• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.4°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 9.9°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.8°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Πολύ έντονες βροχοπτώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  87%

Με αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών οδηγεί με βαριές κατηγορίες, όπως ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε δίκη την ηγεσία και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής

Στο εδώλιο τα τάγματα εφόδου

 • A-
 • A+

Τρεις μήνες μετά την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου εκδόθηκε χθες από το Συμβούλιο Εφετών το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα με αρ. 215/2015 για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα το Συμβούλιο (πρόεδρος Ισιδώρα Πόγκα, εισηγητής Νικόλαος Σαλάτας και μέλος Αλέξανδρος Σάββας) παραπέμπει σε δίκη στο τριμελές Εφετείο κακουργημάτων 70 κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών το σύνολο της ηγεσίας, της κοινοβουλευτικής ομάδας και πολλών μελών της οργάνωσης.

Οι κατηγορίες αφορούν την ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (ΠΚ 187,1) και άλλα σοβαρά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως δολοφονίες, απόπειρες δολοφονιών, βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, οπλοφορία κατά συρροή και λοιπά.

Στο διατακτικό του βουλεύματός τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, διατηρούν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.

Ο Νόμος 2928/2001, ο οποίος θέσπισε το άρθρο 187,1 ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη και, σύμφωνα με τον νόμο αυτό, παραπέμφθηκαν και καταδικάστηκαν τα μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» σε πρώτο και δεύτερο βαθμό: «Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) και επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα [...]».

Διαθέτουμε, λοιπόν, μια σημαντική νομολογία και μάλιστα για μια οργάνωση που χαρακτηρίστηκε εγκληματική, ενώ η ίδια επικαλούνταν τον πολιτικό της χαρακτήρα. Με βάση τον ίδιο νόμο κατά καιρούς καταδικάστηκαν κι άλλες ομάδες που είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά και είχαν προβεί στις πράξεις που απαριθμεί το άρθρο 187 παρ.1.

Πιο αυστηρός νόμος

Αργότερα (το 2004) ψηφίστηκε ο ακόμα αυστηρότερος αντιτρομοκρατικός νόμος που αντικαθιστούσε (επί το αυστηρότερο) το 187,1 με το 187,Α για τις περιπτώσεις των ένοπλων οργανώσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με το βούλευμα η Χρυσή Αυγή θεωρείται εγκληματική οργάνωση με όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ο νόμος και είναι θέμα ημερών ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής της δίκης. Φτάνει πλέον η ώρα που όλα τα δεκάδες θύματα των ναζιστών περίμεναν μαζί με τον κάθε δημοκράτη και αντιφασίστα πολίτη αυτής της χώρας αλλά και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας που σοκαρισμένη παρατηρούσε τα δεκάδες εγκλήματα των ταγμάτων εφόδου του φίρερ Μιχαλολιάκου και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Στην απόφαση μειοψήφησε ο εισηγητής δικαστής Ν. Σαλάτας, ο οποίος θεώρησε ότι πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης διότι, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, δεν υπάρχει η απαραίτητη προϋπόθεση και του οικονομικού κινήτρου για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής.

Επισημαίνει ότι τη σύμβαση έχει κυρώσει η ελληνική πολιτεία με τον νόμο 3875/2010 και σύμφωνα με το αρ. 28 του Συντάγματος αποτελεί εθνικό δίκαιο και δεν χρειάζεται τυποποίηση με Νόμο. Παράλληλα σημειώνει ότι τρία χρόνια μετά την καταδίκη της 17Ν θεσπίστηκε νέος για τις περιπτώσεις τρομοκρατικών -εγκληματικών οργανώσεων δηλαδή ο 187,Α.

Το σκεπτικό όμως του εφέτη σταματάει απότομα στο σημείο αυτό ενώ η φυσιολογική επόμενη σκέψη του θα ήταν να μετατραπούν οι κατηγορίες και να υπαχθεί επομένως η Χρυσή Αυγή στις ένοπλες εγκληματικές οργανώσεις που δικάζονται με τον (νέο) αντιτρομοκρατικό νόμο (187,Α) στον βαθμό που όλα τα χαρακτηριστικά της δράσης της πληρούν τις προϋποθέσεις καταδίκης της σύμφωνα με τον 187,Α.

Τελικά όμως ο μειοψηφών εφέτης εκτιμά ότι θα έπρεπε να απαγγελθεί στους κατηγορούμενους η κατηγορία της σύστασης και συμμορίας σε βαθμό κακουργήματος που επισύρει ποινή κάθειρξης ως 12 χρόνια, καθώς η διεύθυνση (που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 ως 20 χρόνια) και η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατά την άποψη του, δεν στοιχειοθετήθηκαν.

Οι απορίες

Από νομικούς σχολιαστές διατυπώνεται απορία για την άποψη αυτή της μειοψηφίας, εφόσον ο ν. 3875/2010 έχει ρητό πεδίο αναφοράς το «διεθνικό» και όχι το τοπικό έγκλημα, ενώ στην αιτιολογική του έκθεση αναφέρει ότι το ζήτημα της επιδίωξης «οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους» έχει αντιμετωπιστεί στην ελληνική έννομη τάξη ως επιβαρυντική περίπτωση (άρθρο 187 παρ. 4 εδ. α). Εξάλλου ο ίδιος νόμος (3875/2010) προβλέπει τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις που επιφέρονται στο άρθρο 187 ΠΚ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η προϋπόθεση του οικονομικού οφέλους.

Θυμίζουμε επίσης ότι το Στ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου το 2010 εξέδωσε σχετική απόφαση σε αίτημα αναίρεσης μελών της 17 Νοέμβρη, σύμφωνα με την οποία συνάγεται ότι «για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος απαιτούνται [...] ο κοινός σκοπός, που μπορεί να έχει οποιοδήποτε κίνητρο (όχι μόνο οικονομικό, αλλά και ιδεολογικό ή άλλο), να αναφέρεται στην τέλεση κάποιου ή κάποιων από τα κακουργήματα που απαριθμούνται περιοριστικά στην ΠΚ 187 παρ.1».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πρέπει να φύγει το μήνυμα...»
«Εμείς δικηγόροι είμαστε. Τη δουλειά μας κάνουμε. Μη μας πειράξετε. Εχουμε παιδιά...», ήταν η τελευταία έκκληση του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προς τους δολοφόνους του την ώρα που τον στόχευαν τα όπλα με τον...
«Πρέπει να φύγει το μήνυμα...»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μάρτυρας-κλειδί ο πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Σταύρου
Μια από τις κρισιμότερες καταθέσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η μαρτυρία του πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Σταύρου, υποψήφιου βουλευτή Βέροιας και επιστημονικού συνεργάτη της Χ.Α. στη Βουλή ώς τα τέλη του 2013,...
Μάρτυρας-κλειδί ο πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Σταύρου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Θερμή» υποδοχή στη Χ.Α.
Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσει και πάλι το αντιφασιστικό κίνημα την Πέμπτη 7 Μαΐου έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής με τον συγκεντρωμένο κόσμο...
«Θερμή» υποδοχή στη Χ.Α.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μέρα γιορτής για τη Δικαιοσύνη
Στις 20 Απριλίου, ημέρα της επετείου γέννησης του Φίρερ τους... την οποία έμελλε να γιορτάσουν στο εδώλιο, ξεκινά η δίκη των μελών του νεοναζιστικού μορφώματος Χρυσή Αυγή. Οα διεξαχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη...
Μέρα γιορτής για τη Δικαιοσύνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικάζεται ερήμην ο Κώστας Πάσσαρης
Δεκαοχτώ χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο από τον Κώστα Πάσσαρη ξεκίνησε χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού...
Δικάζεται ερήμην ο Κώστας Πάσσαρης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Χτυπούσαν Πακιστανούς με λοστούς και τέιζερ»
Με την κατάθεση για δεύτερη συνεχή μέρα του εκπαιδευτικού, εθελοντή καθηγητή στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά (στεγάζεται στο 14ο Γυμνάσιο της Παλιάς Κοκκινιάς) Φώτη Ανδρεόπουλου συνεχίστηκε χθες στη...
«Χτυπούσαν Πακιστανούς με λοστούς και τέιζερ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας