• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 29.7°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 27.6°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.0°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.8°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.8°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  54%
ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI

Ενας αθώος κινδυνεύει ξανά με φυλάκιση

 • A-
 • A+

Φαίνεται πως ορισμένοι δικαστές παραμένουν προσηλωμένοι στο «αξίωμα» ότι κάθε αναρχικός κομμουνιστής είναι και τρομοκράτης (ατομικός ή συλλογικός).

Η αθωωτική για τον Τάσο Θεοφίλου απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου (7 Ιουλίου 2017) θεωρήθηκε «λανθασμένη» από τον πρώην εποπτεύοντα εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος πρόσφατα προήχθη σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και άσκησε αναίρεση ύστερα από εννέα ολόκληρους μήνες. Το αίτημα αναίρεσης θα εξεταστεί στις 11 Μαΐου από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Οι συνήγοροι του Τάσου Θεοφίλου εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν:

«Η άσκηση αναίρεσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της αθωωτικής για τον Τάσο Θεοφίλου απόφασης του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών δεν μας εκπλήσσει. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι έχει σημάνει η απόφαση αυτή για τους μηχανισμούς που τον έστειλαν κατηγορούμενο και ποια μηνύματα τους εκπέμπει. Ούτε το περιεχόμενό της μας ανησυχεί. Αποτελεί διαφορετική εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και όχι αναιρετική προσέγγιση νομικών σφαλμάτων και ελλείψεων της απόφασης, που μάταια κανείς θα αναζητήσει. Οπως δηλώναμε την ημέρα που εκδόθηκε, η απόφαση αυτή απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του Ποινικού Δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως “δίκαιο” υποδείξεων».

Στη συνέχεια, οι συνήγοροι συγχαίρουν τα μέλη του Εφετείου που αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών και υπογραμμίζουν: «Είμαστε βέβαιοι ότι και στον Αρειο Πάγο υπηρετούν τέτοιοι δικαστές και η αναίρεση -που προσδιορίστηκε μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ για τις 11/5/2018- θα απορριφθεί, όπως της αντιστοιχεί».

Πολιτική σκοπιμότητα

Είναι γεγονός που καταδείχτηκε πλήρως σε όσους παρακολούθησαν την προσπάθεια εμπλοκής του Τ. Θεοφίλου σε μια αιματηρή ληστεία, ότι η πολύμηνη δίκη δεν ανέδειξε καμία απόδειξη ενοχής του Θεοφίλου.

Η απόφαση ήταν δίκαιη και το σκεπτικό της υποδειγματικό. Εκείνοι που επιμένουν και βιάζονται να τον βάλουν ξανά στη φυλακή, συγκαλύπτουν τους πραγματικούς ενόχους και νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες, την πολιτική σκοπιμότητα και την εκδικητικότητα των μηχανισμών καταστολής.

Σύμφωνα με την απαιτουμένη κατά το άρθρο 93 παρ. 3 του Συντάγματος αιτιολογία, πρέπει στην απόφαση να περιέχονται με πληρότητα και σαφήνεια και χωρίς αντιφάσεις ή κενά τα πραγματικά περιστατικά τα οποία προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία και στήριξαν την κρίση του δικαστηρίου, για τη συνδρομή των αντικειμενικών και υποκειμενικών στοιχείων της υπό κρίση υπόθεσης, οι αποδείξεις που τα θεμελίωσαν και οι σκέψεις με τις οποίες έγινε η υπαγωγή των περιστατικών, που απεδείχθησαν στην εφαρμοσθείσα ουσιαστική ποινική διάταξη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν στο ακέραιο στην απόφαση την οποία πλήττει το αίτημα αναίρεσης.

Οπως σημειώνουν νομικοί, «η ασκηθείσα αναίρεση κατά της απόφασης δεν είναι βάσιμη σύμφωνα με τον νόμο, γιατί, ενώ αναφέρεται σε έλλειψη ειδικής αιτιολογίας, δεν πλήττει την απόφαση ως προς το νομικό της σκέλος, αλλά ως προς τη διαμόρφωση της ουσιαστικής κρίσης που περιλαμβάνει, επιλέγοντας στην πραγματικότητα τα δεδομένα που θα ήθελε ο ίδιος ο εισαγγελέας που την άσκησε να ληφθούν υπ’ όψιν από το δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση».

Επιστολή Θεοφίλου

Επιστολή έστειλε, όμως, και ο Τάσος Θεοφίλου, αναφέροντας:

«Στις 11 Μάη θα εξεταστεί η αίτηση αναίρεσης στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αν γίνει δεκτή, σημαίνει ότι επιστρέφω στη φυλακή με τις αρχικές κατηγορίες μέχρι να επαναληφθεί το εφετείο από άλλους δικαστές, μιας και η πλειοψηφία του Α’ Πενταμελούς, που με απάλλαξε, αποδείχτηκε τελικά πως δεν ήταν της αρεσκείας της “αντιτρομοκρατικής”.
Οσο κι αν η “αντιτρομοκρατική” και ο κύκλος των χειραγωγούμενων από αυτήν εισαγγελέων φαίνεται να έχουν αποκτήσει μια σχεδόν εμμονική προσήλωση στο πρόσωπό μου, η υπόθεσή μου παραμένει μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου προσωπική. Είναι πολιτική και αφορά την κατασταλτική διαχείριση του αναρχικού χώρου, του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος και συνολικά της τάξης μας.
Είναι πολιτική, καθώς ανέδειξε κοινωνικά και έθεσε στη δημόσια κριτική όλες τις αιχμές της καταστολής, με πιο βασικές τον τρομονόμο, τη μεταφυσική χρήση του DNA και την ποινικοποίηση προσωπικών και πολιτικών σχέσεων. Είναι πολιτική γιατί ανέδειξε τη δύναμη και την κοινωνική επιρροή του κινήματος. Γιατί απέδειξε ότι η “αντιτρομοκρατική” και οι χειραγωγούμενοι από αυτήν δικαστικοί κύκλοι, παρότι ανεξέλεγκτοι, δεν είναι παντοδύναμοι. Και αυτό πρέπει να αποδειχτεί για μία ακόμα φορά στις 11 Μάη».

Μοιάζει με «εκδίκηση»

Το αδόκιμο και εξαιρετικά προβληματικό για τον κάθε απλό πολίτη που πληροφορήθηκε τη συγκεκριμένη εισαγγελική πρωτοβουλία είναι το παρακάτω ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ο ίδιος εισαγγελέας, που επόπτευε την αντιτρομοκρατική και είχε εξ αρχής διαμορφώσει άποψη για ενοχή του Τ. Θεοφίλου, να επιμένει και να ασκεί αναίρεση παραβλέποντας τη δικαστική διερεύνηση που οδήγησε το Πενταμελές Εφετείο στην κρίση και στην απόφαση αθώωσης;

Πολύ περισσότερο, όταν δεν υπήρξε ούτε μία μαρτυρία που να ενοχοποιεί τον συγκεκριμένο άνθρωπο ούτε καν ένα αδιάβλητο στοιχείο.

Θα μπορούσε εδώ να σκεφτεί κάποιος ότι η συγκεκριμένη αίτηση αναίρεσης μοιάζει περισσότερο σαν ένα είδος «εκδίκησης» προς το πρόσωπο του ανθρώπου, που δεν διστάζει μάλιστα να αμφισβητεί έμπρακτα την κρίση των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Οι δικαστές οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους»
Δεν είναι ούτε συνηθισμένη ούτε συχνή η συζήτηση με έναν πρώην εισαγγελικό λειτουργό. Ωστόσο η δυνατότητα «ανάκρισης» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Μαρκή, πέρα από τις αποστάσεις και τις...
«Οι δικαστές οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η προαγωγή της κυρίας Οικονόμου
Η εισαγγελέας που αθώωσε με την πρότασή της τη Χρυσή Αυγή, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι «φαβορί» για αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Η προαγωγή της κυρίας Οικονόμου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
Αγνοώντας την απόφαση του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Βόλου εισηγήθηκε αρνητικά προς το Συμβούλιο της φυλακής για το αίτημα της άδειας του Δ. Κουφοντίνα επικαλούμενη νέα δίωξη κατά του κρατουμένου.
Ποιος «εκδικείται» τον Δημήτρη Κουφοντίνα...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Και οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν άδεια
Η παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτη Χρ. Σεβαστίδη, έθεσε πρακτικά και ουσιαστικά τέλος σε κάθε προσπάθεια σκόπιμης ή μη παρερμηνείας του νόμου που αφορά τις άδειες κρατουμένων.
Και οι πολυϊσοβίτες έχουν δικαίωμα να παίρνουν άδεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
Tην ώρα που η ζωή του απεργού πείνας κρεμόταν από μια κλωστή, εκδόθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι ισχύουν για όλους τους κρατούμενους οι διατάξεις για τις τακτικές άδειες.
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έρευνα για σχέσεις της μαφίας Κορυδαλλού με την τρομοκρατία
Στα χέρια ειδικού εφέτη ανακριτή αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας αναμένεται να περάσει η υπόθεση της μαφίας του Κορυδαλλού καθώς τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας δείχνουν διασύνδεση των εμπλεκόμενων στη...
Έρευνα για σχέσεις της μαφίας Κορυδαλλού με την τρομοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας