Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του τις κρίσιμες ώρες του Ιουλίου 2016 περιέγραψε, χθες, στους δικαστές του τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, Suleyman Ozkaynakcim.
Στις δίωρες εξηγήσεις του, ο Τούρκος στρατιωτικός επανέλαβε όσα είχε πει και στην 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου, υποστηρίζοντας ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί στη στρατιωτική του μονάδα τη στιγμή που είχε βγάλει το παιδί του βόλτα σε πάρκο, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα, ότι το ελικόπτερο ήταν μεταφοράς τραυματιών και ότι η αποστολή του ίδιου αλλά και των άλλων επτά συναδέλφων του ήταν η περισυλλογή τραυματιών. Ο,τι δηλαδή είχε πει και στην 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου.
Η συζήτηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικόλαο Σακελλαρίου, ο οποίος υπέβαλε και τις περισσότερες ερωτήσεις στον Suleyman Ozkaynakcim, στον οποίο έχει χορηγηθεί μεν άσυλο, αλλά μετά από αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, η πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, παρευρέθηκαν οι συνήγοροι του Τούρκου στρατιωτικού, Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες διά του Βασίλη Παπαδόπουλου και της Ελένης Κουτσουράκη.
Από την πλευρά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παραστάθηκαν τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Δημήτρης Μακαρονίδης, Παντελής Παπαδάκης και Αναστασία Σκουντή.
Τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, που έχει ταχθεί υπέρ του Τούρκου στρατιωτικού, εκπροσώπησαν οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Χαράλαμπος Κονδύλης και Παναγιώτης Νικολακόπουλος.
Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα. Πάντως, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οκτώ στρατιωτικοί, μέσα στον ερχόμενο Μάιο, σταδιακά πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς λήγει το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησής τους, που είναι το 18μηνο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας