κατάλυση του κράτους δικαίου της Μάλτας, η οποία πραγματώνεται με την πολιτικώς σκοπούμενη παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, από την εκτελεστική εξουσία στη δικαστική, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας διατηρεί το δικαίωμα, απευθείας και αδιακρίτως, να διορίζει τους δικαστικούς λειτουργούς, ενόσω ο γενικός εισαγγελέας είναι ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δημόσιος κατήγορος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της FIAU (σ.σ. αρχή για την προστασία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος), εξυπηρετώντας προφανώς πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα».

Ελλειμμα ανεξαρτησίας

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι ο ασαφής διαχωρισμός των εξουσιών στο μαλτέζικο κράτος συνεπάγεται έλλειψη της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και των αρχών επιβολής του νόμου. Το Πόρισμα της έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου μάς δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για την επαρκή τήρηση των ουσιαστικών και διαδικαστικών εγγυήσεων δίκαιης δίκης της κας Γεφίμοβα σε περίπτωση έκδοσής της στη Μάλτα», υπογράμμιζε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου λίγο πριν από την εξέταση της υπόθεσης.

Στην κατάθεσή της, η Γεφίμοβα, η οποία είχε παραδοθεί οικειοθελώς στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος στις 18 Μαρτίου, είπε ότι εργάστηκε στην τράπεζα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ως προσωπική γραμματέας του συλληφθέντος πριν από λίγο καιρό στις ΗΠΑ προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Οπως τόνισε η ίδια, από την πρώτη στιγμή διαπίστωσε ύποπτες μεθοδεύσεις σε σχέση με λογαριασμούς υψηλόβαθμων πολιτικών, στις οποίες η ίδια δεν συναινούσε, με αποτέλεσμα να την απολύσουν και να την κατηγορήσουν αδίκως για την έκδοση κάποιων επαγγελματικών εισιτηρίων. Η Γεφίμοβα ανέφερε ότι στη Μάλτα κινδυνεύει η ζωή της και πως δεν μπορεί να έχει δίκαιη δίκη, καθώς έχει κατηγορήσει στελέχη της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Μάρτυρες υπεράσπισης

Ως μάρτυρες υπεράσπισής της κατέθεσαν οι δύο ευρωβουλευτές που έχουν σταθεί δίπλα της από την πρώτη στιγμή, ο Στέλιος Κούλογλου και ο Μαλτέζος Ντέιβιντ Κάζα, μέλη και οι δύο της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που για δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη των Panama Papers ερευνούσε παράνομες οικονομικές δοσοληψίες και ξέπλυμα χρήματος πολιτικών.

«Υπάρχει πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη στη Μάλτα, επικρατεί το κλίμα πως, όποιος αποκαλύψει σκάνδαλα με πολιτικούς, θα υποφέρει και αυτός και η οικογένειά του και γι’ αυτό πρέπει να κρατήσει το στόμα του κλειστό», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Κούλογλου.

«Εχουμε το καθήκον να υπερασπιστούμε τη Μαρία Γεφίμοβα, η οποία αποκάλυψε αυτά τα σκάνδαλα με ρίσκο για τη ζωή της. Η Μαρία έχει τη στήριξη όχι μόνο τη δική μου αλλά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα δυσώδη, εγκληματικά νήματα που συνδέουν την τράπεζα Pilatus, τον Κόνραντ Μίτσι (σ.σ. υπουργός Τουρισμού στη Μάλτα), τον Κιθ Σέμπρι (σ.σ. επιτελάρχης του πρωθυπουργού της Μάλτας) και τους συνεργάτες τους είναι εμφανή. Αυτοί θα έπρεπε να είναι στη φυλακή», δήλωσε ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Ντ. Κάζα, μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τέσσερις φορές ισόβια και 49 χρόνια στον Κώστα Πάσσαρη
Το δικαστήριο αρνούμενο να δεχθεί οποιαδήποτε ελαφρυντική περίσταση στον διαβόητο κακοποιό που κρατείται σε φυλακές της Ρουμανίας και τον καταδίκασε σε τέσσερις φορές ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 49 ετών για...
Τέσσερις φορές ισόβια και 49 χρόνια στον Κώστα Πάσσαρη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παραπέμπονται έξι για θανατηφόρο σωματική βλάβη
Να παραπεμφθούν σε δίκη οι δύο φυσικοί αυτουργοί και οι τέσσερις αστυνομικοί προτείνει ο εισαγγελέας προς το δικαστικό συμβούλιο σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.
Παραπέμπονται έξι για θανατηφόρο σωματική βλάβη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πρέπει να φύγει το μήνυμα...»
«Εμείς δικηγόροι είμαστε. Τη δουλειά μας κάνουμε. Μη μας πειράξετε. Εχουμε παιδιά...», ήταν η τελευταία έκκληση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προς τους δολοφόνους του την ώρα που τον στόχευαν τα όπλα με τον...
«Πρέπει να φύγει το μήνυμα...»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ναι, τον σκότωσα»
«Κύριε κατηγορούμενε, αποδέχεστε ότι είστε ο φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου;» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενη στον 33χρονο Αλβανό υπήκοο Μικέλα Καστριότ, που είχε...
«Ναι, τον σκότωσα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν πήγα με σκοπό να σκοτώσω τον Ζαφειρόπουλο»
Στην αποδοχή της κατηγορίας μόνο ως προς τον πυροβολισμό αλλά όχι ως προς το αποτέλεσμα προχώρησε ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο Μικέλα Κάστριοτ, κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός στη δολοφονία...
«Δεν πήγα με σκοπό να σκοτώσω τον Ζαφειρόπουλο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μαρία Εφίμοβα, μια γυναίκα που ανοίγει δρόμους
Δεν δίστασε να τα βάλει με τον εργοδότη της, να χάσει τη δουλειά της και να ξεσκεπάσει το σκάνδαλο. H απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου στο αίτημα έκδοσης της θεωρείται κομβική για το πώς αντιμετωπίζει η...
Μαρία Εφίμοβα, μια γυναίκα που ανοίγει δρόμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας