• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.2°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 27.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  2 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 25.5°C
  3 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.3°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  58%

Σε άμεσο κίνδυνο το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

 • A-
 • A+

Οι πληροφορίες περί μεθοδεύσεων στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis με τη συλλογή υπογραφών δικαστικών λειτουργών, που είχε η «Εφ.Συν.», δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Με πρόφαση τη σπουδαιότητα της υπόθεσης, είναι πλέον σαφές ότι κάποιοι επιμένουν να εμπλέξουν με πολιτικές σκοπιμότητες τον δικαστικό κόσμο σε κινήσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά και την ανεξαρτησία της.

Το πλέον πρωτάκουστο είναι ότι η κατάθεση του αιτήματος θα... εξαρτηθεί από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Την ίδια στιγμή οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αγνοούν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν για τους προστατευόμενους μάρτυρες. 

Με πρωτοβουλία κάποιων πρώην ή νυν δικαστικών λειτουργών ξεκίνησε συλλογή υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας από τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, Θ. Κανελλόπουλο.

Ο λόγος που επικαλούνται οι υπογράφοντες είναι η... βαρύτητα της υπόθεσης Novartis που επιβάλλει να αφαιρεθεί η δικογραφία (σε βάρος του Κ. Φρουζή) από τον ανακριτή και να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ποινικού Κώδικα Δικονομίας. 

Σύμφωνα με διαρροές, η κατάθεση του αιτήματος «πάγωσε» μέχρι να κριθεί το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής. Μια πρωτοφανής στάση που εμπλέκει άμεσα την πολιτική και τη δικαστική εξουσία με τρόπο ανεπίτρεπτο. 

Γεγονός είναι ότι ο Ποινικός Κώδικας δεν προέβλεπε την ανάγκη γρήγορης και ουσιαστικής διερεύνησης εγκλημάτων διαφθοράς και ειδικά όταν κυβερνητικοί παράγοντες φέρονται ως εμπλεκόμενοι.

Το άρθρο 29, που επικαλούνται 16 δικαστές, ναι μεν προβλέπει από την Ολομέλεια Εφετών τη δυνατότητα ορισμού εφέτη ανακριτή, αλλά αυτό συμβαίνει όταν έχει ολοκληρώσει την ανάκριση ο ανακριτής Πλημμελειοδικών.

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση ήδη την προκαταρκτική διενεργεί εφέτης ανακριτής Διαφθοράς. Αυτού του τύπου τα εγκλήματα διαφθοράς ήρθε να αντιμετωπίσει ο νόμος 4022/2011, προκειμένου οι μεγάλες υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος να φτάνουν γρήγορα εις πέρας.

Ακριβώς αυτή την αρμοδιότητα έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Ν. 4022/2011, «οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση του άρθρου 29 ΚΠΔ. Συνεπώς επεκτείνεται το εύρος εφαρμογής του παραπάνω νόμου και στα εγκλήματα με τα οποία εφαρμόζεται η διάταξη του άρ. 29 ΚΠΔ». 

Επομένως και πέραν πάσης αμφιβολίας ο νόμος 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος» υπερισχύει (κατισχύει) του άρθρου 29 του ΚΠΔ. Εφόσον δε το συγκεκριμένο άρθρο ποτέ δεν τροποποιήθηκε, η Εισαγγελία Διαφθοράς θα πρέπει να περατώσει την ανάκριση και να εκδώσει βούλευμα.

Διαφορετικά θα στερηθούν τα πρόσωπα που εμπλέκονται τον φυσικό τους δικαστή. Θα ήταν απολύτως παράδοξο να αφαιρείται ξαφνικά από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς μια ανοιχτή δικογραφία και να ορίζονται (με βάση ποια κριτήρια άραγε;) νέοι ανακριτές.

Η προκαταρκτική εξέταση για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς και δεν υπάρχει καμία νομική πρόβλεψη αφαίρεσης της δικογραφίας. 

Με χθεσινή δήλωσή της η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, διευκρινίζει ότι «οι ανακριτές Διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς Διαφθοράς, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011» και χαρακτηρίζει «μη νόμιμο» το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών.

Οι κινήσεις των πολιτικών 

Αρχικά, και μετά το σοκ των ονομάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας όταν διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή, ξεκίνησαν οι απειλές κατά των μαρτύρων, όχι εκείνων που προστατεύουν οι αμερικανικές αρχές αλλά εκείνων που χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενοι στην Ελλάδα.

Οι μάρτυρες έγιναν «κουκουλοφόροι» και οι απειλές πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Νομικοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα με τον νόμο Βενιζέλου περί ευθύνης υπουργών.

Η «μπάλα» γρήγορα πήρε και τους αρμόδιους εισαγγελείς Διαφθοράς και εν μέσω σφοδρών επιθέσεων ξεκίνησε και η «βιομηχανία» μηνύσεων προς κάθε κατεύθυνση πριν ακόμα υπάρξει περάτωση της ανάκρισης και πριν γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή.

Με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά, και χωρίς να υπάρχει ακόμα κατηγορούμενος, όλοι έσπευσαν να μηνύσουν μάρτυρες, δικαστές, υπουργούς, μέχρι και τον πρωθυπουργό. 

Σήμερα, στελέχη της Ν.Δ. δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι είναι παράνομη η πρόταση να ψηφίσει η Βουλή για τον κάθε έναν από τους πολιτικούς στους οποίους σκόνταψε η δικογραφία.

Δεν μπορεί όμως κανείς να ξεχάσει το πώς στήθηκαν οι κάλπες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Με τρόπο προσβλητικό για το Κοινοβούλιο και με στόχο να εξασφαλιστεί ο απόλυτος έλεγχος της ψήφου των βουλευτών, ενώ υπήρχαν συγκεκριμένα πρόσωπα στα οποία είχε σκοντάψει τότε η υπόθεση, οι βουλευτές ψήφισαν ανάμεσα σε... προτάσεις κομμάτων με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί μόνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο. 

Αγνοια νόμου και απειλές 

Χθες το μεσημέρι ο αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου, διευκρίνισε ότι «με αφορμή τεθέντα ερωτήματα και δημόσιες δηλώσεις»

1. «Οι εισαγγελικές διατάξεις, εκδοθείσες σύμφωνα με το άρθρο 9 §§ 7, 1-5 Ν. 2928/2001 (όπως ισχύει μετά τον Ν. 4254/2014) που αφορούν την παροχή προστασίας στα τρία πρόσωπα που εξετάσθηκαν με κωδική ονομασία κατά την προκαταρκτική εξέταση της "υπόθεσης Novartis" ("προστατευόμενοι μάρτυρες"), δεν υποβλήθηκαν σε μας προς έγκριση διότι δεν απαιτείται τέτοια έγκριση» και 

2. «Ομως, την 9.2.2018, εγκρίναμε άλλη πράξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς (υπ' αριθμ. 3/2018), εκδοθείσα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 45Β § 1 ΚΠΔ (που προστέθηκε με τον Ν. 4254/2014), με την οποία τα εν λόγω πρόσωπα χαρακτηρίσθηκαν ως "μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος"».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου Ν. 4254/2014 εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προστασίας όταν απειλές για αντίποινα και ποινικές διώξεις αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τους μάρτυρες να καταθέσουν. Ακριβώς αυτό συνέβη και χρειάστηκε να αποδοθεί στους ανθρώπους αυτούς το ειδικό καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. 

Ο συνταγματολόγος (και όχι ποινικολόγος) Ευάγγ. Βενιζέλος έσπευσε να επιπλήξει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέγοντας: «Ελπίζω ότι ο κ. αντεισαγγελέας του Α.Π. θα εγγυηθεί τον σεβασμό βασικών εγγυήσεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ και δεν θα επιτρέψει την κατάλυση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας για δύο πρώην πρωθυπουργούς, έναν πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον διοικητή της ΤτΕ, τον Ελληνα επίτροπο στην Ε.Ε. [...]», ενώ στη συνέχεια απεφάνθη ότι «Δεν έχει πλέον δικαιοδοσία ούτε ο εισαγγελέας Διαφθοράς ούτε ο αντεισαγγελέας του Α.Π. για τους μάρτυρες που έχουν καταθέσει σε δικογραφία της ποινικής δικαιοδοσίας της Βουλής. Ούτε φυσικά οι μεταγενέστερες αυτές διατάξεις μπορούν να διαβιβαστούν στη Βουλή ούτε τη δεσμεύουν. Είναι άλλωστε παράνομες». 

Μίλησε άραγε κανείς για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δημοσιογράφοι πιέζουν τη Δικαιοσύνη να βγάλει βούλευμα για το Ειδικό Δικαστήριο
Μεγάλη πίεση ασκείται προς το Δικαστικό Συμβούλιο από δικαστικούς συντάκτες των ΜΜΕ που υποστηρίζουν φανατικά την κυβέρνηση για να εκδώσει παραπεμπτικό βούλευμα για τους Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη καθώες και...
Δημοσιογράφοι πιέζουν τη Δικαιοσύνη να βγάλει βούλευμα για το Ειδικό Δικαστήριο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαμαρτυρία ΕνΔΕ για δηλώσεις Πολάκη σχετικά με τις διώξεις δημοσιογράφων
Ανακοίνωση έντονης διαμαρτυρίας για δηλώσεις του Παύλου Πολάκη εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι δηλώσεις αυτές του βουλευτή έγιναν με αφορμή τις διώξεις κατά δημοσιογράφων, στη...
Διαμαρτυρία ΕνΔΕ για δηλώσεις Πολάκη σχετικά με τις διώξεις δημοσιογράφων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θα αφαιρεθεί ή όχι η Novartis από την εισαγγελέα εφέτη κατά της διαφθοράς;
Τελικά για τις 12/12 ορίστηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αντικείμενο την αφαίρεση των δικογραφιών της Novartis από την εισαγγελέα Εφετών Ε. Τουλουπάκη,...
Θα αφαιρεθεί ή όχι η Novartis από την εισαγγελέα εφέτη κατά της διαφθοράς;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
Η υπόθεση της Novartis μπορεί να μην έχει ακόμα περάσει στο κύριο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, όμως ήδη, πέρα από τις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στους λειτουργούς της...
Η αλήθεια για την παραίτηση Αγγελή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών
Τη συνέχιση με ταχύτατους ρυθμούς της έρευνας για την υπόθεση της Novartis ζητάει η εισαγγελέας Εφετών, Ράνια Σταθέα, με αφορμή ερώτημα της αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που χειρίζεται την αγωγή...
Να μη σταματήσει η έρευνα για τη Novartis ζητεί η εισαγγελέας Εφετών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το έγκυρο Politico δεν μιλάει για σκευωρία!
Ο έγκυρος ενημερωτικός δημοσιογραφικός όμιλος Politico, που διαθέτει δεκάδες ΜΜΕ σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ για το σκάνδαλο της Novartis, τις έρευνες του FBI και τις αντίστοιχες έρευνες...
Το έγκυρο Politico δεν μιλάει για σκευωρία!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας